Sari la conținut

Sa fie supermarketurile inchise in weekend?

inchisUn deputat, Marin Anton (stiti bancul cu Anton, nu?), vine cu ideea ca supermarketurile cu peste 1500mp sa fie inchise duminica iar sambata sa aiba program scurt. O idee care noua ni se pare ciudata, de-a dreptul absurda. Cum adica sa nu putem noi sa mergem cand avem noi chef sa ne cumparam ceea ce ne trebuie? Absurd ati zice, nu?

Ei bine, mie chestia asta nu mi se pare deloc absurda, chiar daca imi place sa ma duc la supermarket atunci cand imi aduc aminte de ceva. Am umblat destul de mult prin Europa si am vazut ca acolo asa este. Nu pot sa dau acum nume de tari, nu as vrea sa fac vreo confuzie, dar credeti-ma pe acolo nu o sa vedeti supermarketuri deschise duminica.

De ce? Pai este destul de simplu, chiar daca noua nu ne convine. Oamenii aia, cei care ne servesc prin supermarketuri au si ei nevoie de o duminica libera. Ia ganditi-va ca va pune cineva pe voi sa munciti duminica, va convine? Nu cred. Asa cum nu va convine voua nu le convine nici lor.

Nu avem timp pentru cumparaturi in timpul saptamanii? Ne facem. Eu nu prea cred in asta cu “nu avem timp”. Daca vrei sa faci ceva iti faci timp, daca nu, inseamna ca nu conteaza chiar asa de mult pentru tine.

Imi aduc aminte ca eram prin Grenoble si era ora pranzului. Toate magazinele erau inchise pentru doua ore. Nu mi-a convenit atunci, gandindu-ma la cum este la noi, dar apoi mi-am dat seama ca asta este si ca trebuie sa-mi planific cumparaturile in functie de programul lor. Si nu, nu era vorba doar de supermarketuri, acolo totul era inchis. Si restaurante si magazine si tot. Oamenii aia aveau program de odihna. Dupa ce m-am prins cum sta treaba am inceput sa imi cumpar ceea ce aveam nevoie din timp. Si sa stiti ca se poate, nu este imposibil.

Asta cu tre’ sa fie deschis, este o chestie la noi, dar daca ne gandim si la cei care tre’ sa munceasca pentru ca noi sa putem cupara duminica, poate ne mai schimbam putin parerea. Daca ne gandim ca sotia sau mama ar putea sa fie acasa si nu la munca, poate am realiza ca putem sa ne facem cumparaturile si de la magazinul de cartier.

In plus, chestia asta chiar ar ajuta micii intreprinzatori, ei ar avea mai mult de castigat. Si taranii, sa mai mergem si la piata nu doar la supermarketuri, sa sustinem si noi micii intreprinzatori.

Stiu, este usor sa ne plangem, dar hai sa ne gandim si la altii, nu doar la noi, hai sa fim mai oameni si sa intelegem si pe unii si pe altii, pana la urma nu este chiar un capat de lume sa ne schimbam putin programul.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
13 comentarii
  1. 1qlee 13 Feb 2014 @ 10:45

    si aia care isi pierd weekend-urile prin moll, ce vor face?
    Micile magazine din moll cum vor face vanzare, daca nu in weekend? Trebuie sa tinem cont ca sunt multi care vand diferite produse care se vand numai in weekend (haine, bijuterii, ceasuri, telefoane etc).
    In occident, adevarat, este inchis tot, dar cele din afara oraselor, care sunt mult mai mari, sunt deschise (cel putin asa am observat eu)

    Raspunde
  2. andreea 13 Feb 2014 @ 10:56

    nu stiu frate unde ati gasit voi magazine deschise duminica, ca eu le caut de ani buni si nu le gasesc :D duminica sunt inchise toate, dar toate. mai ai o sansa sa nu mori de foame daca te duci la gara.
    in rest, e moartea pasiunii duminica. nu are de castigat nimeni, nici supermarketurile, nici micul comerciant, ca toti stau acasa.

    Raspunde
  3. criserb 13 Feb 2014 @ 11:15

    @1qlee – Pai nu se vorbeste de mall-uri in lege, este vorba de supermarketuri. Magazinele mici vor ramana in continuare deschise, nu intra sub incidenta legii.

    @andreea – pai nu, duminica este zi de odihna :)

    Raspunde
  4. Tammy 13 Feb 2014 @ 12:53

    Unii chiar nu au timp. Eu ajung acasa dupa 11 noaptea zilnic. Si fac cumparaturi o singura data, Sambata. Si este traditie de familie. Sigur sunt enorm de multi altii ca mine. Plus ca o tara saraca ca Romania nu isi permite sa fie atat de lenesa cum e Spania care isi inchide totul la pranz si nici celor care lucreaza in supermarketuri nu cred ca le convine pentru ca vor avea mai putine ore de lucru deci mai putini bani.

    Raspunde
  5. Ciupercutza 13 Feb 2014 @ 13:03

    Hai sa gandim problema obiectiv: supermarket-urile sunt niste afaceri private. Care probabil au incasarile cele mai mari in weekend-uri. Daca tu ai avea o afacere si guvernul ti-ar spune ca nu ai voie sa mai faci nimic duminica (si ti-ar scadea si incasarile), cum te-ai simti? Probabil ca primul gand ar fi “ce puii mei se baga guvernu’ in treaba mea si nu ma lasa sa-mi fac businesu’ cum il vreau eu”. :)
    Treaba asta cu saracii oameni care vin la munca duminica pentru ca noi sa putem cumpara 3 scobitori e putin bagata la inaintare pentru impresionare. Pe principiul asta n-ar mai trebui sa lucreze nimeni (nici doctori, nici taximetristi, nici macar micii producatori – ca si aia sunt oameni …)
    Nu stiu care e de fapt miza acestui proiect de lege, dar motivatia lui mi se pare trasa de par. N-am o problema in a-mi face cumparaturile in timpul saptamanii, cu conditia sa fie deschise magazinele dupa ora la care termin eu munca. Si aici iar intervine treaba aia cu “oamenii care lucreaza pana seara ca sa pot sa cumpar eu 3 scobitori”. Deci cum o dau, nu-i bine :))

    Anyway, duminica e zi de odihna pentru tine, pentru altii e doar un inceput de saptamana (ca nu-s toti ortodocsi, de exemplu :P ). Sunt unii care considera sambata zi nelucratoare si n-au o problema cu muncitul duminica…. Numa’ zic.

    Ma gandesc ca domnu’ deputat are vreun Carrefour pe langa buticu’ nevestei si ii afecteaza afacerile…. Sau poate angajatii hypermarketurilor ar trebui sa fie liberi duminica pentru a merge la vot ;) Eh, da’ ce stiu eu…

    Raspunde
  6. criserb 13 Feb 2014 @ 13:04

    @Tammy – te organizezi si tu mai bine :) In plus, daca se inchid in weekend o sa creasca calitatea timpului petrecut in cuplu.

    Nush cum faceti voi cumpraturile, dar eu m-am cam lasat de la o vreme de supermarketuri. Acolo lasam o gramada de bani pentru ca-mi luam vrute si nevrute. Acum ma duc la Mega, care nu este chiar ieftin, dar imi iau strictul necesar si acum parca sunt mai relaxat. In plus am chestii mai proaspete in casa.

    Weekendul este pentru mers la mare, la munte pentru distractie.

    Cat despre banii salatiatilor, este posibil sa ai dreptate, dar pe de alta parte vor castiga niste banuti si cei cu afaceri mi mici, sa ne uitam putin si la ei.

    Raspunde
  7. criserb 13 Feb 2014 @ 13:24

    @Ciupercutza – In principiu treaba asta este pentru incurajarea micilor intreprinzatori, alea cu zilele libere in weekend pentru angajati sunt doar o consecinta pe care o vad eu. Supermarketurile prea fac lagea si micul comerciant nu prea are cum sa razbeasca. Eu zic ca este un bine pentru ei, poate asa mai sprijinim si noi productia proprie.

    In restul Europei de ce este asa si noua ni se pare anormal? Ei ce explicatie au oare pentru faptul ca duminica este duminica?

    Raspunde
  8. Otto Brekner 13 Feb 2014 @ 14:13

    Nu cred ca e treaba institutiilor Statului sa reglementeze programul de functionare a companiilor private, indiferent de marimea lor. Sa faca program magazinelor de Stat, iar nu magazinelor private.

    Daca vor sa ajute magazinele mici, sa le dea facilitati fiscale. In felul asta vor putea sa scada pretul si clientii sa le aleaga in primul rand pe acestea.

    Daca anagajtii lucreaza in week-end, iau cele doua zile libere in timpul saptamanii. Nu sunt singurii care trebuie sa acopere intreaga saptamana in schimburi.

    Daca in Vest lucrurile stau altfel, e rezultatul tot a partii private – presiunea Sindicatelor.

    Raspunde
  9. Ciupercutza 13 Feb 2014 @ 15:50

    Cristi, nu am o problema cu inchiderea magazinelor mari duminica. Sa se inchida. Nu vad insa cum asta ar stimula productia locala (ca asta incearca domnu’ deputat sa bage la inaintare drept motiv)
    O sa se produca brusc mai multi cartofi de teama ca e inchis duminica la Auchan? :)

    Micul comerciant – ala pe care il plange lumea ca nu are cum sa razbeasca – e de fapt un butic de cartier care ia marfa de la Metro si mi-o revinde la pret mai mare :) Evident ca ocazional cumpar si de la el, dar nu o sa-mi fac niciodata aprovizionarea saptamanala de acolo pentru ca nu e avantajos financiar.
    Deci, again, pe cine avantajeaza legea asta si cum stimuleaza ea producatorii autohtoni?

    PS 1 Sambata si duminica la Obor e mai aglomerat decat in Carrefour, deci lumea inca mai cumpara de la piata indiferent daca e sau nu deschis la supermarket.

    PS 2 Mega Image beneficiaza din plin de avantajele unei asemenea legi ;) Nici nu bate la ochi :)

    Raspunde
  10. alin 13 Feb 2014 @ 18:00

    In fiecare weekend, parcarile supermarketurilor sunt pline de masini. Valoare totala 1 milion de euro, la alea mari.. In fiecare parcare din tara asta !! Deh, romanii sunt saraci, nu ? N-au bani de masini, n-au bani de cumparaturi…oh, wait !!

    Raspunde
  11. Victor 14 Feb 2014 @ 14:32

    E absurd sa zici sa inchidem supermarket-urile sau hypermarket-urile in weekend pentru ca asa e in Occident…
    Da, am fost de foarte mult afara si stiu ca dincolo de Ungaria e inchis tot sambata dupa ora 18.

    Bun si?

    Trebuie sa copiem tot din occident indiferent ca e bun sau rau?

    Sa dam o sansa micului comerciant…cica. Sa dam o sansa sa ce…? Sa evazioneze mai mult? De foarte multe ori cand cumperi bunuri de la astfel de comercianti, bonul fiscal nu se emite…Platesti pretul intreg si TVA-ul 24% nu mai ajunge la stat. Sunt de acord sa nu-mi dea bon fiscal daca mi-ar face o reducere de minim 12%.

    Cine vrea sa cumpere din piata sau de la micul comerciant, buticar…oricum o va face…si duminica si in restul saptamanii.

    Weekendul este pentru mers la mare, la munte pentru distractie. Si cine te opreste sa mergi daca Carrefour e deschis si duminica?

    Cine accepta sa lucreze duminica, isi da liberul consimtamant sa faca acest lucru si foarte probabil are zile libere in cursul saptamanii sau ore platite suplimentar. Sa nu fim ipocriti.

    Singurul motiv pentru care ar trebui sa se inchida supermarket-urile sau hypermarket-urile duminica ar trebui sa fie propria lor initiativa. De genul, lumea nu cumpara duminica si astfel nu se justifica economic sa tii magazinul deschis. Da, atunci ar fi o chestiune dictata de piata si nu de un neica nimeni din parlamentul Romaniei.

    Raspunde
  12. Robert 15 Nov 2014 @ 11:54

    @Ciupercutza – cu intarziere raspund,dar totusi o fac: lucrez in domeniul alimentar si pot spune ca micii producatori sunt clar afectati de hypermarketurile astea care apar pe fiecare maidan liber din Bucuresti, in Europa civilizata hypermarkrturile sunt in afara oraselor, iar sambata dupa amiaza si duminica sunt inchise pentru a incuraja micii comercianti si micii producatori! Cred ca nicaieri in lume nu exista hypermarket care sa functioneze nonstop, dar noi avem! Stii salariul unui casier la hypermarketuri? Iti spun eu 850 Lei + bonuri de masa! Tu poti traii cu atat?

    Raspunde
  13. Robert 15 Nov 2014 @ 12:00

    @Victor – prietene faptul ca nu iti da bon fiscal nu inseamna ca isi trage el Tvaul, daca se emite bon fiscal singurul loc unde s-ar duce banul e la stat, si nu e vb de 24 % e vb de diferenta de tva dintre pretul de achizitie si pretul de vanzare!

    Marile magazine emit bon fiscal, dar au grija sa plateasca minim la stat, sau chiar deloc!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)