Un pom de Craciun interesant
Nu mi-as pune asa ceva in casa dar ma gandeam sa vi-l arat si voua. E un pom de Craciun ce l-am vazut la mama pe facebook. Un pom care se monteaza instant, care culmea, mai arata si bine.
E fun sa-l vad, dar n-as vrea sa nu simt mirosul de brad in casa. In plus care mai este momentul "impodobirii bradului" daca totul dureza asa putin?
Apropo, daca tot vorbim de brazi, voi ce va puneti in casa? O sa aveti brad de plastic sau unul natural? Si daca va faceti d’ala natural, de unde-l luati?
M-am uitat zilele astea prin Bucuresti si am vazut ca aia mai frumosi sunt undeva in jur de 150 lei. Probabil si mai ieftin si mai scump, depinde de zona/magazin.
Pe langa asta mai e problema impodobirii lui, stiu ca se face in Seara de Ajun dar cum multi sunt plecati in perioada respectiva unii il fac mai repede. Cat de repede este ok sa-ti faci bradul daca este natural.
Se stie ca un brad natural nu tine la fel de mult ca unul artificial :P Sau sunt ceva secrete prin care facem bradul sa reziste mai mult fara sa se scuture prea tare?
am avut anul trecut 3 crengi de brad puse pe un bat, batul fiind infipt intr-o vaza plina da hartii si a fost foarte frumos mirosea, nu ocupa spatiu, ieftin, parea “pufos”, l-am impodobit si dezpodobit usor :)
E interesant, dar bine zici… nu mi-aș pune nici eu așa ceva în casă. Și așa nu a mai rămas cine știe ce din spiritul Crăciunului, dacă mai băgăm și brazi din plastic, ce facem?
Da, este interesant. Totuşi, aşa cum spuneai şi tu, cred că o parte din magia Crăciunului rezidă şi-n împodobirea bradului alături de cei dragi. De aceea, eu nu aş înţelege utilitatea lui. De Crăciun nu e cazul să ne grăbim, ci ar trebui să savurăm fiecare clipă petrecută alături de oamenii pe care îi iubim.
Şi ca să răspund la micul sondaj: deşi am ales, în anii precedenţi, bradul de plastic, cred că anul acesta voi opta pentru cel natural. Intri mai repede în atmosfera specifică sărbătorii cu mirosul de brad în casă. :)
@all – “depozitate usor” asta e chiar tare :))
@Cimil Cosmin – da Cosmine dar uite asa, nu suntem ecologisti :(
@Anca Tănase – Si cand il faci? :)
În Ajunul Crăciunului, nici nu concep altfel. Aşa m-am obişnuit. :)
Dupa cum stii, 30 de ani am avut brazi naturali. Si au fost unul mai frumos ca altul. De trei ani a venit timpul celui artificial insotit de cateva crengute naturale pentru miros, desi parca nici ala nu mai miroase a brad. Motivele au fost diverse. De la costul ridicat pentru unul natural mare si frumos pana la scuturatul foarte repede in contact cu caldura. Efectul nu este acelasi, dar cum in “zilele noastre” nici spiritul Craciunului nu mai este la fel ca atunci cand erai “pui mic si lau”, ne multumim cu bradul coborat de pe dulap din gigantica cutie. Sarbatori fericite tuturor, oriunde v-ati afla.
Cat priveste montatul, credeti-ma dureaza cat unul natural. Un singur lucru lipseste : nu trebuie sa-i mai cioplesc piciorul ca sa incape in suport ….
Ai fi foarte ecologist cu asta:
http://www.dedeman.ro/ro/bradut-in-ghiveci-picea-pungens/C-186-189-22685/produs.html
Exista si varianta de mai mare – daca te tine buzunarul.
89 ron in auchan.
si la mine este primul an in care foloesc un pom artificial, deoarece in casa am caldura iar anul trecut bradul natural a tinut 2-3 zile si s-a uscat.. O sa-mi iau cateva crengute si o coronita pentru miros.(am scapat si ce aferenta demontarii bradului)
Eu de 2 ani am renuntat la bradul natural de dragul ecologiei :D.Am scapat si de nebunia cumpararii unu brad in perioada asta care e o nebunie si mai si costa mult peste pretul real.Pentru miros iau mereu crengute de brad si coronite ,si gata treaba.
Eu l-am facut deja pentru cea mica, ii plac la nebunie luminitele. Inchide lumina, se pune langa brad si ne face semn de sshtt pentru ca asculta ce zic luminitele din brad.
Eu l-am luat de la un magazin numic Botanic, e o retea mare de magazine de casa si gradina. Dar nu miroase. Arata foarte bine, e bogat, verde inchis, deja are 5 zile si e totul ok, dar miros ioc. Cred ca bradutii de pepiniera nu miros la fel ca cei de padure.
Cat despre cum sa tina mai mult, cei de la Botanic ni l-au dat infipt intr-o buturuga. Banuiesc eu ca ajuta, pentru ca buturuga e de lemn verde si da ceva umiditate.
@Alina – am mai auzit eu astea cu pusul in apa dar n-am sesizat sa fie o imbunatatire :)
Nu este in apa, este in buturuga. Nu stiu daca influenteaza, o sa iti zic cat a tinut. Deocamdata nu i-a picat nici un ac.Al meu arata exact asa.
http://www.botanic.com/jardinerie/les-produits/pepiniere/sapins-de-noel/sapin-nordmann/346778
Pingback: Links – 12.12.2011 -- fulgerica's blog
Nu stiu daca ai obs dar pe site zice:
Conseil Botanic : Eviter de le placer près d’une source de chaleur
Deci probabil ca e bine sa nu il pui pe undeva pe langa calorifer. Sau sa tii f cald in casa, cred ca 20-21 e temperatura normala.
@Alina – 20-21 e putin. Poate pentru brad nu, dar pentru mine da :(
Eu stau la 21, dar mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc dupa ce am plecat din Romania. Iar doctorul imi recomanda 19-20 pentru copil, dar sincer, depaseste chiar si limitele mele.
Stiai ca exista ansambluri de locuinte unde limita de temperatura e 22 de grade? Daca nu-ti convine, nu poti cumpara :) Si sunt ansamblurile considerate de calitate inalta.
22 mai merge, e suportabail cred ca m-as putea obisnui cu o temperatura constanta de 22 dar sub in nici un caz. Probabil ca depinde de la om la om.
Si despre locuintele de care zici, nu stiam, dar uite ca mai aflu nu alta :)
daca bradul ala arata bine….ugh.
bradul natural tine mai mult daca:
– il pui intr`un suport cu apa la baza si completezi periodic apa din suport
– pui pe 2 caloriferul de langa brad si mentii o temperatura un pic mai scazuta in camera cu bradul decat in restul casei. mai deschizi geamul sa racoresti camera. eu stau mai mult in birou decat in living unde e bradul asa ca in birou e cald si bine, in living – mai racoare. tu ai living+birou+bucatarie o singura camera deci ori suporti o temperatura mai joasa ca sa`ti tina bradul, ori iei de plastic.
– il iei din import, brazii olandezi tin mai mult decat brazii autohtoni si acele lor nu se scutura atat de usor.
– folosesti beculete cu leduri care nu se incalzesc atat de tare.
Problema e ca oamenii nu isi dau seama cat de mult rau face un obicei din asta… Si eu tin la anumite chestii si mi-e drag mirosul de brad si-mi sunt dragi amintirile din copilarie… dar asta nu e un moft! E mai mult decat partea cu sa nu mai lasi incarcatoare in priza sau sa inchizi apa cat te speli pe dinti. Faceti o numaratoare, cam cati brazi sunt taiati de fiecare craciun in lume… E o nebunie…
Daca nu concepeti ,,bradul de plastic” si nici nu va puteti lipsi de el total, faceti macar efortul de a lua brad in ghiveci. exista sansa sa nu supravietuiasca pana la replantare, dar macar e un pas…
Nu e vreun ecologism absurd sau extrem… e o chestiune de bun simt, zic eu…
@Andrada Majoritatea brazilor de pe piata sunt din pepiniere. Sau cel putin pe piata din Vest, nu garantez pentru Romania. Deci impactul de care zici tu nu prea exista. Este ca si cum ai cumpara o planta de la sera, nu decimezi o padure.
Iar cei din padure, daca se face legal, sunt cei pentru care se rareste padurea, deci nu ar trebui sa aiba impact major.
re ecologistii de mai sus: am citit ca un brad de genul asta se “amortizeaza” in ~ 30-40 ani de folosinta. sursa, pe care nu o am la indemana, zice ca pentru fabricarea un brad artificial se consuma resurse naturale echivalate in 30-40 de brazi. nu o luati ca valoare absoluta dar cu siguranta e ceva adevar la mijloc.
eu sunt de acord cu brazii artificiali. saptamana trecuta am oprit in zona sinaia sa iau un brad si am cautat ca fraierul 2-3 ore pana am gasit unul care sa se potriveasca in sufrageria nevesti-mi. nu va zic ce spume a facut cand a vazut cu ce brad m-am intors :) Atentie, aviz amatorilor, brazii nostrii nu sunt ca cei din piata adusi din tarile nordice.
puteam sa iau unu artificial si rezolvam problema, nu?
Nush, poate sunt eu defecta, dar mi se pare ca sa tai un brad si sa-l tii in casa nu e in regula… (e adevarat, asta se aplica si la flori – atunci cand vorbim de brazii de pepiniera-…si cu florile n-am aceeasi problema, deci ma autodenunt pentru dublu standard). Mi se pare ca chit ca bradul pe care-l iei tu provine din pepiniera, simplul fapt ca exista cerere atat de mare pentru asa ceva influenteaza defrisarile abuzive din partea celor care ii vand ilegal (si sunt pietele pline, sa fim seriosi, nu merg toti romanii la obi sa-si ia brad din pepiniera olandeza). Sigur, nu esti tu de vina ca aia taie brazii ca-n codru, insa esti parte din intregul fenomen…
Ai mei (parinti) au de vreo 4-5 ani un brad artificial pe care banuiesc ca l-au luat din comoditate, nu din elan ecologist. Arata beton si sunt foarte atasati de el – 40-50 de ani nu cred ca va exista in casa, dar nici nu e un moft efemer.
Altfel spus, ideea de a lua un brad in ghiveci (sunt unii care au 50-60 de cm) si de a-l replanta mi se pare ca are si un rol educativ pentru cei care au copii. Atitudinea in sine mi se pare mai sanatoasa decat aia de a lua un brad taiat si de a-l abandona apoi mort la gunoi.
@Andrada – ai si tu dreptatea ta. O sa ma gandesc la varianta asta cu bradul de pepiniera. Fraza aia ultima a ta cu “a lua un brad taiat si de a-l abandona apoi mort la gunoi” m-a pus un pic pe ganduri. Acum sa vad unde gasesc astfel de brazi ca pana acum nu prea am vazut in multe locuri. Am sa caut, merci de sfat.
sa stii ca se gasesc peste tot, in toate magazinele de gen (obi, hornbach etc). singura problema e aia de transport, ca nah, nu poti sa-l rastorni ca pe ala taiat… Eu vreau sa fac o incercare cu unul mic mic mic, poate reusesc sa-l replantez la primavara. Daca moare, macar stiu ca am incercat :(. Inteleg ca anotimpul cel mai bun pentru asta e toamna, dar e ok si primavara (e greu de crezut ca reusesti sa-l tii in ghiveci toata vara si nu pateste nimic).
Uite, mi-am adus acum aminte ca acum niste ani era o fundatie (nu mai stiu care…) care iti livra bradul acasa si apoi venea si il lua si se angajau ei sa-l planteze undeva… Dar nu stiu daca a ramas valabila campania.
Am trecut si eu acum ceva vreme prin etapa ecologista a bradului de Craciun si am cumparat unul in ghiveci. Dupa 2 luni s-a uscat desi ma ocupasem de el. Poate a fost al meu gresit din fabrica, dar eu cred ca de fapt toata treaba e de marketing.
@Criserb “a lua un brad taiat si de a-l abandona apoi mort la gunoi”. De ce nu te pune pe ganduri si sa iei un pui, alb pur, sa-l tai si sa-l mananci? Pardon, sa il arunci in stomac :D.
Genul asta de ganduri sunt doar urmarea a prea multe filme Disney despre Mos Craciun. Si romantizarea bradului in toata povestea asta. Aruncarea unui stejar la gunoi nu te pune pe ganduri?
Apropo, stiati ca padurea de brazi este cea care creste/se regenereaza cel mai rapid? Adica un brad taiat va fi inlocuit mai repede decat un stejar taiat. Si nu vad pe nimeni sa se planga de stejarii defrisati pe bloguri.
:)) Pardon, nu stejarii crescuti pe bloguri, ci plansi pe bloguri
Am citit toate raspunsurile… sunt diverse opiniile voastre si sunt curioasa ce raspunsuri veti da peste 10 ani.
Pentru ca pana nu demult si eu ziceam ca fara miros de brad nu e Craciun, iar apoi luna decembrie fiind foarte aglomerata cu alte prioritati, chiar cumpararea bradului potrivit (ca dimensiuni si buget) si la momentul potrivit a devenit mai mult o corvoada decat o placere.
Anul trecut insa, chiar copchilu’ (13 ani) a sugerat ca…nu e pacat sa “consumam” in fiecare an cate un brad pentru 2 saptamani? Adaug ca noi colectam separat hartia si o ducem la reciclat de 20 de ani, nu doar de cand UE a venit cu aceste directive nepretuite, asadar probabil ca spiritul ecologist pe care am incercat sa il insuflam copchilului a dat unele rezultate, spre usurarea noastra in acest caz.
Ritualul impodobirii este exact acelasi, iar Craciunul are miros de …portocale. Nu mandarine, primole, pomelo…:).
mai multe aici despre brazii artificiali…ho, ho, ho!
cand eram mici si mergeam la munte, mai luam cate un bradut mic .. cam cat o palma de mare, si ii puneam in gradina sa creasca. si intr-o toamna ne-am gandit sa punem unul din braduti intr-un ghiveci si sa il mutam intr-o camera sa se aclimatizeze. pt ca daca il prinde iarna afara si il duci direct in casa, o sa se usuce. :) nici nu il tai.. si nici nu dai banii pe el. (partea proasta e ca stai cativa ani pana creste de ajuns cat sa pui niste globulete pe el.. si plus.. cand creste prea mult, trebuie sa il muti in pamant si sa iei altul.)
Cred ca nu e in spiritul Craciunului sa tot taiem copaci, in fiecare an. Mai bine i-am planta si atat.
Se poate cumpara o crenguta, pentru miros si gata.