Ne strângem să donăm sânge
Se pare ca vineri are loc o campanie de donare in grup, eveniment ce va avea loc vineri, 16 octombrie, ora 10:30 in fata Muzeului Antipa.
Nu am sa ma duc pentru ca nu suport acele dar pentru cei ce vor sa o faca au mai jos niste informatii, ce trebuie sa indeplinesti pentru a dona si care sunt avantajele acesteia in afara faptului ca ajutam niste oameni. Ma rog, ajutati pentru ca asa cum am zis mie imi e frica de ac :-ss
Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- greutate 58-100kg femeile şi 60-110kg bărbaţii (eu am 53kg şi a fost în regulă. totuşi nu recomand sub nicio formă celor sub 50 de kg)
- tensiune arterială sistolică între 11 şi 18mmH (aceasta o să vă fie luată acolo, iar dacă aveţi sub, veţi fi trimişi să mâncaţi ceva :) )
- să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării
- să nu ai/să nu fi avut urmatoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.
Înainte de a dona:
- Dimineaţa înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe (dacă vă ştiţi mai anemici, mâncaţi mai consistent, inclusiv pâine/cereale ceva. un Snickers, de ce nu :), şi un suc, neapărat neacidulat)
- Fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc)
- Nu fuma înainte şi după donare cu o oră
Avantajele donării:
- Următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice).
- La cerere, ai posibilitatea efectuării ulterioare şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară)
- Adeverinţa pentru obţinerea unei reduceri de 50% pentru transportul în comun pentru 30 de zile
- 1 zi liberă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă)
- Primeşti 7 bonuri de masă în valoare de aproximativ 50 RON (cam 56 lei)
Cât se donează:
- La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum in câteva ore, celular în 2 săptămâni.
Siguranţa:
- Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă.
- Nu există riscul contaminării cu HIV, sau alte virusuri.
- Senzaţia de leşin sau oboseală după donare este foarte rar intâlnită.
- Poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine.
- Înaintea donării ţi se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate şi ţi se va face un mic examen medical – hemoglobina, puls, tensiune.
- Rezultatele testelor sunt confidenţiale.
Aveţi voie să donaţi de maxim 4 ori pe an, deci o dată la trei luni, nu mai devreme!
!!! Foarte important: nu puteţi dona decât dacă aveţi buletinul la voi !!!
Informatiile de mai sus sunt preluate asa cum am zis de aici si ma gandesc ca va sunt utile celor care vor sa ajute.
Cristi iti tb sange rece sa poti sa faci asta :D tu esti mai sensibil ! :)
Vezi poate poti ajuta si in alt fel. Nu stiu, ceva donatii. Apropos, la oftalmolog nu te doare, nu se foloseste ac:d
In plus, nu trebuie sa fie facut tratament injectabil in ultimele trei luni (am fost respins pentru injectii cu penicilina cu doua saptamani inainte de donare). Si perioada intre donari este de 70 de zile.
Tu, nu poti?!
Eu nu, imi e frica :)
POTI salva o viata sau risti un lesin. Tu POTI sa alegi!
Serb, nu ai trecut nici acum frica de ace? :d Ai vazut ce rau e sa fii in suferinta, gandeste-te de 2 ori ;)
serb,
ce daca iti e frica, frica o poti invinge TU! cel care are nevoie de sange depinde de altcineva, nu de el!!!
@ toti nu va mai luati de serb,omului ii este frica de ace.voua nu va e frica de nimic?cred ca va trece peste asta cand cineva foarte drag sau apropriat lui ca avea nevoie. dar sa speram ca nu va trebui sa treaca.lasa pretene sunt unii care nu te condamna.
pusy :D
:| si mie mi`e frica.. dar as face`o ..:( sincer !
@mo – daca ar fi pentru o persoana anume mi-ash invinge-o dar asa for fun… mai bine nu. Am recunoscut doar ca imi e frica, nu am dat-o din sprite in fanta :P
Ne povestea o cunostinta cand a fost in China ca a fost servit cu asa ceva si cum el e mai vesel de fire credeam ca face misto de noi. Acum realizez ca ce zicea era total adevarat…. Bleah
Deci azi 16:>… cine a donat sange … ca eu mi`am donat 5 grame de sanatate , dormin 4 ore dupa scoala :”>
Dupa aproape 4 luni de la prima mea idee, si dupa ce am strans un comitet de organizare de 14 persoane, lansam http://www.donor.ro/ – primul site de cautare donatori de sange din Romania. Ne propunem crearea unei alternative de cautare donatori de sânge şi transmiterea cererilor specifice de sânge pentru rezolvarea unor cazuri urgente.
Ca şi membru Donor.ro vei avea posibilitatea să postezi cereri de donare sânge (pentru familie, prieteni, cunoştinţe), să vizualizezi cererile active şi să primeşti cereri de donare specifice profilului tău. În cazul în care grupa, Rh-ul şi judeţul tău se vor potrivi unei cereri noi, vei fi invitat printr-un e-mail să donezi sânge la Centrul de Transfuzii din judeţul tău.
E o initiativa cu scopul initial de a aduna o masa critica de membri inregistrati, astfel incat o eventuala cerere sa aibe destinatari. De exemplu, daca apare o cerere de AB4 negativ (1% din populatie, conform cu ponderea in populatia din Romania), statistic vorbind e nevoie de o masa de minim 100 de membri din acel judet pentru a fi siguri ca vom gasi un potential donator. Iar la o operatie mai grava, ai nevoie de cel putin 4 unitati de sange, adica de 4 donatori, deci de o masa de cautare de 400 de potentiali donatori sanatosi.
Se asigura confidentialitatea absoluta a donatorilor potentiali. Site-ul NU pune la dispozitie celor ce au nevoie de sange liste cu potentialii donatori.
Te invit in concluzie să devii membru http://www.donor.ro
Dan Zaharia