Slanina sau sunca
Vedeti voi pozele astea de mai sus? Eh, o multime de oameni spun (in urma postului anterior) ca aia e sunca. Eu spun ca aia e slanina. Asa am invatat eu de cand m-am nascut.
Chiar nu pot sa inteleg de unde, in anumite zone ale tarii chestia asta este numita sunca. Sunca este cu totul altceva.
Pentru ca vroiam sa inteleg unde gresesc, ma gandeam ca e posibil sa fie vorba de regionalisme dar uite ca nu e asa:
SLĂNÍNĂ, slănini, s. f. Strat de grăsime între pielea și carnea porcului; parte, bucată din această grăsime, conservată și preparată ca aliment (cu adaos de sare ori de boia sau afumată) sau care se topește, devenind untură. [Pl. și: slănine] – Din bg., scr. slanina.
[sursa]
si
ȘÚNCĂ, șunci, s. f. Pulpă de porc preparată special (la sare și la fum) pentru a se putea conserva multă vreme; jambon. – Din magh. sonka, germ. dial. Schunke.
[sursa]
Acum sa-mi spuneti voi, de unde pana unde ii spuneti voi sunca slaninii?
Slaninuta!!!!!! :X:X:X Vai CAT balesc. CAT!!!!
Slana, cu ceapa si branza! Mi-ai facut dor de copilarie! :P
E slanina toata ziua :D
sunca ii zic aia care n-au vazut porcul decat in galantar.
eu ii zic sunca, asa se zice la noi:P
Este slanina, evident:)
Astia din sud zic sunca la slanina, pentru ca nu au vazut
sunca adevarata decat la zile mari. Asa se pacaleau ei
ca mananca mai bine :)))))
@add & @iosup – eu cred ca voi chiar aveti dreptate :))
@Anca Duma – eu cred ca tu te referi la asa ceva :P
La mine la Fagaras asta e SLANA toata ziua!!!!Slana e aici in Bucuresti si in general in sud.
slanina all the way. in banat ii mai zice clisa.
@Criserb da, fix la asta. =p~ acum o sa-mi fie pofta toata ziua. >:P
Of of, daca ziceam de fructe de mare sau mai stiu eu ce fita nimeni nu poftea :P
In sud se foloseste cvasi-eronat termenul sunca pentru a desemna o bucata de slanina/slana/clisa. De ce cvasi, pentru ca se foloseste si termenul slanina, dar acela desemneaza strict piele de porc (sorici) cu un strat relativ gros de grasime si fara carne, sau cu un strat superficial de grosime cel mult egala cu cea a soriciului.
Termenul sunca se foloseste atunci cand exista cel putin un strat de carne de o grosime (/total grosimi) egal/a cu cel putin 33% din grosimea stratului/straturilor de grasime. In acest caz, nomenclatura nu mai este de eronata, deoarece astfel de fasii se gasesc in zona pulpelor superioare.
Este un limbaj de lemn folosit de “chirurgii suini” din Oltenia, o frumoasa variatie criptica a limbii romane vorbite in aceasta regiune a tarii.
Un lucru interesant, termenul clisa, regionalism de provenienta bulgara, exista sin in Crisana. Oare ar trebui adaugat in aceeasi lista cu “viezure”, “varza”…?
PS. Definitia data mai sus se aplica doar produselor proaspete si afumate, pentru a preintampina paradoxul de a pune la fript slanina si a obtine la final sunca prin modificarea raportului intre straturile de grasime si cele de carne.
wow. m-a dat pe spate explicatia asta :D
Slanina toata ziua. Si mai si arata bine :)).
Și eu tot de slănină (sau slană) știu, că doar prin Vale așa se zice, și chiar acum vreo lună am avut cearta asta cu niște prieteni bucurești. Nu aveai nicio șansă să-i convingi că nu e același lucru și că slănina e slănină.