Grădina la final de mai
Având în vedere că este prima dată când am și întrețin o grădină, eu cred că am făcut o treabă bună până acum. Este adevărat, am avut și ceva ajutor de la persoane mai pricepute, dar am muncit și eu ceva.
Ceea ce am plantat vedeți mai jos, explicația pentru fiecare poză o să fie sub ea, sper să nu le încurc :P
Creson – ăsta încă nu mi-am dat seama la ce este bun, și nici de ce l-am plantat, a fost alegerea Danei :P
Creson, tarhon și pătrunjel
Creson, tarhon, pătrunjel, busuioc și rucola. Mai sunt și vreo 3 sfecle.
În continuare avem după rucola ceva benzi de verdeață, dar mi-a ieșit doar mărarul.
Sus, pe margine, dreapta jos am niște țelină.
Un castravete lung și niște buruieni.
Trei castraveți lungi și în planul din față niște mentă care când pare că s-a prins, când pare că nu s-a prins.
Cimbrul se pare că nu l-am plantat tocmai bine, am cumpărat o legătură de răsaduri și am plantat-o pe toată la un loc. În prima fază părea că a murit, dar văd că-și revine încet, încet.
Aici am în prin plan mazăre.
Ridichi, niște salată, fasole și mazăre.
Singurele roșii cu fruct :)
Castraveți cornișor.
Multă ceapă, printre care am mai pus niște salată.
Astea sunt niște roșii galbene, le-am pus lângă ceapă. Sper să se facă, cu toate că nu par prea viguroase.
Ardei și câteva fire de vinete.
Pomii sunt ok, se pare că s-au prins toți iar unii au și fructe. Mărul și prunul sunt “cei mai roditori”.
Căpșunile le-am căpătat de la vecinul, pe ideea, le vrei sau le arunc :) Le-am plantat în toamnă și se pare că o să facă ceva fructe. Momentan sunt mici, dar eu zic că o să adun vreo câteva kg :P
Și cam atât pe parte de fructe și legume.
Mai jos sunt câteva flori, pe astea nu le cunosc prea bine, dar le pun aici să-mi rămână în timp, să văd cum ne mișcăm în viitor.
Sporul casei l-am primit ieri, încă n-am apucat să-l plantez.
Gazonul se menține bine, arată bine, dar am văzut niște buruieni apărute prin el. Tre’ să mă documentez cum scap de ele, în afară de varianta manuală, că aia nu prea dă rezultate, le smulg și tot apar.
Zona cu buruieni nu e mare, undeva la 10 mp.
Cam asta este situația pentru moment.
Mai sunt lucruri de făcut, trebuie să pun niște araci la roșii, la fasole, poate și la altele, dar în mare suntem mulțumiți.
Pentru prima experiență de acest gen cred că am făcut treabă destul de bună.
Cei care sunt mai pricepuți, pot să-mi dea sfaturi, ascult cu plăcere și aplic ceea ce este spre binele plantelor.
Foarte frumoasa gradina voastra. De asemenea impecabil organizata.
Felicitari!.
Deci in curând, un certificat de producător… :)
superb
Sa monitorizezi atent capsunile ca se inmultesc destul de mult, la fel ca menta. Sa nu te trezesti ca iti creste prin gazon
@Andrei – cum ne-am priceput și noi, acum pentru un prim an, o primă recoltă. La anul o să facem mai bine, că acum văd ce nu este bine. Și probabil o să mai văd.
@1qlee – clar :)
@vali – merci!
@Ionut – am să fiu cu ochii pe ele, sper să le pot face față.
Cateva idei :-)
1. Cresonul poate fi pus in salate. Are un gust usor piparat (aduce oarecum cu cel de ridiche). Am avut si eu in primul an la casa (2011), dar nu prea a fost pe gustul sotiei (dupa cum vezi, la mine a fost fix invers), asa ca nu am mai cultivat. La fel si cu limba mielului, a catalogat planta drept “buruiana” si n-am mai cultivat nici de-aia :-)
2. Printre florile tale am recunoscut crăiţele (li se mai spune şi vâzdoage) – alea portocalii din primele 2 poze -, niste garofite pitice rosii, iar ceva mai jos, sub poza cu sporul casei (floarea alba) parca am vazut niste dalii (sau gherghine).
3. Buruiana aia care se vede in pozele cu gazonul imi pare a fi volbura (sau rochita randunicii). De 5 ani de cand stau la casa ma tot lupt cu ea, e foarte rezistenta. Apare si pe exteriorul gardului, in drum cum ar veni, si abia-abia o potolesc cu ceva erbicid total (Roundup), dar reapare dupa ceva vreme. Are radacina foarte adanca, se rupe cand incerci sa o smulgi, si din ce ramane iese planta noua. Plantele care apar in iarba eu le smulg, pe cat posibil. Asadar…have fun! Oricum, atata timp cat in preajma mai exista loturi cu vegetatie, asteapta-te sa iti mai apara diverse buruieni din semintele aduse de vant (gen traista ciobanului, diverse graminee ca pirul sau mohorul, troscot, susai, papadie, iar daca ai “noroc” chiar si cornuti). Dupa ce se populeaza zona si oamenii incep sa-si ingrijeasca gradinile si curtile mai dispare problema :-)
4. La tufele de capsuni incearca sa tii sub control dezvoltarea si extinderea lor prin ruperea stolonilor atunci cand apar si-i vezi ca o iau “pe aratura”. Altfel, asa cum spunea Ionut, o sa te trezesti cu tufe de capsuni prin iarba :-)
5. Menta se extinde subteran, o sa vezi in anii urmatori pe unde o sa gasesti plante noi, adica la ce distanta de plantele initiale. La fel si zmeura, daca ai sau intentionezi sa plantezi.
PS: Foarte misto arata “straturile” cu verdeturi, e o idee pe care as vrea sa o pun si eu in practica intr-un viitor apropiat :-)
Revin cu un mic comentariu: in poza a 4a dintre cele cu capsunile se vede un stolon care incearca sa urce pe temelia gardului. Aia trebuie eliminati daca nu doresti sa maresti efectivul de tufe de capsuni :-)