- Atenție la tarifele inscripționate pe taxiuri
- Încă un clip care dovedește că iPhone-ul 6 Plus se rupe
La ședințele cu părinții încă se cer bani. Știați?
Îmi comenta cineva pe blog că eu habar nu am cum mai funcționează sistemul de învățământ și că nu am mai trecut de mult printr-o școală românească. Apoi, că părinții nu dau bani pentru școli, și tot astfel de chestii.
Ei bine, uite ce-mi scoate facebook-ul în fața ochilor.
Ieri am fost chemati la sedinta cu parintii, pentru David (clasa 1), nu pentru a discuta despre competentele copilului,ci pentru a face colecta. Din start s-a discutat despre fondul clasei pentru diverse reparatii. Asta in afara de rechizite sau manuale care tot noi trebuie sa le cumparam. Sistemul de invatamant de stat, care se vrea gratuit, te usuca de bani, pentru ca ministerul doarme. Nu s-a schimbat nimic de acum 20 ani cand incepeam noi anul scolar. Am un respect deosebit fata de parintii mei, care mergeau la 3 sedinte si la fiecare in parte,,aceeasi situatie Bani, Bani, Bani!
Parintii cu venituri mici ce fac?! Nu mai duc copiii la scoala?!
Ca sa nu mai discutam despre minunata “alocatie” care nu ajunge nici macar pentru gustarea copilului/saptamana.
Intr-o tara in care totul merge anapoda, de ce sa fie un lucru care sa mearga bine…
Deci cum este până la urmă? Sunt școlile românești altfel de cât mi le imaginez eu? Sunt ele pregătite pentru manualele digitale? Dar copii?
eu daca as avea copilul la o scoala din Romania nu as da nimic pentru reparatii si alte tampenii. plus de asta as incerca sa ii conving si pe ceilalti sa nu dea. Mi se pare absurd ca sa ma pui pe mine ca parinte sa iti dau tie bani ca sa varuiesti clasa . nu e datoria mea ! punct !
mult putin statul incaseaza de la cetateni niste bani care o parte din ei ar trebui sa se duca direct catre scoli. De ce nu se duc ?
@amzis – man, nu cred că nu ai da. Până la urmă ai face tot binele pentru copilul tău, dacă statul nu-i oferă condiții prea bune tu ca părinte ai să faci asta… părerea mea.
http://calinbobora.blogspot.ro/2014/02/la-scoala.html La scola la Junior :(
@amzis – Sunt convins că, în ciuda celor scrise de tine, ai da și tu la un loc cu ceilalți, din mai multe motive ……, unul este exact cel scris de gazda blogului mai jos, care este susținut sus și tare și de cei care conduc școlile în cauză!
Nu, NU sunt pregătite școlile și nici elevii, pe alocuri nici dascălii pentru manuale digitale și alte trompete din astea prea moderne ……
Ar trebui sa fac si eu sedinte cu parintii… asa pentru fondul de rulment(pe fiecare roata in parte), fondul de habitaclu(macar de-un filtru de polen), si as mai avea o groaza de idei :)). Sa-mi dea si mie parintii bani sa schimb uleiul, sau de cauciucuri ca s-asa vad ca vine iarna.
Bineinteles ca nu sunt pregatiti.DELOC!
Se vor niste pretentii “de Vest”, cand la noi inca se invata in scoli cu wc in curte si soba cu lemne.
Nu zic nu progresului.Il vreau! Dar ca sa faci pasul urmator, trebuie sa fii pus la punct cu pasul la care esti.Pas care bate pe loc inca de acum 20 de ani,cum s-a zis mai sus.
Eu am 22 de ani si am facut generala intre 2003 si 2007.Eram una din “favorite” pentru ca ai mei aveau magazin si ii umpleau dirigintei traistele cand venea cica “in inspectie”.Tatal altui coleg ii facea cizme pentru ca avea atelier.Acum inteleg eu de ce cu altii se purta mai urat.Aveam o colega, iar tatal ei era tamplar.Si tocmai aparuse mobila din PAL,de era la moda pe atunci.I-a cerut de la obraz fetei sa ii spuna tatalui sa ii faca si ei mobila din sufragerie.Bineinteles ca tatal a refuzat,iar de atunci colega mea nu avea mai sus de nota 7 la mate si era strigata numai pe numele de familie (diriginta mea a fost si profa tatalui meu..deci era o hoasca batrana profesoara de matematica,moarta dupa din astea).
Acum,am un frate de 13 ani.Clasa a 7a.Invata intr-o scoala cu mult avansata fata de cum am invatat eu (la creta si galeata cu burete).Povestea e aceeasi.Ba chiar cheltuielile mai mari.In conformitate cu “pretentiile ” scolii.Asta 10 ani mai tarziu,deci.
Anul trecut mama a refuzat sa mai plateasca si sa mai cadoriseasca profesorii.Rezultatul? Frati-miu a terminat clasa a 6a aproape corijent la unele materii.
Asadar..no comment.
corigent *
Io tot nu inteleg – daca tot se cer IN FIECARE AN bani pentru reparatii si daravele – unde mama naibii se duc chestiile in cauza in anul viitor. Ca nu s-o zigravi clasa chiar in fiecare an si nu or avea nevoie de proiectoare anual. Sau?
Legea interzice fondul scolii, dar tot legea permite strangerea de fonduri atrase de catre scoala prin sponsorizari. Deci o putem interpreta si asa. Acum, cine nu da sa nu-ti inchipui ca este dat afara din scoala sau altceva. Nu da si gata.
Oricum, parintilor li se explica faptul ca acei bani sunt investiti in scoala, in interesul copiilor. Si da, scoala se zugraveste in fiecare an.
De exemplu, in alte scoli, din banii stransi de la parinti (repet, nu de la toti, pentru ca unii nu au posibilitatea) se asigura paza de catre un gardian. Ceea ce consider ca e un lucru util copiilor si profesorilor.
Noi la anu mergem la scoala. Saptamana trecuta am fost la sedinta, la gradinita. Sa spun suma pe care trebuie sa o duc, pe langa plata gradinitei? E aproape dubla.
@dojo – probabil sunt lucrări făcute pe bucăți, și în fiecare an este necesară o altă lucrare. Anul ăsta zugrăvesc, apoi mai schimbă ceva bănci, apoi poate o tablă… și tot așa.
@Ruxandra Ionita.ro – da, spune suma, chiar sunt curios care sunt sumele care sunt strânse și mai ales pentru ce. Că bănuiesc că ți-au zis pentru ce au nevoie de bani.
1. Nu se intelege din niciun post care este suma ceruta si pentru ce este ceruta.
2. Nu va obliga nimeni sa dati bani.
3. Copilul isi cumpara manuale numai daca nu vrea sa invete pe cele vechi.
4. Cineva zicea ca da bani pe rechizite. Pai, cine sa-ţi cumpere rechizitele?
5. Cat despre doamna care zicea ca lua notele pe plocoane… ce sa zic… fiecare dupa cat il duce capul…
6. Veti avea pt. copiii vostri profesorii pe care ii meritati.
7.Pacat ca atacati un sistem care face eforturi uriase sa se mentina pe linia de plutire.
8. Interesati-va si cat se plateste in strainatate, ce si cat se invata. Mi-as dori sa ajungeti intr-un astfel de sistem…
9. Daca scoala are veceul in curte, cu siguranta, copilul are acasa veceul tot in curte. Tot scoala este de vina ca satele noastre nu au canalizare? Stiti ce costuri implica asa ceva?
10. Se pare ca, chiar nu am ce sa mai caut pe acest blog…
@gabi
1. Nu se înțelege deocamdată, stai să vezi când are curajul primul să zică ceva și apoi o să vezi cum o să se continue lista.
2. Clar. Dar dacă nu dăm, în ce condiții învață copiii noștri?
3. Adevărat, nu cred că pretinde nimeni că școala trebuie să le dea manuale copiilor.
4. Corect.
5. Așa ar trebui să se dea notele, după cât îl duce capul pe fiecare. Din păcate nu este chiar așa, multe note se dau și pe alte considerente.
6. Ce vrei să spui cu asta? De ce ar trebui eu să contribui pentru binele profesorului, doctorului? Nu plătesc destule impozite? Nu oricum îi plătesc din banii care îmi sunt luați pentru așa ceva? Ah, că banii nu ajung unde trebuie, aia nu mai este problema mea, eu i-am dat.
7. Se văd eforturile sistemului în notele copiilor de la bac, chiar se văd…
8. Nu mă interesează cât se dă în străinătate, eu vorbesc acum de un învățământ gratuit, care așa ar trebui să fie, gratuit. Dacă vorbeam de un învățământ privat înțelegeam să facem o comparație cu ceea ce este afară și cât se dă acolo.
9. Dacă școala nu are canalizare cum o să învețe copiii de pe tablete, cum o să citească ei manuale alea digitale de care vorbea primul ministru?
10. Nu țin pe nimeni aici cu forța. Este un blog pe care schimbăm idei, cei care pot să schimbe așa ceva, oricum noi nu prea putem face nimic.
Și totuși, ce te-a deranjat așa tare acest post, ești profesoară? Dacă ești, mai bine ai explica de ce se cer bani copiilor, care sunt problemele cu care se confruntă sistemul și de ce trebuie să dea părintele bani. Poate așa am înțelege mai multe.
O anumita persoana,se pare ca, ori nu are copii,ori nu traieste in Romania.Ori,ambele.
In primul rand,unii luau si iau note cu”plocon”,la unele scoli,de nevoie.Atunci cand iti invata copilul de nota mare (nota obtinuta la capacitate,la matematica de 9,65,adica eu) ,iar in timpul scolii generale nu vedea mai mult de 6-7 daca parintele refuza sa plateasca fondul scolii,clasei si sa umple punga dirigintei,atunci ,inchizi ochii si te rogi sa treaca cei 4 ani mai repede.Chiar daca te duceai sa ceri socoteala dirigintei pentru notele respective,iti trantea un mare “nu e atenta la clasa” ,”scrie urat” , “nu iese la tabla ” (logic daca nu te scotea,chiar daca ridicai mana)..si alte chestii penibile.Aici vorbesc strict de o nedreptate.Daca eram vreo proasta si cumparam notele,atunci stateam in banca mea si nu mai postam comentariul.Dar,chiar nu este asa.Am avut si colegi care cumparau profesorul pe bune ,iar acum nici macar la facultate nu sunt,pe cand eu sunt anul 3 si inca ma mentin la buget.
Apoi,o ASIGUR pe acea persoana ,ca la vremea cand scoala unde invatam eu ,aia cu wc in curte , cartierul era bransat.EU personal,aveam acasa baie cu tot ce trebuia + gaze + cablu.
Acum scoala este complet reabilitata,ba chiar s-au mai construit corpuri noi,nu am ce zice.Dar si profesorii sunt altii.Mai tineri,mai entuziasti.Am trecut pe acolo si mi-a lasat o impresie buna,fata de ce a fost acolo si cum am invatat eu.
Apoi, sa vada acea persoana cum este sa iti fluture profesorul prin fata diverse culegeri de la anumite edituri , sa refuzi sa le cumperi (manualele se presupune ca sunt gratuite si inveti cu alea) , iar apoi sa vezi ca, copilul tau primeste teme doar din culegerile respective,iar la clasa se lucreaza doar cu ele.Sa vezi,ca vrei nu vrei, le cumperi.
Sa nu mai zic,ca daca nu platesti fondul clasei,scolii, diriginta are grija sa sublinieze asta la fiecare ora de dirigentie,de fata cu clasa, ca sa te faca sa te simti prost
Aici vorbim de niste abuzuri ,care nu pot fi combatute.Pentru ca,nu ai cum.
Si am simtit nevoia sa intervin pentru ca m-am simtit atacata.
aprox 200 lei. Rechizite, caiete – s-au luat la comun.
later edit: clasa 0, Bucuresti, scoala cu renume bun
@Georgi – deci sunteti un neam de prosti, ca sa zic asa…