Google Cr-48 si Chrome OS
Dupa ce a anuntat lansarea noului telefon Nexus S, noul sistem de operare Chrome OS, era si normal ca cei de la Google sa lanseze primul netbook creat special sa ruleze acest nou sistem de operare.
Totul a fost prezentat la conferinta sustinuta in San Francisco, unde a fost lansat si magazinul virtual Chrome Web Store.
Netbook-ul numit Cr-48 nu va fi momentan disponibil publicului larg, ci numai anumitor persoane ce fac parte dintr-un program pilot de testare, Chrome OS Pilot Program, urmand ca lansarea oficiala pentru toti clientii sa fie undeva la jumatatea anului 2011.
Printre caracteristicile Cr-48 se numara conexiune wi-fi dual band, 3g, webcam integrat, port USB si VGA si tastatura full-size. Autonomia ajunge pana la 8 ore, in timp ce in stand-by ajunge la 8 zile, totul la o greutate de numai 1,72 kg. Ce e mai important este ca e rapid, bootand in 10 secunde si revenindu-si din sleep mode instant.
Vorbind putin de Chrome OS, totul se reduce la 3 caracteristici de baza pe care le va avea: simplitate, securitate si rapiditate. Fiind un browser ce poate sa si booteze, Chrome OS este pana la urma un sistem ce va lucra exclusiv cu aplicatiile web.
Cea mai importanta caracteristica a sitemului de operare va fi functia Google Cloud Print ce-ti va permite sa printezi de oriunde via computer sau smart phone. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti conectezi imprimanta cu Google Cloud, activezi functia in Chrome si totul este gata.
Mai jos puteti vedea prezentarea Chrome OS, dar si cea pt netbook-ul Cr-48.
In principiu pare o idee buna. Dar, nu vad de ce eu as cumpara asa ceva. Mi se pare sincer ceva folosibil doar daca, de fapt, numai daca, calatoresti foarte mult.
Si parca, parca, nici atunci nu mi se pare cea mai buna solutie. Pentru ca daca de exemplu vreau sa vad un film? Pe youtube nu prea sunt filme deocamdata, dar fiind detinut tot de google poate vor fi disponibile in sistem PayPerView numai pt cei cu Chrome OS.
Trecem peste. Cred sincer ca este un produs cu o tinta de piata mult prea mica pentru a avea un succes international major, pentru ca piata tinta pare a fi oamenii de afaceri care calatoresc foarte mult. Punct. Si cam atat. Poate am pierdut eu scopul?!
Nu trec totusi peste ideea unui nou trend in tehnologie, de a avea totul disponibil oricand prin internet si sa nu fim nevoiti sa stocam personal datele. Si acum imi vine alta intrebare in minte … de ce sa pun eu la dispozitie absolut toate documentele mele si toate datele mele lui Google??? Asta da securitate nu?
@Iulian – intr-adevar produsul e targetat pe un segment mic, dar e posibil sa fie un boom foarte mare pe acel segment. Cum ai zis si tu, pentru cineva care calatoreste mult este foarte util.
In legatura cu YouTube, in curand vor incepe sa urce si filme full pentru a le vedea, evident platind o suma de bani, ca doar n-o fi moca:).
Parerea mea e ca multa lume il va cumpara, macar la inceput de curiozitate, cum a fost si cu iPad-ul.
In legatura cu datele, n-am ce sa-ti spun, acolo chiar m-ai prins e o intrebare foarte buna la care inca nu am sa-ti dau un raspuns.
Chestia cu “centralizarea” datelor mi se pare cel putin suspecta. Dar poate avea 2 motive, considerand ca este facuta intentionata de Google.
1. Poate fi facuta si privita ca un studiu de piata in continuu, mereu sa observe ce fac mai mult utilizatorii, despre ce se scrie mai mult, in ce domenii se activeaza si chestii de genu. La fel cum sunt si multe concursuri si promotii din ziua de azi din magazine.
2. Si cel mai ingrijorator, mi se pare infiorator sa stie cineva cam tot ce faci, si toata colectia asta de date sa poata fi folosita de serviciile secrete de exemplu, si parca nar fi asa problema. Dar daca intra in posesia lor cineva rau voitor, teroristi, chestii…ca doar au fost sparte si serverele FBI sau NASA. O fi Google mai cu motz?
Factorul curiozitate va fi mereu de succes, sunt sigur ca va avea succes cel putin la inceput.
Cloud print merge si cu Chrome 9, nu numai cu Chrome OS. E bun ca l-au scos pe piata, dar este o mica problema: nu ai net, zici PA. Ideea este ca nici nu poti vedea ce date sunt stocate local, ci doar prin intermediul unei interfete. Cum totul se petrece in cloud va mai trece un timp pana sa fie de uz larg, cam pe vremea cand internetul va fi prezent cum este si alimentarea cu curent electric. Varianta de smart grid ar rezolva problema asta, dar ramae de vazut. Eu, unul, nu sunt fan mare al Web OS, pentru ca imi9 place sa am si date importante stocate local, unde altul nu are acces. :D