Sari la conținut

Despre mancare, alimentatie si sport

valentin bosioc (1)Textul de mai jos este scris de Valetin Bosioc, este un text foarte interesant si util, pe care vi-l reocomand cu incredere. Este vorba despre modul de viata pe care ar trebui sa-l avem fiecare, pentru o viata mai buna, mai sanatoasa.

Primavara ne bate la usa, doamnele si domnisoarele vor sa isi pregateasca trupul pentru vremea calduroasa si ce fac? Se infometeaza! Se infometeaza in ideea ca daca sunt mai slabe, vor fi si mai sexy. Ei bine, vreau sa le dau o veste proasta: slaba nu inseamna fit, slaba nu inseamna sexy!

Incetati cu infometarea! Incetati cu incercarea diferitelor diete minune! NU REZOLVATI NIMIC DACA VA INFOMETATI! Tot ce castigati e o boala in plus. Primul pas spre boala si obezitate este infometarea.

A nu se intelege ca promovez femeile pufoase. Sexy si fit nu inseamna grasa ci inseamna doar sa ai forme, fara sa o dai in extreme. O femeie (prea) slaba nu arata deloc bine. O femeie grasa nu arata deloc bine. O femeie (prea) musculoasa nu arata deloc bine. E vorba despre echilibru.

Nu vreau sa se simta nimeni jignit, dar pot spune cu mana pe inima ca s-a creat de mult un cerc vicios intre cei care tin dieta, nutritionisti si farmacisti. Sunt foarte putini nutritionisti la noi care sa fie nutritionisti in adevaratul sens al cuvantului. In majoritatea cazurilor se actioneaza cam asa:

– cat vrei sa slabesti?

– pai as vrea 10 kilograme in o luna, ca apoi am o nunta…

– aham, ai nevoie de un deficit caloric de X calorii, ia si tine dieta Y.

Sigur, dieta Y functioneaza in 70% din cazuri, dar pe termen scurt, pentru ca din pacate nu se tine cont de toti factorii, de tipul somatic, de metabolism, de stilul de viata, de multe alte probleme. Dietele pe care le recomanda majoritatea nutritionistilor sunt generaliste, in functie de deficitul caloric, de numarul de kilograme de care vrei sa scapi…

Si ce se intampla? Functioneaza dieta Y pana la un punct. Apoi incepi sa ai ameteli si sa nu stii de ce te simti fara viata, dar mai slaba…

Prin infometare iti privezi corpul de anumiti nutrienti esentiali si exista riscuri mari de imbolnavire a organelor interne, poti ajunge chiar la cancer de colon. Si nu cred ca isi doreste nimeni sa primeasca la schimb un cancer in locul kilogramelor pierdute. Dupa o anumita perioada observi ca nu mai functioneaza dieta si la prima greseala culinara pui dublu pe tine, pentru ca al nostru corp e inteligent. Organismul uman nu iarta. Se razbuna cu prima ocazie. Cum ziceam, pui dublu pe tine si iar ajungi la nutritionist, iar dai o gramada de bani sa iti dea o alta dieta, pentru ca cea din urma nu mai functioneaza. Si o tii asa in infometari prostesti, in diete fara sens si mai ales fara rezultat concret. De foarte multe ori ajungi de la nutritionist la farmacist, pentru ca incepi sa suferi de diferite boli datorita infometarii.

De ce se intampla asta? Pentru ca la un moment dat facem toti aceleasi greseli generale care ne impiedica sa devenim in forma. Mai jos voi povesti putin despre cateva greseli generale pe care le facem atunci cand incercam sa scapam de kilograme. Sunt cateva obiceiuri proaste, la care daca renuntam treptat, sansele de a deveni fit sunt mult mai mari. De ce recomand renuntarea treptata la proastele obiceiuri? Pentru ca incercarea de a renunta la mai multe obiceiuri proaste dintr-o data risca sa devina coplesitoare pentru organism si sa nu poti renunta la nici unul din ele.

Sa vedem unele din greselile des intalnite la cei care incearca sa slabeasca.

1. Saritul peste mese sau gustari.

– majoritatea cred ca daca renunta la una din mesele importante ale zilei, problema e rezolvata. GRESIT! Creierul e setat pe o rutina si daca sari peste masa de dimineata sau cea de pranz, creierul flamand va cere noaptea mancare si vei manca noaptea ceea ce e si mai rau.

Solutia? Imparte caloriile in trei mese importante, plus maxim 2 gustari. Cercetatorii sustin ca majoritatea oamenilor care incearca sa slabeasca (sanatos) au nevoie de 1800 pana la 2200 calorii pe zi. Deci daca iti imparti caloriile astfel incat sa ai aproximativ 500 la trei mese principale si 100-200 la maxim doua gustari pe zi, totul va fi bine. De asemenea important e sa iti inveti creierul sa stie ca nu treci la restrictii, nu te abtii de la nimic ci doar iti schimbi rutina.

2. Mancatul la repezeala.

– Stiu, e o placere sa mananci in viteza, sa citesti un blog/ziar sau sa te uiti la serialul preferat. Pana ai terminat de citit un paragraf sau pana la prima reclama tu deja ai terminat de mancat si fugi repede sa lasi farfuria la spalat. E cat se poate de GRESIT!

Solutia? Incearca sa nu mai mananci pe fuga, mananca linistit, incet, la masa in bucatarie, nu in fata blogului sau tv-ului, nu in fata revistei/ziarului preferat. Lasa toate astea la o parte, inspira si expira de 5 ori incet inainte sa te apuci sa mananci. Mananca incet, nu te grabeste nimeni, nu pierzi niciun tren. E sanatos sa nu mananci pana simti ca nu mai intra, nu manca pana explodezi, nu trebuie sa te simti satul astfel incat sa nu te poti misca.

3. Mancatul excesiv in weekend si de sarbatori.

– Nu mai e de mult un secret ca romanul baga in el pana explodeaza si ajunge la spital, mai ales de sarbatori. Dar sunt multi care si in weekend se indoapa de parca ar fi sfarsitul lumii. Degeaba incerci sa mananci frumos si regulat in timpul saptamanii, iar cand a venit weekendul bagi in tine gratare si mese cat pentru toata saptamana. Sau la sarbatori mananci de parca sunt ultimele sarbatori pe care le petreci.

Solutia? Mananca la fel ca si in timpul saptamanii, nu profita ca esti acasa si te poti indopa cu gratare si aripi picante :). Cel mult poti trisa cu/la o masa. E suficient. Daca exagerezi in weekend, creierul se invata asa si in timpul saptamanii iti va cere mai mult, nu vei mai putea respecta cele 3 mese fixe pe zi.

4. Gustarile prea sarate.

– stim cu toti campaniile de pe TV in care ni se spune sa evitam excesul de sare. Sunt cat se poate de corecte. Vorbesc despre gustari, pentru ca de obicei cei care sunt atenti cu sarea la gatitul mancarii, uita de ea la gustari: popcornul la filme, chips-urile in timpul meciului sau alunele la bar.

Solutia? Incearca sa inlocuiesti aceste gustari cu fructe sau legume. In loc de popocornul de la film baga un mar, in locul chipsurilor baga un morcov. E greu sa faci aceasta schimbare, daca reusesti e foarte bine. Daca totusi nu merge si esti setat pe alune, chipsuri si alte nebunii, incearca pe cat posibil sa consumi moderat si sa fie la un nivel mai redus de sodiu ;).

5. Bautul excesiv.

– ce ne mai plac petrecerile si cluburile! Ne plac si iesirile la bere cu tovarasii. Exageram, bem ca porcii pana nu mai stim ce capul nostru. Hai sa facem un mic exercitiu mintal. Noteaza undeva cat alcool consumi intr-o saptamana: cat vin, cata bere, ce alte nebunii de cocktailuri. Calculeaza caloriile si vei avea o surpriza. Sa presupunem ca nu consumi excesiv, bagi doar 2 beri asa pe noapte, ca doar e vara si merg. Ei bine, cele 2 beri pe noapte/zi pot insemna aproximativ 2000 calorii intr-o saptamana, deci cam o zi in plus la cele recomandate la punctul 1. Deci trebuie sa faci un efort mai mare ca sa scapi de ele :D. Fara sa tinem cont ca oricum consumul excesiv de alcool nu e deloc bun, te strica din toate punctele de vedere.

Solutia? Incearca sa renunti la baut macar o saptamana. Te vei simti mai bine si vei vedea ca viata merge inainte si fara excesul de alcool. Nu spun sa nu bei o bere pe zi (chiar recomand, atata timp cat te poti limita la una pe zi sau una la 2 zile)… Daca totusi ai o treaba cu iesitul seara cu prietenii, incearca sa treci pe bauturi care contin mai putine calorii si carbohidrati gen vin rosu sec sau bere cu calorii putine.

BONUS: Dormitul putin…

– aici avem probleme toti, avem programe incarcate, nu putem dormi doarte mult. Nu e recomandat sa dormi excesiv de mult dar nici sa iti neglijezi somnul. Dar sigur, stim cu totii asta deja.

Concluzii?! Probabil dupa ce ai citit asta iti zici ceva gen “asta vrea sa ma pocaiesc, pai imi bag P*&@! in slabirea lui!”. Nu spun sa duci o viata drastica si dramatica, lipsita de distractii, de placerile vietii. Spun doar sa duci o viata mai organizata, mai controlata. Pot exista exceptii, nu trebuie sa fim drastici cu noi sa ne interzicem chestii, dar e important sa fim constienti cat si cum facem excesele si cum ne “pedepsim” pe urma.

Ai sa vezi ca daca incerci sa faci treaba asta frumos, regulat si controlat o vei duce mai bine. De asemenea, sportul este esential! Fa miscare! Fa ce miscare iti place, dar misca-te! Mergi la sala (nu e neaparat sa tragi de fiare – in sala poti face multe exercitii), joaca fotbal, ping-pong, darts sau fa inot. E esential sa te misti.

Eu in ultima vreme am avut rezultate excelente cu oamenii cu care lucrez… am lucrat cu persoane publice (Alice Tudor de la Kiss Fm, Ioana  – bebelusa de la Cronica Carcotasilor, Cristina Huidu) si cu persoane mai putin publice. Am dezvoltat un concept de antrenament, care daca il faci cum trebuie ofera rezultate exceptionale. Se numeste FBI! Numele nu vine de la americanul Federal Bureau Of Investigation, nici de la moldovenescul Fabrica de Blide si Ibrice si nici de la cocalarescul Female Body Inspector. FBI vine de la sportivul Full Body Ignition. Intr-o sedinta facuta cu mine sub acest concept, poti sa ajungi sa arzi pana la 1000 de calorii! Simti la propriu cum se topeste grasimea si cum ia foc intregul corp. De asemenea castigi la capitolele viteza, forta, rezistenta si tonus muscular. Toate in acelasi timp! Cine este din Bucuresti si este curios de un astfel de antrenament, poate sa vada o mostra gratuita duminica (7.04.2013) in Skate Park din Parcul Tineretului. Poate confirma aici. Sigur, antrenamentul nu va fi unul extreme de intens, ca participa oameni diferiti. De asemenea, sper ca vremea sa tina cu noi.

Aceste sfaturi si multe altele le gasesti si la mine pe blog, facebook sau in cartea “Calea spre un abdomen perfect”, care este despre slabitul sanatos si stilul de viata echilibrat.

Intrebari, doleante, nemultumiri? Le astept in comentarii.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
  1. Valy 4 Apr 2013 @ 15:27

    Multumesc pentru gazduire :). Daca sunt intrebari, le astept!

    Raspunde
  2. criserb 4 Apr 2013 @ 15:39

    @Valy – cu multa placere!

    Raspunde
  3. dojo 5 Apr 2013 @ 12:06

    Excelent articolul. O nutritie echilibrata si putin sport sunt cheia unui trup sanatos. Faci asta constant si vei vedea ca si kilogramele se duc usor jos, iar tu te simti plin de energie si chef de viata.

    Raspunde
  4. Valy 5 Apr 2013 @ 13:47

    @dojo: multumesc pentru aprecieri. Asta incerc sa fac de ceva timp prin online, chiar daca uneori ma lupt cu morile de vant. Am sustinut mereu echilibrul si am lucrat cu oameni publici sau mai putin publici si am avut rezultate excelente :). Cu voia lui CriSerb: http://valentinbosioc.com/testimoniale/

    Raspunde
  5. dojo 7 Apr 2013 @ 09:53

    @Valy, apreciez eforturile tale si informatiile pe care le oferi. Esti oricand bine venit pe dojoblog cu asemenea articole, mi se par interesante si bine conturate.

    Acu’, daca imi permiti sa fiu a dracului, morile de vant exista doar pentru ca pe unii chiar nu ii intereseaza sa aiba o viata mai sanatoasa. Daca acum, in era supra-informata, nu suntem capabili sa bagam niste chestii de bun simt in cap, nu stiu ce sa mai zic.

    Nu am avut niciodata probleme de ‘greutate’, am 50 de kile la 1.70. Dar sunt tot mai atenta la ce mananc, fac sport de 3 ori pe saptamana (nu atat de des pe cat faceam odata, dar suficient cat sa incep sa ma simt din nou mai in forma), mai si numar uneori caloriile, ca nu strica, macar o data la cateva zile, sa-mi dau seama cum stau. Mananc junk food destul de rar si in general sunt atenta la cum imi duc zilele, pentru ca, odata ajuns la o anumita varsta, iti dai seama ca nu intineresti :D

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)