Lumanarile electrice
Stateam de vorba cu colegii si din vorba in vorba am ajuns sa vorbim de biserici si alte chestii pe care le-am vazut prin alte tari. In urma discutiei mi-am adus aminte ca rar se mai gasesc pe afara lumanari clasice, din ceara.
Ele au cam fost inlocuite cu lumanarile cu led. Bagi o fisa, apesi pe un buton si ai aprins o astfel de lumanare care "are" vreo 20 de minute si apoi se stinge.
Inteleg de ce, sunt ecologice, se reduce substantial riscul unui incendiu, e mai curat. Pare logic. Dar parca semnificatia nu mai e tot aia.
N-am prins inca un Paste afara, sunt curios daca "lumina" ce se ia de la biserica e tot un led?
Voi ce parere aveti despre ele? Nu sunt eu un mare credincios, dar parca aprinderea unui bec in locul unei lumanari chiar nu mai are nici o semnificatie…
ba da. pt popi semnificatia este aceeiasi. fac bani de pe urma prostilor. si sunt din ce in ce mai multi :)
Ce lumanare e aia cu led ? Nu o pot numi lumanare ci lanterna :)
Lumânarea simbolizează jertfa de sine, transfigurarea, transformarea în lumină a omului prin arderea de sine, ceea ce reprezintă calea împlinirii şi a desăvârşirii.
Ca şi semnul Sfintei Cruci, lumânarea este un semn distinctiv al creştinului, ea sintetizând esenţa credinţei creştine, aceea că nu există altă cale de împlinire, de mântuire, decât ceea a jertfei. Jertfa se află la temelia vieţii, nimic nu se poarte realiza decât prin jertfă spre înviere. Lumânarea este un semn al jertfei curate pe care creştinul o aduce în faţa lui Dumnezeu.
Lumina este semn al prezenţei lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este lumină în cel care aprinde o lumânare, iar cel care aprinde o lumânare se arată iubitor de lumină, adică de Dumnezeu.
Omul aprinde o lumânare când se îndreaptă către Dumnezeu, sau face lucruri legate de Dumnezeu.
Ar fi bine ca omul să nu folosească orice fel de lumânare, ci ele trebuie să fie din ceară curată de albine şi aceasta nu întâmplător, căci albina rămâne pururea fecioară, iar ceara produsă de ea reprezintă materia cea mai curată, cea mai pură. În felul acesta aducem lui Dumnezeu ofrandă curată, neatinsă de umbra vreunei patimi.
Datorită timpurilor grele ce au trecut, a trebuit să se facă lumânări şi din alte materiale, precum parafină. Acum putem reveni la lumânările de ceară curată de albine pentru ca darul nostru adus lui Dumnezeu să fie nu neapărat scump, însă el trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Lumânarea nu poate lipsi de la nici o slujba sau rugăciune, se ne însoţeşte totdeauna când ne întâlnim într-un fel anume cu Dumnezeu. Când cineva se botează, când se cunună, când se împărtăşeşte, când se roagă în Biserică sau acasă, când merge la sfântul Altar cu prescura şi cu pomelnicul şi în orice alt moment când se adresează lui Dumnezeu sau în faţa Lui, omul credincios aprinde lumânarea.
@mariana – Pai cam asa vedeam si eu lucrurile de aia ma intreb daca e normal sa vad peste tot (pe afara si ma refer la catedrale renumite) lumanari d’astea cu bec. Oare nu e un pacat?
nu stiu exact unde ai vazut tu “peste tot” lumanari electrice, dar in spatiul catolic ele sunt mai mult exceptia de la regula. in general sunt lumanari normale. probabil ca te referi la catedralele care sunt si centre turistice si acolo e pericolul de incendiu mai mare, ca-s mai multi oameni, mai grabiti, mai alta. si atunci e mai usor cu astea electrice. iar alt aspect e ca cele normale se si fura mai usor, astea electrice sunt fixate si nu le poti lua decat cu forta. noua ne ziceau anul trecut la stiri ca in afara slujbei, catedralele incep sa isi inchida portile, caci sunt multi estici care vin si fura una alta.
pacate sunt altele mai mari, nu ca e lumanarea electrica.
iar in orasele normale sunt numai lumanari din ceara. si de paste lumina se ia “normal” :)
@andreea – pai de alea turistice ziceam si eu, ca pe alea le-am vizitat :)
Lumanarea nici nu scuza nici nu acuza! Este ceea ce noi jertfim (aducem ca jertfa).
Pentru bucuria pe care mi-o faceti urmarindu-va de ani de zile blogurile si pentru prietenia virtuala care ma leaga de ghiocel07, iti fac cea mai de pret urare !
Locuiesc in Canada. Pentru a raspunde la intrebarea din articol: noi folosim luminari din ceara de albine, fara nici un alt adaos.
Bisericile ortodoxe tin de obicei slujbele in lacasuri catolice sau anglicane inchiriate, astfel ca vedem si ce luminari folosesc catolicii (sau anglicanii) : folosesc luminari sau candele din ceara.
Nu am vazut sau auzit pina acum cu LED-uri nicaieri, decit la modernii de romani din Romania.