Sari la conținut

De ce va deranjeaza amenda de 7500 lei?

amenzi

M-am uitat la stirea de mai jos si chiar nu inteleg problema celor care zic ca amenda este mare, daca ea se mareste la 7.500 lei.

Pai hai sa stabilim o chestie, nu te pune nimeni sa incalci legea. O faci singur, in deplina cunostinta de cauza. Vrei sa o incalci, vrei sa sfidezi, pai atunci platesti. Mi se pare cat de normal se poate.

Nu ai bani, iti este frica de faptul ca poti sa fii prins, respecti legea si nu o sa platesti nimic.

Cum adica amenda e mare? Adica ti-ai dori sa incalci linistit legea, sa o faci constient si in acelasi timp sa platesti putin? Pai in acest caz te doare undeva de ea lege, dar cand trebuie sa dai cca 1.500 euro pentru o amenda, o sa te gandesti de 2 ori.

Eu zic ca masura este buna, sa vina cat mai repede. Pana la urma nimeni nu te obliga sa incalci grav legea. Pentru fapte minore nu o sa-ti dea nimeni amenda maxima, stai linistit.

Este cazul sa ne fie si noua frica de ceva, daca nu ne pasa de cei care ne inconjoara, macar la buzunar poate o sa ne gandim mai mult.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
23 comentarii
  1. Andy 4 Apr 2013 @ 00:08

    Cristi, e ok principiul ca sa fie cat mai mare amenda ca sa descurajezi incalcarea legii, dar ce te faci daca dai de un politai care iti baga amenda asa… din burta? Daca n-ai martori e ca si inatacabila amenda. Crede-ma ca am testat asta… cu proces verbal scris de-am pixulea… tot am pierdut ca n-aveam martori…

    Raspunde
  2. criserb 4 Apr 2013 @ 00:44

    @Andy – iti inteleg punctul de vedere, dar eu mizez pe dreptate. In plus, o camera in masina crede-ma ca te ajuta. Am amici care au castigat procese cu asa ceva. Toate probele au fost admise in instanta ;) Nush, dar eu o alta solutie nu vad. Poate la tine soferii sunt mai civilizati, dar in Bucuresti zilnic vad tot felul de oameni care n-au nicio treaba cu legea. Ei o fac, iar noi astia, restul, care incercam sa ajungem dintr-un loc in altul trebuie sa ne supunem nesimtirii lor. E destul de frustrant.

    Ma gandesc ca un cocalar cu numar de BG nu o sa mai fie asa de arogant in momentul in care trebuie sa scoata 7500 lei din buzunar. Pentru ca… nu-i are. Daca ii avea nu-si inmatricula coaja de BMW in BG.

    Insa, ceea ce zici tu este corect. Si totusi… o alta solutie, pe moment eu nu prea vad.

    Stiu ca asa au fost educati si austriecii, si nemtii, asa a este si la ei. O comiti grav, o sa te usture. Nu te cearca nimeni nici acolo daca ai depasit viteza legala cu 30 km/h, dar daca o depasesti cu 70km/h este foarte posibila sa o patesti, grav.

    Cumva trebuie facut ceva, poate nu este cea mai buna solutie, dar daca asta se discuta acum, eu sunt pentru. Cu riscurile de rigoare, firesc.

    Raspunde
  3. Bogdan 4 Apr 2013 @ 00:47

    Pentru limita de viteza, ma deranjeaza o amenda mare, pentru ca n-ai cum sa conduci cu viteza legala. In schimb, poti conduce toata viata fara sa incalci regula cu consumul de alcool.
    Sa conduci cu vitezele legale pana la Arad, e o problema. Dar sa ajungi in acelasi loc fara a consuma alcool, nu vad nicio problema.

    Raspunde
  4. alex 4 Apr 2013 @ 01:01

    Cristi, nu toata lumea are camera, poate sunt multi care nici nu stiu sa foloseasca una, iar daca se aproba legea asta o sa existe foarte multe abuzuri. In plus de asta… pe pietoni cine-i mai amendeaza cand incalca legea?
    Legat de trecerile de pietoni mi se pare aiurea, pentru ca oricum ai face prioritatea ajunge sa se dea la mica intelegere intre pieton si sofer.
    In zonele aglomerate fara semafoare e de-a dreptul groaznic cand pietonii trec pe rand cate unul sau doi la fiecare una sau doua secunde, in loc sa astepte putin sa treaca in grupuri si sa mai lase si masinile sa treaca daca stau de mai mult timp…

    Raspunde
  5. all3x 4 Apr 2013 @ 01:40

    Cu amenzile mari sunt de acord insa faptele pentru care se aplica trebuie sa fie explicate clar in lege pentru a nu lasa loc de interpretari.
    Ce ma enerveaza pe mine este alta modificare pe care vor sa o aduca. Cei care circula in Romania cu masini inmatriculate in alte tari vor trebui sa aiba cu ei documentele (acte doveditoare gasisem intrun articol fara a se mentiona exact la ce se refera ) traduse in limba romana. Inteleg ca totul porneste de la cei cu masini de Bulgaria. Dar eu stau in Danemarca si mai vin acasa o data pe an cu masina cu numere de Danemarca, de ce trebuie sa cheltui eu o gramada de bani pentru traducere si sa pierd timp tocmai la ambasada din Copenhaga la 150km de mine si sa platesc 60euro numai in taxe la podul rutier, ca sa fac o traducere la actele masinii, cand ele sunt in format european, iar eu pot oricand sa fac dovada ca locuiesc in Danemarca? Asta e cea mai mare tampenie…

    Raspunde
  6. criserb 4 Apr 2013 @ 01:55

    @Bogdan – limita de viteza este o chestie pe care ne-o asumam fiecare in fiecare zi. Si eu merg la limita, te inteleg, dar intr-un fel trebuie sa se potoleasca si nebunii care cred ca soseaua este o pista de curse, care cred ca orasul permite viteze de 150km/h. Pe nationale mai merge, dar prin Bucuresti chiar nu cred ca este acceptabil sa mergi cu 150…

    @alex – ai dreptate, nu toata lumea are o camera, dar cred ca ar fi bine sa-si cumpere. Este 200 lei una si este posibil sa nu-ti foloseasca niciodata, dar daca o sa ai nevoie de ea? Asa cum stii, politia la noi isi cam face de cap, iar in astfel de momente o camera e buna.

    La fel si in cazurile cu pietonii, cand sar pe trecere (sau in alte parti) de zici ca-i strada lor, sunt momente in care o camera poate sa fie un plus pentru tine.

    Asta-i viata, tara in care traim, trebuie sa ne protejam, sa luam anumite masuri pentru a ne asigura ca dreptatea este de partea noastra si nu a “organului”.

    @all3x – clar. Cel mai bine este ca faptele sa fie clar stabilite, sa nu existe tot felul de speculatii. Pana acum se vorbeste despre “fapte foarte grave”, ceea ce este cam vag din punct de vedere legal. Eu imi pot da seama ceea ce este foarte grav, dupa parerea mea, dar politistul o sa poata oare?

    Cat despre masini, sunt astia varza. Nu stiu cum sa opreasca masinile cu nr de BG si dau o lege idioata. Ei trebuie sa opreasca masinile cu nr de BG, care sunt foarte multe in zona Bucurestiului si sudului tarii. Ma deranjeaza si pe mine si pe cei care au avut incidente cu ei. Pentru ca… asigurarea lor plateste foarte greu, sau pur si simplu dispar de la locul accidentului fara sa-i mai poti gasi vreodata :(

    In plus, masinile cu nr de BG sunt niste epave, mare lor majotritate… sunt un fel cimitir vechi al europei… si nu este normal ca eu sa platesc impozite in tara asta si ei nu…

    Astia trebuie opriti, nu oamenii care vin acasa in concedii.

    Raspunde
  7. maddy 4 Apr 2013 @ 09:13

    e stupid de mare pentru ca e de 10 ori salariul minim pe economie.

    am fost oprita anul trecut in oras de un politist pe motiv ca nu am dat prioritate la pietoni, pietoni care stateau linistiti sa treaca pentru ca aveau rosu, eu aveam verde intermitent. i`am zis de 2-3 ori ca nu erau pietoni pe trecere, ca aveau rosu, el o tinea pe a lui, n`avea rost sa insist, s`a uitat pe acte, intr`un final m`a lasat sa plec fara sa`mi faca ceva.

    daca ar fi fost legea aia putea sa ma amendeze cu o avere pentru ce? cand vorbim de atatia bani vreau sa am inregistrare in care se dovedeste ca fac ceva rau, martori, tot tacamu`, nu un polisit plictisit care opreste masini pe motive inventate.

    Raspunde
  8. La Chic Boutique 4 Apr 2013 @ 09:40

    Amenzile uriase nu vor rezolva problema vitezei pentru ca cei cu adevarat periculosi la capitolul acesta au si bani si relatii ca sa nu fie nevoie sa ii scoata. Faptul ca nu voi mai depasi eu sau tu viteza si ne vom imbolnavi de nervi pentru a ajunge la Constanta sau Arad nu va rezolva in niciun fel si nici nu va diminua numarul accidentelor, din pacate.

    Raspunde
  9. criserb 4 Apr 2013 @ 10:19

    @maddy – oameni idioti sunt peste tot, asta totusi nu ar trebui sa ne faca sa ne dorim legi cat mai blande ca sa vedem cat mai multi cretini in trafic. Oricum sunt, dar eu sper sa-i vedem din ce in ce mai rar.

    @La Chic Boutique – sa stii ca asta cu viteza si cu cei cu bani eu nu prea o vad asa. Am vazut foarte multi cu masini de vai si amar de ele, care se credeau cel putin Schumacher pe sosele.

    Ma rog, insa eu nu cred ca viteza este considerata “fapta foarte grava”. Bine, acum depinde si cu cat o depasesti pe cea legala. Daca depasesti cu peste 100km/h viteza legala este grav, daca o depasesti cu pana in 50km/h, atat cat sa nu-ti ia permisul este ok :)

    Raspunde
  10. Mihai 4 Apr 2013 @ 10:45

    Amenzile mari nu au niciun sens pentru ca tot amaratii le-or primi, restul au relatii si or scapa de ele. Eu zic ca sunt ok si astea care sunt acuma, doar de s-ar aplica. Se incalca legea in prostie si nimeni nu primeste vreo avertizare/amenda. :|

    Eu ce nu inteleg este ca “nu ai cum sa conduci cu viteza legala”. Ai cum, numa sa vrei. Nu te pune nimeni sa pornesti din Bucuresti spre Arad la ora 10 ca sa ajungi la o intalnire de afaceri la ora 11. Daca soferii ar avea ceva minte ar putea conduce cu viteza legala. Sau doar daca ar fi plin de politisti si de radare pe sosele doar atunci s-ar putea conduce cu viteza legala?

    Toti vitezomanii isi spun ca e normal sa poti conduce tare si ca nu are ce sa se intample. Insa i-am vazut cum sunt, intra in depasiri riscante si fac niste manevre periculoase de ma mir ca unii mai sunt in viata (in loc sa incetineasca un pic si doar cand situatia permite sa faca manevrele) . Si nu e ca se pun doar pe ei in pericol dar si pe ceilalti participanti la trafic. “Nu e asa de mare diferenta de la 80 la 110km/h”? Ba e atunci cand faci un accident. Dar nah, ce sa zic, asa or fi mai putini cretini pe sosele.

    Raspunde
  11. criserb 4 Apr 2013 @ 10:53

    @Mihai – se poate circula cu viteza legala, nu zice nimeni ca nu se poate. Dar totusi da-mi voie sa nu te cred cand ca tu circuli cu 50km/h prin fiecare sat prin care treci ;)

    Cat despre depasiri si viteza sunt doua chestii separate. Poti sa faci o depasire riscanta la 60km/h nu doar la 130.

    Sunt lucruri diferite.

    Statistic sunt mai multe accidente datorita depasirilor aiurea decat accidente provocate de viteza mare (cel putin asa era ultima data cand m-am uitat pe statistici).

    Raspunde
  12. Mihai 4 Apr 2013 @ 11:17

    @criserb: Circul cu viteza legala, da.

    Si asa dau destui bani statului pe impozite, regularizari, sanatate, nu vreau sa platesc si amenzi pentru depasirea limitei.

    Am de gand sa ajung intreg la destinatie, chiar daca cu 20 minute mai tarziu. Si cu cat mergi cu viteza mai mare cu atat riscul de a face un accident (ca raspuns la un eveniment neasteptat) e mai mare, si la fel si riscul de a pati un traumatism mai puternic e mai mare.

    Si nu, nu merg cu 50km/h prin toate satele prin care trec. Citesc semnele de circulatie de la intrarea in sat si respect cat scrie, 50 sau 70. Si asta e. Cui nu ii place nu are decat sa ma depaseasca legal, adica asigurare, semnalizare, depasire, cine numa face din faruri sta mult si bine in spatele meu ;)

    Contrar ceea ce gandesc toti care au masini cu motor puternic, un sofer nu e considerat bun daca o tine mereu peste 100km/h. Orice retardat stie sa apese o pedala. (am vrut sa folosesc nume de animale dar mi-am dat seama ca nu e frumos sa jignim animalele)

    Raspunde
  13. Mihai 4 Apr 2013 @ 11:25

    @criserb: Si nu sunt doua lucruri diferite cu viteza si cu depasirile, crede-ma, pentru ca cei care sunt vitezomani si nu au rabdare (cum s-ar zice “au mancarimi”) fac depasiri periculoase :P

    Raspunde
  14. jules 4 Apr 2013 @ 11:47

    Atitudine necorespunzatoare? Tu iti inchipui cam cit de subiectiva este asta? Si mai realizezi ca e cuvintul tau impotriva politistului?
    Si mai realizezi ca politistul poate considera atitudine necorespunzatoare simplul fapt ca il intrebi de ce nu poarta manusi albe si cascheta specifica agentilor rutieri?
    Pentru ca oricit ma voi stradui sa nu incalc legea, se poate intimpla sa calc strimb. Si daca o fac, sint de acord sa platesc pentru greseala mea. Dar nu sint de acord sa platesc pentru subiectivismul politistului si nici 40% din cistigul meu anual.
    Aplicarea legii actuale la singe e solutia. Nu marirea amenzilor. Din toata tevatura asta sint de acord doar cu suspendarea permisului pentru neplata unei amenzi. Dar si asta doar in cazul in care exista un sistem centralizat si sa nu fiu nevoit sa trimit copia chitantei si pv-ului la cucuietii din deal. Cum e in ziua de azi.

    Raspunde
  15. unicornul_vesel 4 Apr 2013 @ 11:52

    Până rezolvă poliția problemele grave (am TOATĂ încrederea în Pol. Română – de ex. azi era un polițist, care deși acționa justificat, cerându-i unui taximetrist să nu oprească pt a lua client în intersecție, s-a exprimat așa: mișcă, bă, din intersecție!- dada, ei sunt cei care vor da amenzi de 7.500 :)) ) am eu o rezolvare pentru nesimțiții care claxonează ca niște boi: mi-am luat 2 kile de roșii pe care le țin sub calorifer să se strice.

    Cum funcționează sistemul: de câte ori un handicapat mă deranjează cu claxonul lui, îi fac cadou o roșie mucegăită pe parbriz. La fel voi face și cu mașinile care blochează tot trotuarul.

    Raspunde
  16. criserb 4 Apr 2013 @ 11:57

    @Mihai – banuiesc ca toata lumea vrea sa ajunga intreaga la destinatie. Nu cred ca este unul care nu vrea. Totusi, la tara care o avem, eu nu am rabdare sa merg cu viteza legala pana in capatul tarii. Nu o incalc flagrant, dar nici nu merg asa cum spune la carte.

    Cat despre retardaul care apasa pe pedala de acceleratie… aia este clar, este plin de ei. Mai putini insa stiu sa o opreasca.

    Raspunde
  17. gogu 4 Apr 2013 @ 14:59

    interesant “titlu”,,, dar pe tine oare nu te-ar deranja sa puna un ametit piciorul pe trecere,,,si sa traverseze in 5 minute strada? sa nu zici acum ca dai prioritate la toti pietonii,,pt ca nu pot sa te cred,, sau tu ai o slujba de-ti permiti sa platesti 10 salarii minim pe economie,,
    cu bautura la volan,,nu sunt si nu o sa fiu deaccord niciodata,cu toate ca, in belgia pot sa beau o bere si sa conduc acasa, dar o bere inseamna 33cl nu 2.5L la pet,,
    Si eu am masina inmatriculata in strainatate,, si eu m feresc de altii in trafic, chiar daca am prioritate,si toate actele sunt ok,,,toti am vrut in UE,, acum trebuie sa acceptam si dezavantajele,,cum ar fi sa pleci in concediu 31 de zile si sa ramai fara acte si numere prin Spania??
    daca esti un incurca lumea la semafor si trec 10 sec pana calci ambreiajul si bagi in viteza,,,chiar meriti sa fii claxonat …
    nu te supara ,,dar consider k ai o parere gresita despre nivelul de trai din tara ta,, unde o amenda depaseste salarizarea pe o luna..

    Raspunde
  18. ipo 4 Apr 2013 @ 15:15

    Sunt de acord cu Jules, solutia ar fi aplicarea amenzilor existente. Cate amenzi pentru parcare neregulamentara ati primit? Sau pentru blocarea trotuarului cu masina, ca tot se discuta p-aici? Dar deh, politia locala e o cupata pana peste cap cu… Aham.

    Raspunde
  19. Mihai 6 Apr 2013 @ 09:40

    O lege cum sunt cam toate legile din Romania, adica interpretabila. 1. Hai sa definim foarte bine ce inseamna atitudine necorespunzatoare fata de organul de politie si sa vedem cum se poate proba in mod obiectiv.
    2. Hai sa acceptam camera de bord ca proba in instanta (ceea ce nu este din cate stiu eu in acest moment).
    3. Hai sa ni se construiasca sosele adecvate care pot face fata fluxului de masini pentru ca platim si rovinieta si acciza de drumuri in benzina/motorina si noi stam blocati in trafic frustrati dupa care calcam pedala de acceleratie. Aceste sosele sa ne permita o medie adecvata de viteza de 30 km/h in oras (acum, in Bucuresti, media este undeva pe la 15km/h).
    4. Hai sa avem treceri de pieton bine semnalizate, fara masini parcate la 2 m de ele (asta ar insemna sa avem si parcari).

    Daca indeplinim conditiile de mai sus eu sunt de parere ca 7500 de lei este o amenda prea mica.

    Raspunde
  20. AndreaS 6 Apr 2013 @ 14:39

    @all3x- aberant…in tara nu mergem doar noi cei care traim in afara granitelor cu masini cu numere straine…merg si turisti si oameni de afaceri. Atata timp cat scot un buletin de identitate strain sau un pasaport romanesc in care scrie ca am domiciliul in strainatate banuiesc ca problema e pe intelesul tuturor…am domiciliul acolo. In alta ordine de idei in actele de identitate e scris si in engleza tocmai pentru a fi pe intelesul tuturor ;) celor care vor sa inteleaga.

    Raspunde
  21. om corect 8 Apr 2013 @ 13:04

    se mareste pe dracu. romania e raiul infractorilor

    Raspunde
  22. Adrian 8 Apr 2013 @ 14:15

    @criserb – Nu sunt de acord cu tine. Amenda este foarte mare in conditiile in care legea este interpretabila. Sunt situatii prin care oricat de mult ai vrea sa respecti legea o interpretare te face vinovat.

    Din cate intelesesem e valabila si pentru neacordarea la trecerea pt pietoni care este foarte foarte interpretabila si greu de dovedit (de ambele parti) – ca sa fii preventiv trebuie sa stai f. mult asteptand ca fiecare pieton din fiecare parte a trecerii sa ajunga pe trotuar in conditiilor in care traficul este destul de schiop oricum.

    Tu ai un post in care evidentiezi ca “ti-ai luat-o” pentru ca legea este interpretabila. Gandeste-te daca pentru respectiva fapta plateai 7500 lei? Ti se mai parea corect? Intr-o buna masura sunt si eu de acord, in special cu fapte precum depasirea vitezei legale cu X la ora, manevre care mai de care mai riscante si IN SPECIAL condusul sub influenta alcoolica insa nu se limiteaza doar la atat.

    Raspunde
  23. criserb 8 Apr 2013 @ 14:26

    @Adrian – proabail ca am gresit eu cand am scris acest post. In idee as vrea amenzi mari pentru lucruri clare, sa nu fie loc de intrerpretari. In conditiile astea, la alegerea politistului nu este ok. Si uite asa ne invartim intr-un cerc vicios :(

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)