- Am facut și cel de-al 2-lea puț
- Lucruri de care ai nevoie și lucruri pe care nu trebuie să le cumperi pentru un nou născut
Mi-au ieșit analizele la apă, dar… cine să le înțeleagă?
15 Mar 2016 @ 11:34
Vă spuneam acum o săptămână că am dus apa la analize, să văd și eu ce apă am în casă. Ieri au ieșit analizele și pentru că au fost unii curioși să le vadă, le au mai jos.
Problema este că eu nu prea le înțeleg. Văd că unii parametrii sunt ok, alții nu. Totuși o concluzie încă nu am.
Dacă vă pricepeți voi să le interpretați, să-mi spuneți și mie ce concluzie tre’ să trag.
E adevărat că încă nu m-am apucat să caut pe net ce și cum, dar când o să am puțin timp am să o fac, poate atunci o să-mi fie mai clar.
So, e de speriat apa pe care o scot din puț? :)
Ti-a placut acest articol?
În afară de bacteriile coliforme, apa este bună.
Bacteriile coliforme sunt de ingrijorat, da. Se dezvolta in timp in instalatie si nu mai scapi de ele, se vor inmulti in timp coloniile.
Si ca sa scapi de ele trebuie sa tratezi si partea de duritate, filtrele de UV nu actioneaza decat daca apa este sub 5 grade germane.
Trebuie curatata instalatia, putul si apoi puse in functie filtrele, daca le pui acum inainte de intrare in casa nu vor avea efect prea mare.
Deci…e cam de kkt cu coliformele alea…
trimite o contraproba si la un laborator particular
Dar acolo la voi nu exista alimentare cu apa curenta? La casa bunicilor mei, la 35 de km de Bucuresti, intr-un sat cu 1000 de locuitori, exista si apa si gaze, plus asfalt super super ok.
Gazele au fost introduse acum vreo 10 ani iar apa de anul trecut.
Nu toata lumea si-a tras, evident, dar important e ca exista apa purificata si verificata.
@liana – N-are nici apa, nici gaz, nici canalizare… s-a bucurat ca l-a luat ieftin.
@Marian – sau poate că atât și-a permis…
Clor sub limita, bacterii peste.
Eu zic să continui să bei apă îmbuteliata și să folosești mașină de spălat vase la temperatură mare… Și să te gândești la un sistem bun de filtrare.
Bacteriile sunt prezente deoarece teava putului este portocalie ( pentru canalizare ) si favorizeaza inmultirea bacteriilor , si dupa cum se vede a repetat aceasi experienta si la al doilea put. In concluzie omu` nu invata din greseli
@Mihai – primul puț l-am retubat cu țeavă albastră, puțul de la care au ieșit analizele. La al 2-lea puț am folosit țeavă portocalie că așa au vrut “meșterii” și pentru că n-am considerat importat ce țeavă este de vreme ce vreau să-l folosesc doar pentru curte.
@Criserb – dar din care panza freatica extrageti apa la primul put( cel cu analizele ) s-a facut o scanare pe adancimea putului pentru a vedea cate panze freatice aveti acolo, grosimea stratului de huma despartind aceste panze si nu in ultimul rand daca s-a turnat pietris margaritar la filtru iar dupa beton pentru a separa apa din prima panza fata de celelalte?
@Mihai – au făcut pe naiba. Au făcut o gaură până la 28m au băgat o țeavă cu niște găuri în ea și aia a fost :(
Cat de nou este putul?
Intreb pentru ca s-ar putea sa nu aiba rost sa instalezi UV pentru valorile alea, ci s-ar putea sa fie de-ajuns o clorinare. Eu aveam e-coli 100+, iar dupa trei clorinari succesive a scazut la 0. A trebuit sa golesc putul (am lasat cca. 48 de ore apa sa curga) dupa fiecare clorinare, dar in final este ok.
…si iti trebuie dedurizator daca nu iti plac paharele opace.
@criserb – nu se face niciodata chestia de care zice Mihai. Sau ma rog, se face, dar pe niste bani foarte multi. Majoritatea “putarilor” pur si simplu sapa, dau de apa, “e bine 28, boss?”, baga teava, izoleaza prima panza (optional) si apoi asta e.
Eu am folosit un “putar” care a mai sapat puturi pe la vecini, deci a stiut sigur la ce adancime se duce si mi-a zis de la inceput – “n-o sa mai ai nitriti, dar o sa ai fier”.
@jollyca – are vreo 7 luni. Dedurizatorul este în plan, cât despre pahare, mașina de spălat le spală destul de bine :P
@criserb – adevarat, dar la 17 grade germane nu o sa le spele prea mult timp. Eu deja am aruncat o masina de spalat care a tras vreo 3 ani, cu tot calgonul bagat in ea.
@jollyca – ce să zic, am băgat sare în ea, așa cum zice la carte, acum să vedem cât ține. Sper ca măcar cât garanția, 5 ani :)
eu am 3 filtre de diferite dimensiuni, apoi un dedurizator care functioneaza si duce apa la ) grade , apoi o lampa UV. Dupa ultimele analize am valoarea 15 la bacterii coliforme. Ele se pot dezvolta si pe tevi, dupa instalatia de UV. Solutia? Obligatoiru dedurizator. Apoi o igiena f. buna a tevilor si a robinetilor din casa care sunt montati sau transporta apa dupa filtrul UV. Curatari ale instalatiei si ale apei din put cu Clor. Se poate pune clor in put (sunt niste pastile speciale si o formula pe baza careia se calculeaza necesarul de clor) sau se poate pune in cvasul de expansiune (daca exista). Apoi se deschid toate robinetele din casa pentru a intra pe tevi noa apa clorurata si se lasa neatinse minim 24 ore. Apoi refacut analize. Alternativa: te legi la apa curneta, faci solicitari la Primarie si la Consiliul jdetean, pentru ca legal (nu mai stiu exact ce lege, dar exista una mai veche), daca ti-au emis autorizatie de construire sunt obligati sa iti asigure apa curenta.