Sari la conținut

Se interzice circulatia pe acostamentul drumului! Si nu vorbim de autostrazi.

Toţi posesorii de vehicule au interzis de acum înainte să mai circule pe acostamentul drumului – aşa numita bandă de urgenţă. Excepţie fac bicicliştii, care pot folosi acostamentul dacă nu dispun de piste special amenajate şi nu pun în pericol circulaţia.

[via]

Eu va ziceam de mult ca este o aberatie sa se circule pe acostament (ma refeream la E85), va explicam ca banda aia nu este o banda de circulatie, si multi mi-au sarit in cap.

Deh, n-au priceput care e treaba cu banda de circulatie si cu acostamentul.

Eh, acum legea interzice clar acest lucru. Cati credeti ca o sa respecte chestia asta?

Si uite, inca din 2009 CNADR precizeaza ca ala este acostament si nu banda de circulatie.

wuav

[via]

Dar relaxati-va, eu nu cred ca s-a schimbat nimic, doar legea. Cine o ia in seama?

Grabitii o sa continue sa dea flash-uri, in loc sa depaseasca peste axul drumului, ca deh, altfel nu stiu sa depaseasca.

Totusi de apreciat cei care se dau mai pe dreapta pentru a-l lasa pe cel care vine din spate sa depaseasca, dar asta nu inseamna ca cel care vine tare tre’ sa dea flash-uri, pentru ca nu are niciun drept, este doar nesimtire. Se da omul de buna voie, bine, nu, depasiti regulamentar!

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
27 comentarii
  1. Crox 31 Jul 2013 @ 13:58

    Daca nu are linie continua de demarcatie, atunci nu se aplica legea cu acostamentul. Este acostament acolo unde este marcat clar si cat se poate de evident. Nu este acostament doar ca scrie in documente ca ar fi asa. Daca pe hartie apare o trecere de pietoni, dar in realitate nu exista, te opreste Politia daca nu acorzi prioritate la trecere pietonilor la acea trecere de hartie?

    Raspunde
  2. criserb 31 Jul 2013 @ 14:05

    @Crox – exista linia de care zici tu, cel putin pe E85.

    Raspunde
  3. Alin 31 Jul 2013 @ 15:24

    Asa, si ? In Maramures de-abia pe mijlocul drumului poti circula oricum…..drum care are doar 4 metri latime….deci….

    Raspunde
  4. Alin 31 Jul 2013 @ 15:29

    Eu cand ma dau la o parte sa ma poata depasi, risc sa-mi sara rotile de la loc, fiindca pe margine sunt gropi…mult mai mari decat cele de pe drum….

    Raspunde
  5. lee 1 Aug 2013 @ 14:40

    Ieri am venit pe Bucuresti-Buzau, si nici o schimbare cu toate echipajele de politie la posturi. Chiar la intrarea in Urziceni (deci in afara localitatii erau), tot la fel se circula.
    Sincer, daca nu s-ar circula cum se circula, adica majoritatea merg cat mai spre dreapta, cred ca nu ar fi nici o sansa sa depasesti. Mai exact cred ca ar fi mult mai multe accidente si mult mai grave (mortale 90% in cazurile de depasire).

    Raspunde
  6. criserb 1 Aug 2013 @ 15:55

    @lee – hai man, si pe restul drumurilor din tara cum se poate depasi normal si pe ala nu? Pe Valea Oltului cum se depaseste? Acolo de ce se poate depasi regulamentar si pe E85 nu?

    Raspunde
  7. lee 1 Aug 2013 @ 17:26

    Cred ca nu e buna comparatia ta. E parerea mea.
    Nu se compara traficul.
    In plus, cati au murit din cauza ca stationa cineva pe banda de siguranta (tinand cont ca pe acolo in acest moment inca se circula), si cati au murit din depasiri.
    Din punctul meu de vedere, cred ca trebuia sa mai adauge un metru de carosabil si erau 2 benzi. Sunt portiuni pe A85 unde doar atata face diferenta. Un metru de carosabil, si se trece din 2 benzi, intr-o banda plus banda de siguranta (acostament)

    Raspunde
  8. Vasi 10 Aug 2013 @ 03:07

    Eu unul nu sunt de acord cu legea asta noua. De ce sa nu permita de ex TIR-istilor sa mearga mai pe acostament sa poti depasi pe langa ei linistit fara sa depasesti axul si fara sa astepti kilometrii intregi pana ai liber din fata pe celalalt sens?
    Nu inteleg logica pentru care au interzis circulatia acolo. Nu e ca si cum acel acostament are 0.5. Sunt multe locuri in care are peste 1m.

    Raspunde
  9. gabi 14 Oct 2013 @ 16:44

    ba,esti prost? in documentul primit de tine scrie clar ca nu este o banda destinata rularii ! autoritatile raspund dupa cum ii avantajeaza , ba e banda de oprire de urgenta , ba de stationare de urgenta ba e acostament …este orice in afara de banda de circulatie !
    daca iesi cu batrana ta masina din comuna in care locuiesti , o sa vezi pe acest e 85 ca banda asta numita acostament are marcaje diferite in localitati si in afara …
    nimeni nu-ti interzice sa circuli pe acest acostament care dupa marcaje nu este acostament ! daca esti neam prost si bou mergi pe banda de circulatie ,incurca-i pe cei ce vor sa te depaseasca si pe cei care depasesc din sens opus , lasa-i sa moara pt ideea ta tampita
    …inainte de a nu ceda nici un cm (nici macar secvential) gandeste-te ce vina are maica-ta in toata povestea asta ?
    probabil esti prea mic , ai dobandit permisul de curand si imediat ai devenit profesor… SPER CA INTR-O ZI SA TI SE INTAMPLE SI TIE !

    Raspunde
  10. criserb 14 Oct 2013 @ 17:00

    @gabi – te rog citeste inca o data postul si ai sa-ti dai seama singur care dintre noi doi este prost ;)

    Raspunde
  11. gabi 14 Oct 2013 @ 22:47

    n-am scapat nici un cuvant …Toţi posesorii de vehicule au interzis de acum înainte să mai circule pe acostamentul drumului – aşa numita bandă de urgenţă …afisezi o hartie de la drumuri nationale in care scrie clar ca nu este o banda destinata rularii …atentie , nu spune ca este o banda interzisa circulatiei rutiere . in final o dai cotita , cunosc genul …Se da omul de buna voie, bine, nu, depasiti regulamentar !
    uite ce spuneau cei de la drumuri in urma cu cativa ani in fisa tehnica despre e85 , fizic banda a ramas aceiasi , denumirea este alta…si sefi sunt altii

    șoseaua are patru benzi, două pe sens, dintre care una, cea laterală pe fiecare sens, este una îngustă, de doar 2,5 m lățime, oficial desemnată ca bandă pentru opriri de urgență…

    nu dezinforma , zi-mi articolul din codul rutier care imi interzice circulatia pe acostamentul asta al tau (nu este banda de urgenta , banda de urgenta nu ai vazut in viata ta) . nu-mi da articol din ziar , vreau doar articolul din codul rutier . astept raspuns !

    Raspunde
  12. Alin 14 Oct 2013 @ 23:03

    Ce banda de urgenta bai copilasi, ca eu in Maramures nu am decat 3/4 ( 3 sferturi ) benzi pe sens, ba chiar 1/2…. Circul pe mijlocul drumului, scuze, pe mijlocul CARARII, am vrut sa spun….ca tot drumul are maxim 3 metri latime…si voi va certati cu benzi de urgenta si alte inventii ale secolului 21, cand noi inca traim in Evul Mediu… TREZIREA, OAMENI BUNI !!!!

    Raspunde
  13. criserb 14 Oct 2013 @ 23:47

    @gabi – articolul asta a fost scris inainte sa apara legea. O informatie publicata in presa. Spune-mi de ce sunt eu prost. Ca am prezentat ce zicea un articol, sau pentru faptul ca am spus ca un conducator auto care circula regulamentar, pe banda lui, nu are nicio obligatie fata de cel care vine din spate, si ii da flashuri, si el nu trebuie sa se dea pe acostament?

    Raspunde
  14. criserb 15 Oct 2013 @ 00:23

    Si apropo de circulatia pe acostament, vezi aici,

    Raspunde
  15. gabi 15 Oct 2013 @ 20:27

    asa cu copy-paste n-o scoatem la capat ! nu ma intereseaza ce spune dinita , basescu ,iliescu…ma intereseaza stric ce spune legea! hai s-o lamurim cumva cu banda asta…
    1. nu este banda de circulatie dar se poate folosi fara ca politia sa te poata amenda (citeste-ti comentariul si vezi ce afirmi in legatura cu interzicerea circulatie pe aceasta banda – un mare succes !)
    2. dupa parerea mea nu este nici acostament…daca era acostament era semnalizat prin marcaje care aratau acest lucru (prin comparatie -nu am gasit in legislatie cum arata acest marcaj) , carutele si animalele ar fi avut acces nestingherit la aceasta banda conform art. 164 dar vezi art 200. care interzice accesul acestora pe acel acostament.

    Art. 164 Pe drumurile pe care le este permis accesul, vehiculele cu tractiune animala trebuie sa fie conduse pe acostament sau, in lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile.

    2.Art. 200. – (1) Vehiculul cu tractiune animala nu poate fi condus pe autostrazi, drumuri nationale, în municipii, precum si pe drumurile la începutul carora exista indicatoare care îi interzic accesul.
    3.sigur am voie sa opresc pe acel acostament in caz de urgenta (legea interzice acest lucru pe drumri nationale e)… dinita spune ca nu este nici banda de stationare sau banda de oprire de urgenta…macar poate ne spune de ce acostamentul asta este trasat in doua feluri pe e85 si pe care sa-l luam de bun ? acostamentul urban sau cel extraurban ?

    ce este aceasta banda ? jumatati de masura din fiecare …fara sa fiti obligati folositi-o atunci cand puteti sau cand credeti ca este nevoie daca nu va puneti voi insiva in pericol ! poti salva viata tampitului care te-a flashuit , viata unui om care se grabea sau a unuia care a gresit…sau chiar viata ta !
    rugaminte ! nu mai promova discutii de acest gen , nu mai deschide subiecte false fara baza legala care dau apa la moara incapatanatilor…avem destui bizoni !
    drumuri bune va doresc la toti !

    Raspunde
  16. ics 16 Oct 2013 @ 01:02

    O sa revin maine cu detalii. Acum e tarziu. Pana atunci verificati rubrica marcaje din legislatie. Sunt 3 tipuri de marcaje in functie de locatia acostamentului (in afara localitatii sau in localitate), de latimea acestuia si de permisiunea de stationare sau nu (linie continua/discontinua).
    Gasiti in link-ul de mai jos si raspunsul politiei rutiere si amenzile aplicate. Daca nu ati fost opriti voi nu inseamna ca nu se sanctioneaza.

    http://www.trafictube.ro/politia-rutiera-circulatia-acostament/

    Raspunde
  17. ics 16 Oct 2013 @ 01:32

    Cele 4 tipuri de marcaje pentru delimitarea partii carosabile le gasiti in Normativul SR-1848-7-2004-Marcaje rutiere capitolul 3.2 de la pagina 17-> Marcaje de delimitare a partii carosabile

    -tipul K pentru autostrazi
    -tipurile L, M, N in functie de amplasamentul si/sau latimea acostamentului:

    http://www.trafictube.ro/wp-content/uploads/2013/02/marcaje-acostament.jpg

    Despre marcajele din codul rutier le gasesti si aici: http://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/mijloace-semnalizare-rutiera/marcaje-longitudinale/ (a se vedea formulari de genul: Marcaj de delimitare a partii carosabile cu linie discontinua, Marcaj de delimitare a partii carosabile cu linie continua.)

    Lectura suplimentara:

    http://www.youtube.com/watch?v=RYuPN5Rnr14

    http://www.trafictube.ro/politia-rutiera-circulatia-acostament/#comment-128145
    Am avut accident cu victima pe E85. Am stat o noapte la politie si m-au intrebat pe ce banda de mers eram. Dupa a 3 a declaratie in care am spus ca eram pe banda de langa axul drumului politistul imi spune: “ai avut mare noroc, daca erai pe cealalta, erai vinovat si nu se numeste banda, ci acostament inaltat”.

    Raspunde
  18. pushtiu_c 16 Oct 2013 @ 01:47

    gabi, cred ca mai bine mai iei niste ore suplimentare de conducere, banda aia nu-i destinata circulatiei, si n-ai voie pe ea. Si daca vrei sa-ti salvezi viata cum spui tu, mai bine calculeaza-ti depasirile sau graba sau cum vrei tu sa-i spui si condu in asa fel incat sa nu pui viata altora in pericol sau viata ta. Respectati mai bine legislatie, si lasa-ti flashuitul la o parte, sau trecutul pe culoarea rosie sau gandirile de genu` “da-te ba ca mi-a luat mama strada!” Adica bagati-va mintile in cap cat sunteti la volan ca sa stiti ca testele alea euro ncap nu-s facute la 100km/h asa ca nu va mai bazati asa tare pe ele.
    Adica, criserb… tu cand ai scos masina din rapa cum era? Ca io pot sa ti-o arat pe a mea dupa un impact de vreo 40+ vreo 50 si iti zic ca n-o fost fain deloc :)).
    Adica: mai multa atentie la volan! si respectati nenorocita aia de legislatie, ca da-aia o invata toti, sa circulam toti dupa aceleasi reguli, ca sa nu provocam drame sau rating la sitirile protv…

    Raspunde
  19. gabi 17 Oct 2013 @ 17:44

    pushtiu_c , periodic urmaresc schimbarile din codul rutier , am permis de pe vremea cand tu erai mic si te incaltai cu fesu , te plimbau ai tai pe cadrul imaginar al trotinetei; multi ani te-au mintit ca-i bicicleta…de ciuda ai suferit , ai ramas suparat si rau cu ceilalti . n-am inteles nimic din comentariul tau , cliseul tampit cu ”respectati legea , invatati , faceti , dregeti ,teste , semafoare rosii… ” n-are legatura cu ce vb noi aici .la fel nu vad ce legatura are discutia cu criserb despre cum v-ati strambat voi masinile prin coclauri si rampe(?) la 50k/h ? scoate in evidenta cat de indemanateci sunteti , probabil ca si la teorie sunteti la fel !cel mult tu poti sa oferi lectii de cascadorie si ”conduita isterica” …lectii de soferie nici intr-un caz ! daca ai ceva de zis in legatura cu ce s-a discutat aici , spune cu texte de lege ! nu mai bate campi , lasa-ne , NFS-u te asteapta ! dai doua-trei ture de pista , te linistesti , mai si cresti intre timp … cat te joci sa zici in gand fara oprire ”respectati nenorocita de lege” … saracul , n-a inteles nimic , parca eu am zis ”incalcati legea” …nimeni nu va obliga sa folositi acostamentul asa cum nimeni nu-mi interzice mie sa folosesc acel acostament!

    criserb ,am inteles pozitia ta : 10% pentru – 90% contra circulatiei pe acostamentul lui e85 .fara probleme o sa-l folosesc in continuare secvential ziua – nu recomand folosirea pe timp de noapte ! inca astept textul de lege care imi interzice sa circul pe acostament …Art ? vrand sa te scoti ai motivat ca legea nu era data cand a aparut articolul din ziar…nu exista nici un articol in codul rutier care interzice circulatia pe acostamentul drumului.

    aline , stiu ce zici , majoritatea drumurilor din romania sunt praf ! stai linistit , n-ai pierdut nimic cu acest dn2 e85 ! fi fericit ! pe tine n-o sa te enerveze un individ care merge legal pe banda lui (parca este cumparata de ma-sa) , foarte aproape de axul drumului(?) , cu viteza 30 in localitate si 80 in afara (cica merge preventiv) unde legal poti merge 50/100 (+9)… vrei sa-l depasesti dar nu poti din cauza traficului aglomerat , are spatiu lateral dreapta suficient sa-ti faca un pic de loc … nu vrea cu nici un chip sa plece de pe banda lui . fara pericol se poate retrage o idee pe acel acostament cu marcaje de oprire de urgenta unde nici draqu nu opreste , nu o face , nu-ti cedeaza nici macar un cm . noroc ca nu sunt multi…folosec acest drum saptamanal (minim 500 km) si rar mi s-a intamplat sa intalnesc tipul acesta de sofer.

    ics , foarte bun documentul cu marcajele ! am spus ca nu exista in codul rutier la sectiunea ”marcaje rutiere” aceste marcaje cu forme , dimensiuni si explicatii . filmuletul cu accidentul unde un sef de post (recunosc zona ,in apropiere de rm-sarat) afirma ”pe acostament” nu ma intereseaza prea tare…legea este prost facuta si lasa loc de interpretari . acostamentul drumului poate sa ramana acostament pur si simplu sau poate fi amenajat in functie de necesitati : in banda de opriri de urgenta , banda de urgenta , piste de biciclisti , spatiu destinat mijloacelor de transport in comun etc .marcata corespunzator aceasta fasie numita cu titlu general ” acostament” care se transorma in ceva si legea se aplica strict pt noua destinatie . daca acostamentul a fost transformat ca aici in banda de urgenta (http://www.youtube.com/watch?v=-r3BlgC0UQM) nu am ce sa caut cu autoturismul pe acel acostament decat daca sunt tampit … inventie romaneasca , drum european cu banda de urgenta marcata corespunzator ca pe autostrazi . imi pare rau pt accident , sincer nu doresc nimanui ! numai bine !

    eu ma retrag din aceasta discutie fara rost , va las pe voi sa decideti pe unde mergeti … ramaneti pe aici , urmeaza rautatile lu ala mic…numai bine !

    ATENTIE ! comentariile mele sunt facute stric pentru acostamentul de pe DN2 E85 !
    daca nu sunteti in stare sa folositi acest acostament in conditii de siguranta , nu-l folositi !

    Raspunde
  20. ics 17 Oct 2013 @ 18:10

    Ai in comentariile mele si un link din care reiese pozitia politiei rutiere cu privire la circulatia pe acostament si amenda care se aplica in cazul nerespectarii regulii de circulatie si in print-ul din post pozitia CNADR care este administratorul drumului. Ca tu negi aceste lucruri, nu e vina noastra. Citeste legislatia si ai sa vezi ca in toata se spune ca trebuie sa circuli pe benzi, cat mai aproape de acostament si nu pe acostament. De altfel depasirea pe dreapta e interisa.
    Sper sa nu ai vreodata nesansa sa ai accident circuland pe acostament.

    Raspunde
  21. criserb 17 Oct 2013 @ 18:18

    @gabi – de ce ai tu impresia ca toti sunt niste incepatori si tu esti un mare talentat in ale condusului? Uite, as putea sa-ti dau niste filmulete, drumuri prin tara, Bucuresti – Timisoara, Bucuresti – Cluj, Bucuresti – Focsani si mai stiu eu ce am, poate vrei sa-mi dai si note :)

    Sa stii ca sunt oameni care stiu sa conduca, si nu, nu tre’ sa se laude pe aici.

    Apoi, daca imi permiti, i-ai dat lui Alin exemplul cu tipul care circula cu 30km/h. Aia e. Vrei sa il depasesti o faci, nu poti… te rogi sa se dea. Daca se da, bravo lui, este un domn, daca nu… nu poti sa-l obligi si nici sa-l injuri pentru ca el merge legal.

    Pe vremea cand conduceam eu E85-ul era mai ingust, pe vremea aia se depasea legal, se trecea peste axul drumului iar acum tu ai vrea ca ala sa se dea din fata… why? Nu erai tu ala care avea experienta vasta in condus?

    Pe Valea Oltului ce faci, acolo cum de poti sa depasesti legal si pe E85 nu se poate? Intreb numai, ca nu inteleg de unde atata vehementa la tine.

    Hai sa iti zic eu de ce nu este voie sa mergi pe acostamentul de pe E85, chiar daca legea nu specifica asta. Intre cele doua zone (ca benzi nu le putem zice) este linie continua, linie pe care se stie ca nu ai voie sa o incalci. Sau linia aia continua nu iti spune nimic?

    Raspunde
  22. ics 17 Oct 2013 @ 18:41

    Legea spune ca vehiculele se conduc pe benzile destinate cat mai aproape de acostament. Pe acostament circula pietonii, bicicletele daca nu au piste special amenajate…

    http://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/hotararea-guvernului-nr-1391-2006/#art100

    Raspunde
  23. ics 17 Oct 2013 @ 18:44

    Dupa cum vezi poti sa circuli pe acostament doar daca esti conducatorul unui vehicul fara motor.

    Raspunde
  24. Mihai 17 Nov 2015 @ 06:35

    Tot drumul ăla e aberant făcut. Într-adevăr, aia e bandă de urgență, dar nu e marcată corespunzător, cu linie continuă, de aici și confuzia. Pe vremuri erau și panouri care specificau acest lucru. Dacă ar fi fost două benzi pe sens, ar fi fost linie continuă între sensuri, simplu. Aberant e că s-a investit într-o bandă de urgență exagerată, când se puteau chiar face două benzi pe sens ceea ce ar fi salvat multe vieți.

    Raspunde
  25. Mihai 20 Nov 2015 @ 19:52

    Era să mor pe drumul ăla nenorocit! Am mers de la București la Râmnicu Sărat. La dus, fiind în întârziere, m-am cam grăbit, am mers repede și am depășit des. Am observat ca mașinile îmi fac loc intrând pe acostament. Semăna cu un drum din Grecia, spre Zakintos. M-a uluit viteza incredibilă a mașinilor, aglomerația, starea precară a drumului. Chiar și dacă aveam peste 120kmh, tot eram depășit vijelios de tot felul de autovehicule. Am ajuns cu bine la destinație, dar mi-am propus să nu mai repet haiducia. La întoarcere nu am depășit 90-100 kmh și am mers cat am putut de mult pe bandă din dreapta. Proastă idee! Intr-o curbă, unul a început să mă depășească pe bandă principală, eu i-am făcut loc și brusc drumul s-a îngustat și mai rău. Am căzut cu roată din dreapta, am reușit din reflex să urc înapoi, aveam cam 70kmh, m-am redresat cu greu, miraculos as zice, după trei-patru oscilații si n-a intrat nimeni în mine. Mașina s-a lovit tare, dar în structură de rezistență. A troncănit un pic, dar, ușor, am dus-o până acasă, încă 270 km… Urmează să merg la mecanic zilele astea.
    Conduc din 1996 și nu am mai avut incidente serioase. Consider ca drumul ăla este una dintre cele mai criminale construcții din tara asta.

    Raspunde
  26. Civitas 10 Jun 2018 @ 20:44

    Dacă s-ar respecta legea, nu ar fi nici un fel de probleme (viteza legală în primul rând). Și ce este ceva total de neînțeles și de neacceptat pentru Oameni: toată populația se află într-o grabă fără limite. Înjositor pentru alte culturi. Ceea ce se întâmplă este rezultatul trecerii forțate a acestei populații din evul mediu în epoca modernă, de către statele occidentale. Populația a rămas cu nivelul de educație și al conștiinței la acel nivel , de care nu a reușit să treacă decât formal (haine, autovehicule, etc). Sunt necesare mai multe zeci (sute) de ani pentru a se face desprinderea de comportamentul visceral și ca rezultat al impulsurilor și pentru ca oamenii de aici să respecte legile, autoritatea, reglementările. Destul de greu, pentru că acest comportament barbar este impregnat în ADN.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)