Sari la conținut

Produsele bio sunt o vrajeala

6362_26392Nu stiu ce parere aveti voi despre produsele bio, dar vad ca fenomenul asta e destul de raspandit. Sunt foarte multi oameni care prefera sa dea o caruta de bani pe niste chestii bio. De exemplu, ca sa nu vorbesc asa aiurea, 1kg de rosii costa 15 lei.

Acelasi kg de rostii in piata costa 3 lei. Deci, un kg de rosii bio e de 5 ori mai mare decat un kg de rosii din piata.

Imi e imposibil sa cred ca productia unei rosii 100% naturale este de 5 ori mai costisitoare decat o rosie modificata genetic.

Pe vremuri numa’ rosii bio erau si nimeni nu se batea pe ele. Alea cresteau in gradina, alea le mancam. Acum nu mai stim sa cumparam de la tarani, stim doar de supermarket-uri.

Pai la tara cum se fac rosiile? Oare nu se mai gasesc rosii bio? Se gasesc, trebuie doar sa cauti si nu, in nici un caz taranul nu le vinde cu 15 lei/kg

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
16 comentarii
  1. elaul 30 Sep 2011 @ 15:37

    si la oua e valabila teoria. Stiai ca cele de la tarani, nu sunt de o calitate superioara, deoarece gainile din curte sunt..stresate?:) ca le-ar trebui nu stiu cati mp..povesti..

    Raspunde
  2. octavian 30 Sep 2011 @ 16:08

    Faci o greseala majora!!!!
    Produsele Bio nu sunt o vrajeala, pretul lor e o vrajeala!… pretul e cu totul altceva!

    Raspunde
  3. Alina 30 Sep 2011 @ 16:10

    Rosiile de la tarani nu sunt bio. Si nici alea de le faceau bunicii nu erau deloc bio, ba erau mai rau, acum 20 de ani nu erau reglementarile asa clare si existau niste substante care acum sunt interzise.
    Dar sunt de acord cu tine. In ideea ca la momentul actual nu poti face bio 100%. Nu exista. Daca nu tratezi faci productie absolut 0.

    Bio a devenit noua religie. Ne inchinam toti acum la “traitul sanatos” :)

    Raspunde
  4. criserb 30 Sep 2011 @ 16:10

    @octavian – corect.

    Raspunde
  5. criserb 30 Sep 2011 @ 16:16

    @Alina – da clar, e gaina strsata si nu mai face oua bune… si normele astea UE sunt cam aberante. Imi aduc aminte in copilarie, sau chiar si acum, cand ma duc undeva la tara si mananc ouale alea… au alta culoare si alt gust fata de cele din magazin. Rosiile la fel. E posibil sa nu fie bio dar oricum sunt net superioare celor din supermarket.

    Raspunde
  6. Alina 30 Sep 2011 @ 16:22

    Nu stiu care e scala de stres la gaina, dar probabil ca ouale bio se refera la ce mananca tanti gaina. Si mancarea bio pentru gaina costa mai mult decat concentratele normale(ai vazut vreodata cum arata?). Deci si ouale costa mai mult.

    Eu la rosii nu am vazut diferente mare de gust, mai degraba pe soiuri. In schimb intr-adevar se strica mult mai repede. O rosie de supermarket, cele de cauciuc tin o luna lejer si arata la fel de frumos, pe cand celelalte sunt bulion de mult.
    Daca vrei gust la rosiile de mancat cauta rosiile rusesti (cele de culoare negricioasa), cele cireasa si cele coeur de boeuf. Apoi depinde mult si daca le folosesti la gatit si in ce scop de gatit.

    Raspunde
  7. NightOn 30 Sep 2011 @ 16:37

    Asta se aplică la toate produsele “bio”. Bio = natural, însă ceea ce văd expus în rafturile magazinelor de profil sau prin hypermarket-uri nu mi se par a fi bio deloc. Știu, se spune că sunt crescute în nu știu ce sol sănătos și tratate cu cele mai bio substanțe…eu nu cred așa ceva. Plus că aici mai intervine și prețul… românii sunt vai de steaua lor la capitolul bani deci nu prea mulți și-ar permite să dea 15 lei pe 1 kg de roșii, spre exemplu.

    Raspunde
  8. ipo 30 Sep 2011 @ 17:49

    Vezi sa nu confunzi Bio cu Eco. Era o diferenta importanta.

    Raspunde
  9. criserb 30 Sep 2011 @ 17:59

    Nu confund, in mintea mea bio = 100% natural

    Raspunde
  10. Alina 30 Sep 2011 @ 18:03

    100% natural este oximoron. E ca si cum ai zice ca sanii Andreei Balan sunt 100% naturali :D.

    Bio inseamna ca nu se folosesc substante obtinute articial ca ingrasaminte, insecticite sau contra bolilor. Sau animalele sunt hranite cu mancarea de mai sus.

    Eco inseamna ca sunt produse fara sa afecteze mediul.

    Raspunde
  11. liana 1 Oct 2011 @ 18:03

    Am mancat rosii “bio ” de la o prietena.Foarte bio , adica fara ingrasaminte chimice , doar cu gunoi de grajd.Stii care e problema ? Ca semintele fusesera cumparate de la turci .
    Asa ca minunatele rosii erau doar crescute intr-un mediu ok , ele erau niste produse cu o genetica de cea mai proasta calitate.Ca toate din Romania , de fapt.Din simplul motiv ca nu mai exista statiuni de cercetare , nu mai exista producatori de seminte autohtoni , din cauza ca speciile care existau aici pe vremuri au fost inlocuite cu mizerii modificate genetic.

    Raspunde
  12. Amzis 1 Oct 2011 @ 22:33

    crezi ca daca le cumperi dintr-un magazin bio si dai 15 lei pe ele , esti 100% ca sunt bio ? eu nu !
    p.s. : sa nu uitam ca traim in RO

    Raspunde
  13. Amzis 1 Oct 2011 @ 22:37

    ”Rosiile de la tarani nu sunt bio. Si nici alea de le faceau bunicii nu erau deloc bio, ba erau mai rau, acum 20 de ani nu erau reglementarile asa clare si existau niste substante care acum sunt interzise.” @Alina acum 100 de ani nu erau rosii ? si aia dadeau cu substante interzise ? de asta traiau aia mai mult pe vremuri , ca dadeau cu substante interzise … Asta cu substantele interzise mi se pare vrajeala . Au gasit ei altele putin mai toxice decat alea pe care le foloseau bunicii nostrii…

    Raspunde
  14. jules 1 Oct 2011 @ 23:51

    Cristi, cum spunea si lumea mai sus, la oua se cunoaste diferenta. Incearca niste oua bio si sa vezi ca au un alt gust. Si astea nu sint cu mult mai scumpe fata de cele normale.
    Cit despre legume, conteaza foarte mult semintele/specia. Am ajuns sa facem rasaduri de rosii din seminte de la unguri, turci etc. Alea nu or sa aiba gustul de rosii de pe vremuri niciodata. Si crede-ma, stau la tara, am incercat. Intr-adevar, rosiile au un oarecare gust, arata asa cum trebuie, insa se cunoaste ca originea nu e cea de pe vremuri. Basca ca lumea cumpara seminte dubioase. Si mai frumos, baga solutii de fortare a cresterii. Nu mai sint nici ai nostri atit de nevinovati.
    Si cum “bio” nu se poate produce decit in cantitati mai mici si mai greu si riscant, atunci sint mai scumpe. Specula are si ea un cuvint greu de spus.

    Raspunde
  15. c3h2o 3 Oct 2011 @ 16:01

    Nu numai pretul lor e o vrajeala cum spunea cineva mai sus ci si ele in sine. Nu pot spune ca toate insa un caz stiu sigur. Cumpara cei mai ordinari carnati pana in 10 lei/kg sau cat or fi, au cateva afumatori in fundul curtii, stau acolo la afumat nush ce perioada si apoi ii vinde ca si eco, cu vreo 30-40 lei/kg.

    Raspunde
  16. Alina 3 Oct 2011 @ 17:29

    @Amzis M-am referit la legumele cultivate acum 20-30-40 de ani, nu acum 100 de ani. Si DA, substantele de atunci erau mult mai toxice decat cele de acum. In 30 de ani chiar si cercetarea in agricultura evolueaza.

    Faptul ca expectativa de viata acum 100-150 de ani era mica nu are legatura cu mancatul bio ci cu evolutia medicinii si productia industriala a mancarii.

    Daca chiar va intereseaza subiectul puteti citi si cauta pe google
    http://en.wikipedia.org/wiki/EU-Eco-regulation

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)