Tu stii sa economisesti?
Va povesteam acum vreo doua saptamani ca am gasit un site foarte misto in care sunt niste sfaturi de economisire. Acum ca a trecut ceva timp de atunci, ca m-am intors din concediu fara prea multi bani (nu zic fara nici un ban, ca ma citeste mama) am intrat iar pe respectivul site sa vad ce mai e nou si ce lectii mai sunt de facut.
Am parcurs in seara asta lectiile 3, 4 si 5. Pot sa spun ca imi place siteul in continuare. Sunt atatea lucruri interesante acolo de nici nu va ganditi. Multe dintre ele sunt lucruri pe care le stiam, dar sunt prezentate sub o forma care chiar ne pune pe ganduri.
Fiecare dintre noi avem cheltuieli. Unele sunt fixe periodice, altele sunt variabile periodice iar altele sunt cheltuieli exceptionale. Din pacate in concediu am avut parte de ultima categorie, de alea exceptionale. O mana rupta nu poate fi incadrata la planificare financiara :( Sau poate, daca esti mai cumpatat ca mine…
Sper ca nu va ganditi ca aveam bani pusi de-o parte pentru asa ceva, ca nu aveam. Aveam si noi ca niste bani planuiti de concediu si nimic mai mult. Eh, dupa acest incident am realizat ca aceste evenimente neplacute pot sa apara in orice moment si trebuie sa facem o planificare financiara mult mai buna.
Bun, pentru asta ar trebui sa reducem cheltuielile variabile periodice. Sa nu mai mancam asa des la restaurant, sa nu mai cumparam de la supermarket tot ce ne face cu ochiul, sa ne organizam si noi putin. Banii se duc usor, si e pacat sa-i scapam din ochi.
In lectia 4 ne este prezentat creditul. Cu totii am auzit de "principal", "dobanda", "DAE" dar putini le-am inteles cu adevarat. Daca va pasa, si vreti sa stiti pe ce dati banii, lectia 4 si testul ce o urmeaza sunt chiar utile.
E pacat sa nu invatam unele lucruri chiar acum cand ni se ofera asa ceva pe tava.
De cele mai multe ori pe langa DAE, care e important de stiut, sunt o multime de costuri colaterale pe care bancile ni le ascund. E bine sa stim care sunt astea si cum influenteaza suma de bani pe care trebuie sa o restituim bancii.
Mergem mai departe.
Voi chiar stiti toate detaliile pe care trebuie sa le stiti despre un card de credit? Stiti cand este bine sa-l folositi si cand nu? In teorie toata lumea stie, in practica e putin mai greu. Eu recunosc, il folosesc non-stop si sunt momente in care nu fac bine.
Cardul de credit e un instrument naspa rau, daca pot sa zic asa, atunci cand nu stii sa-l folosesti. Pe cardul de credit dobanzile ajung de pana la 25%, un procent deloc neglijabil.
Mie mi-a placut mult siteul asta. Citesc pe el tot felul de informatii ce sper sa-mi si intre in cap. Sunt logice in cazul in care cunosti dedesupturile si nu iti scapa amanunte pe care banca omite sa ti le prezinte.
Mai sunt tot felul de lectii si teste, dar acum e prea tarziu. O sa continui cu alta ocazie si poate am sa va mai povestesc. Sper ca macar pe unii dintre voi sa va intereseze si sa nu vorbesc singur.
Intodeauna trebuie sa ai la dispozitie, adica cash, venitul familiei x 3. Tocmai pentru situatii de genul asta. Multa lume ignora acest amanunt traind la limita, de pe o luna pe alta si cand se intampla ceva trebuie sa ceara in dreapta si stanga.
@criserb, uite ca nu stiam de site-ul asta. multumesc.
un pic offtopic, daca la cheltuielile cu mana rupta te referi la cheltuielile cu spitalul, mi se pare un pic ciudat. pe vremea cand plecam cu asigurare de calatorie, ma costa 2 lei (sau de ordinul asta) si acoperea destul de multe. iar acum stiu ca acel card de sanatate acopera interventiile de urgenta. nu e asa?
noi am ajuns (cu card de sananate german, ce-i drept) de multe ori la urgente (in mai multe tari) si nu am platit niciodata nimic.
@alina, ai dreptate, dar cati isi permit in romania sa aiba la dispozitie de 3 ori venitul familiei? ca una e sa economisesti in 2000 de euro (sa zicem) si alta e cand economisesti din 200.
@andreea – ai dreptate cu asigurarile, aveam asigurare, dar problema e ca s-au desteptat si eu de la o vreme cu romanii. Mi-au spus (foarte politicos) ca trebuie sa platesc pe loc si sa ma decontez eu cu asigurarile ca e “mai sigur pentru ei”. Sunt convins ca au zis asta doar pentru ca au vazut ca suntem romani. Mi-au dat toate actele de care am nevoie la asigurare, mi-au explicat ce si cum dar a trebuit sa pletesc pe loc. Acum o sa vedem daca o sa-mi recuperez banii… mai povestim despre asta.
Din pacate nu ai invatat prea multe din obiceiurile mele. Tu le stii foarte bine, stii ca sunt bune dar …..asta e. Se pare ca numai cand omul da cu capul invata ceva, Si inca mai ai multe ….