- Cand lansati lampioane va ganditi unde se duc?
- Roger Waters v-a rugat sa nu stati cu telefoanele pe sus, voi nu v-ati putut abtine
Nokia Lumia 925 review
Dupa cum v-am mai spus, de o vreme testez telefonul Nokia Lumia 925 prin amabilitatea celor de la Orange, care mi l-au oferit in cadrul programului Orange Smartphone Testers.
Daca este sa ne referim la design, pot sa va spun ca Nokia Lumia 925 vine cu o chestie interesanta, si anume o banda de aluminiu care acopera intreaga margine a telefonului. Ii da asa, un feeling de premium. Chestia asta este si utila, am scapat telefonul pe beton, din greseala, si telefonul nu a avut nimic. Nici macar banda de aluminiu nu s-a zgariat, ceea ce este bine. Un mare plus as spune.
Cu toate ca intreg spatele telefonului pare de aluminiu, nu este chiar asa, Nokia inca nu a renuntat la spatele de policarbonat. Un policarbonat destul de tare, care te poate insela, in prima faza am crezut ca este tot aluminiu.
Totusi, policarbonatul de pe spate si marginile de aluminiu sunt cumva aderente, ceea ce face ca telefonul sa stea foarte bine in mana, nu iti da deloc senzatia ca ar putea sa-ti scape.
Ecranul este de 4.5 inch care se integreaza frumos intre marginile de aluminiu. La baza avem trei butoane cu touch, back, home si search care se apasa asa cum trebuie. Nici prea usor, sa le apesi din greseala, nici prea greu.
Pe lateralul drept avem 4 butoane, doua de volum in partea superioara, butonul dedicat pentru camera foto, in partea inferioara, iar la mijloc avem butonul de on/off sau de blocare al ecranului. La inceput pare incomod butonul de la mijloc, dar cu timpul te obisnuiesti, vine cumva chiar in dreptul degetului mare, atunci cand tii telefonul in palma.
In partea superioara avem o mufa microUSB, un jack pentru casti si locul in care se introduce cartela, asa cum este si la iPhone.
Display-ul, asa cum v-am spus, este de 4.5 inch, un Nokia PureMotion+ AMOLED cu o rezolutie de 1280×768, un display care se vede foarte bine, culorile sunt clare si stralucitoare. Sta bine si la vizibilitatea in lumina directa a soarelui, dar totusi la umbra se vede mai bine.
Pe spate gasim un difuzor care se aude putin infundat, depinde mult si de felul in care tii telefonul in mana. Nu m-a dat pe spate, dar se aude ok.
Daca folositi casti, atunci datele se schimba, sunetul este foarte bun, se aude bine si volumul este destul de mare. De asemenea se pot selecta cateva profile, ca de exemplu Bass Boost, Vocal Boost sau pot fi create profile custom.
Interfata este una de Windows 8, o interfata cu care eu m-am obsnuit destul de greu. Intr-un final pot sa zic ca m-am obisnuit, mi-a luat vreo 5 zile, dar acum sunt multumit de ea. Se poate customiza dupa bunul plac al fiecaruia, atat daca ne referim la culori cat si la dimensiunile boxurile afisate. In plus, unele boxuri au posibilitatea de “live update” (cred ca asa ii zice) si se pot vedea in interiorul lor tot felul de informatii, cum ar fi ultimele update-uri de pe facebook, ultimele twitturi, ultimele mailuri, ultimele stiri, etc.
Ca o paranteza, pe ecranul de “look screen” se afiseaza poze din facebook, ceea ce este chiar misto. Mi-a adus aminte de multi oameni cu care nu am mai vorbit de ceva vreme ,si pe care am tinut sa-i telefonez datorita pozelor aparute acolo, poze care se schimba la un anumit interval de timp. Misto… chiar mi-a placut chestia asta.
Din ecranul principal, printr-un simplu Swipe spre dreapta ne duce in locul in care gasim toate aplicatiile.
Bateria (iconita) se vede in partea superiora numai daca se trage de bara respectiva in jos. Un lucru nu tocmai ok. Mi-ar placea sa vad bateria, semnalul si notificarile direct pe ecran, fara sa fiu nevoit sa fac o miscare in plus.
Daca tot vorbim de miscari in plus, la fel se intampla si in momentul cand vrei sa dai un telefon, sunt prea multe clickuri pentru a ajunge sa apelezi o persoana.
Un meniu interesant este Windows Phone 8’s Kid’s Corner, un meniu util atunci cand ai copil. Practic poti sa blochezi anumite chestii ale telefonului, ca sa nu te trezesti ca iti umbla/sterge copilul cine stie ce lucruri de prin memorie.
Aplicatiile pentru Windows sunt mai multe ca ultima data, cand am testat HTC-ul 8X, dar totusi mai este mult pana o sa gasim asa de multe ca pentru Android sau iOS. Ideea este ca te descurci, gasesti cam toate aplicatiile importante, sau cel putin toate care le folosesc eu pe Android. Daca nu le gasesti pe toate cu siguranta sunt inlocuitoare, deci problema asta este cat de cat rezolvata in momentul de fata.
NFC-ul este putin cam lent. Trebuie sa deschizi poza, sa apesi cele trei puncte din josul ei si sa dai Tap+Send. Cam 2-3 secunde dureaza transferul unei poze.
Legat de transferuri, eu n-am reusit sa trimit de pe telefon pe PC o poza la o rezolutie maxima. Le trimite, dar la niste rezolutii mai mici. Pentru a transfera poza la rezolutie maxima trebuie legat telefonul la calculator prin USB. Atunci merge ok si repede. Totusi, ma repet, poate e vina mea, trebuia setat ceva pe acolo si eu nu m-am prins.
Despre performatele telefonului pot sa va zic numai de bine. Datorita procesorului de 1.5-GHz, dual-core, Qualcomm Snapdragon cu 1GB de RAM telefonul se misca excelent. Nu mi-a dat impresea de “inghetare” in niciun moment. Este adevarat ca nu m-am jucat jocuri care sa il solicite prea mult, deh, nu prea ma joc eu de felul meu.
Un lucru care mi-a placut maxim la el este viteza cu care pot naviga pe net, datorita 4G-ului. Nu este peste tot in Bucuresti, dar am avut noroc sa fiu foarte mult timp in zone de acoperire, iar acolo viteza este foarte buna. Am folosit telefonul si pe post de hotspot, am dat net la vreo 4 device-uri in acelasi timp iar netul se misca foarte bine. Nici nu iti dai seama ca este un net mobil.
Dupa mine cea mai buna chestie a telefonului, sau cea care m-a impresionat pe mine cel mult este camera foto/video. Telefonul face poze foarte bune, sunt cele mai bune poze pe care am putut eu sa le fac cu telefonul, fara niciun efort. Cu blit (cu toate ca nu-mi place blitul in general) sau fara, pozele sunt net superioare tuturor pozelor facute cu alte telefoane. Camera se descurca foarte bine in conditii de lumina si destul de bine in conditii de lumina scazuta.
Cu ajutorul aplicatiei Nokia Pro Cam am reusit sa fac poze chiar si cu o expunere lunga, de pana la 4 secunde. Pana acum eu n-am mai reusit asa ceva, nu stiu daca exista asemenea aplicatii si pentru Android. Cert este ca Nokia Lumia 925 poate face.
Aplicatia de mai sus va permite sa setati ISO-ul, balansul de alb, timpul de expunere si va permite chiar si o focalizare manuala.
De asemenea camera are o multime de functii speciale, Nokia Change Faces care va permite sa alegeti “zambetul” cel mai bun dintr-o serie de poze. Aceasta optiune este si la Samsung S4, deci nu este o noutate, dar.. poza este chiar reusita.
Best Shot va lasa sa alegeti poza cea mai buna dintr-o serie de poze, o chestie utila atunci cand stiti ca nu o sa va iasa poza din prima, sau aveti dubii in acest sens.
Action Shot va permite sa faceti mai multe poze asupra unui personaj in miscare si o sa va puna personajul in fotografie de mai multe ori. Interesant daca reusesti sa controlezi bine miscarea. Totusi, poza pare putin trucata.
Cinemagraph este o aplicatie care va permite sa faceti din poza voastra “o poza cu miscare” un fel de gif animat si reuseste sa faca acest lucru destul de bine. Nu este nevoie de multa munca in Photoshop pentru a realiza asa ceva, poza este facuta automat.
Bateria tine o zi intreaga. Nu uimeste cu nimic, tine exact atat cat m-am obisnuit sa tina o baterie de smartphone. Il iau dimineata de la incarcat, seara il pun la loc. Sunt curios cand o sa vina vreun telefon cu o baterie mai buna, care sa tina cel putin 2 zile?
Nokia Lumia 925 vine si cu incarcare wireless, dar eu n-am avut cum sa testez chestia asta. Pentru asa ceva este nevoie de un deviced in plus, de un Nokia Wireless Charging Pad de care eu n-am avut.
Overall Nokia Lumia 925 este un telefon premium, foarte bun pentru cei care iubesc Windowsul 8. Pentru restul… este un telefon bun dupa ce se obisnuiesc cu acest simtem de operare :)
Sunt convins ca o sa va place foarte mult in momentul in care o sa-l tineti in mana si cand o sa descoperiti ca Windows-ul 8 va poate ajuta in foarte multe feluri fara a instala cine stie ce aplicatie in plus. Stie sa faca multe chiar daca nu aveti aplicatiile cu care erati obisnuiti.
O sa va fie ciudat in prima faza sa vedeti notificarile de pe twitter fara sa aveti twitter instalat, dar cu timpul chestia asta se dovedeste a fi utila. Si altele pe care le-am omis in acest post.
As trece la minusuri totusi faptul ca nu puteti ajunge la baterie. Este destul de aiurea sa nu poti sa o schimbi atunci cand vrei tu si faptul ca nu ii puteti mari memoria. Nu ii puteti atasa un card de memorie, nu aveti unde.
Telefonul il gasiti la Orange la un pret incepand cu 59 euro.
Daca mai aveti intrebari, eu sunt aici sa va raspund.
O sa revin zilele urmatoare cu mai multe poze, in diferite conditii de lumina, pentru ca imi place tare mult cum le face si as vrea sa va pot arata totul mai in detaliu.
Fain review-ul dar vezi ca telefonul e Lumia nu Lumina ;)
merci Andy, am corectat ;)
Am un lumia 925 si cand vorbesc cu cineva se aude cam ciudat.e vreo setare sau poate fi o defectiune?
In general telefoanele de la Nokia sunt ok, eu caut de ceva timp un nokia e72 si nu gasesc, unii cer prea mult pe el. Este un telefon accesibil, intr-adevar bun, cu un design frumos.