Un an de concediu maternal
Se parte ca asta este propunerea, cu care o sa intre in parlament legea privind concediul maternal si de crestere a copilului. Am citit si eu articolul si am ajuns la comentarii unde am ramas de-a dreptul stuperfiat de revolta celor de acolo. Tot felul de comentarii aiurea, injuraturi si cuvinte urate. Nu ca nu as fi obisnuit cu acestea, dar parca prea multe pentru o propunere de lege.
Nu-mi plac guvernanti, nu-mi place Boc sau Basescu, ca sa fim intelesi de la inceput, dar eu nu vad unde este marea problema a mamelor, sa stea acasa cu copilul doar un an?
Acum se sta 2 ani acasa si chiar nu stiu ce "pregatire" mai are o mama, dupa aceasta perioada cand se intoarce la munca. Sa nu mai vorbim ca in aceasta perioada o mama mai poate face un copil si astfel perioada in care sta acasa poate sa ajunga si pana la 4 ani… 4 ani in care este total depasita de activitatea pe care o avea la munca.
Ce mai stie ea sa faca, odata intoarsa la munca dupa 2/4 ani de pauza? Ce pregatire mai are? si ma refer aici in special la domeniile care sunt intr-o continua dezvoltare, in care si cateva luni conteaza.
Uitam, toti astia de varsta mea (30 ani), toti astia care acum injura, ca parintii nostri au stat acasa atunci cand noi ne-am nascut doar 115 zile. Da, daca nu stiati, atat a stat acasa mama voastra cu voi! Iar acum ne plangem ca o sa trebuiasca sa stam acasa doar 365 zile.
Oare aceasta plangere nu sublineaza inclinatia romanului pentru nemunca?
In tarile civilizate, perioada de stat acasa este mult mai mica de un an, este chiar de 3-4 luni. Daca la ei se poate, daca la noi s-a putut acum 30 de ani, oare acum de ce nu se poate? Nu pot sa-mi raspund la intrebarea asta decat prin obisnuita romanului de a fugi de munca.
Propunerea zicea ceva de genul. Trebuie sa te intorci la munca dupa 1 an de zile, iar apoi pentru urmatorul an statul o sa-ti dea 5 milioane pe luna. Pe langa banii astia se mai adauga si alocatia copilului. In total 5 milioane si ceva pe luna.
5 milioane si ceva/luna pe care ii primesti doar pentru ca te-ai intors mai repede la munca. Oare nu e destul? Asta pe langa salariul pe care il ai. Si banuiesc ca daca te duce putin capul castigi niste bani frumosi, acum na, fiecare cum poate…
Ce nu mi se pare mie ok in acest proiect este:
"Ministrul Muncii are sprijinul nostru pentru varianta propusă de dânsul, această variantă prevede păstrarea sumelor pentru care se dă ajutorul pentru mame, timp de 12 luni, adică minim 600 de lei, nu mai mult de 3.400 de lei, în cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni"
[sursa]
Eh de ce maxim 3400? De ce trebuie limitat acest procent? Unde mai e egalitatea in drepturi? Pai ori suntem egali, ori nu mai suntem :)
Daca o mama castiga 6000 ron, pai atunci sa primeasca 85% din 6000 ron, nu 3400. De ce daca este desteapta (sunt rare cazurile in care o persoana slab pregatita sa castige acesta suma) sa fie limitata? De ce trebuie sa-i limitam pe cei cu cap, cei care au muncit ca sa ajunga la salarii mari?
Si acum sa vorbim de copil, pai ce nevoie are copilul de azi sa stea langa mama lui 730 de zile iar noi am avut nevoie de doar de 115 zile? Sa-mi explice si mie cineva ca nu pricep…
Nu vreau sa jignesc pe nimeni cu acest post, doar vreau sa va zic o chestie. Statul acasa e pentru lenesi, ei sunt cei care acum sunt revoltati, cei muncitori nu au nevoie de aceasta lege, ei oricum se intorceau la munca in mai putin de un an.
[sursa poza]
In acei doi ani, involuntar, copilul capata coordonate asupra mediului inconjurator. Ori fara afectiunea si dragostea mamei de care este inca dependent este fractionata formarea viitoarei personalitati. De ce toti copiii care cresc singuri, eventual lasati in fata calculatorului sau a tv-ului au capacitati intelectuale insa stau prost la capitolul comunicare, socializare, afectivitate? Problema nu trebuie pusa dpdv al celor 2 ani in care X sau Y pierde relatia cu domneniul in care lucreaza, pentru ca oricare ar fi acela se fac la un anumit interval cursuri de pregatire, etc.
Tot timpul invatam sa fim mai buni.
Si iti dau ca exemplu faptul ca am doua colege care de-abia au iesit din acel concediu de 2 ani; sunt inca stresate in privinta copilului; desi au incercat sa il incadreze la o gradinita privata accesibila varstei; apar probleme de sanatate.
Vezi altfel probleme ca si barbat; insa perspectiva iti va fi schimbata cand o sa ai un copil.
Mare belea cu povestea asta. Sunt pareri si pareri. In unele tari asa este; se sta acasa doar cateva luni. In alte tari se sta 3 ani(vezi ungaria). Problema la noi este ca nu exista infrastuctura care sa ajute o mama sa mearga la servici mai repede. Stii ca in sectorul 1 din Bucuresti exista doar o singura cresa de stat? Si e cel mai mare sector din Bucuresti. Mamele trebuie sa astepte ca un copil sa plece ca sa vina cu al lor. De gradinite private nici nu se pune problema. Au niste scoruri de zici ca-ti fac copilul astronaut. La stat in schimb s-au scazut salariile si calitatea s-a degradat. Cat despre munca… nu cred ca e o problema. Mama se reintegreaza. In secolul asta nu prea mai vrei sa-ti lasi copilul de mic pe mana unor necunoscuti. Nu e vorba de lene sau de fuga de munca. Azi sunt boli, epidemii… Pe vremea noastra nu era asa. Un copil facea bolile copilariei si gata. Acum… bolile sunt mult mai multe. Ai sa vezi cand o sa ai copil. E al dracu de dificil.
Pingback: Tweets that mention Un an de concediu maternal -- Topsy.com
@iYli La 1 an jumatate nu sta pe calculator…
Un an de stat acasa e mai mult decat suficient. Daca ti-e atat de mult teama de legatura afectiva dintre tine si copil, stai acasa, dar stai pe banii tai.
@alin De fapt marea problema este lipsa de infrastructura. Si mi se pare ca nu prea conteaza 1/2 ani, tot acolo ajungi, ca nu ai unde sa il duci.
@Cristi Cine vrea sa munceasca, munceste. Toate colegele mele, nu ele multe, e adevarat, s-au intors pe al 10 luni la munca. Deci au gasit intr-un final solutii.
Cristi imi pare rau sa iti spun dar…ma dezamagesti :(
citeste si informeaza-te ce sprijin ofera statul mamelor in “tarile civilizate ” de care spui mai sus, acolo unde intr-adevar se sta maxim 6 luni in concediu de crestere a copilului… fa pe urma o comparatie.
Cand o sa fii parinte o sa intelegi mai bine cum sta treaba.
@Oana, traiesc in una din tarile “civilizate” si am contacte cam in toata Europa.
Peste TOT este criza acuta de locuri la crese. Nu ca in Romania, in Romania este dezastru, dar sa nu crezi ca se da pe tava totul, gratis.
De ex, eu nu am prins cresa, dar in zona in care locuiesc sunt foarte putine, ma asteptam sa se intample asa. Plus ca am venit mai mare decat mediu si automat in fata mea intra cei cu ajutoare sociale.
Esti si tu dusa cu capul lal fel ca aia! Draga mea, mai gandeste ca in tara asta sunt mame cu 500 lei salariu! Si nu numai! Pana in 1000 lei salariu plus un salariu al sotului de 800 nu prea iti permiti sa dai copilul la singura cresa din oras de stat sau privata! Si nici sa iti iei o bona care cere un onorariu de 800 lei! Eu sunt in situatia asta, cu un salariu de mizerie si singura alternativa e sa imi iau copilul la servici! Din cate ai spus chiar tu, ai venit mai mare decat mediu, poate pt tine nu e as greu, dar ti-as sugera sa nu te gandesti numai la tine , ci si la cei din jurul tau! Si daca pe tine nu te duce capul sa tii minte ce ai de facut la munca si uiti in 2 ani, problema ta! Si eu am colege care au mers la munca mai repede , insa ori au lasat copilul cu bunicii, ori la cresa si asta doar ca sa mai castige niste banuti in plus. Dar ce ar fi daca cele 200 de mame din oras ar trebui sa duca si ele copilul tot acolo? Si nu ca sa mai ia un ban in plus, ci doar pt ca sunt obligate- adica tot pt un rahat de 800 -700 -600 lei!!!! Se pare ca gandesti numai dintr-o singura perspectiva- a ta- infatuata si a-tot-cunoscatoarea!! Eu -una, nu ma feresc de munca, dimpotriva, muncesc si acum ca sa traim de pe o zi pe alta! Keep your thoughts to ypurself , my dear! Stii vorba aia: daca taceai, filosof ramaneai!
Iar la 2 ani, copilul merge de unull singur, pe cand al meu , la un an, abia face un pas! La 2 ani stie sa spuna daca vrea apa, la un an abia spune mama, tata! De aia la 2 ani mai risti sa il duci la gradi sau cresa! Scuze pt greselile de tastare, dar nu stiu cum sa imi pun mai repede gandurile impotriva acestei idiotenii – ma gandeam ca numai cei de acolo -din Guvern gandesc asa, dar se pare ca ne meritam soarta , chiar intre noi se afla viermi din astia!
In italia, statul iti ofera Bonus la nastere 2000 eur de la primarie (comune, cum ii zic ei).Pe langa asta primesti 80% din salariu in primul an de stat acasa, dupa primul an primesti in jur de 60-65% din salariul.
Tot din partea primariei, daca nu iti permiti sa-ti cumperi lapte si scutece, le primesti gratis.
Dupa ce copilul tau are 2 ani si ai inceput munca, il dai la gradinita unde platesti 70 eur lunar (e mult?)!Eu zic ca este mai mult decat favorabila toata treaba asta.
Daca nu ai casa ta , stai cu chirie la privat (la stat e mai greu sa prinzi un loc), daca ai un singur salariu si ai in intretinere nevasta si copilu(copii), primaria iti subventioneaza cam 80% chiria , adica primaria plateste pentru tine niste bani care ajung la proprietari.
Asta asa ca fapt divers, pentru ca am vazut ca tot iti plac comparatiile!
Stiu ca nu se da pe tava nimic, nici in alta parte. DAR, ideea de a reduce perioada la jumatate este din cauza banilor de la buget, asa practic obliga o mama sa mearga la munca mai repede si sa cotizeze.
Numai ca….se da urmatoarea ecuatie:
1 bucata femeie care n-a muncit o zi in viata ei (sa spunem de etnie rroma…e doar un exemplu) care ia de la stat 400 ron indemnizatie de crestere a copilului (+ 200 ron alocatia copilului) …si culmea la anu mai face unu si tot asa
1 bucata femeie care a muncit si a cotizat, unu salariu minim pe economie, o persoana care se gandeste bine daca mai face si al 2-lea copil, care ia 600 ron indemnizatie pt cresterea copilului (+ 200 ron alocatia copilului)
…Traiasca (bine) statul roman, sa sprijine statul acasa mai ales in randul minoritatilor din tara asta…si sa reduca perioada la 1 an, sa trimita apoi femeile la munca sa cotizeze…
ca in cativa ani o sa fim obligati prin lege sa adoptam si cate un puradel.
@mempistu Mi se pare SF ce zici tu acolo. Din cate stiu concediul de maternitate este 5luni cu 80% din salariu.
Perioada se poate extinde daca ia si tatal, dar este doar cu 30% din salariu.
M-ai facut curioasa, maine o sa o intreb pe colega de birou, pentru ca este italianca.
@luci Daca ai salariu asa mic de ce nu mai iei pe langa al tau inca un copil din cei ai caror parinti isi permit o bona?
Criserb mai lasa comparatiile cu celelalte state ca nu isi au locul. Drama parintilor nostri va deveni si drama noastra. Lenea de a sta acasa 2 e valabila doar pentru o catergorie de femei. In schimb daca stai sa judeci ce te face mai fericit o ora in plus la birou, adica niste banuti in plus sau faptul ca fiul tau tocmai a facut primii pasi sau a rostit primul cuvant? Asta nu inseamna ca nu iti iubesti copilul, dar se creaza o bariera intre parinte si copil pe care nu o poti ridica…nici macar cu toti banii din lume.
deci …eu am stat un an acasa linga odrasla mea…si nu am crescut-o in pampers( erau alte vremuri)si nici nu aveam timp sa stau in net…dar am avut timp suficient sa ma ocup de copil. Dupa un an am inceput munca…si dupa inca unul am emigrat. Si am crescut un copil prin crese si gradinite…si acasa…si cu bani mai multi si mai putini…ne-am adaptat. Poate e numai si numai o parere personala…generatia 30+ a crescut cu mame care au stiut sa se imparta intre servici si casa…noua generatie creste cumva cu parinti prea fixati pe nevoile materiale…uitind ca au copii care trebuie crescuti si cu sufletul…si mai stiu mai apoi si mame “responsabile” care stau acasa si incaseaza ca s-au descurcat sa fenteze legile- si stau cite 3-4 ore pe zi pe net…ca deh bebeul doarme ;))
Ceea ce am scris nu se vrea o generalizare…pentru ca nu sint genul care baga toata lumea intr-o oala ;))
Mda, deci faza asta cu “pregatirea” mamei pt. locu de munca e o aberatie! Pai cum ce pregatire are, doar ce stia inainte stie si dupa nu?? Se reintegreaza si se adapteaza automat. Iar dc chiar au mai aparut noutati intre timp in domeniu, vorba ceea, traim in secolu informatiei, se poate informa linistita cat sta acasa.
Cat despre perioada de stat acasa, pana la urma chit ca sta 1 an chit ca sta 2, tot la cresa tb sa dea copilu pana incepe gradinita. Asta dc nu sta cu vreo bona, care costa de te rupe, sau cu bunicii. Dar nu au toti posibilitatile astea. Deci pt multi ramane cresa. Intr-adevar la 1 an sa zicem ca bebe-ul e maricel si a avut parte pana atunci de grija si afectiunea mamei.
Eu am prins varianta cu 2 ani, peste 2 luni incep serviciul. A fost OK ca am putut sta cu Alexu acasa da pe de alta parte si foarte solicitant, adica chiar am avut momente cand am zis ca abia astept sa incep serviciul. Deci sa nu crezi ca e asa usor sa stai cu un bebe acasa 24 din 24, e mai solicitant decat la serviciu.
Asa ca, dc comparam perioada din alte tari europene care e mult mai mica, 3 luni, probabil ca e ok si 1 an. Si da stiu ca mamele noastre stateau legal doar 3 luni cu copilu si dupa isi tot luau concedii peste concedii ca sa stea cat mai mult.Adica nu le era tocmai usor si e clar ca 3 luni e exagerat de putin!
Aici iti dau dreptate atat la remarca primara, cat si la cea secundara referitoare la acea limitare a procentului de 85% la un anumit plafon.
Exista un singur motiv plauzibil pentru care aceasta intiativa ar fi atacata asa virulent in media, si anume perspectiva tot mai incerta a gasirii unui loc de munca, fie dupa un, fie dupa doi, motiv cu care nu sunt de acord, din simplul contra-motiv ca lucrurile trebuie privite intr-un mod pozitiv, nu optimist, pozitiv.
Ar mai fi un contra-argument, acela insa de fond, si anume incoerenta. Forma finala a acestei legi trebuie sa aiba nu girul, dar convingerile tutoror fortelor politice reprezentative, partidele aflate la guvernare si opozitia consistenta.
Nu sunt de acord, pe fond, cu alternativele la actuala lege. Trebuie sa fie o singura alternativa si daca sunt mai multe variante egal eficiente, acestea sa fie cuprinse in alternativa. Acea alternativa trebuie sa fie rezultatul unei studiu stiintific, documentat. Parlamentarii trebuie sa devina responsabili in fata asumarii unor legi care ne afecteaza nu doar pe noi, dar si generatiile imediat viitoare.
Exista si modele mai flexibile de gestionare a zilelor de concediu maternal(pana dupa primele 365 de zile de la nastere) si de crestere a copilului(dupa primele 365 de zile de la nastere pana la aniversarea de 6 ani a copilului). Exact ce se aplica acum (cu sau fara acel plafon – discutabil plafonul, as putea chiar fi de acord cu el), dar pentru primele 12 luni – concediu maternal. Urmatoarele 6 luni 40% din indemnizatia lunara acordata in primele 12 luni(plafonul, daca e cazul, fiind inghitit astfel in ecuatie).
Fiindca tot m-am inspirat din modelul suedez, unul foarte uman, nu socialist neaparat, as mai mentiona si 10 zile acordate pentru nastere (o nastere poate fi usoara dar in cele mai multe cazuri nu e tocmai asa, acele zile trebuie tratate similar cu un concediu medical).Din cele 6 luni, daca se iau integral, tatal copilului trebuie sa ia obligatoriu 2 luni (!!!indemnizatia calculandu-se in cazul acestuia la rata curenta, adica 85%, cu sau fara plafon). Aditional, pana la aniversarea de 6 ani, ambii parinti ar beneficia de un cuantum comun de 60 de zile de concediu pentru cresterea copilului, nu mai mult de 10 de zile in acelasi an, de fiecare dintre parinti. Indemnizatia fiind de 100%, cu/preferabil fara plafon.
Se creeaza astfel perspectiva intoarcerii in spatiul muncii pentru mama, incurajarea tatalui de a lua concediu paternal, facilitand astfel revenirea cat mai armonioasa a mamei la locul de munca.
Da, este o schema complicata, dar nici cresterea unui copil nu trebuie sa fie prea departe in complexitatea ei, deci parintii trebuie sa inteleaga complexitatea in acest caz, pentru ca isi asuma o responsabilitate de care trebuie facuti cat mai constienti.
Pentru a adauga si mai mult la complexitatea problemei, trebuie adaugata o variabila prin care orice modificare ulterioara sa fie in cadrul schemei. Cuantumul pentru baza de calcul a indemnizatiei = CBCI. Daca acum se calculeaza 85% din venitul mediu pe ultimele 12 luni, asta inseamna 85% din CBCI% din venitul mediu pe ultimele 12 luni. Unde voiam sa ajung, acel CBCI este 100 initial, poate fi ajustat de viitoarele guverne, la 98, 95, 90, crash financiar – 50, stare de razboi – 0.
Se pastreaza astfel o coerenta, iar impactul social este minimizat in cazul unei modificari ulterioare, in raport cu impactul financiar, prin separarea celor doi factori in aceasta ecuatie, destul de complexa, dar aplicabila pe termen lung (20+).
Intradevar, multe parti din aceasta schema sunt inspirate din modelul suedez, dar nu numeric, procentual, ci conceptual, acele cifre nu au aparut la loto si au fost votate legi. Nu trebuie sa reinventam roata, doar sa o adaptam.
Ar mai fi un factor care recomanda spre aprobare majoritara din partea politicului a unei astfel de scheme complexe factor generat tocmai de complexitatea ei >> este mult mai dificil de contra-argumentat o schema complexa prin argumente derizorii. Contra argumentele intemeiate pot doar sa o inbunatateasca, cu conditia de a nu creste (mult) mai mult complexitatea ei.
Inca o data, un punct de vedere indraznet cu care sunt de data aceasta de acord.
@criserb – nu uita ca tu te-ai nascut inainte de ’89 cand toata lumea avea un loc de munca, si cel mai mic salariu era suficient pt un trai decent si gradinita era gratuita. sunt muti oameni care au un venit de maxim 2000 lei pe familie, bani care nu sunt suficienti pt o cresa privata si pentru celelalte nevoi existentiale.
in primul rand ma leg de faza cu “parintii nostri au stat acasa atunci cand noi ne-am nascut doar 115 zile”. si parintii nostri au stat la coada la lapte de la 4 dimineata si au muncit si sambata si etc. si daca asa a fost atunci, de ce trebuie sa fie asta si acuma?
“5 milioane si ceva/luna pe care ii primesti doar pentru ca te-ai intors mai repede la munca. Oare nu e destul?” NU. pentru ca nu toti au parinti care sa poata avea grija de copii si o bona de incredere o gasesti foarte greu si e mult mai scumpa de 5 mil/luna. banii aia nu ma incalzesc cu nimic. mai bine mai stau un an acasa si am grija eu de copil si nu primesc banii aia, cred ca ies mai bine.
si asa sporul natural e pe minus, daca statul nu incurajeaza natalitatea in randurile tinerilor nu vom mai exista ca tara.
Cristi ai grija ca vei avea zile negre! Romanului ii place sa judece si multa lume te va critica pentru spiritul tau anti-…. .
Eu asa am patit-o aici: http://www.valycofaru.com/2010/11/sa-invatam-sa-devenim-parinti/ , unde doar mi-am dat cu parerea . :-)
Anyway, hai ca sa mai alimentez putin conversatia aici: dupa cum stii asteptam un bebe si suntem tare implicati in cum ne vom adapta la noul nostru statut de parinti.
Aici in America iti este oferit:
Mamei, concediul de odihna plus inca o luna de zile PLATITE si in plus optiunea de a sta maximum inca 3 luni in concediu FARA PLATA. Deci dupa cum se vede cu MULT mai putin decat in Romania.
Este adevarat ca mai exista optiunea oferita Tatalui, de a sta si el la randul sau o luna platit plus alte 3 luni FARA PLATA.
ATAT , nimic altceva.
Deoarece nu sunt alte optiuni, inca de pe acum cautam solutii alternative, una dintre ele ar fi sa cautam prin agentii specializate, programe prin care exista posibilitatea de a aduce cu viza de munca pentru un an de zile un babysitter din alta tara.Dar sincer cata incredere sa ai in o persoana pe care nu o stii.
Deci ne ramane sa ne autogospodarim vreo 6 luni de zile iar apoi , in spatele casei noastre este o cresa.
Cam astea sunt conditiile, nicidecum Luxul din Romania de 2 ani de zile de stat acasa.
In speranta ca nu am suparat pe nimeni, asteptam cu mult interes comentariile urmatoare si poate chiar sugestii cum am putea gasii un baby sitter pentru un an de zile ! :-)
Cred ca e plafon pentru a impiedica fraudarea.
Altfel iti treci pe cartea de munca in ultimele 2 luni 5000 de eur, faci media si iti dai seama ce iese.
In plus, este vorba de un ajutor social, nu este o chestie la care ai cotizat dinainte in clar, ca la pensie. Si ca orice ajutor social, astea ar trebui sa fie “politically correct”.
Oricum daca e sa faci un calcul numai cu ce dai impozit, pentru 1 an de stat acasa platesti cam 5 ani de impozit, ca sa iti acopere sederea.
De fapt e mai mult de 5 ani pentru ca in timpul asta iti merge inainte si asigurarea medicala si pensia, deci vreo 8 asa.
@iYli – Colegele tale ar fi stresate in ceea ce priveste copilul lasat “singur” acasa fie ca s-ar intoarce la munca dupa un an, doi ani sau 3 luni. E normal sa fie asa, e vorba de ceva nou pentru ele, de teama de necunoscut si de ideea ca doar o mama poate sa stea langa copil si nimeni altcineva. Nu e chiar asa desi, e normal sa simta asta.
@Alin – Oare nu suntem noi prea paranoia cu bolile astea? Intreb, doar. Si pe vremea noastra erau boli si de aia tot mergeam la gradinita/cresa doar ca atunci nu erau asa mediatizate, parerea mea.
@luci – Draga mea, daca ai 500 ron salariul si faci un copil e doar treaba ta. Nici nu pot sa ma gandesc ca un om cu doar 500 ron se apuca de facut copii. Un om rational se apuca de facut copii doar atunci cand isi permite sa-l si creasca. Un copil nu poate fi crescut din mila, ai nevoie de bani pentru asa ceva. NU copilul e de vina ca tu l-ai facut si nu ai cu ce sa-l cresti.
@mempistu’ – Vezi mai sus ce-ti ofera America si ai sa-ti dai seama ca la noi in tara e chiar f bine :)
@crisa – Ei vezi, asta e problema, daca judeci ce te face fericit “daca stai sa judeci ce te face mai fericit o ora in plus la birou, adica niste banuti in plus sau faptul ca fiul tau tocmai a facut primii pasi sau a rostit primul cuvant?” cum spuneam si eu, statul acasa e ceea ce ii face pe romani fericiti… munca, nu prea ;)
@Andrea S. – Bravo, pacat ca putini citesc si inteleg comentariul tau!
@simona – Privesti lucrurile din punctul de vedere al unui bucurestean. 500 ron sunt putin pentru Bucuresti, dar pentru restul tarii nu sunt chiar asa de ici de colo. Acum na, nu e vina nimanui ca preturile sunt asa cum sunt la noi.
@Crox – nu pot sa cred ca imi dai dreptate, tu erai ala care ma contraziceai cu placere :P
@epep – chiar daca atunci erau alte conditii si statul iti asigura mai multe sunt sigur ca nici acum nu ai sa faci un copil pana nu esti tu sigur ca poti sa-l cresti, sa-i oferi ceva. Si ma gandesc doar la tine cand zic chestia asta, te cunosc prea bine ;)
@Maddy – ma gandeam ca daca ei au putut sa stea cu noi 115 zile acum 365 e chiar ok, nu cred ca ar trebui sa facem o tragedie din asta.
@Valy – Sunt convins ca voi o sa va descurcati. Nu usor, ca nu are cum sa fie usor dar o sa va descurcati. Nu sunteti voi genul ala care se plange si se vaita. Sunt situatii mai dificile prin care trecem in viata si na, asta e, trebuie sa trecem. Cat despre perioada de stat acasa in America e interesant ce zici, chiar nu stiam. Iti dai seama daca se dadea asa ceva aici? Nici nu vreau sa-mi imaginez ce se putea intampla. Noi suntem prea obisnuit sa ni se dea si nu vad de ce. Oare nu trebuie sa ne mai zbatem si noi sa ne rezolvam problemele? De unde sa dea statul asta ceva care… oricum nu are (nu conteaza cine il fura) ideea e ca nu are de unde sa ne dea…
Ar trebui sa intelegem asta si sa ne descurcam cu puterile noastre iar daca nu putem si ne plac mai mult alte tari, putem pleca, daca tot e mai bine altundeva…
Ai dreptate Cristi.
Cand ajungi sa te stabilesti in USA , de exemplu, esti lovit puternic, chiar daca esti platit cum trebuie, esti lovit de lipsa de aprimi ajutor si de nevoia de a depinde de tine.
Multumim de incredere – ne vom descurca, si stii de ce ? Pentru simplul fapt ca trebuie.
Daca ne plangem nimeni nu ne va rezolva problema , daca exista o problema. Asa ca ne ramane numai sa dezvoltam planuri si mijloace de a transforma o provocare intr-o placere.
Eu aici am inteles o treaba: nu ai cum sa iei dintr-un sac in care nu pui.Am invatat ca daca toata lumea fura , cat de putin , intr-o zi toti ne vom rupe gatul.Am invatat ca daca vrei sa ai un dolar ca sa iti satisfaci nevoile de a exista , pentru a fi fericit si nestresat trebuie sa produci macar un doar jumatate, si atunci ai sa ai pace sufleteasca, liniste si nu ai sa traiesti de la un paycheck la altul.
Domiciliul aici intre straini a redesteptat constiinta si raspiunderea personala: daca nu pui nu ai de unde sa iei !
Oricare ar fi guvernantii, zic eu , pana nu se redesteapta constiinta romanului , tot vor fi probleme. Bineinteles ca de foarte multe ori sunt nenumarate motivele pe care sa se dea vina , dar in mare parte aceste motive sunt de fapt doar efecte ale lejeritatii – delasarii.
Multi ne-au zis ca pe blog nu aratam de fapt partea in care muncim de ne spetim si greutatile din USA , ci aratam numai vacante. Daca am arata canitatea de munca sau greutatiile ( care nu au fost putine) cu ce am contribui?!?
Bineinteles ca in spatele oricarui succes legal, moral si omenesc , sta multa munca, multe sacrificii si truda dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne plangem de momentele grele.
Bafta multa in continuare si numai succese. Fiti pozitivi si filtarti totul prin suflet si creier!
P.S. Scuze ca poate am deviat putin.
@Alina
dragutza, cred ca nu pricepi ca banii pentru intertinerea copilului nu sunt ai statului , ci ai mamei care a cotizat la stat inainte de asta si dupa ce revine la munca tot va cotiza. din ce spui tu se poate concluziona ca si pensiile sunt tot banii statului nu?
@mummy, nu mai interpreta cum vrei mataluta si nu imi mai pune in gura chestii numai ca sa fii rautacioasa. Chiar te rog sa imi arati unde am zis eu ca pensia e de la stat, din eter? Ba chiar am scris negru pe alb ca se cotizeaza pentru pensie, separat de impozit. Si daca ai mai fi stat vreo 2 minute sa rumegi ce am scris, ai fi inteleg ca banii pentru cresterea copilului vin tot din impozitele platite, eu ti-am zis doar cati ani platesti pentru un an de stat acasa.
Nu o sa inteleg niciodata rautatea romanilor de a da in cap altuia gratuit, fara un motiv anume, cand nu mai au ce zice.
@ Cristi Eu nu am pus problema banilor, cred ca te-ai incurcat in comentarii. Si crede-ma 500 de lei sunt putin pe peste tot ca doar preturile sunt la fel in toata tara, chiar dc in bucuresti esti tentat sa cheltuiesti mai mult.
Eu n-am inteles de ce ai pus tu problema cu pregatirea mamei cand se intoarce la serv. Asta mi s-a parut aberant.
@Simona, depinde mult de domeniu.
Sunt domenii in care intri la loc, ca in paine, sunt alte domenii, ca IT de exemplu, unde iti ia vreo 2-3 luni sa iti revii. Poate chiar si mai mult daca te trezesti ca intre timp tehnologia s-a schimbat complet, se zice ca in IT formezi un om cam in 6 luni.
Trebuie sa vezi si perspectiva angajatorului, mai ales daca este o intreprindere mica/mijlocie pentru care chestia poate provoca probleme.
Dar evident ca nimeni nu e de neinlocuit.
Dragilor care locuiti in alte tari; va rog frumos sa nu mai comentati astfel de subiecte. Sunteti complet pe langa situatia asta de cacao din tara asta primitiva numita Romania. La voi acolo poate e normal sa stai mai putin acasa pentru ca aveti infrastructura necesara. Aici nu se poate. Ziceam mai devreme ca in sercorul 1 din capitala romaniei(cu litere mici ca asa merita) este o singura cresa. Explicati-mi voi cum dupa 3 sau 6 luni o mie de mame se vor ingramadi in acea cresa?? Pai nu se poate. Asa ca sistemul cu 2 ani iti ofera totusi o portita pentru ca in acest timp la acea unica cresa se rotesc copii. Unii cresc si pleaca iar altii vin. Timpul e mai util. Daca se scade perioada, se scurteaza si timpul de rotire a copiilor si deci vor intra unii peste altii. Cat priveste banii mai Cristi cred ca vorbesti din povesti. Poate acum am un salariu beton si am posibilitatea sa fac un copil ca sa pot sa-l cresc. Dar daca intr-un an raman somer ce ma fac? Din salariul ala cu care cum spui tu mi-am permis sa fac un copil nu mai ramane decat ajutorul de somaj; care stii cat e??? E jalnic. Si cum e criza, un alt loc de munca la fel de bine platit cam greu se mai gaseste. In Spania in Italia sau in USA au alte conditii. Un somer ia bani frumosi de la stat. Aici in schimb e crima curata. Iarasi a spus cineva ca are 500 de RON iar tu repede ai acuzat-o ca e iresponsabila. Pai Cristi; copii se fac si ei la o varsta. Daca astepti pana la 50 de ani ca poate o sa ai un salariu bunicel e cam nasol. In toate tarile civilizate statul incurajeaza natalitatea. Vezi Franta si Germania care deja sunt pline de imigranti. La noi mortalitatea e mult mai mare decat natalitatea. In scurt timp vom disparea ca natie. La noi chiar e nasol.
@alina
“Daca ti-e atat de mult teama de legatura afectiva dintre tine si copil, stai acasa, dar stai pe banii tai.”
de aici treg concluzia ca spui ca se sta acasa pe bani altora (ai statului). daca nu e asa poti reformula propozitia.
ps. e mumy cu un singur m nu doi.
@Alina .
nu ma intereseaza perspectiva angajatorului pentru ca el nu are ca optiune angajarea pe perioada determinata (max 2 ani ) pentru un inlocuitor. lucrez in IT si in 2 luni omul este format.
@Mumy
“nu ma intereseaza perspectiva angajatorului”.
Nu mai are sens sa mai comentez. Iti doresc sa iti faci propria afacere si angajetele sa isi zica in fata ca le doare fix in pix de jobul lor.
Depinde de domeniul IT. Daca esti programator PHP, da, probabil, desi cred ca si acolo sunt o gramada de tooluri de invatat. Daca lucrezi intr-un proiect complex cu taspe mii de componente care discuta intre ele in taspe mii de protocoale si mai e scris in C++, crede-ma ca in 2 luni doar ajungi sa citesti specificatiile.
va urez mult succes si sa ajungeti mari oameni ai muncii , corporatisti robotici cu gandul doar la munca (poate munciti si 24 din 24 in permanenta ca sa ajungeti pe culmile socialismului multilateral dezvoltat si sa aveti impliniri doar pe plan profesional).
@alin – ma scuzi, dar chiar nu as face un copil pentru ca se face pana la o anumita varsta iar nu am cum sa-l cresc. Asa e, am sa-l fac atunci cand o sa fiu pregatit. Il fac si ce-i ofer?
P.S. Cred ca ar fi cazul sa-ti pui si tu un avatar ca deja esti vechi pe aici ;)
Un fost coleg de serviciu al vecinului meu de imobil (stii de care vecin vorbesc) a plecat in Germania si lucreaza ca medic. Fetita lui are alocatie 190 euro si taxele la gradinita sunt 50 euro, iar in romania este chiar invers 50 euro alocatie si 190 euro gradinita.
din nefericire nu toata lumea in Romania are salarii mari ca cei din IT, populatia e formata din mai multe categorii de oameni care lucreaza in diferite domenii, unii sunt muncitori, vanzatori, oameni de serviciu, paznici…si lista poate continua, domenii in care veniturile sunt foarte mici.
Concluzia pe care o trag e ca acesti oameni nu au dreptul la copii pt ca nu sunt it-isti, directori sau sefi pe undeva ca sa isi poata creste copii si fara ajutor din partea statului.
Concluzia inversa este ca ITistii, directorii, sefii trebuie sa creasca copii altora pentru ca ei nu isi permit.
Acum depinde cat de socialist vrei statul sa fie. Si chestia asta numai comunitatea o poate decide.
@ Cristi Stii ca e o vorba, dc stai si zici intr-una ca n-ai suficienti bani ca sa faci un copil, pai chiar ca mereu o sa ti se para ca n-ai suficient. Ideea e ca la un moment dat dc iti doresti un copil, tb sa faci si pasul asta si se zice ca atunci, fiind motivat de aparitia copilului, o sa apara si posibilitati mai multe. Acu na, nu suntem toti bogati, ideea e sa ai bani sa mananci, sa-ti platesti darile, sa te imbraci si sa-ti poti face niste placeri. Dc ai banii astia poti sa faci si un copil.
Dar Alin a pus problema cu ajutoru de somaj care la noi e de 2 lei. In Spania de ex e 85% din salariu, deci pana iti gasesti altceva, nu mori de foame. Dc atunci cand am facut copilu aveam salariu bunicel si dupa ma trezesc cu 6 mil?? A cui e vina?? Normal ca te adaptezi situatiei si iti gasesti alt job in cel mai scurt timp, da oricum nu-ti pica tocmai bine situatia pana atunci.
@criserb ce as vrea sa ramana dana gravida :)
@ Vali subscriu 100% la ceea ce ai scris.
Celor care cred ca in alte tari parintii nu se lovesc de probleme le pot garanta ca nu este asa. Eu traiesc de vreo 15 ani in Germania-am emigrat cu sotul si un copil de 2 ani. In prima faza am avut amindoi servicii si loc la gradi. Dupa vreo 3 ani a trebuit sa schimbam locatia. Sotul avea job…eu as fi gasit…dar ce faceam cu fetita? Incredibil cu toata infrastructura germana…cu toate gradinitele…am ramas acasa linga copil vreo 10 luni. Fara ajutor din partea statului…fara parinti si prieteni. Da am avut material mijloace mai putine…dar a fost o perioada minunata pentru noi ca familie. Cert este ca dupa 10 luni odrasla a inceput scoala si eu munca. Eu vin dintr-o bransa unde legile sint in continua miscare…deci am stat nopti intregi sa imi revin la forma in care pot produce pentru firma la care muncesc.
Exemplu recent..prietena mea termina la Heidelberg, casatorita -copil de 3 ani…nu gaseste loc la gradinita…o aduce pe mama sa…incepe o practica la o banca in Frankfurt. Lucreaza 9-10 ore pe zi…mai face in trafic 2 ore pe zi …are sanse sa faca o cariera acolo…dar renunta pentru ca isi da seama ca toti banii din lume nu ii vor recompensa timpul pe care-l pierde fara sa fie linga copil.
Cred ca mai toate tarile industrializate se lovesc de o natalitate scazuta…si da statul trebuie sa incurajeze natalitatea…intrebarea este cu ce pret?
Este cred o problematica de flexibilitate personala sa faci fata unei familii si unui job. Eu personal stiu SIGUR ca nu mi-am pus NICIODATA problema in ce masura sare statul sa ma ajute sa-mi cresc copilul…pentru ca daca as fi gindit-o asa o lasam balta!
iar chestia cu alocatia in Germania -garantez ca se duce cum vine! Eu am odrasla in clasa a 12 la gimnaziu…am cumparat din septembrie carti ca sa se pregateasca pentru bacul din anul urmator in valoare de 700 de euro! Lunar cheltuielile cu sport, ore de muzica se ridica la peste 100 de euro. Poate ar fi bine sa comparati veniturile si cheltuielile…un studiu arata spre exemplu in 2008 ca un copil aici te costa 550 de euro pe luna! asta in conditiile in care eu am 184 € alocatie ;)
Incercati sa intelegeti ca nu primeaza mereu aspectul material …si ca pe lumea asta exista multumiri sufletesti , care te pot implini…si ca timpurile pe care le traim necesita flexibilitate in gindire si intelegere.
Ce nu inteleg …de ce trebuie sa dati cu pietre in cei care traiesc in afara? De ce nu sintem capabili sa comunicam cu respect reciproc si sa invatam unii de la altii?
@ Andrea S. – ai 100 % dreptate intre 184 euro alocatie si 5 euro alocatie nu exista nicio diferenta
Sunt 100% de acord cu tot ce ai scris Cris. Am citit razant prin comentarii, stam nasol cu gradinite, cu bani, salarii si altele.
Insa timpul asta exagerat de stat acasa e o PROSTIE.
Zicea LUCI mai sus ca la 2 ani copilul stie sa-ti spuna unde e o problema. Copilul stie inca de la nastere sa iti zica daca are nevoie de ceva: gangureste si intinde mainile spre tine daca vrea atentie, plange daca ii e foame sau daca face pe el. Daca esti mama interpretezi ORICE semnal al copilului fara ca el sa stie sa zica “mama”.
Iar in privinta salariilor si banilor e clar ca trebuie sa fii complet retardat/retardata sa faci un copil cand tu abia ai dupa ce bea apa. Am niste cunostinte indepartate. El are salariu 8 milioane cu datorii lunare la banca. Ea nu a lucrat decat ;la o agentie pe la familii sa faca curatenie. A ramas gravida, obligatoriu cezariana ca are 1.47m, datorii la intretinere de peste 2000 de lei. Copilul ala nu stie ce a aia fructa, iaurt, cereale, ciocolata. Dupa cei 2 ani de “ingrijit” copilul (timp in care copilul ala era complet chiaun si haotic) ghici ce: a ramas din nou gravida si a mai facut un copil. O fetita. Iar cezariana, pampersi (pentru ca draga de ea nu ii place sa spele la pampersi reutilizabili) iar lipsa de mancare. De 3 ani e cu rimul copil acasa si ce a rezolvat. I s-a acrit de plansete, daca copilul vrea sa se joace cu ea tipa la el ca nu are timp/chef. Si sta la TV.
Mama mea a stat cateva saptamani cu mine acasa. Cu cine m-a lasat au stiut cum sa se poarte cu mine. Am stiut cand sa anunt ca mi-e foame sai ca am nevoie sa mi se schimbe pampersul. Ma jucam pe sub masa cu papusi si ce mai gaseam.
Fratele meu (half brother) a avut “noroc” sa stea cu maica-sa 2 ai acasa. 2 ani in care ea nu mai suporta sa stea cu el acasa, se rastea la el ca facea mizerie, inebunea cand il auzea ca plange ca el VREA AIA!!!
Sunt aceleasi boli de copilarie si acum, dar daca ianinte se dadeau ceaiuri si pastile, acum trebuie sa cumparam siropuri Nurofen, pastile dinalea, dinalea si din alelalte. Mamele dispera cand aud ca trebuie sa isi lase copilul cu altcineva. De mic trebuie sa stie ca viata lui va fi traita in mijocul altor persoane decat al parintilor chiar daca nu recunoasteti asta.
Toti care aici o sa te numeasca nebun ca ai scris ce ai scris au stat cu parintii lor dupa nastere acele 100-si-ceva de zile si s-au dezvoltat perfect fara 2 ani in poalele mamii.
@epepfaci greseala sa interpretezi eronat informatia…nu poti compara …corect…dar poti spre exemplu compara …sora mea traieste in tara…are o firma…cistiga foarte bine…are o casa mostenita de la parinti…una construita de ea si una de la socrii ;) nu plateste chirie…deci ce ia e al ei…acum ia exemplu de om normal aici( daca nu stiai iti zic eu Germania are mai multi chiriasi decit proprietari -Romania are invers)…o chirie zic eu normala este la circa 700€ pe luna…concluzia mea este urmatoarea…nu poti compara mere cu pere…daca crezi ca merele din tara sint acre- vino sa vezi cit de dulci sint perele aici…numai asa vei putea face o comparatie corecta…nu te supara dar in viata cel mai bine e sa-ti formezi pareri nu din auzite,daca vrei ca ele sa fie luate in seama.
In alta ordine de idei…poate cetateannul de aici e mai putin inventiv in a fenta statul…si asta se rasfringe pozitiv asupra noastra.
@ alin – sincer imi cer scuze daca te-a deranjat parerea mea personala, care by the way , nu trebuie sa rezoneze cu a dumneavostra.
Distinse domn, domnisor sau mai stiu eu cum: indiferent de ce bani as face sau cum e societatea din punct de vedere financiar, nici un ban din lumea asta nu inlocuieste timpul pe care il petrece un parinte cu bebelusul sau fara doar si poate , numai ca dupa aceasta perioada de acasa cu cei dragi trebuie sa am un serviciu ca sa le ofer un viitor , iar acel serviciu il am numai daca ma mentin calitativ la standardele companiei. Asa ca, cu tot dragul , trebuie sa ma rup cat mai repede ca sa nu mai traiesc pe spatele altora si sa ma reintorc al servici sa imi suport compania care imi ofera sansa sa ii pot asigura bebelusului meu scump o familie fericita si nu una plangacioasa pe la mai stiu eu ce usi si in nu stiu ce miting-uri. Esti un dragut , ca ma ajuti sa identific modelul romanului grijuliu de treburile altora decat ale sale. Asta am si zis, pana nu schimbam mentalitatea, nu vom schimba IN BINE NIMIC.
Cristi a zis aici clar( printre randuri) ca daca stai mult afara din job este foarte mare probabilitatea, si dupa ce revii in job, sa mai mananci bani de la angajator/stat deoarece iti trebuie o perioada considerabila sa te readaptazi informativ si profesional.Cand luam/consumam timp/bani sau altceva de la tara/societate/angajator , de fapt nu facem altceva decat sa luam/consumam de la noi si mai devreme sau mai tarziu vom simti usturator treaba asta.
Nu uita , te rog o treaba, ca noi astia DRAGI DIN ALTE TARi nu ne plangem ci doar ne pasa de cei de acasa.
Sincer imi cer scuze daca am deranjat.
Haideti sa speram ca vom gasi modalitatea cea mai inteleapta sa rezolvam problema.
@ Moony – total deacord!!!
Ai cea mai mare dreptate, revenirea la serviciu a mamei , ii ofera mamei o deconectare, si o siguranta financiara si emotionala familie.
Abia asteapta sa vina acasa sa il auda gangurind, plangand tipand decat daca ar sta acasa si dupa o perioada si-ar pierde efectiv rabdarea si acel copil ar primi, fara voia parintelui, numai tensiune negativa din partea acestuia care deja este super obosit atat fizic cat si emotional si efectiv nu il mai poate percepe pe bebelus cu adevarat.
Ca un mic aspect lateral,nu te poti numi parinte doar pentru ca faci un copil, parinte este acela/aceea care ii ofera copilului o copilarie fericita fara de griji datorita responsabilitatii sale: ” Procesul tehnologic “, de a face copii este o placere pentru toata lumea, mai greu cu responsabilitatea la unii.
Fuga de responsabilitate si ascunzisul in spatele unui copil nu aduce suport pentru viitorul copilului. Chiar nu e bine, cand ne producem tot necesarul, firma/ societatea abia asteapta sa ne intoarcem, si cand nu suntem o povara pentru nimeni?
Cand ne petrecem timpul la cumparaturi pentru bebelusul nostru in loc sa ni-l petrecem aratandu-i cat de plangaciosi putem fi?!?!?
Urasc iresponsabiliattea “parintilor” care in loc sa se gandesca cum sa faca mai bine, se zbat in a gasi o modalitate de a evita regulile societatii.
Cred eu, ca revenind cat de rapid se poate ( cateva luni) inapoi la servici , ii oferim bebelusului un mult mai mult si mai sigur ajutor , si nu numai lui cat si noua insine.
Am citit comentariile voaste si m-am gandit sa spun si eu cate ceva. Lucrez in invatamant de foarte multi ani, mai am putin pana la pensie, de aceea cred ca parerile mele sunt obiective, pt. ca am acumulat multa experienta de viata si profesionala. Mi-am crescut cei trei copii avand un concediu de 4 luni, asa cum era atunci si pot sa spun ca ai mei copii sunt astazi oameni normali, nu au avut probleme afective, de acomodare etc, au la randul lor copii, au meserii frumoase.
1. Daca faptul ca stati acasa 2 ani va avantajeaza financiar mi se pare normal sa pledati pt. aceasta idee, in fond fiecare lupta pt. bunastarea familei lui. Dar tot normal mi se pare sa recunoasteti acest lucru si sa nu cautati sa gasiti alte explicatii.
2. Din experienta profesionala va pot spune ca acei copii care stau mai mult timp acasa se acomodeaza mai greu cu colectivitatea, se imbolnavesc mult mai usor cand ajung la scoala(gradinita), sunt mai putin responsabili si nu-si asculta parintii.
3. Desigur, nu trebuie sa generalizam, calitatea educatiei unui copil nu depinde neaparat de cat timp sta mama cu el, depinde de ce face mama in acel timp, de atitudinea generala a familiei etc. Deci nu va faceti iluzii ca, stand mai mult acasa, automat copiii dv. vor fi neaparat mai educati.
4. Este foarte adevarat ca lipsa creselor este o mare problema si ca exista o varsta optima pt. a avea copii.
5. Mamele romance mie mi se par mai posesive, mai degraba se agata ele de copii, decat copiii de ele.
6. Problema familiilor f. sarace, care fac copii doar pt. alocatie si acea indemnizatie ( si sunt muuulte…cazuri). Ce se va intampla cu acesti copii mai tarziu?
7. Ceea ce m-a mirat cel mai tare, faptul ca unele persoane din generatia voastra au idei, hai sa le zic “socialiste”, adica statul este un fel de Mos Craciun obligat sa aiba grija de noi. Statul roman are multe pacate dar cred ca trebuie sa invatam sa ripostam in alt fel. ( nu intru in amanunte).
8. Nu inteleg de ce trebuie sa folositi, unii dintre voi, un limbaj asa agresiv, nu foloseste la nimic.
9. Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu ale mele consideratii, daca am facut-o nu a fost intentionat.
Eu am stat doua luni cu fetele aasa dupa ce am nascut si am avut gemeni.
Nu judec pe nimeni dar copilul dupa parerea mea are nevoie de mama oricand. Voi credeti ca un copil de clasa intai nu are nevoie de mama lui, sau cel de clasa a cincea, sau la orice varsta vreti voi pana la majorat? Au cu totii nevoie si e alegerea noastra ca si parinti cat stam cu ei. Pentru ca este o mare diferenta intre timpul pe care mamele il petrec efectiv cu copilul. La calitatea acestui timp trebuie sa va ganditi. Degeaba zici ca stai cu copilul daca tu de fapt te uiti la televizor sau stai pe net si copilul tau se uita gangurind in tavan.
Daca vrei cu adevarat sa stai acasa cu copilul tau de dragul copilului nu-mi spuneti ca nu exista solutii. Ele exista. Cum spunea cineva mai sus, mai ia un copil la tine de la 8 la 17, de la o mama care a ales sa mearga la serviciu. Nici n-ai idee ca actiune win-win e chestia asta. Copilul tau va avea un tovaras de joaca. Da de joaca. Ale mele se jucau impreuna de la vreo 6 luni. Probabil ca nu constientizau atunci dar erau tare haioase in incercarea lor de joc.
Ma rog, m-am intins si bag seama ca deviez de la subiect, dar dragele mele, exista solutii. Alege solutia cea mai buna din punctul tau de vedere si e imposibil sa nu reusesti. Sunt foarte putine cazurile in care copiii cu mame mor de foame in case. Ganditi-va la cei fara mame si nu va mai victimizati.
@Valy Cofaru – Eu sunt bine merci aici. Am un salariu foarte bun, lucrez la o mare companie americana si deci nu pot sa ma plang. Tot ce am spus este un fel de aparare pentru cei care nu pot face fata la greutatile vietii. La voi in US of A nu se poate pune aceeasi problema ca aici. Am un coleg de companie care locuieste in Peoria Illinois. Anul trecut a fost trecut in somaj tehnic pe perioada nedeterminata. Stii ce a facut? A plecat in Alaska 3 luni asa intr-o mica vacanta. Mi-a povestit ca intr-adevar nu sunt caini cu covrigi in coada pe acolo dar nici rau nu e. E normal sa munciti, e normal sa faceti copii si e normal ca statul sa va ajute. Nu se numeste stat socialist acel stat care isi ajuta cetatenii(bineinteles sa nu devina facutul de copii o meserie). La cresa de stat din sectorul 1 din Bucuresti taxa este de 200 de RON pe luna. La una particulara taxa incepe de la 1000 de RON pe luna.
@Cristi- apuca-te de facut copii si nu mai comenta atat:) . Probabil ca ar trebui ca aceasta lege sa iti dea voie sa alegi. Ori stai acasa 2 ani si iei mai putini bani ori stai doar 1 an si statul te recompenseaza. Facutul asta de copii are al dracu de mare legatura cu statul. Nu e asa de simplu. Si bai Cristi vrei sa spui ca o sa faci copil la 40 de ani? Pai can o sa aiba el 20 si tu 60 oare cum o fi? O sa-i zica colegii ca l-au vazut cu bunicu-sau? Suntem douazeci si ceva de milioane in tara asta. Majoritatea au un salariu de 10-15 milioane. Va dati seama ca daca astia cu salariile astea nu ar mai face copii in 10 ani ar scadea numarul populatiei la jumatate? Poate chiar mai mult. Deci nu e sanatos sa gandim ca daca nu are bani gata sa stea pe tusa. Statul trebuie sa te ajute. Cei de peste hotare poate ca nu sunt ajutati de tarile in care sunt pentru ca probabil nu au aceleasi drepturi cu cei de acolo nu stiu. Eu am o sora in Spania si prieteni multi in Italia. Nu i-am auzit nicio secunda sa zica ca e rau acolo. Cei din Italia au copii si-au cumparat case acolo si o duc foarte bine. Se pare ca in Germania e foarte rau.
Geez!
Sunt foarte multe comentarii ok, de bun simt si facute in “cunostinta de cauza”. Ce e mai dezamagitor, mai stupefiant si mai de acuzat e faptul ca vorbesti, Cristi, “in necunostinta de cauza”…
Probabil ca e ultima oara cand mai intru pe acest blog…Sper doar ca te plictiseai foarte tare la birou (unde lucrezi pe rupte si nu fugi de munca)si te-ai gandit sa mai abordezi un subiect de actualitate… Altfel nu-mi explic nota de rautate, misoginism si imaturitate a postului acestuia..
Nu are sens sa intru in polemici…dar pentru cand te mai plictisesti si n-ai ce face…uite cateva teme de studiu/cercetare: numarul creselor de stat din Bucuresti/Romania, spaga ceruta pt inscrierea unui copil la o astfel de institutie, costul unei gradinite particulare, costul cresterii unui copil intr-o luna, ce inseamna dezvoltare fizica, psihica si afectiva armonioasa a unui copil, comparatie intre facilitatile acordate mamelor in alte state vs Romania, etc etc…
Dar cel mai ok ar fi, cred, sa te apuci sa faci un copil…sa astepti sa implineasca un an si apoi…sa te uiti dupa variantele pe care le ai la indemana sa ii oferi macar aceeasi “buna crestere” pe care i le-ai oferit tu sau mama lui acasa…
Asa ca ne mai auzim / vedem pe blog dupa ce vei aduna si demonstra destula maturitate incat daca tot e sa faci o analiza, macar sa fie una pertinenta…
Sa mai si radem:)
Dumnezeu l-a intrebat pe Adam: “Ce se intampla cu tine?”
Adam a raspuns ca nu avea pe nimeni cu care sa mai schimbe din cand in cand cate o vorba.
Dumnezeu i-a spus ca o sa ii faca lui Adam o companie si ca aceasta va fi o femeie.
Dumnezeu a zis: “Aceasta persoana blanda si suava va aduna si prepara hrana pentru tine iar atunci cand vei descoperi hainele, ea o sa ti le spele. Ea va fi intotdeauna de acord cu orice decizie pe care o vei lua. Ea iti va face copii si nu iti va cere niciodata sa te trezedti in mijlocul noptii ca sa ai grija de ei. Ea nu te va cicali si va fi prima care va admite ca a gresit atunci cand tu nu vei fi de acord cu ceva. Ea nu va avea niciodata dureri de cap si iti va da in mod liber dragoste si pasiune ori de cate ori vei avea nevoie de ele.”
Atunci Adam L-a intrebat pe Dumnezeu:
“Si cat o sa ma coste o astfel de femeie?”
Dumnezeu a raspuns: “Un brat si un picior”.
La care Adam a intrebat: “Si ce pot sã primesc daca dau doar o coasta?”
… restul este o istorie pe care o cunoastem bine cu totii..
**Morala: Nu va zgarciti la lucrurile importante
@Vero – asta cu “ma parasesti” chiar m-a dat pe spate, ai avut si argumente solide, n-ai scris NIMIC concret, doar ca eu vorbesc in necunostinta de cauza. Ma asteptam la mai mult de la tine, dar na, poate nu ai putut sa iei punctul meu de vedere ca fiind doar o parere. Cine stie, poate te-ai simtit atinsa…
Are o varianta foarte la indemana. Il trimite pe capul bunicilor.
Statul nu este obligat sa plateasca 85% dintr-un salariu de peste 3.400 de lei. Ideea acestor sume oferite sunt pentru cei care nu isi permit sa tina din primul an o bona. O tipa cu peste 1000 de euro poate sa se “finanateze”.
Personal cred ca este o crima ca statul roman a promovat natalitatea in acest mod. Ar trebui sa dea amenda celor care nasc in aceasta tara. Cum naiba sa iti permiti a aduce un copil nevinovat intr-un spatiu ce numai un cadru pentru dezvoltarea sa nu este.
@ criserb – cand ti-a fost ridicata masina ai fost revoltat ca era normal ca inainte sa fii sanctionat trebuie sa fie create conditiie pt a nu incalca acea lege, chiar daca pare deplasat suntem in aceeasi situatie; cei care sunteti de acord cu aceasta noua lege nu trebuie sa uitati un aspect, nu trebuie extrase din context situatiile voastre particulare financiare, din nefericire marea majoritate a tinerilor au venituri mult mai mici decat noi. sunt sigur ca o lege trebuie sa incadreze majoritatea categoriilor, din nefericire nu suntem oameni de echipa ci individualisti, motiv pentru care aceasta tara merge asa prost; fiecare om care ajunge intr-o pozitie favorabila se gandeste la el, dar nu priveste imaginea de ansamblu.
va rog sa ma scuzati daca v-am suparat, spiritul meu putin sindicalist si de echipa ma indeamna sa tin cu cei mai putin “norocosi, repet nu toata lumea lucreaza intr-o multinationala, pe un post deconducere, in IT, pentru a merge mai departe avem nevoie de soferi, muncitori (fabrici, constructtii), mecanici, hinghieri, vanzatori…categorii cu venituri mult mai mici, de 7-8 ori mai mici decat tine domnule criserb
Ce ma distrez….eram sigura ca se vor incinge spiritele.
@Vero are perfecta dreptate, la fel si @Alin. Pentru @Alina as fi curios ce ar face daca ar lucra la Magurele, sa vedem atunci ce argumente ar mai aduce. @criserb Se vede ca ai timp liber si esti interesat doar de propria-ti persoana. @Ghiocel07 nu cred ca ar trebui sa va amuze acest subiect (poate excursiile nu o sa le mai faceti prin Alpi ci la plimbare prin parc cu nepotii)
@Pan Magurele, adica pe platforma? Adica unde se face cercetare in fizica? Daca da, cunosc foarte bine ce inseamna Magurele si nu e deloc asa de neagra situatia.
Si 2. Esti cumva calendarul lui Ghiocel de ii tzi cont pe unde isi face plimbarile? Jeezzz…
A inceput sa-mi placa, toti cei fara copii sunt experti in cresterea copiilor :)
Chill!
:)) Ai dreptate Octavian. Si mai e ceva misto. Toti bogatii isi dau cu parerea despre ce venit trebuie sa ai ca sa poti sa faci copii. Iti dai seama ca astfel de oameni sunt si in Parlamentul Romaniei? Cum zicea cineva mai sus, este nevoie si de soferi si de gunoieri si de grajdari si de ospatari, iti dai seama ca astia ar disparea definitiv? Ar fi numai directori si IT-isti si din astia cu salariul peste medie. Si ar fi toti cu cacatul la nas pentru ca vechii gunoieri au murit si pentru ca au avut salarii prea mici nu si-au permis sa faca copii care sa le urmeze meseria. Tare rau imi pare ca oamenii nu vad problema global. Tare rau imi pare ca unii oameni cred ca daca au o anumita conditie asa trebuie sa fie la toti.
nu mai inteleg eu lumea? De ce toti aveti ideea asta fixa ca statul TREBUIE sa se implice cumva financiar in cresterea copilului? Adica sa inteleg asa cum scrieti ca daca nu ar mai da banii sau concediul nu ati fi facut un copil? De ce reduceti o implinire doar la un amanunt? Va garantez ca si fara ajutorul statului lumea ar face copii…sau credeti ca in Etiopia sau alte state lumea face copii numai in conditia ca ii poate oferi material ceva mai deosebit.De ce plecati de la premisa ca un parinte fara mijloace materiale deosebite nu poate fi un bun parinte? De ce imediat iresponsabil?Cit material are nevoie un copil? Daca innaintasi nostri ar fi gindit ca voi toti -nu am mai fi scris niciunul acum pe blog. Perpetuarea speciei are la baza o alta saminta cea a dragostei si nu cea financiara. Cresteti-va copii cu rabdare si dragoste si nu din prisma unui salariu de IT-is sau gunoier. De ce credeti voi ca un copil de gunoier ar fi poate mai nefericit decit unul de sef de concern? Poate ultimul nu ii poate oferi sub bradul de craciun ultima generatie de ipad – dar poate ii ofera o dragoste de parinte neconditionata…poate are si isi ia timpul necesar sa sara cu el in cea mai mare balta facuta de ultima ploie in parc…timp pe care un carierist si-l ia sa se tina la curent cu ultimle noutati in jobul lui…Banii pe care statul ii cheltuieste platind un timp mai indelungat o mama care sta acasa pot fi investiti in crese sau gradinite care va tot lipsesc…descoperim aici o nisa care poate fi inca abordata…si banii sint investiti de stat ceva mai eficient deorece de cresa sau gradi vor beneficia mai multe generatii.
Ideea este ca DA si daca timpul va fi mai scurt – lumea va face copii…cei interesati cititi ultima hotarire a uniunii europene cu privire la obligativitatea de plata a unui concediu platit pentru mame sau tati…a fost proaspat aprobata ;)
AndreaS- Suntem in Uniunea Europeana. Aici nu e Etiopia. Statul TREBUIE sa se implice in cresterea copilului. In UE cetatenii trebuie sa fie civilizati. In UE cetatenii trebuie sa stie sa faca Mercedes(sau Duster:)) in continuare. In UE cetatenii TREBUIE sa stie sa adune gunoiul. Copiii se vor naste in continuare pentru ca asa e viata. Cum se implica statul? Simplu. Trebuie sa creeze infrastrucura. TREBUIE sa avem crese, TREBUIE sa avem gradinite, TREBUIE sa avem scoli,TREBUIE sa avem personal adecvat,TREBUIE sa avem sosele ca sa putem sa-i ducem repede. Nu se poate fara astea ca altfel am ajunge Etiopia. Iti dai seama ca imi dau viata pentru baiatul meu. Ma bucur ca nevasta mea a stat 2 ani cu el. Pentru ca tara asta de cacat nu iti ofera nimic. Daca as fi avut cele de mai sus(adica infrastucura) as fi fost de acord ca nevasta sa fi stat acasa si cateva luni. Asa in rahatul asta de tara NU!!!.
adevarul este ca trebuie sa te gandesti bine cand faci un copil…daca il faci sau nu
nu trebuie sa te bazezi pe stat intr o tara care nu a fost niciodata tara in adevaratul sens al cuvantului…ci doar o adunatura de hoti
Alin ai inteles gresit…ca statul o face pentru ca esti in Uniune( ramine de vazut cit timp mai tine)…NU trebuie sa fie punctul de care sa atirne natatiltatea. Adica eu pentru mine accept ajutorul lui cu alocatie…DAR nu ma bazez pe el…eu am si voi avea mereu alternative sa fiu pe picioarele mele…intelege odata ca ideea pe care vreau o sa o transmit nu este ca trebuie sa tinzi spre “Etiopia” ci sa nu iei statul ca factor de sprijin in hotarirea de a face copii…si ca materialul nu trebuie tras innaintea factorului dragoste pentru copil. Sa sti ca multe tari civilizate se lovesc de lipsa gradinitelor sau de calitatea lor scazuta…problemele care le au romanii…le au si alte state…
@Andrea S. – daca mamele nu vor mai primi acei bani, ei vor fii investiti in infrastructura la fel cum banii colectati din accize si vignete se duc in infrastructura rutiera…este simplu sa vorbesti dintr-o tara in care raportul venit/necesitati zilnice este unul normal, o tara in care si un gunoier are un venit si conditii de munca decente, conditii care dupa ce pleaca de la serviciu ii permit deconectarea. nu uita ca traiesti intr-o tara unde primeaza spiritul civic (vezi “Obligativitatea cauciucurilor de iarna”), nu intr-o tara in care pana si un neamt isi pierde spiritul civic si moral
Auzi, draguta Andreea S, daca AR FI deja crese si gradinite, probabil nu ar mai exista nici o problema! Insa cum nu exista, eu una nu am ce face cu copilul! INTELEGI, IUBITA? Daca da, atunci zi-mi tu ce rahat sa fac eu, avand un salariu de 800 lei , in conditiile in care la cresa din Sv sunt 104 copii si inca 100 pe listele de asteptare pt la anul, deci in nici un caz nu am sanse nici eu nici celelalte 300 de mame! Iar o bona ma costa 800 de lei , adica tot salariul meu, ramanandu-mi doar salalriul sotului meu care e tot de 800 de lei si asociatia vine 500 de lei pe luna! Hai desteapta mica, spune tu ce sa fac! Vino tu cu ideea ta , ca eu sunt proasta de dau in gropi, nu vreau sa muncesc, dar vreau sa imi dea statul bani ca sa stau degeaba! Idioti mai sunteti: va dati atat de destepti ca bubuiti de PROSTIE! Nu te da tu mare cu alte tari, unde e alt nivel de trai, alte conditii- mai bune sa u mai rele! Asa cum a zis si Alin, suntem in Romania, ANUL 2010!!!!!! Suntem in UE! Ar trebui sa avem si conditiile necesare pt a se aplica imbecilitatile astea de legi! DAr ce sa asteptam de la o desteapta care sccrei INNAINTASI in loc de “inaintasii”??? Ce sa asteptam de la cineva care considera ca banul e un mic “amanunt”. Femeieee, sa iti dea Dumnezeu sa traiesti fara micul asta amanunt, sa vad cat rezisti, VACO! Da, daca s-ar plati 600 de lei suma fixa pt fiecare copil, s-ar salva niste banuti, probabil, dar la asta nu va ganditi! Dati in copii ca prostii!
Si pt ideea de a-mi lua inca un copil pe langa al meu: draga mea, crezi tu ca imi permit sa risc pierderea locului de munca, in conditiile in care noua ni se cere sa ne intoarcem obligatoriu acolo?? Pt ce? Ca sa mai cresc un copil pe langa al meu inca 1 an- 2 pt o suma de 800 de lei si apoi sa stau degeaba acasa, pt ca nu sunt locuri de munca?? Ce usor iesiti voi cu idei! Doamne, de v-ar da Dumnezeu minte! Va dati exemple situatiile in care ati crescut voi sau mamele noastre copii, insa uitati ca sunt 40 de crese IN TOATA TARA!!!!!!!!!!
Eu inca nu inteleg cum te astepti sa faca lumea copii din moment ce nu ai crese , nu ai salariu ca sa angajezi o bona, nu te lasa sa iei copilul la munca? Cum sa mai faca lumea copii, femeie? Doar asa, de dragul de a-l face si apoi dupa un an … ce sa faci cu el? Sa il incui in casa???? Nu , acum sincer, oamenii ca voi, cat clocesc ca sa scoata ideile astea?? Sau aruncati asa idei, fara sa va mai puneti si in locul celor 180 000 de femei care iau o indemnizatie mica si care trebuie sa isi dea copii in cele 40 de crese!! Sa specific ca in fiecare cresa sunt maxim 150 de locuri sau mai putin??? :)) ia faceti voi un calcul care e foarte simplu hahahahahahahaaaaaaaaaaaaaa!!! think more and good this time! Si nu mai spuneti ca asa-s romanii, lenesi, pt ca faceti referire la tot poporul, iar in cadrul asta general insultati sute de mii de oameni ! Sau ati fi voi niste pui de oameni muncitori care lucreaza mai mult de 11 ore / zi?
@luci – noi incercam sa pastram un nivel decent al dezbaterii, te rog sa renunti la cuvintele jignitoare
fac o corectie mica, pentru a nu o face altcineva. mi-a scapat la tastare “sa isi dea copiiI”
Domnule Serb, argumentele sunt pentru cei inzestrati (de la natura sau parinti) cu discernamant, capacitate de analiza, coerenta in gandire, empatie si multe alte “calitati” care tie iti lipsesc… (eu nu am avut in vedere cand am raspuns zecile de persoane care au postat comentarii, ci doar persoana ta…)
Faptul ca detii / ai acces la un instrument de comunicare in masa, asta nu iti da dreptul sa iesi la rampa cu tot felul de “judecati jignitoare” la adresa unei categorii sociale atat de numeroasa si defavorizata in Romania…
Da, m-am simtit atinsa de superficialitatea cu care ai pus niste etichete pe fruntile a mii (sute de mii) de persoane care au calitatea de mama… (si, din fericire, nu fac parte din categoria defavorizata)…
Pentru ceilalti participanti la “dezbatere”, nu pot decat sa va recomand sa il ignorati pe Criserb, sa il stergeti din lista blogurilor pe care le cititi si sa nu va mai consumati timpul cu astfel de ineptii…
Si inca ceva…nu va faceti griji pt el…va fi bine…prostia, oricum, nu doare..
Numai bine tuturor si la multi ani de 1 decembrie!
Ai putea avea incredere in altcineva decat in sotia ta atunci cand vei avea un copil de 1 an care, sa zicem, inca este alaptat si de-abia stie sa faca 2-3 pasi fara sprijin? Ma indoiesc! Probabil momentul respectiv o sa vina foarte curand si pentru tine… Nu stiu cat timp iti petreci la serviciu, dar daca esti in Bucuresti, cel mai probabil ai nevoie de vreo 10 ore – drum+8 ore de munca. Daca mai esti si foarte muncitor, precum te lauzi, poate faci si ore suplimentare… Motivele pentru care oamenii fac copii nu au nicio legatura cu calculele marunte pe care le simulezi.
Ti-a crescut traficul pe site?:)
@Pan-de ce nu? O sa-l iau cu mine in calatorii. Impac utilul cu placutul.
Revolta mea nu este in primul rand pe tema duratei concediului maternal – ci pe faptul ca dupa ce il inchei nu ai institutii specializate unde sa lasi copilul. Multi au plecat de pe langa casele parintesti si slabe sanse sa lase un copil cu bunicii. SI statul nu trebuie sa se bazeze pe ce as putea eu sa fac in aceasta situatie ci sa faca el in asa fel incat sa se poata aplica o lege.
Degeaba imi da statul bani ca sa ma intorc la munca – CU CINE LAS COPILUL, UNDE IL LAS, ASTFEL INCAT SA FIE IN SIGURANTA? Stie oare statul cate furturi au avut loc din casele lasate pa mana unor asa zise bone??? Si furturi nedeclarate la politie!
Astia sunt tampiti??? Chiar trebuie sa se lege de concediul maternal??? Din asta se poate relansa economia???
Ce s-a intamplat cu toata industria noastra??? Oare nu trebuia ca prima masura de criza sa se PASTREZE ACTUALELE LOCURI DE MUNCA in acest mod sa fim siguri de contributiile la buget???
Imi este scarba de ceea ce face actuala guvernare. Ptr banii aia pe care ii primeste o mama in concediul de maternitate mama aia a muncit a platit taxe nu a fluturat steagu!
Si daca ei cred ca este asa de mult o alocatie ptr copil in primii doi ani de 200 lei – sa creasca ei cu banii astia un copil.
Din cate stiu, timpul liber este cel catre care tinde o societate capitalista. Acesta nu are nici o legatura cu “lenea” de a sta acasa de care spui tu si nici cu perioada de crestere copil, care in opinia ta, ar trebui privita in stransa legatura cu intoarcerea mamei in campul muncii. Traiesti ca sa muncesti sau muncesti ca sa trasiesti?
In alta ordine de idei, venirea unui copil pe lume da, sunt de acord ca acesta trebuie sa aiba loc in anumite conditii, doar ca aceasta venire amanata din ce in ce mai mult, creste si aparitia atator riscuri. Raman la parerea ca fiecare trebuie sa-si planifice viitorul dupa propria judecata, iar statul sa asigure cadrul propice nu sa-l ingradeasca cu fel si fel de reglementari aberante. De viziunea strategica a statului, cred ca nu se poate discuta in aceste momente, cand singurul scop al politicienilor este atragerea fondurilor “acum si aici”.Si acest lucru e cel mai grav!
@ Luci …unii oameni isi merita soarta cred eu. Ma intreb unde a fost spiritul acesta bataios la alegerile din ultimii 20 de ani? Unde a fost atunci cind a acceptat ca tara sa se duca atit de mult in jos?
Cred ca daca ai investi ceva mai mult in gindire …ai gasi si solutii!
Eu nu m-am plins si nu am de ce sa o fac…am incercat doar sa subliniez ca problema gradinitei am avut-o si eu aici…si nu am stat cu mina intinsa la stat…am trait din salariul sotului si ne-am descurcat.As indrazni sa zic ca ceva este putred in Romania…si putredul porneste de la gindirea fiecaruia. Nu am auzit neamt sa zica fac asta pentru ca sint in uniunea europeana( si sint stat fondator)…sau am dreptul asta pentru ca sintem in uniune…
Intreaba-te poate de ce in alta parte merge treaba? Pentru ca fiecare cetatean este responsabil isi cunoste drepturile dar si datoriile. In Romania anului 2010 o mare parte dintre oameni incearca sa fenteze statul cind e sa ii dea dar asteapta sa primeasca.
Sti care este diferenta dintre noi doua doamna Luci? Eu am avut curajul sa infrunt fiecare provocare…si nu am cerut sfaturi de la altii…dupa deviza ce nu te ucide te face mai puternic si te asigur ca nu voi ajunge la pragul pe care mi-l doresti pentru ca eu am o vointa de fier…eu realizez tot ce imi propun!Sanatate tuturor…
:)) Serb nu o sa faca/aibe copii! De aia e asa relaxat. :D E perfect constient ca nu stie cu ce se mananca treaba asta, dar a incins spiritele pe aici.
Serb: nu e frumos…si nici elegant sa iti faci trafic pe spatele mamicilor suparate si asa de sistem. :-)
@Alina – Nu as putea sa am incredere nici in mine deplina, dar asta nu poate sa ma faca sa imi fie frica ca “o sa cada drobul de sare”. Si ai dreptate, probabil momentul o sa vina curnd si pentru mine, o sa va povestesc cu siguranta cum o sa fie.
Oricum, nu am sa cer statului ajutor! Nu de alta, dar am vazut ce poate sa ofere statul si nu are rost. Ma voi descurca pe PROPRIILE-mi puteri sau ale familiei, nu ale statului.
Ca sa ceri ceva statului trebuie sa-si si oferi, iar noua nu ne prea place sa facem asta. Noi incercam sa il furam atat cat putem dar apoi avem pretentia ca el sa ne dea. De unde sa ne dea daca nu are de unde?
@luci – inca o data sa jignesti pe cineva si zbori de aici.
@All – Vad ca nu va plac parerile celor care traiesc in tarile pe care atat de mult le apreciem… le cerem sa nu mai zica nimic, pentru ca deh, ei nu stiu… dar in acelasi timp tarile in care traiesc ei le dam exemple bune in atatea cazuri. De ce nu vrem sa invatam nimic de la ei? Si daca nu vrem sa invatam nimic, cum putem oare sa ajungem ca ei?
@Ghiocel07 – Sunteti deja bunica? Sa va dea Dumnezeu sanatate si puterea de care ar avea nevoie acel copil atunci cand il veti plimba prin calatorii!
@criserb – Am inteles, o sa scoti atatia bani din blog-ul asta incat copilul tau nu o sa aiba nevoie de bunici. Mult succes!:)
Parerea mea ca e statul ar trebui sa acorde X %( sa zicem 90 dar ar putea sa fie si 125 % pt ca mai e vorba de o fiinta in plus aici !) din salariul mamei(sau sa faca o medie a venitului pe ultimul an)iar perioada, iarasi sa zicem Y.E mai putin important daca sunt 112 zile sau 365 sau 365 ori 2 ( vezi tarile civilizate unde datele astea , cel putin astea cu durata , variaza foarte mult ).
Problema in Romania e ca se dau bani unora care n-au muncit nimic niciodata si care apoi fac /au facut copii pe banda ca sa traiasca de pe urma lor.
Problema 2 e ca sunt oameni care munces foarte mult ,care au scoli inalte si care primesc salarii de mizerie.Un medic pe ambulanta are pana-n 25 de milioane (asta pana-n 30 de ani ) urca pe la 30 de milioane cand devine specialist ( pe la 35 de ani ) si nu sare decat exceptional de 40 de mil pe luna( asta cand e primar si eventual mai are si ceva functii administrative ).Si asta e cazul fericit , un specialist simplu din orice spital , fara garzi nu poate sa sara de 15 mil net pe luna.Iar spagi nu fac toti.
Asa ca se chinuie sa lucreze in 3-4 locuri ca sa ajunga la un venit decent iar cand se pune problema de un copil nu poate sa ceara procent de la fiecare angajator.
Profesorii care nu dau meditatii la fel.
In schimb un contopist cu un liceu si o facultate la parti si cu un loc caldut la primarie poate ajunge la un venit de 40-50 de milioane pe luna ( sunt sporuri de care nici cu mintea nu gandesti,gen “spor de antena “, bani de hrana , de haine etc etc, si care au reaparut chiar si acum dupa ce chipurile au fost desfiintate ).
Asa ca intrebarea “cine mai face copii in Romania” merita un raspuns!
Problema 3 sunt gardinitele , care o data nu sunt , 2 ,alea de stat au probleme de genul frig , aglomeratie si mizerie , iar alea particulare au dreptul sa ceara sume incomensurabile, fara sa se puna nicio stavila de catre nicio autoritate.
Bonele idem:trebuie sa ai curaj/incredere in ele si evident sa ai bani sa le platesti pt ca statul considera corect ca o bona sa ia 10 mil salariu pe 8 ore iar un om cu facultate tot atat.
In vremurile trecute mai existau ceva bunici ( acum multi mai lucreaza inca , altii sunt la distante mari )iar cresele si gradinitele erau accesibile tuturor ( iar conditiile , cel putin unele dintre ele , erau net superioare atunci).Acum in fiecare clasa exista televizor , patuturile sunt tot alea din ’75 de cand s-a construit gradinita , zugraveala e de prin 2003 , paturile ,lenjeria nu mai vorbesc ca mi-e jena ,sunt 30..si de copii intr-o clasa fara caldura , wc-ul e intr-o incapere iar chiuveta in alta, linguri si oale ruginite prin bucatarie etc etc- eu vorbesc acum in cunostinta de cauza , astea sunt cazuri concrete din Romania anului 2010).
Concluzia: daca s-ar rezolva problema asta cu salarizarea in functie de pregatire si de munca pe care o depui , daca s-ar rezolva problema cu banii care sunt furati ca-n codru si nu ajung niciodata unde trebuie , atunci totul ar fi clar ca apa de stanca.
Si-a spus omul parerea, la el pe blog, si acuma ii dati in cap.
Specific romanului, ne tot plangem si stam gura-casca in loc sa punem mana pe lucru. Cu cerseala nu se rezolva nimic.
pentru toti care spun ca aceste femei cersesc statului, stiti ce inseamna acel CAS de 9,5% care vi se opreste in fiecare luna din salariu?
Avand in vedere ca sunt atatia “redusi” in tara asta, ne cam meritam soarta.
@Cami Pensie iti zice ceva?
Cristi; cetatenii acestei tari isi platesc toate taxele si impozitele. Cu ce fura statul un cetatean? Da-mi un exemplu. Hotia in aceasta minunata tara o face doar o anumita gasca de smecheri. Stii cu cati bani este statul pacalit de Alro SA Slatina? Sau de Petrom SA? Nu cred ca stii. Cetateanul simplu nu are cum sa fure statul. Logic ca fiecare ne descurcam cum putem. Pentru ca inca nu avem aceasta nenorocita de infrastructura. Pentru drumuri platesti rovigneta? O platesti. Platesti taxa din combustibil? O platesti. De ce nu avem drumuri? Pentru ca am furat noi cetatenii statul? Nu cred. Eu dau din salariul meu impozite si ce mai trebuie peste 2000 de RON. Cu ce fur statul? Ce face statul cu cei 2000 de RON de la mine? Nimic. Stii ca singurul spital care face operatii pe creier la copii”Budimex” are sectia de chirurgie inchisa din lipsa de personal de cateva luni? Asta din parte statului de la care tu nu vrei nimic se numeste crima. Statul este cel mai mare criminal. Mor copii cu zile pentru ca o gasca de hoti isi bat joc de cetateni. Gasca asta este in fruntea statului pe care in furam noi.
Alina: si nu numai. Nu am zis ca sustin sau nu treaba asta cu un an sau 2 de stat acasa, dar nici sa zici ca cersesti in acest caz.
Eu spre ex, dau 1000 lei la stat, lunar, taxe din cele 2 joburi pe care le am. Somaj nu ma intereseaza, medical nu ma folosesc :-),la pensie sa nu imi zica cineva ca ajung toti acesti bani. Acu logic, daca tot dau atat, nu e normal sa si iau intr-o zi? Si nu ma luati cu pensia, ca vedeti bine ce pensii dau astia. La CAT platesc acum la stat, ar trebuii sa fiu milionara la pensie..cu vila si piscina..
Ce gandire sa aveti, sa sustineti ca acel ajutor pentru copii e “cerseala”?
STATUL asta pe care il aparati voi, imi cerseste mie 48 de ore de munca pe luna gratis! Pardon, ma obliga. Altfel, daca nu muncesc aceste 48 de ore gratis, sunt data afara.
Hai, infiintati Asociatia “Protectia Statului de Mame Rele”
Nimeni nu mai fura in tara asta, decat mamele…. :))
@Alin…metoda practicata in Romania…doamna nu lucreaza…domnul are un job din care cum zici tu ” se descurca”…hotarasc sa aiba un copil.
Platesc unei firme maximul de “dari” la stat…timp de un an de zile…si incaseaza mai apoi de la stat…X lei…Alt exemplu…se merge la intelegere cu patronul pentru un salariu minim pe economie pentru a “economisi” darile la stat… restul il primesc platit la negru…oameni care stau in social dar muncesc la negru sau ingrijesc un handicapat numai in hirtii…ei toti astia cum se numesc?
cetateni cinstiti ;)Eu nu mai am foarte multi prieteni in tara…dar stiu citeva cazuri de practica asta ;)…Da nu contesta nimeni ca mai exista si angajati cinstiti…probabil cei care incearca sa se scoata basma curata -chiar fiind ;)
Cred ca orice om responsabil nu ia in calcul ajutorul statului atunci cind isi planifica familia…
si da lipseste cu desavirsire in tara spiritul de dreptate…istoria a dat cindva un Tepes…din pacate nu l-a facut nemuritor ;)
@Andrea S. – te-ai gandit ca poate sunt angajati care au salariul minim pe economie si restul il primesc la negru pentru ca altfel nu se poate in acea firma? am un exemplu de firma cu 100 de angajati care in urma interviului li s-a spus: “salariul tau e de 1500 lei”, omul a acceptat si-a dat demisia din alta parte si cand a semnat contractul …surpriza 700 lei pe acte, daca nu iti convine poti sa pleci la alta firma… ;-) . cum ti se pare?
@AndreaS- Ce spui tu acolo sunt cazuri rare. Populatia acestei tari este de 22 de milioane de cetateni din care muncitori(cu tot cu directori si IT-isti:) ) sunt vreo 10 milioane. Iti dai seama ca astia 10 milioane platesc statului impozit? Chiar si aia de zici tu ca au un salariu minim pe cartea de munca tot platesc un impozit. Pe langa asta avem case; la care platim impozit. Avem masini la care platim impozit. Se aduna o gramada de bani. Sa nu crezi ca in cinstita tara Germania nu se practica asta. Doar ca aici Banii care se aduna sunt cheltuiti de niste smecheri dupa bunul lor plac. Cinstitul Michael Shumacher; marele pilot de Formula 1 este cautat de fiscul german pentru evaziune fiscala. De aceea locuieste in Elvetia. Boris Becker are la fel probleme cu fiscul. A facut si puscarie. Totusi politica germana de gestionare a bugetului este aproape perfecta. Tara asta numita Romania are niste bube asa de mari incat nu cred ca se vor rezolva in curand. Tot ce am spus despre infrastructura Romaniei sa sti ca e adevarat. Spitalele sunt vai de mama lor; nu este personal, nu sunt medicamente, nu este nimic. Sosele nu avem deloc. Statul nu a construit nimic. Scolile stau sa cada. Elevii mor de frig in ele. Orasele arata vai steaua lor; gri, negre. Oamenii de la tara sunt la fel. Aceleasi ulite pline de praf vara si pline de namol iarna. In schimb construim catedrale uriase( ca astea lipseau), avem cele mai mari mall-uri din Europa, avem cele mai scumpe masini din lume care stau la semafor alaturi de carute cu tigani, Guvernul construieste sali de sport de milioane de euro fara niciun rost. Aici judecatorii pun in libertate criminali periculosi pe motiv ca nu sunt pericol public si aresteaza toti prapaditii cu televiziunea asa, doar asa. Aici politia este prietenul mafiei. Stii ce scrie pe masina de politie? “Siguranta si Incredere”. Iti vine sa ii omori. Tot ce ti-am enumerat mai devreme se numeste infrastructura. Noi platim impozite noi muncim cinstit si tot noi suntem cei calcati in picioare. Nu e important cat sta o mama acasa. Daca ai aceasta infrastructura ti se schimba viata. Esti mai zambitor, esti mai obtimist. Da ai infrastructura mamele merg cu siguranta mai devreme la munca pentru ca stiu ca isi lasa copii pe mana unor profesionisti. Daca salariile ar fi macar 7-8 sute de euro minim acest subiect nu ar mai fi fost dezbatut de nimeni. Guvernul Romaniei ne minte de 20 de ani. Ne spune in permanenta ca nu sunt bani dar totusi pe strada apar mega masini, langa lacuri apar mega viloaie si tot asa. Aici se fura ca in codru. Nu cetatenii fura. Ci doar o gasca de smecheri fura de la cetateni in cardasie cu Guvernul Romaniei, cu Politia Romana, cu judecatirii si tot asa.
Offtopic
@Alin Schumacher ajunsese sa plateasca 90% impozit din cauza sumelor uriase pe care le castiga pentru ca in Germania nu este taxa unica de impozitare…. Aceeasi explicatie si pentru restul.
La fel se intampla si in Franta, astfel incat Johnny Hallyday si-a facut boceluta si a plecat in Elvetia. Atunci, Sarkozy, baiat destept, a modificat legea si zis ca nu poti plati impozit mai mult de 50%, adica jumatate din cat castigi.
http://www.ziare.com/social/indemnizatie-mame/de-ce-nu-se-mai-nasc-copii-intr-o-societate-si-o-romanie-egoista-1059373
@Alin e posibil sa fie acel Boris Becker- tatal lui Stefi Graf ?
Da iti dau dreptate in procente de 1000% in cum ai descris situatia actuala a Romaniei.Somnul natiunii naste monsti! Cine a avut ochi a recunoscut asta de mult.Intrebarea asta mi-am pus-o eu acum 15 ani. Adunarea la mine dadea cam ca la tine.22 de milioane- lasa-i sa fie 10 (desi nu erau)-aia care inteleg ce se intimpla.Ramin insa nca 12 care nu inteleg. Deci eu ca minoritate ma voi supune mereu unei decizii pe care nu o vreau.( Nu sariti ca stiu ca nu au toti drept de vot..bla..bla)…asadar ori invat sa nu ma intereseze si sa accept tacit ce vad- ori caut alternative pentru mine si familia mea…si le-am gasit( Dupa cum vezi nici dupa 15 ani nu pot insa invata sa nu ma intereseze ce se intimpla acolo- dar asta e problema mea)…Daca stai si tragi linia cindva…material nu iei nimic cu tine ( si asta am invatat-o abia cind am pierdut 2 oameni deosebiti dragi mie)…dar conteaza calitatea vietii pe care o traiesti.
Revenind …degeaba va bazati pe un stat( oricare ar fi el)…peste tot in lumea asta politicieni au un anumit caracter…de aceea probabil nici eu si nici tu si nici Cristi nu vom face din politica o cariera.Cine tot nu a inteles politica se face de dragul unor concerne…a industriei si nici intr-un caz nu pentru omul de rind!
Si atunci…eu pentru mine am tras urmatoarea concluzie…invata in fiecare zi ceva( chiar si de la domna Luci am invatat ceva ;))…si traieste fiecare clipa nu se stie daca nu este ultima ;))
O zi buna sa aveti cu totii !!
@ epep- mi se pare iresponsabil…sa dai pasarea din mina pe cea de pe gard ! verba volant ,scripta manent …am invatat eu printr-a 8 la o scoala generala …si am aplicat mereu fara sa-mi para rau.Am mai invatat ceva pe aici mai tirziu…oamenii destepti invata din greseli…oamenii si mai destepti invata din greselile altora!
Cel tirziu cind lumea va invata ce inseamna concurenta loiala…vei inceta sa afirmi ca o firma nu are alte posibilitati!
@epep – o sa te superi pe mine, dar stii tu vorba lui SIP, “domnia si prostia se plateste”, asta e parerea mea cu privire la cel ce si-a dar demisia dintr-un loc fara sa stabilieasca exact cum o sa fie la noul loc de munca…
@criserb – Si ai uitat una : “Prosti tre’ sa moara … !
Foarte interesanta dezbaterea voastra , cam tarziu am aflat de ea !
Nu va mai agitati , incercat sa fiti mai buni (cei care pot) deseara vine Mos Nicolae !
@Andrea S – Mi-ai placut, tine-o tot asa, nu te lasa ! Poate si de la tine vom putea invata ca fara munca, cinste si corectitudine, calitati care ne cam lipsesc, nu se poate ajunge nicaieri. In schimb suntem TARI la a comenta ORICE si in ORI CE DOMENIU !
Rezultatele se vad, cu ochiul liber !
Pingback: Perioada indemnizaţiei de copii, redusă la un an.