- Culorile anului 2014 sunt culorile tari. Me happy :)
- Loveste 3 masini in traficul bucurestean si pleaca linistit
Voi cati bani dati pentru fondul clasei?
Am vazut ca zilele astea cazul profesoarei Dana Blandu este prin toata media. Daca n-ati vazut aveti mai jos un filmulet ca sa vedeti despre ce este vorba.
Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, nu despre profesoara in cauza.
Vreau sa va intreb voi, cei care sunteti parinti cati bani dati pentru fondul clasei, sau pentru cadourile profesorilor. Sunt convins ca ceva banuti dati, cel putin pe vremea mea se dadea. Nu se dadeau multi, dar intradevar era un obicei in a se strange bani pentru a-i lua profesoarei cadou de Craciun sau de Paste, etc. Si acum pe bune, chiar este frumos sa ii daruiesti profesoarei un cadou, ceva simbolic acolo, ca doar d’aia sunt sarbatorile.
Insa, cand vorbim de sume mari de bani, de cadouri scumpe, toate devin dubioase si nelalocul lor.
Am auzi de dimineata o emisiune la ProFM, in care ascultatorii spuneau ca au dat fiecare cate 100 lei pentru cadoul de Craciun. 100 lei x 30 elevi sunt totusi 3000 lei. Ce naiba de cadouri primeste un profesor de banii astia? In plus, banuiesc ca nu primeste de la o singura clasa.
Apoi, mai erau unii (tot la radio) care dadeau 50 lei pe luna, juma’ de an, pentru banchetul de final de an. Adica 50 lei x 30 elevi = 1500 lei pe luna x 6 luni = 9000 lei x 6 clase de-a 12-a = 54.000 lei. In euro, ca sa ne fie mai usor, 12.000 euro pentru un banchet. Mi se pare mie sau sumele astea sunt destul de mari?
As vrea sa stiu voi, in calitate de parinti, cati bani dati pentru scoala, pentru fondul clasei (sau pentru ce dati voi bani)?
Cazul profesoarei de la TV este un caz singular sau asta este o regula in invatamantul Romanesc?
Copilul meu e mic, si inca nu dau fondul clasei, dar am auzit de banchete la mare la bulgari la care trebuie prestanta.
50 lei pe luna???
parinti prosti!!!
Eu am ales şcoala tocmai ca să NU dau astfel de bani (it’s a matter of principle).
Serios, pe lângă apropierea faţă de casă şi dorinţa de a fi un copil normal, fără fiţe, acesta a fost următorul criteriu.
Secondly, după ce am intrat într-o stupidă fibrilaţie privind învăţătoarea şi alegerea ei la şcoala respectivă (fibrilaţie indusă mai ales de cei din jur: recte prieteni care mă blamau că nu am idee cât de importantă e învăţătoarea etc…), cum ziceam, secondly, când am ieşit din fibrilaţia asta am decis să las lucrurile la voia întâmplării. Aşa că este la o învăţătoare. Nu cea căutată şi ptr care s-au bătut toţi părinţii. O învăţătoare în vârstă, aproape de pensie, o învăţătoare ca pe vremuri (aş mai adăuga că este o învăţătoare care ştie ortogramele şi ce e aia un “alineat”).
Aşadar: fondul clasei a fost 100 de lei în primul semestru şi a inclus: salariul gardianului pe 4 luni (7 lei lunar x4 = 28 de lei), 3 caiete speciale (30 de lei), iar de restul banilor ne-a rugat învăţătoarea dacă suntem de acord să cumpere hârtie igienică şi şerveţele pentru orele de desen pentru că ei sunt mici … Tot din aceşti bani am plătit de 2 ori teatru (10 lei), revista şcolii (5 lei) şi o culegere de Crăciun cadou pentru copii (8 lei). Şi se pare că mai sunt bani ca să mai plătim gardianul pe ianuarie şi februarie.
Cadou de Crăciun 20 de lei de copil, deşi învăţătoarea a insistat în mod expres să nu cumpărăm nimic.
Şi asta e tot.
nici un leu
Se solicita doar cand se strica tabla, parchetul dulapul etc. Adică ceva concret
Lic CNMKogalniceanu Galati
Cati dintre copii sunt inscrisi la cea mai apropiata scoala de casa? Cati parinti isi duc odraslele la scoli de fite, la zeci de km de casa? mult mai multi decat ti-ai putea imagina.
Tu nu esti bucurestean , sa stii ca scoala 10 e o scoala de fite de multa vreme…adica e cu “depinde”.
si profesorii se mai plang ca nu fac bani.
Ca sa incep cu raspunsul la ultima ta intrebare, eu cred ca este totusi izolat cazul in care se cere cu nesimtire cadou de o anumita valoare care nu mi se pare deloc mica ( au cotizat parintii in noiembrie cu 200 de lei doar pentru “mosul generos” ).
La scoala la fii-miu am platit fondul clasei si fondul scolii sume rezonabile, nu mai stiu exact cat dar sume de genul 20+ 20 lei pana la maxim 50+50 lei.
Niciodata nu a fost vorba de “hai sa strangem bani pentru mos sau pentru iepuras”. Cred ca nici pentru 1 sau 8 Martie nu s-au strans bani, In schimb s-au cerut bani in pentru refacerea bancilor si s-au refacut bancile ( oare 100 lei ??? fost acum 7 ani) Chiar si atunci a fost cineva care a zis ca i se pare mult (si cred asta, sunt familii cu un singur salariu si poate cu doi copii la scoala/gradinita), citez: ca nu are 100 de lei ca sa ii cumpere birou acasa copilului. Nu stiu cum s-a procedat cu respectiva familie, pana la urma s-au facut bancile. Pentru ca am avut posibilitatea, am sponsorizat cu o catedra, dar clar, nu mi s-a cerut, nu am facut ca sa obtina copilul meu favoruri de la invatatoare, ci tocmai ca sa ma delimitez de executia bancilor, pentru ca stiu ca intotdeauna se isca discutii si nu se strang toti banii si nu as fi putut sponsoriza chiar si executia partiala a acestora.
In concluzie, aceste sume pana la urma in folosul copiilor mi se par normale.
Acum imi amintesc si ca la gradinita ni s-au cerut bani pentru achizitionarea unui televizor, lucru la care imediat m-am opus “in plen” cu riscul de a parea zgarcita, chiar am spus ca eu nu vreau sa se uite copilul la televizor, in rest la gradi era o suma lunara pentru servetele, sapun, hartie igienica, sau parca mergea copilul cu ele. Aceste sume mi se par rezonabile, chiar daca scoala e gratuita.
Din placere copilul a dus la fiecare 1 martie un martisor (2.5-5 lei, intotdeauna hand-made, nici vorba de aur sau argint) si un buchet de flori de 8 Martie.
Nimic de Craciun, nimic de Paste.
Hai sa va povestesc pe scurt cum s-a finantat balul de sfarsit de an la odrasla mea. Incepand cu ultimul an scolar toate clasele s-au organizat in tot felul de mici “grupe” . La noi se face o carte cu toti elevii din anul respectiv…nu color nu cu mofturi simpla -despre ei- cine vrea isi afiseaza poza cine nu nu-cine vrea raspunde unor intrebari cine nu nu. Chestii hazlii despre profesori si elevi…topuri hazlii…ma rog ceva care ii reprezinta. Se mai fac niste tricouri din care ii recunosti de la ce liceu sunt…pe ele fiecare an isi alege un motto. Originalitale trebuie sa fie. Cei care termina aici cu bacalaureat si nu este un standard-sunt in general copii foarte buni. Poarta cu mandrie insemnele de terminare de Gimnaziu. Balul final a fost finantat simplu- o grupa a organizat mereu discoteci cu teme diferite -intrarea eracam 4-5 Euro. La sfarsit banii adunati au fost fondul din care s-a organizat balul. In 13 ani de scoala in Germania nu am cotizat niciodata la vreun fond al clasei. Am platit excursii prin Europa- am primit la noi acasa copii din alte tari…am cumparat carti din care s ase poata pregati suplimentar. Nu am dat decat 6 luni bani pe meditatii ( 18 € / ora-45 min.) pentru matematica si asta nu pentru ca nu ar fi luat bacul ci pentru ca am tinut la o medie mare de bac si profilul pentru facultate nu era unul in care matematica sa fie materie de baza. Daca mobilul suna in timpul orei elevul al carui mobil a sunat -trebuia sa aduca in ora urmatoare o orajitura pentru toata clasa ;)
Nu, eu nu cred ca este o regula acest caz, desi e evident ca sunt multe. Suntem din Hunedoara, familie cu 2 copii, unul clasa a 2 a, cel mic – grupa mare la gradi si sincer, eu cred ca multi parinti abereaza, exagereaza si sunt de rea credinta in privinta sumelor stranse ca “fond al clasei”, dar le place sa beneficieze dupa altii desi ei nu contribuie cu nimic! Spun asta avand ceva experienta in spate : presedinte de comitet al parintilor, cenzor in comitetul de parinti pe gradinita si, mai nou, simplu membru (tocmai pt ca mi s-a facut lehamite de parinti care traiesc cu ferma convingere ca oricine, in afara de ei, e obligat sa contribuie la educatia si bunastarea copiilor lor).
Ce am dat pina acum? Sume cuprinse intre 10-30-50 lei/an (sumele difera mult pt ca in unii ani am cumparat noi rechizite, in alti ani am dat bani si s-a luat la gramada, pt toata clasa); am platit caiete speciale in valoare de aprox. 25-35 lei/an, am platit teatru de papusi 4-5 lei/luna, engleza 6-10 lei/luna; la scoala celui mare platim paza 5 lei/luna; am mai adus in functie de nevoi, nu lunar : 1 hartie igienica, 2 role bucatarie, 1 sapun lichid (asta la gradi, ca la scoala nu mai ducem asa ceva). Bani de cadouri am dat doar cand s-au strans pt ceva anume (o vaza, flori, ciocolata – sume gen 10-15 lei/copil pt 2 educatoare mi se par chiar derizorii) sau am cumparat noi cadou individual, ceva simbolic, de 8 martie sau sfarsit an scolar. In rest nu ni s-au cerut bani de catre educatoare/invatatoare/directori, nici parintii nu au avut initative nelalocul lor. Cei care au venit cu propuneri deplasate (rar) au fost rapid pusi la punct. Au fost parinti care nu au dat fondul clasei sau nu au platit caietele desi copiii lor au lucrat la fel ca restul. De comentat comenteaza in general acei parinti care nu se inchipuie fara un pachet de tigari/zi sau care toaca seminte pe banca toata ziua dar, LOGIC, nu au banii necesari pt nevoile copilului; bine ca sunt alti fraieri care isi iau de la gura si asigura copiilor cele necesare, pe langa ei beneficiind si restul, ca deh, nu poti sa-i spui copilului :”maica-ta nu ti-a luat creioane colorate dar duhneste a tutun cand te apropii de ea” :)
Invatatoarea lu’ al mare si-ar fi dorit niste jaluzele la clasa, ca, intr-adevar are tot perdelele de acum 15 ani, dar dupa ce am vazut cum (nu) se dau banii de fondul clasei si de-abia se stransesera 170 lei intr-un an per total, i-am zis vesel ca va ramane cu dorinta si poate o alta generatie de parinti va fi mai darnica. Drept e ca nici nu ai cu cine: in afara de noi si inca vreo 4-5 (din 20 elevi), restul sunt muritori de foame, traitori din ajutoare si alocatii… Bine ca au bani de tigari, bere, unghii false…Cei care am dat bani am hotarat sa cumparam o imprimanta pt clasa (si la scoala si la gradi). Deh, daca nu am vrut scoala “de fite”, l-am dus pe copil la cea de cartier si a nimerit-o dupa cum va spuneam.
Noi vrem fondul clasei, clar !! Fara el, clasele ar arata ca dupa razboi. Si eu chiar as vrea sa fie o suma minima impusa, gen 10 lei, obligatoriu achitata, iar cei care pot/vor – sa dea mai mult . Pt ca eu stiu o treaba: daca nu contribui la ceva, nu comentez. Deci, ok, nu vrei, nu dai, dar nici nu comentezi, ca eu una sunt satula de din astia care imi spun mie, pe banii mei, sa nu fac aia sau sa fac celalta !!! Sincer, acei parinti care dam si vrem sa ajutam real gradinita/scoala, fara nici un alt motiv ascuns (stim, stim placa cu “favorurile” la copii, note mari, etc, dar chiar nu e cazul), suntem mereu boicotati de acei parinti care vesnic nu au, nu pot, nu vor dar nici pe altul nu lasa sa faca fiindca ar pica ei prost ca nu se implica. Stiu, unora le e indiferent in ce conditii invata copiii lor. Noua nu!
Noi am dat si vom da bani pt scoala oricand, daca sumele se justifica si e in beneficiul copiilor – nu am de gand sa stau 5 luni pina ne da primaria un colac de WC ca ala vechi s-a rupt si taie copiii la fund! Ce NU vom da niciodata sunt bani pt pus in plic, sume peste bunul simt pt cadouri si sau bani pt cadouri la director, femeie serviciu, etc… Si culmea, chiar nu ni s-a cerut niciodata asa ceva!
In rest, judecati si dvs. daca sumele pe care le-am enumerat mai sus (2-3 milioane pe un an scolar/copil) reprezinta ceva normal sau nu pt un parinte cu copii… Eu zic ca da – cand ai facut un copil trebuia sa te gandesti ca ii vor trebui rechizite, uniforme, hrana, teatru de papusi, excursii si, “culmea nesimtirii”, poate si bani de o floare pt o amarata de invatatoare.