De ce platim de 3 ori mai mult pentru o pastila de Nurofen?
Pentru ca sunt racit am vrut sa-mi iau si eu niste Nurofen. Din reflex. Imi spune Dana ca a auzit de Ibusinus, care este mai ieftin decat Nurofenul si are aceeasi compozitie.
Rog un prieten sa-mi ia si mie un Ibusinus si caut pe acasa o cutie de Nurofen. Le compar.
Ceea ce am vazut eu pe ele vedeti si voi in poza de mai jos.
Si atunci ma apuc putin de cautat pe net. Ajung la concluzia ca Nurofenul este facut in UK iar Ibusinus este produs in Romania.
Compozitia este aceeasi.
Si atunci de ce sa dam de 3 ori mai mult pe Nurofen? Numai pentru ca vedem reclame la TV cu el?
Eu zic sa treceti pe Ibusinus, este acelasi lucru, dar mai ieftin. Si da, nu are reclame la TV.
P.S. Daca mai stiti si alte pastile care le luam asa din reflex si putem sa le inlocuim cu ceva mai ieftin, lasati un comentariu, sa ne mai desteptam si noi.
Update: Ondine (medicologia.info), a tinut sa aduca niste precizari legate de medicamentele originale (sau patentate) si cele generice. Va recomand sa cititi comentariile lasate de ea aici si sa-i vizitati site-ul daca vreti sa aflati lucruri interesante despre medicamente.
Mai ieftin ca Nurofen dar continand ibuprofen sunt: Modafen, Markofen, Ibuprofen (cred ca e cineva care il comercializeaza chiar sub numele componentei active) si acum cel de care spui tu :)
De ce platim mai mult? Platim ignoranta si necunoasterea
Ba da, Ibusinus are reclama la TV. Cred ca e ceva desen animat. :)
:) Bine ai venit in lumea medicamentelor.
Nu conteaza firma de la care iei, important este substanta activa.
Se numește “brand” și “awareness”. D-aia s-a inventat reclama. :)
Dam mai mult pe Nurofen pt ca nurofenul este “produsul original”, cel care a investit in cercetare, bla bla bla. Celelalte sunt “copiate”, au preluat reteta patentata a Nurofenului in cazul asta. Este o discutie pe care am avut-o zilele trecute cu un student la medicina si mi-a explicat exact asta….O parte din diferenta de pret se regaseste in investitia de cercetare, etc:) Dar da, sunt pt a plati mai putin:))
@Irina Letitia – de unde stii tu ca Nurofenul este produsul original?
Eu stau si ma intreb daca exista vreo diferenta efectiva (de calitatea substantei active, puritate etc.) care sa justifice pretul ‘de firma’ ? Sau pur si simplu e cum a patit un prieten cu 2 perechi de ochelari IDENTICI ca forma (si ca firma fabricanta scrisa pe ei), doar ca unii aveau un actibild de ‘da cu grebla’ sau mai stiu eu ce, si binenteles pretul dublu. Iar vanzatoarea era foarte contrariata “cum adica, astia scumpi sunt de firma”.
Deci o fi vreo diferenta efectiva intre medicamentul ‘original’ si cel facut dupa reteta, sau pur si simplu e o alta forma de ‘taxa pe prostie’ ?
Efectul placebo este de 3 ori mai puternic in cazul Nurofenului probabil.
Este si o chestiune de autosugestie pana la urma.
Antinevralgicul ramane sfant:
Compozitie:
1 comprimat contine acid acetilsalicilic 250 mg, cafeina 20 mg si paracetamol 150 mg.
7.5 RON 20 de comprimate
Blowfish anti-mahmureala
Compozitie: 500 acid acetilsalicilic 500 mg, cafeina 60 mg.
10 RON pastila, 40 RON 6 pastile.
Eu decat sa iau o pastila care contine paracetamol si cofeina prefer sa iau doza maxima de 1g+o cafea.
Eram o data la farmacie si ii zic ca vreau ceva de cap, daca pot da fara retata ceva care nu e paracetamol sau ibuprofen. Si incepe:
Ea: Panadol.
Eu: dar e paracetamol
Doliprane: doamna, nu sunt idioata, este paracetamol
si tot asa, mi-a insiruit toate firmele producatoare de paracetamol sau ibuprofen (pe care le cunosc foarte bine, cu 2 copii in dotare…).
La final imi zice ca tot ce poate sa-mi dea o combinatie de paracetamol, putina codeina si cofeina. Apa de ploaie…
http://en.wikipedia.org/wiki/Ibuprofen#History
Cristi, nu pot certifica, discutia pe care o aveam cu tipa asta era legata tocmai de cazul Nurofen versus un alt medicament…ibuprofen..parca..si asta mi-a explicat.
Hmmmm…si unde a auzit Dana asemenea informatie, duminica seara pe la ora 8???? Daca semnezi contract de publicitate cu Ibusinus, poti sa imi platesti serviciile de consultanta in medicamente. Nu ma supar!!!!
Cristi, sa stii ca Irina Letitia are dreptate. Exista medicamente originale si generice. Cele originale au patentul, (studii stiintifice, cercetare etc) excusiv doar pt cativa ani, dupa care medicamentul se poate produce si de catre altii. Nurofenul este un produs original.
@Naty – si de ce ar trebui sa platesc eu de 3 ori pentru el? Am platit, in cei trei ani… acum nu cred ca mai este cazul, Daca restul iti permit sa scada pretul, probabil isi permit si ei, dar nu vor ;)
un alt exemplu de medicamente cu acelasi efect dar cu preturi diferite este Strepsils versus Salviasept….atat primul cat si al doilea trateaza durerea de gat, din experienta pot spune ca al doilea cu mai mult succes….iar diferenta de pret este de 20 la 8 ron
insanatosire grabnica
Eu am auzit de la o farmacista cum ca “Nurofen” ar avea o protectie gastrica fatza de “Ibuprofen” (medicamentul cu respectiva denumire comerciala – aceeasi cu substanta activa). Acuma nu stiu….
@Cristi – sunt tipuri de medicamente generice pe care nu ti ai dori sa le inghiti vreodata, orice medicament ataca celula hepatica->cu atat mai mult genericele. ( nu ma refer la exemplul tau si nici la toate firmele de generice). Dar ai putea sa incerci, cand vei mai fi nevoit sa cumperi medicamente, intreab o pe farmacista daca e original sau generic, si daca ti spune ca i generic roag o sa ti argumenteze recomandarea pe care ti o face.
@Naty Este aceeasi molecula, cu ce sa difera una de alta?
Am norocul sa locuiesc pe “granita”. La doctor ma duc in Elvetia, medicamente iau din Franta. Stii cum se face? Farmacista ia reteta, cauta numele medicamentului intr-o aplicatie, ia substantele active si imi cauta echivalentul francez, care este mult mai ieftin decat cel elvetian. Ultima oara am luat Amoxacilina, pe bune ca e aceeasi amaxacilina daca este produsa in Elvetia sau Franta…
Mai nou, de cand cu criza, firmele de asigurari medicale recomanda sa cumperi genericele pentru ca sunt mai ieftine. Normal, pentru ei este mai avantajos, e de inteles. Daca te duci la farmacie in Elvetia si ceri Nurofen tanti o sa iti zica, nu preferati totusi ceva generic, este totusi mai ieftin.
din cauza reclamei si a expunerii pe care o are. cand am ceva dureri ma gandesc automat sa iau nurofen sau ibuprofen dar si daca as merge la farmacie sa cer ceva pentru dureri in mod sigur tot medicamentele alea mi le`ar recomanda si nu alternativele lor mai ieftine.
la fel ca si cum asociez bauturile energizante cu redbull, copiatorul cu xerox, etc
Fa miscare in fiecare zi si vezi ca nu o sa mai ai nevoie de cele de mai sus. Mai ales la varsta ta.
Eu, de exemplu nici nu mai stiu cand am racit ultima data si asta din vina mea ca am neglijat unele chestii.
@Maddy Putin google ti-ar zice ca ibuprofen este o substanta activa. Nuforen este numele produsului care contine ibuprofen.
@Dan Da si nu. Miscarea in general ajuta. Dar daca tu pana atunci nu ai avut imunitate la virusul respectiv vei face boala. Acum depinde cat de rau, unii fac febra 40, altora doar le curge nasul. Depinde si de la an la an, exista ani in care muteaza gripa de zici ca este din Xfiles si ani mai lejeri.
@Criserb Daca reactionezi bine la paracetamol, ia paracetamol. Ibuprofen si paracetamol sunt ambele antiinflamatoare, cam cu aceleasi efecte. Doar ca ibuprofen este mai prost tolerat de ficat. In plus, se recomanda sa iei doza maxima, decat pe bucatele. Ia mai bine paracetamol 1G sau ibuprofem 400mg decat restul.
Pentru nas poti sa iei Sudafed, este tot pseudoefedrina, dar mai puternic. Dar nu uita, nu se ia foarte multe zile la rand, da dependenta.
atata stiu si eu de medicamente, chiar daca sunt cam paralela cu subiectul, dar din cate tin minte parca nu era un medicament numit chiar ibuprofen? pastilele sunt ovale si roz.
Exista un medicament cu denumire comerciala si substanta activa Ibuprofen
Pingback: Cum am supt o chestie oribila
produs original my ass. e mai scump pentru ca e mai mult promovat, pai nu trebuie sa scoata si ei banii de reclame?
eu m-am lovit de asta de cand am devenit parinte. e aceeasi situatie la copii, nurofenul e de cel putin 2 ori mai scump decat orice alt produs asemanator de pe piata
si subscriu pentru ibuprofen . e ff ok
Asa cum toata lumea deja a sesizat exista originale si generice, insa eu vreau sa subliniez ca degeaba ne amagim cu gandul ca originalul este egal cu genericul. Nu vreau sa intru in detalii dar absorbtia moleculei de baza, ibuprofenul in cazul acesta, este conditionata de ceea ce se numesc excipientii din fiecare produs. A face o paralela simpla: un autoturism Mercedes, cu motor Mercedes dar caruia ii pui un sistem de franare mai slab, niste roti mai ieftine, niste scaune din piele ecologica, etc si asta pentru a-i reduce pretul va rezulta intr-un autoturism mai slab ca performante. Ei cam asa-i si cu pastilele: compania produsului original investesc in tot ceea ce inseamna acel comprimat, pe cand genericul are molecula de baza si restul Dumnezeu cu mila numai sa scadem pretul si asta rezulta intr-o chestie cunoscuta drept reactii adverse, de care mie sincer imi pasa. Ca nu-i tot una sa iau Ibuprofenul si sa scap de durerea de cap si sa ma ia durerea de burta.
Ca sa concluzionez, ibuprofenul are 2 molecule originale si asta pentru ca inventatorul a vandut molecula catre 2 companii si astfel avem Nurofen si Brufen. Acum eu va zic ca Brufen 400 mg e 9 RON, 30 bucati si cel putin am garantia produsului original. Sora mea ii farmacista si ea mi-a explicat toate astea.
Scuze ca m-am lungit.
P.S. Am vazut ca unii pun in discutie medicamentele cele mai ieftine la copii, ( eu personal la fiica mea nu m-as ieftini pe baza ca ii tot una).
Ionut, excipientii nu dau reactii adverse decat in cazuri ultra mega rare. Ce este foarte important la acesti excipienti este rolul lor in absorbtia substantei active in corp. Cu alte cuvinte chiar daca gramajul este acelasi pe substanta activa, functie de exciptienii utilizati se poate absoarbe mai rapid sau nu, mai mult sau nu din substanta activa. Pe langa acest aspect mai este si efectul Placebo de care nu cred ca este cazul sa discutam acum mai ales ca avem de aface cu o multitudine de tehnici de manipulare media in privinta asa ziselor boli inventate. Cu alte cuvinte ne amagim degeaba si va indic ca si un exemplu cu efect rapid pentru cei care au probleme gastrice sa utilizeze 3 tipuri de Ranitidina fara sa stie care este producatorul si ulterior sa concluzioneze. De-asemenea vis-a-vis de remarca privitoare la cercetare….fratilor cogs-urile pe aceste produse este de maxim 1% din valoarea de raft. Terminati-va cu prostiile ca se fac bani si la 0.5 RON pastila si la 1.5 RON
Dragul meu SDC78, excipientii nu numai ca dau reactii adverse dar pot da chiar reactii adverse urate precum socul anafilactic. Trebuie inteles faptul ca exista doua moduri de a reduce pretul de fabricatie al unui medicament:
1. tara in care il produci (India, China, Romania, etc)
2. reteta medicamentului, unde te ieftinesti de doua ori: odata folosind insuficienta substanta activa si a doua oara prin folosirea de ingrediente active si excipienti de proasta calitate astfel rezultand un tratament ieftin si ineficace
In ceea ce priveste pretul hai sa nu ne amagim ca vreo companie lucreaza in pierdere, dar cred ca discutia era mai degraba constructiva daca am intelege ca avem medicamente de buna calitate si la preturi accesibile. Din punctul meu de vedere orice produs medicamentos cu reclama TV, adica acele medicamenete care nu au nevoie de prescriptie medicala, sunt niste porcarii si cu siguranta mi se pare o prostie sa lasi pacientul needucat sa se trateze dupa “stiinta” din reclamele TV.
Iar in al doilea rand problema in toate tarile este faptul ca exista prea multe medicamente generice. Sincer, care-i rostul la 30 medicamente care contin toate ibuprofen?
Un prof de-al meu dădea următorul exemplu: de ce penicilina injectabilă făcută la Iaşi era dureroasă la injectare şi asistenta folosea Xilină pentru a înlătura durerea, iar penicilinele făcute în UE nu?
Motivul: apa :)
Occidentalii foloseau apă distilată în procesul de fabricaţie.
Vitejii chimişti crescuţi sub privirea de vultur a Savantei de Renume Mondial puneau doar apă demineralizată şi filtrată microbiologic pură, care o fi fost toate astea, dar mai păstra unele urme de impurităţi de natură minerală.
~Nautilus
urmeaza link-ul: medicamentecompensate.ro , citeste atent indicatiile de acolo. Daca vrei sa stii pretul ordonat crescator al tuturor echivalentelor bifeaza necompensat. Ai sa te minunezi ce diferente sunt intre producatori sau ambalatori de medicamente care o fac stric t prin prisma profitului.. De exemplu la lecitina principalii producatori sunt canadienii sau nord americanii. Restul de 80% sunt doar ambalatori indiferent de pe ce continent sunt. Si culmea Romania , inainte de 1989, producea o lecitina din soia de o calitate deosebita deoarece nu era din soia modificata genetic. Concura cu lecitina Buer, vestita la vremea ei (acum 30-35 ani). Acum importam “medicamente care se elibereaza fara reteta” adica fix chix….
Si eu m-am lovit de celebrul deja “ibuprofen” care are reactii diferite in functie de medicamentul utilizat, in cazul fetitei mele, acum de 3 ani si 3 luni. La varsta de 10 luni, cand a racit si a facut febra, medicul de familie mi-a recomandat Ibalgin, sirop bineinteles, in locul Nurofenului, desi pe cel din urma il aveam deja cumparat. Inca de la prima doza, cea mica s-a deranjat rau la stomac, iar starea nu s-a imbunatatit deloc. Am continuat toata ziua, fara vreo ameliorare a starii febrile, in timp ce stomacelul era din ce in ce mai rau. In momentul in care i-am dat Nurofen, situatia s-a schimbat imediat. Am mai avut o situatie identica pe la 2 ani si jumatate, cand am incercat iar Ibalginul si reactiile au fost aceleasi. Am zis sa mai incerc o data si acum o luna, cand a avut febra 40 si dr a insistat iar sa ii dau Ibalgin, dar nu i-am dat decat o doza. Pe langa deranjul de la stomac, febra nu scadea deloc, dupa 2 ore avea aceeasi temperatura, iar cand i-am dat Nurofenul, in 15 min a inceput sa scada.
Mentionez ca de la 10 luni cand am avut primele probleme, i-am mai dat si altadata Nurofen si nu am avut niciun fel de probleme de la acesta si nici alte probleme cu stomacelul nu a avut, nici macar cand i-au dat dintisorii sau maselutele. Deci inca o dovada ca medicamenul original este mai bun, cel putin in cazul nostru.
Un alt “medicament” de import si la un pret mai mare decat varianta locala este Vigantolul- vitamina D, care se da peste tot (in tara noastra) nou-nascutilor pana pe la 1 an pentru preventia rahitismului. Bineinteles ca exista si varianta romaneasca, mai ieftina, vitamina D tot sub forma de picaturi. Dar medicii pediatri la care am fost- fara exceptie au recomandat Vigantolul lui Merck :) Si pana la urma nici aceasta preventie nu este neaparat necesara, deoarece sinteza vitaminei D se face natural, expunandu-ne zilnic la lumina soarelui minim 15 minute.
Marcofen – e facut in Romania dar l-au scumpit ca sa-i faca reclama.
Bufen – 30 de comprimate de 400mg costa 9-10 lei
Important e ca Brufen e originalul la pretul asta de 9 lei si ceva. Deci se poate sa ai si produse originale la preturi decente.
De multe ori farmacistii va recomanda produse generice care sunt mai scumpe decat originalul doar pentru ca vor sa-si atinga propriul scop de a-si mari profiturile.
Farmacia e un business frumos si care din pacate se face pe spatele pacientului care are si el vina ca nu este informat (real, ci nu indoctrinat cu reclama TV).
Mare atentie ca reteta asta electronica care intra in vigoare de la 1 ian. 2013 nu face altceva decat sa transfere puterea catre farmacie aceasta luand decizii care literalmente va afecteaza viata. Singurul om care-si asuma succesul sau esecul tratamentului este medicul si el raspunde de asta de fiecare data cand isi pune parafa. Cine poate sa traga la raspundere o farmacista atunci cand aceasta isi bate joc de pacient recomandandu-i cam ce-i trece ei prin capsor? Atentie ca in farmacie fetele alea care stau la tejghea de multe ori nici nu sunt farmaciste , dar totusi ele isi permit sa recomande tratamente medicale care prost administrate pot avea rezultate nefaste.
Asta-i parerea mea si m-am gandit ca e bine sa deschidem ochii si sa luam decizii in cunostinta de cauza, mai ales cand e vorba de copiii nostri(ma in grozeste real faptul ca sunt parinti care sar peste doctor si se duc direct in farmacie sa-si ia un tratament care poate nici nu este necesar(in cazul antibioticelor, paracetamolului, nurofenului, etc. tratamentul asta sic volo e chiar dus la cote de prostie apoteotice).
Important e ca Brufen e originalul la pretul asta de 9 lei si ceva. Deci se poate sa ai si produse originale la preturi decente.
De multe ori farmacistii va recomanda produse generice care sunt mai scumpe decat originalul doar pentru ca vor sa-si atinga propriul scop de a-si mari profiturile.
Farmacia e un business frumos si care din pacate se face pe spatele pacientului care are si el vina ca nu este informat (real, ci nu indoctrinat cu reclama TV).
Mare atentie ca reteta asta electronica care intra in vigoare de la 1 ian. 2013 nu face altceva decat sa transfere puterea catre farmacie aceasta luand decizii care literalmente va afecteaza viata. Singurul om care-si asuma succesul sau esecul tratamentului este medicul si el raspunde de asta de fiecare data cand isi pune parafa. Cine poate sa traga la raspundere o farmacista atunci cand aceasta isi bate joc de pacient recomandandu-i cam ce-i trece ei prin capsor? Atentie ca in farmacie fetele alea care stau la tejghea de multe ori nici nu sunt farmaciste , dar totusi ele isi permit sa recomande tratamente medicale care prost administrate pot avea rezultate nefaste.
Asta-i parerea mea si m-am gandit ca e bine sa deschidem ochii si sa luam decizii in cunostinta de cauza, mai ales cand e vorba de copiii nostri(ma in grozeste real faptul ca sunt parinti care sar peste doctor si se duc direct in farmacie sa-si ia un tratament care poate nici nu este necesar(in cazul antibioticelor, paracetamolului, nurofenului, etc. tratamentul asta sic volo e chiar dus la cote de prostie apoteotice).
VARIANTA PRESTARIUM ESTE SI IN ROMANIA SI MAI CU PUTINI BANI
intrati pe medicamente compensate.ro si vedeti listele de echivalente( care chiar se gasesc, dar depinde de farmacii) si cu cat suntem furati chiar de catre medicii de “familie” si de farmacisti;
exemplu personal: de la o reteta compensata in valoare de 280 Ron/ 3 luni am ajuns cu aceleasi medicamente( echivalente ) la 125 Ron/ 3 luni.
Pentru litiaza renala incercati RENALEX in loc de ROWATINEX
(tot cam de trei ori mai ieftin!)
SANATATE!
Eu am probleme cu digestia si folosesc Bisacodil in locul Dulcolax-ului. Este mult mai ieftin si este mai bun.
Domnul Gabriel, discutia nu este despre faptul ca puteti sa va luati reteta la un pret mai mic. Statul va ofera posibilitatea sa luati medicamente compensate la un pret aproape de zero, dar tineti cont de faptul ca statul nu da doi lei pe pacient ci este strict interesat de a micsora cheltuiala bugetara. Problema in discutie este faptul ca acel medicament care are pretul de referinta este aproape intotdeaunaun generic de proasta calitate. Eu tind sa cred ca medicul dvs incearca sa gaseasca o cale de mijloc prin care sa nu compropmita succesul tratamentului dvs si de aceea nu va prescrie intotdeauna cel mai ieftin medicament(adica cel mai bine compensat).
Doamna Ana, sincer nu am inteles la ce va referiti. Prestarium este denumirea comerciala a medicamentului original. Probabil ca va referiti la faptul ca exista o varinata mai ieftina de perindoprilum.
corect,dar faza e ca romanii fura la gramajele medicamentelor…din pct.asta de vedere,e mai sigur nurofem,da totusi parca nu merita sa dau atatia bani in plus pt o banuiala
mda
PT CA FARMACISTII SI MEDICII DE FAMILIE IAU COMISIOANE DE LA COMIS-VOIAJORII FIRMELOR DE MEDICAMENTE SI PT CA GUVERNANTILOR NU LE PASA DE NOI…
Si de-ar fi numai acesta …
Sunt mult mai multe medicamente care sunt f ieftine , dar ….. farmacista-ti pune-n fata ca nu are acel produs . Nu ar rost sa intrbi de ce . Este clar ca ese mai ieftin si atunci interesul lor de a face vanzare mare unde este ?
Purtam discutii si ramanem cu ele . Tot noi ne amaram . Doar ca ….. nu murim prosti …. :))
METASPAR , medicament romanesc care costa 5,5 lei, fata de Esentiale, in jur de 45 lei
Nu are treaba unde e facut.
Eu mi-am luat pastile din Londra asta vara, din farmacii; pe o cutie dubla fata de cele de la noi de nurofen am dat o lira, adica…? In Ro o lira inseamna 3 pastile.
Magneziu forte cu vitamina B6 de la Biofarm, fata de Magne B6 de la Sanovi Aventis. Aceeasi compozitie, aceeasi prezentare (50 comprimate)… diferenta de pret nu e mare, citiva lei, dar daca exista varianta romaneasca, de ce sa luam de import, nu? :-)
Chit ca Biofarm a scumpit unele suplimente, in ultima vreme…
Oameni buni, se pare ca pentru majoritatea dintre dumneavoastra conteaza doar pretul. Daca ne-am ghida in toate aspectele vietii doar dupa pret atunci toata lumea ar trebui sa stea intr-o garsoniera, sa manance cele mai ieftine produse alimentare, sa aiba cea mai ieftine masina si tot asa. Oricum in Romania toti ne alimentam ca vai de capul nostru, sanatatea noastra are de suferit si dupa acea nu tratam cu cele mai proaste medicamente avand speranta ca ne vom face bine.
Ganditi-va ca sanatatea , la fel ca si alimentatia nu este un capitol la care trebuie sa ne ieftinim.
ASA SUNTEM NOI ROMANII !! LUAM SFATURI MEDICALE DE LA ORICINE LE OFERA !! Substanta activa dintr-un medicament nu este singura care conteaza, mai exsita si excipienti pe langa aceasta substanta activa care influenteaza organismul intr-un fel sau altul.
ALTFEL SPUS:
De ce sa iti cumperi Volkswagen Golf de 1.6 benzina sa zicem, cand exista varianta romaneasca de Dacia Logan 1.6 benzina ???
Pai e chiar simplu … Dupa 10 ani Logan-ul poti sa-l duci la fier vechi, in shcimb Golf-ul inca e masina buna.
Diferenta dintre cele doua situatii e ca intr-una ne jucam cu sanatatea noastra iar in cealalta facem doar o investitie proasta !!
Eu spun asa: e ca diferenta dintre un IPhone original si un IPhone chinezesc. Le-am probat pe amandoua. Au acelasi scop, dar nu acelasi efect. Secretul retetei…
Am avut eu “piciorul atletului”, ciuperca aia nenorocita intre degetele de la picioare (mai ales cele mici). Am dat cu ORICE, cunoscut si necunoscut. Am cumparat multe creme cu reclama la TV, nimic.
M-am dus la farmacie si am spus: “vreau ceva ROMANESC si care nu are reclama la TV. Daca am auzit de el, nu e bun. Vreau ceva de care nu am auzit, nu se face reclama la TV si e fabricat in Romania.”
Au cautat si mi-au dat.
In trei saptamani am scapat de nenoricita de ciuperca ce ma chinuia de doi ani. :-)
Pentru copii:
-in loc de Nurofen sirop, luati Ibalgin sirop are aceeasi substanta, concentratie si aroma, diferenta e de pret;
– in loc de Panadol care contine paracetamol luati Paracetamol sirop romanesc sau pur si simplu Paracetamol sirop facut de alta firma, decat cel care produce Panadol.
Ca alternativa puteti intra pe site-ul medicamentecompensate.ro si cautati medicamentul dupa substanta/denumire comerciala, plus ca va puteti calcula si singuri eventuala reteta.
Sunt foarte multe medicam. care au corespondent romanesc sau straun dar vu preturi foarte diferite.
Sanatate tuturor.
Pentru copii:
-in loc de Nurofen sirop, luati Ibalgin sirop are aceeasi substanta, concentratie si aroma, diferenta e de pret;
– in loc de Panadol care contine paracetamol luati Paracetamol sirop romanesc sau pur si simplu Paracetamol sirop facut de alta firma, decat cel care produce Panadol.
Ca alternativa puteti intra pe site-ul medicamentecompensate.ro si cautati medicamentul dupa substanta/denumire comerciala, plus ca va puteti calcula si singuri eventuala reteta.
Sunt foarte multe medicam. care au corespondent romanesc sau strain dar cu preturi foarte diferite.
Sanatate tuturor.
Nurofen si Ibuprofen
acceasi poveste
TREZITI-VA FRATILOR !!!
Chiar e cazul sa discutam despre 10-15 lei in plus cand vorbim de sanatate ???
Chiar atat de saraci suntem ca atunci cand ni se raceste copilul sa ne uitam la o diferenta de 6-7 lei intre Nurofen sirop si Ibalgin ???
Unul singur e ORIGINAL, asa cum zicea unul din voi mai sus … care e diferenta dintre un telefon original si o chinezarie care il imita ?? Suntem efectiv PROSTI daca alegem imitatia unui medicament
Nu facem altceva decat sa ne batem joc de corpul nostru pentru cativa lei
Ia fiți dvs puțin atenți:
1. Sistemul imunitar al unui om (sănătos) trebuie să respingă orice formă de manifestare a unei stări (boală, etc) care nu este conformă cu actul Creației…parantezele sunt puse deoarece 99,9% dintre voi, cei care ați postat aici, nu o să fiți de acord cu ceea ce scriu! Totuși, așa este!
2. Tot ceea ce se definește a fi *boală* sau o stare neconformă cu *a fi pe deplin sănătos*, se manifestă NUMAI din cauze pur *subiective*, respectiv din cauza *ordinului* pe care subconștientul îl dă conștientului (minții) și/sau din cauza GÂNDULUI (energie vibrațională) pe care mintea conștientă *îl înșurubează* în fiecare celulă a organismului nostru (înșurubarea se face atât în stare de conștiență, cât și inconștient, prin subconștient). Explicație: subconștientul ne este bombardat în permanență, prin mesajele subliminale, de către reclame (tv/radio, afișe, postere, ș.a.), cum că *medicamentul cutare te ferește de….*, sau *medicamentul cutare te scapă de….*, etc, etc. Mintea înregistrează și stochează mesajele, apoi urmează procesarea…conștient, dar mai ales, inconștient, în timpul somnului. Procesarea inconștientă constă în *formarea* unui program-frică, program care se declanșează atunci când mintea conștientă va accesa vizual, auditiv, sau prin auto-sugestie mesajul subliminal deja întipărit în subconștient. Este suficient să te gândești că *vine iarna, perioada virozelor și gripelor, deci trebuie să iau măsuri*, că imediat creierul îți procesează mesajul-gând și acesta va fi transpus în realitate mai devreme sau mai târziu (gândul emis va rezona cu *vibrația energetică* a gripei/virozei) . Tot la fel de *eficient* este și gândul (transpus apoi în faptă) că *trebuie să am pastile în casă…ptr orice eventualitate*. Și exemplele pot continua…
3. Primii care contribuie la crearea acestor frici (programe-frică) sunt părinții (care la rândul lor au fost și ei copii ș.a.m.d.) care dictează (sugestionează) copiilor cam așa: *nu ai voie să faci….*, sau *nu e bine să faci…*, sau *trebuie să te comporți așa, ptr că altfel lumea va crede despre tine că…*, sau *pune căciula pe cap ptr că o să răcești*, sau *te doare ceva, ia medicamentul…*, etc, etc. Toate aceste condiționări/sugestionări se acumulează și formează *fricile* cu care un individ care se naște *pur* (Creația și Creatorul sunt perfecte) va dezvolta un comportament-șablon, fabricat, care nu este cel cu care *a ales* să experimenteze viața pe această planetă.
4. Drept urmare: gândiți pozitiv, acționați în consecință, căutați să scăpați de fricile care ne-au fost inoculate din fragedă copilărie, hrăniți-vă cu alimente naturale, neprocesate fizic/chimic, NU semipreparate, NU fast-food, NU carne (eventual puțină, de pește), pe cât se poate evitați laptele (căutați și citiți Studiul China), detoxifiați-vă organismul, cereți Universului și Creatorului să aveți parte de bucurie, iubire și pace sufletească, cereți corpului/organismului vostru să fie sănătos și acordat cu frecvența vibrației divine din Univers. Asta ptr că tot suntem în decembrie 2012, lună a marilor schimbări dpdv a conștiinței de sine a individului și *a trecerii* unui prag, respectiv *a ieșirii dintr-o realitate* în care am fost *închiși* timp de milenii.
5. Dacă veți fi conștienți de toate acestea și veți putea să vă schimbați *stilul* actual de viață, nu veți mai avea nevoie de Nurofen sau genericele acestuia, sau alte prostii de medicamente…apropos, medicamentele au rolul de a vă ține *prizonieri* și a vă limita/suprima libertatea.
Așa să fie!
Ar fi foarte usor de dat un raspuns in ton cu spiritul de turma romanesc, doar ca sunteti sigur ca respectivele produse contin exact substantele mentionate si aceleasi proportii? Dar oare excipientii folositi nu sunt diferiti si de aici si diferenta de pret?
Va dau un exemplu: Rowachol si Bilichol, doua medicamente care contin exact aceleasi substante active. Primul e produs in Germania, al doilea in Egipt si cam de 2-3 ori mai ieftin.
Din pacate si valoarea lor e cam aceeasi: o capsula de Rowachol are efectul a 2 de Bilichol, la acelasi gramaj/capsula.
Si atunci iti pui intrebarea de ce A e diferit de B, cand in prospect scrie acelasi lucru? Un medic mi-a oferit ca varianta de raspuns cea a excipientilor folositi. E posibil sa aiba dreptate, cat priveste efectul diferit al celor doua produse l-am testat pe propria piele si-l pot confirma.
Da, mah, si Trabantul e masina…
Si nici Bayer nu se pricepe sa faca aspirina mai bine decit noi.
Dar te-as intreba altceva:
Cit de repede te-ai facut TU bine dupa Ibusinus? Sau n-ai cumparat vreodata, nici n-ai de gand s-o faci si de fapt prestezi “pe persoana fizica” pentru Laropharm?
Uite asa se duce naibii credibilitatea bloggerilor.
Macar nu mai postati cu numele vostru, ca va mai si agata pentru practici anticoncurentiale.
@Raresh – ai citit textul ala? L-am luat pentru ca eram bolnav. M-am facut bine intr-o saptamana. Eu vorbesc aiurea sau tu vorbesti aiurea fara sa incerci ceva?
Incearca prima data si daca nu este bun atunci comenteaza, pana atunci… este usor sa-ti dai cu parerea ;)
Mai exista si “Adagin”, costa 5 lei cutia cu 10 pastile. Este produs la noi si eu l-am cumparat de la Farm. Belladona. Contine acelasi ibuprofen 200 sau 400.
Atata timp cat vor exista oameni vor exista si boli, medicamente si ….mafia medicamentelor unde profiturile sunt uriase. Nu sunt un entuziast al tratamentelor naturiste, dar in cazul asta va recomand sa mancati o capatana de usturoi impreuna cu o mancare adecvata (paine prajita, slanina, suc de rosii, orice vreti). In cateva ore raceala dispare complet.Eventual se poate repeta inca odata a doua zi .Pret total 30 – 60 de bani. Efecte secundare ; miroase toata casa. Contraindicatii :nu are
nu am avut rabdare sa citesc tot ce s-a scris.
cert este: medicamentele originale sunt de preferat. mai putine reactii adverse si efect terapeutic maxim. pretul reflecta, in acest caz, calitatea.
cand este vorba de sanatatea mea prefer sa dau mai multi bani.
ma iubesc prea mult si ma consider prea saraca ca sa ma joc cu sanatatea mea. si atunci investesc in ea.
mi s-ar parea firesc sa gandeasca asa si pacientul roman!!!
Din tot ce ai scriu tu aici draga Criserb rezulta un singur lucru si anume ca ai gandirea tipic romaneasca cand vine vorba de medcamente si medicamentatie.
Eu iti sugerez sa nu dai sfaturi medicinale daca nu sti ce vorbesti cu exactitate.
Ai putea eventual sa intrebi care e diferenta dar nu sa sfatuiesti cititorii sa foloseasca care poate sa le afecteze sanatatea intr-un fel sa altul si despre care tu nu ai cunostinte.
Pentru ca sa iti fie foarte clar iti dau un exemplu … sti care e diferenta dintre Nurofen Forte care contine ibuprofen de 400 si mig 400 ?
Daca te uiti pe cutie nu o sa vezi niciuna, doar ca punand intr-un pahar cu apa cate o pastila din fiecare o sa vezi cat de repede se dizolva mig-ul fata de Nurofen si stiind ca ibuprofenul afecteaza stomacul, iar Nurofenul este acoperit cu numeroase straturi zaharoase, fiind gandit sa se dizolve doar in intestin, iti vei da seara ca 1 leu dat in plus pe Nurofen e prea putin pentru garantia pe care o prezinta sanatatii tale.
cum s-a zis si mai sus, este o discutie intre generic vs original. Cand iti permiti, e mai bine originalul, cand nu sau e ceva mai putin grav, merge si genericul.
dar nu despre asta voiam sa comentez, ci despre super comentariul lui Cristian Andrei. Poate ne explica daca a auzit vreodata termeni satanisti cum ar fi: virusi, bacterii…
Idem:
“Magneziu + Vitamina B6” (românesc)
vs.
“Magne-B6” (străinez, mai scump)
“Paracetamol Sinus” (paracetamol + pseudoefedrină)
vs.
“Rinoalersin” (paracetamol + pseudoefedrină; mai scump, promovat de agenţi de marketing)
Şi da, ibuprofenul simplu luat sub numele comercial “Ibuprofen”, e şi mai ieftin şi are şi toate efectele majore la care te aştepţi de la un ibuprofen: antiinflamator, analgezic, antipiretic (şi chiar reduce febra mai eficient decât paracetamolul, fără să te bage în transpiraţii aiurea).
Intervin şi eu câteva lămuriri. Cu menţiunea că nu sunt medic specialist în farmacologie clinică. :D
Promit să fac un articol mai cuprinzător la mine pe site.
După cum a reieşit deja din discuţii, există două categorii mari de medicamente: cele originale (sau patentate) şi cele generice. Pentru a produce o entitate chimică nouă (un medicament original), companiile farmaceutice trebuie să investească în cercetarea moleculei respective, în studii nonclinice şi mai apoi clinice (pe oameni) şi, nu în ultimul rând, în promovarea descoperirii. Poate costurile acestui proces nu sunt chiar atât de mari pe cât le declară companiile, însă investiţia financiara e cu siguranţă una importantă. De aceea s-a introdus noţiunea de patent – adică o perioadă de protecţie de 15-20 de ani în care nicio altă companie farmaceutică nu are dreptul de a vinde un medicament care conţine respectiva substanţă activă inovatoare. În general, companiile “aplică” pentru obţinerea patentului încă dinainte de începerea producţiei acelei molecule, pentru a fi siguri ca nu le fură nimeni ideea. De aceea, după fabricaţia propriu-zisă şi efectuarea studiilor necesare, companiilor le mai rămân aproximativ 10 ani de “exclusivitate” în piaţă. După expirarea patentului dispar drepturile de proprietate intelectuală şi industrială asupra substanţei, iar medicamentul poate fi produs de orice altă companie farma.
Observ polarizarea a două tipuri de atitudine: “genericele sunt periculoase, nu se ştie ce conţin, nu vă jucaţi cu sănătatea voastră”, respectiv “nu mai plătiţi mofturile şi big pharma, nu mai cumpăraţi originalele scumpe”.
Prima este cu siguranţă exagerată. Încercaţi să vă amintiţi, de ex., ultimele medicamente pe care voi sau cineva din familie le-aţi consumat. Câte dintre antibiotice erau variantele originale? Să ne gândim la banala amoxicilină, lansată de (Smithkline) Beecham în 1972 sub numele de Amoxil. Dacă pe cutia voastră era trecut un alt nume, aţi consumat un generic. Aţi văzut vreodată pe cineva luând ranitidină? Dacă nu scria Zantac pe ea, şi mai era făcută şi de Antibiotice Iaşi, e clar, persoana îşi administra un generic. Şi mai există o groază de exemple. Câţi dintre bunicii noştri iau Losec (omeprazol original) pentru dispepsii, ulcer? Sigur aţi auzit de Omez, care e tot omeprazol, dar care costă de 8 ori mai puţin.
Pentru cele mai multe dintre medicamentele generice trebuie să se demonstreze că realizează în sânge aceeaşi concentraţie de substanţă activă ca medicamentul original – acestea sunt studiile de “bioechivalenta”. Citiţi mai multe pe tema asta într-un interviu luat prof. dr. Fulga (Catedra de Farmacologie): http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/sanatatea-familiei/genericele-la-fel-de-bune-ca-originalele-595313.html
Medicamentele generice nu sunt contrafăcute pe vapor, nu conţin excipienţi (substanţe inerte farmacologic) otrăvitori şi, în principiu, nu au de ce să producă alte reacţii adverse decât cele specifice moleculei active. Da, se întâmplă, rar, ca unele persoane să fie alergice la anumiţi excipienţi – în acest caz trebuie să se evite medicamentul care conţine respectiva substanţă şi se alege o altă variantă cu ac. substanţă activă. Genericele sunt produse sub aceleaşi norme sanitare şi de calitate ca şi produsele originale, respectând codul bunelor practici de fabricaţie valabil în ţările de producţie. Există studii care analizează eficienţa genericelor vs. originale. Multe dintre ele confirmă faptul că acestea au efecte comparabile. (http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1028758)
Pot exista situaţii deosebite când se preferă utilizarea medicamentelor originale: mai exact, când o diferenţă foarte mică de concentraţie plasmatică a substanţei active ar putea influenţa puternic eficienţa medicamentului respectiv. E valabil, de exemplu, pentru warfarină (un anticoagulant) şi pentru fenitoină (anticonvulsivant).
Aşa cum bine remarca şi Animaloo anterior, când discutăm de afecţiuni uşoare sau ne interesează să facem economii, putem alege medicamentele generice fără teamă.
Cred ca am abuzat de spaţiul oferit de Criserb, dar vreau să corectez câteva afirmaţii gresite pe care le-am citit în comentarii:
– Anca, medicamentele care conţin ibuprofen (DCI), cum ar fi Nurofen sau Ibuprofen (un generic se poate vinde cu un nume care e identic denumirii comune internationale a substanţei active – DCI) nu au cum să ofere protecţie gastrică. Producătorii Nurofen promit cel mult o acţiune mai rapidă, dar chestiunea e discutabilă. Să vă explic cum funcţionează antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirină, ibuprofen etc.; apropo, paracetamol nu e chiar antiinflamator, doar analgezic/antipiretic). În corp avem o enzimă numită ciclooxigenază, care are două forme: COX-1 şi COX-2. COX-2 apare atunci când începe un proces inflamator şi e responsabilă de inducerea diverselor stări caracteristice: durere, febră, congestie etc. COX-1 e tot timpul în organismul nostru pentru că e necesară unor procese fiziologice, printre care şi protecţia mucoasei gastrointestinale. Ei, acum ghiciţi ce fac AINS (neselective) care sunt de fapt inhibitori ai ciclooxigenazei! Exact, inhibă şi COX-1 care era bun şi avea grijă de stomac, şi COX-2 care determina manifestările bolii. De aceea administrarea prelungită de AINS poate duce la gastrită, ulcere etc.
Din acest motiv, s-a căutat găsirea unor AINS care să inhibe numai ciclooxigenaza rea (COX2) (AINS selective). Şi s-au găsit (Celebrex, Arcoxia). Din păcate, acestea par a avea reacţii adverse importante în sfera cardiovasculară.
Cu aspirina e o altă poveste – poate vă amintiţi de varianta tamponată? Dincolo de inhibarea COX, ea are un efect local iritant asupra mucoasei gastrice şi poate duce la sângerări digestive. (Ca să fie mai clar, chiar şi ibuprofenul injectabil “atacă” stomacul, nu contează ruta de administrare în cazul său, în timp ce aspirina injectabilă nu produce astfel de efecte, pentru că ea atacă direct prin contact mucoasa stomacului).
– Naty a spus “orice medicament ataca celula hepatica->cu atat mai mult genericele.” Argumentele fiind că…? Având în vedere explicaţiile anterioare, cred că nu mai e nevoie de comentarii. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot prezenta toxicitate hepatică (pot duce la creşterea transaminazelor), dar e valabil pentru substanţa activă, indiferent dacă vb de un medicament generic sau de unul original.
– Ionut, Brufen a fost denumirea cu care Boots a lansat ibuprofenul în 1969, dar acesta se elibera numai pe bază de prescripţie medicală. Având un mare succes, compania a căutat să primească aprobabrea de a vinde ibuprofen şi ca OTC (fără reţetă). Aşa s-a lansat Nurofenul în 1983. Boots, din câte ştiu şi-a vândut divizia farmaceutică. Acum Brufen e produs de Abbot.
@Medicologia – multumesc pentru explicatii. Pe mine m-ai lamurit cu unele lucruri despre care nu pot sa spun ca stiam asa multe. Sper ca restul sa aiba timp sa citeasca!
Si apropo, chiar azi am scris un post in care am spus ca nu-mi place sa vorbesc cu siteuri. Acum am facut o exceptie pentru ca ai dat o informatie utila pentru toata lumea, dar te-as ruga pe viitor sa semnezi cu un nume/nickname ;) Link-ul nu ma deranjeaza, dar mi se pare aiurea sa vorbesc cu un site si nu cu un om. Multumesc.
Eu îţi mulţumesc pentru găzduire. Mă bucur dacă am adus informaţii utile.
O sa-mi folosesc nick-ul daca aşa preferi, eu m-am gândit că e niţel confuzant. Prefer anonimatul ca adăpost temporar de atacurile bioenergetice ale celor pe care îi critic pentru practicarea pseudomedicinei. Sper să nu-ţi fi lăsat impresia că aş căuta promovare “din interes”, eu nu câştig absolut nimic din medicologia.info. :)
@Ondine – departe de mine gandul, te vad om serios :) Dar pur si simplu sunt prea multi care se folosesc de tot felul de denumiri ciudate si comenteaza aiurea. Cazul tau este diferit, ai oferit o informatie de folos, nu te-ai folosit de nume pentru a te promova, sunt sigur de asta. Dar am zis ca asa este corect, daca am zis ca am sa procedez intr-un anumit fel, sa te anunt, mai ales pentru ca esti nou pe aici.
Iti multumesc inca o data pentru precizari si sper sa nu te deranjeze decizia mea ;)
@Ondine – am facut si update la post, sa vada mai multa lume explicatiile tale. Daca mi-au fost mie de folos, cu siguranta o sa fie si pentru altii ;)
Ei, chiar nouă nu sunt, nu-ţi aminteşti discuţia despre cum a introdus OMS-ul vegetarianismul pe lista bolilor psihice? Sunt aproape generică acum. :P
Nu e deloc adevarat. Este un mod de gandire rudimentar.
Nurofen este un produs autentic iar Ibusinus este un generic.
Diferenta este enorma, chiar daca folosesc aceleasi substante active si aceleasi cantitati.
Modul de fabricatie al unui produs autentic este “trade mark”, secret si bine pus la punct, pe cand modul de fabricatie al unui produs generic este o imitatie care incearca sa se apropie de original. Nu mai vorbesc de tehnologie si cercetare. Asa toate produsele teoretic, pot imediat fi copiate si scoase pe piata. Pe scurt, e ca si cand ne-am apuca sa facem noi Mercedesuri la fel de bune si culmea de 5 ori mai ieftine. Imposibil.
Fiind un produs generic si fiind in cunostinta de cauza (absolvent de medicina si master in stiinte medicale), pentru genericele “made in Romania” am mari indoieli despre calitatea obtinuta. Toata lumea medicala evita genericele autohtone. Rezultatele obtinute sunt departe de a fi comparabile cu produsele autentice.
Atentie a nu se confunda cu produsele autentice au
Atentie a nu se confunda cu produsele autentice autohtone !!!
Dat fiind faptul ca Romania a avut si are de 2000 de ani doar 4 mari calitati – furaciunea, cafteala, betia si cersetoria, e greu sa cred ca ne pricepem si la generice si mai ales, cu economia noastra ultraperformanta, vom avea aceleasi rezultate farmacologice, farmacodinamice si farmacoterapeutice.
De altfel, sistemul sanitar din Romania se vede in ce hal este…
Cu stima,
Liviutohtone !!!
Dat fiind faptul ca Romania are 4 mari calitati – furaciunea, cafteala, betia si cersetoria, e greu sa cred ca ne pricepem si la generice si mai ales, cu economia noastra ultraperformanta, vom avea aceleasi rezultate farmacologice, farmacodinamice si farmacoterapeutice.
De altfel, sistemul sanitar din Romania se vede in ce hal este…
Cu stima,
Liviu
“Dat fiind faptul ca Romania a avut si are de 2000 de ani doar 4 mari calitati – furaciunea, cafteala, betia si cersetoria, e greu sa cred ca ne pricepem”
Şi mie mi-e foarte greu să cred că te pricepi ;), câtă vreme ştiu că ai ieşit dintr-un sistem educaţional caracterizat de aceleaşi 4 calităţi, ştiu că în ţara asta medicii cu diplomă cred pe bune că superstiţia homeopatică face parte din medicina adevărată şi mai văd că nu ai în sprijinul afirmaţiei tale decât critici “generice”, din burtă – nimic care să sune similar cu explicaţiile pe care le dau oamenii de ştiinţă adevăraţi.
“e ca si cand ne-am apuca sa facem noi Mercedesuri la fel de bune si culmea de 5 ori mai ieftine”
Prostii, falsă analogie. De fapt e ca şi cum ne-am apuca să facem noi maşini cu 4 roţi, cu habitaclu închis în care nu te plouă, care funcţionează pe bază de benzină şi pot să te ducă de la A la B – sute de kilometri cu un singur plin – fără să fie nevoie să fie limuzine ultra-scumpe. Şi sigur că putem, România face asta de foarte multă vreme – nu numai că nu e imposibil, e o realitate.
Dar de ce sa luam noi medicamente si sa ne slabim organismul?… nu mai bine cautam un remediu natural? Diferenta intre ibusinus si nurofen e doar de pret, dar, in schimb, sunt doua bombe chimicale si care nu fac decat sa ne distruga organismul incet, incet.
O, da! Semnul clar că ai de-a face cu un habarnist total: folosirea cuvântului “chimicale”, marca fobiei primitive împotriva a tot ce e făcut de mâna şi inteligenţa omului în modernitate.
ibupofren 400 sau 600
e si ieftin si e bun mai ales pt. doamnele care au dureri mari in fiecare luna
“donjoe”, afla ca acum 3 ani am avut intalnirea de 25 de ani de la terminarea facultatii. Asa ca sistemul educational al meu e ceva mai complex. Sunt licentiat in medicina si electronica si master in stiinte medicale fara sa mai amintesc de ceva specializari prin tara si strainatate.
Si by the way, nu cred o iota in asa zisele remedii naturiste. Mi se face greata cand aud de “100la% natural”.
Am deveni un popor de oameni extra-sanatosi, am pune lacat pe spitale, am concedia tot personalul medical si am trimite toti pacientii la “pascut gazon”.
… si nurofen era ieftin (cam 6-7 lei) pana acum 1-2 ani cand minstrul sanatatii (unguru ala de pe vremea aia) ia obligat pe distribuitori sa uniformizeze preturile la medicatia pe reteta. Imediat dupa hotararea de guvern, brusc s-au triplat preturile la medicatia care nu necesita prescriptie……. trebuie sa traieste si farmacia din ceva !
tineti cont ca farmaciile inregistreaza intarzieri si de peste 1 an la decontarea retelelor compensate si gratuite cu casa de sanatate ! dar farmacia trebuie sa plateasca distribuitorului / importatorului intre timp ! de unde ?! cand 80% din rulaj e din compensate ?! se crediteaza. si asta implica costuri importante pt ei.
in plus, mai e si taxa clawback care se aplica importatorilor -> alte costuri neprevazute initial.
“eu”:
Continui să te rezumi la a te lăuda cu diplomele tale şi eviţi cu graţie să dai vreo explicaţie credibilă vizavi de pretinsa eficienţă redusă a genericelor autohtone.
de parasinus stiu ca e la fel de bun si ee 7 lei cutia
Nu stiam de Ibusinus, dar acum ca am aflat il trec pe lista! :)
Trecusem demult la Ibuprofen pentru dureri, ma bucur ca are un fratior si pentru raceala!
Ideea, vis-a-vis de diferentele intre acelasi medicament cu denumiri comerciale variate fct de producator, este ca unii reusesc mai bine sa structureze medicamentul la nivel molecular si atat absorbtia cat si eliminarea din organism se face mai usor. Nu sunt biochimist dar, este explicatia care am primit-o de la cineva care lucreaza in industria de medicamente. Acum ramane de vazut cine se absoarbe si se elimina mai facil: NUROFEN sau IBUSINUS?
donjoe, ai cam dat-o de gard cu mine. Ai vrut sa te dai balena in cada dar nu a mers, Cred ca de fapt tu esti un putzoi care provine din sistemul mai sus “elogiat” si de fapt tu te-ai luat de mine fara ca eu sa-ti fac nimic. Asa ca pe viitor, te rog abtine-te sa dezvoltam o polemica. Las-o’n fasole, nu-mi plac barbatii si nu ma interesezi. Scopul acestui forum este altul pe care lumea se face ca nu-l intelege. Adevarul este simplu. “Sanatatea este buna dar nu aduce profit” = ca sa citez un profesor celebru. Medicina de astazi este targhet de vanzari. Pe nimeni nu intereseaza cate babe au crapat, ci ce profit s-a obtinut. De mortaciuni nu mai ai loc la nici o televiziune la buletinul de stiri, Halal TV ! Se vrea ca spitalele sa fie profitabile sau dupa cum s-a intamplat, au fost inchise. Asa ca trebuie sa ne rugam sa ramana sa platim de numai trei ori mai mult, ar fi ceva super, desi nu cred ca este posibil.
Te afunzi din ce în ce mai tare, acum ai trecut de la simple lăudăroşenii nesusţinute de nicio dovadă de competenţă la insulte. Ţine-o tot aşa şi vei deveni cel mai credibil ştiinţific şi prestigios personaj de pe topic. :)
Nu am avut rabdare sa citescdecat cateva comentarii. Un alt exemplu este Flamexin – Piroxicam. Interesul farmaciilor este sa vanda produsul cel mai scump pentru a avea un profit cat mai mare.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu de cand ma stiu, daca racesc suficient de rau incat sa am febra peste 37,5, beau ceai de macese, iau un paracetamol, stau cuminte si trece aproape peste noapte. Daca am dureri de cap, algocalmin si daca febra insista peste 3 zile trec pe antibiotice.
Ca informatie generala, n-am mai avut o raceala serioasa (ca cea descrisa mai sus) de vreo 3-4 ani. Sanatate.
Sper că “stau cuminte” implică să nu bei alcool, că paracetamolu’ + alcool devine neprietenos cu ficatul tău (adică mai neprietenos decât de obicei, că oricum nu-s prieteni buni ei niciodată).
Algocalminul prezintă şi el nişte riscuri – poţi să te alegi cu o agranulocitoză de toată frumuseţea şi în 7% din cazuri eventual poţi să mori – dar nu e clar cât de mari sunt exact riscurile, posibil să fie la acelaşi nivel cu al paracetamolului. Mai multe ţări au trecut algocalminul pe reţetă în anii ’70 şi România le-a urmat exemplul după vreo 40 de ani, aşa că teoretic la ora asta n-ar trebui să-ţi mai fie aşa uşor să-l iei la orice durere de cap sau febră. Până se lămuresc ăştia cu studiile mai bine te interesezi de un ibuprofen ieftin.
Cât despre antibiotice, asta deja e prostie clară. Antibioticele tre’ să ţi le prescrie un doctor, nu să le iei tu de capul tău, că nu ştii tu dacă ai simptomele de la un virus sau o bacterie (că numai bacteriile se tratează cu antibiotice, nu şi virusurile). Prin administrarea de antibiotice a proasta ajungem să clocim în corpurile noastre tot felul de bacterii rezistente la antibiotice şi într-o zi în urma unei mutaţii ne-om trezi cu o epidemie care ne căsăpeşte pe toţi. Atunci o să le mulţumim celor ca tine. :)
e paracetamolul acelasi lucru cu ibuprofenul?
Diferentele de pret intre medicamente chiar daca par revoltatoare au mai multe cauze. Daca ignoram dorinta de a castiga mai mult si ca pacientii/cumparatorii sunt neinformati si celelalte slogane si idei care ne vin instantaneu in minte ar mai fi si alte cauze.
1. Initial medicamentul nu exista. Exista o firma de bio-tech, de obicei din SUA care are un proiect, o molecula pe care vrea sa o breveteze si sa o transforme intr-un medicament. Intra in scena investitorul, de obicei un fond de investitii specializat. Se face investitia, care in medie bate 50 milioane de dolari americani. Au loc cercetari preclinice, apoi clinice cu studii multicentrice de faza I, II, III si chiar IV, cu zeci de centre din lume cu sute de doctori si mii de pacienti. Dupa ce se petrec toate etapele si trec in medie 5-7 ani putem avea medicamentul care va trebui sa isi plateasca investitorii. Oricum din o suta de proiecte doar cateva ajung sa se transforme in medicamente. Producatorul are drept de licenta unica timp de cativa ani, in functie de tara sa comercializeze doar el acest produs. Ulterior medicamentul putand fi reprodus. Asta ar fi discutia despre cat de moral este sa aiba un anumit pret.
2. exista niste amanunte numite bioechivalenta, farmacovigilenta samd. Cu alte cuvinte desi un medicament iti arata pe eticheta ca are aceleasi substante active el poate si de obicei are, un continut diferit de excipienti (masa de substante ce inglobeaza substanta activa) care pot modifica absorbtia, distributia si degradarea medicamentului (timpul lui de injumatatire). Chiar daca firmele de preparate generice (copiate) au studii de bioechivalenta care sa ateste ca produsul se comporta la fel de multe ori nu este chiar asa.
3. Si in conditii normale, in care substantele sunt cam aceleasi, locul unde sunt ele puse la un loc, originea si puritatea substantelor pot diferi. Este de notorietate comportamentul medicamentului Trombostop. la sarje diferite medicamentul se comporta diferit. Adica luand aceeasi cantitate din loturi diferite actiunea lui e diferita. E verificabil pentru ca e un medicament a carei administrare se face sub controlul unei analize ce se numeste INR. De aceea, mai toata lumea cu scaun la cap foloseste Sintrom, varianta mult mai scumpa dar care are rezultate predictibile si reproductibile. Sau cumpara o cantitate mai mare de Trombostop crescand sansa sa nimereasca acelasi lot. Exemple sunt cu nemiluita.
Nu as vrea sa apelez la prafuitul exemplu cu masini, in care se face analogia diferentelor intre originale si generice utilizand comparatia dintre sa zicem Mercedes si Logan, amandoua fiind create cu acelasi scop, facand cam acelasi lucru dar cu un anumit grad de satisfactie si intr-un caz si in celalalt.
4. Mai exista e adevarat si situatia si probabil nu este rara, in care pretul nu se poate pur si simplu justifica si atunci putem spune ca am fost, intr-adevar fraieriti.
Toate acestea le-am spus cu caracter informativ, neavand niciun interes in industria farma, de niciun fel.
TANAKAN (substanta activa gingko biloba 40 mg) costa 0.83 lei/pastila. Producator: Beaufour Ipsen, Franta
GINGKO BILOBA (substanta activa gingko biloba 40 mg) costa 0,20 lei/pastila. Producator: “Remedia” România
De peste 4 ori mai ieftin…
Haha, da, exact asa am primit si eu de la medic acum cateva luni: “Tanakan”. Doar ca am prostul obicei de a ma informa singur pe Internet despre ce e vorba ca sa inteleg mai bine tratamentul si cand am vazut ca e doar un extract de ginkgo am mers pe ce stiam deja de la magazinul naturist – un extract tot de 40 mg/pastila produs de Alevia din Suceava si care iese tot pe-acolo pe la 0,2 lei/pastila. :)
Dupa cum observati, cele mai multe persoane se plang de dureri de cap. Corect! Aici e problema! Din pacate noi am aparut pe lume fara manual de utilizare. Facem tot felul de greseli alimentare fara sa ne dam seama. Mai rau e cand cineva cu mai multa experienta iti da un sfat si nu tii cont de el. Se vorbeste aici de medicamente, care mai scumpe, care mai originale,in loc sa va puneti problema ce sa faceti ca sa nu apelati la ele. Ori organismul ne da semnalul corect prin durerea de cap. Acolo e problema! Faceti urmatorul experiment: presupuneti ca aveti pastila dorita, faceti gestul ca o introduceti in gura, dupa care beti un pahar de apa plata. Observati dupa zece minute ce s-a intamplat cu durerea de cap. Sunt 60% sanse sa dispara. Mai bine cautati solutii naturiste dacat sa dati fuga la farmacie. Dar daca aveti prea multi bani ….. trebuie sa traiasca si ei …. nu?
tot ce trebuie sa faci este sa te uiti ce substanta activa are medicamentul pe care-l iei si sa-l intrebi pe farmacist ce medicamente are cu substanta respectiva (si concentratia respectiva, normal); exista diferente intre medicamente cu aceeasi concentratie de substanta activa, probabil ca datorate celorlalte substante care sunt incorporate in medicamentul respectiv, procesului de fabricatie si or mai fi si alte cauze.
Salut toate comentariile la obiect si cu argumente. Nu apreciez deloc comentariile gen “e asa cum spun eu, pentru ca stiu mai bine decat voi”. Da, e posibil ca daca ai nu stiu ce studii sa stii mai bine decat altii anumite lucruri, dar te rog argumenteaza afirmatiile. Am avut experienta ca in fata mea la ghiseul farmaciei, o doamna mai in varsta sa ceara alt medicament decat era recomandat de farmacista pe baza retetei. Si i-a spus ca ii da unul romanesc care costa 4,5 lei. Stiti cat costa cel strain? 40 lei. Auzisem ca medicamentele straine sunt si de 10 ori mai scumpe, dar pana atunci nu am crezut? Este cat se poate de adevarat ca facem cumparaturile cu gandul in primul rand la pret si nu la calitate, si asta pentru ca mai avem de platit intretinere, transport, facturi de energie etc. Iar ca pentru o simpla raceala scapi usor de vreo 100 lei fara sa iei cele mai scumpe medicamente, este o realitate pentru care cei mai multi dintre noi nu dorim sa luam ce ne recomanda farmacistul. Si mai este un motiv pentru care facem asta: asa cum spune “eu” furaciunea, una dintre marile calitati ale poporului nostru este foarte raspandita si atunci cand o persoana in cunostinta de cauza si neverificata ne spune un lucru il suspectam de alte interese, numai al nostru nu. Mai vorbea cineva aici despre programarea inconstientului, care face ca tot ce primim prin simturi sa fie filtrat si sa consideram ca suntem furati si exista tot felul de interese, care mai de care batandu-se pentru banii nostri din portofel. Si pe buna dreptate. De aceea avem nevoie de argumente. Prin aceasta inteleg eu informare si este bine ca exista astfel de discutii.
Dumnezeu sa ne ajute!
@Donjoe: Dincolo de studiile cu rezultate contradictorii cu privire la eficacitatea extractului, sa stii ca pentru Ginkgo biloba chiar conteaza procesul de fabricatie, care nu prea se aplica intr-o varianta standardizata – cu siguranta nu la nivelul companiilor care il vand sub forma de supliment alimentar. Vezi de ex. studiul Pharmaceutical quality of different Ginkgo biloba brands. Ca sa fiu sigura ca are macar o sansa sa functioneze eu as alege totusi variantele big pharma, chiar daca sunt un pic mai scumpe.
OK, dar faza e că eu aveam deja motive destul de solide să mă încred în extractul de la Alevia, anume că îl încercasem pentru o anumită condiţie împotriva căreia dăduse rezultate la o parte din pacienţi într-un studiu găsit pe Net şi am constatat că a dat rezultate şi la mine (deşi aparent doar în conjuncţie cu un supliment complet de vitamine B). Deci na. Da’ în general vizavi de diverse extracte no-name neverificate probabil ai dreptate.
Apropo de Placebo și Nurofen, a apărut acum varianta cu Nurofen drajeu, acela care zice ca are efect mai rapid. L-am încercat și eu și o prietena, chiar 2 pastile când am văzut ca după prima nu apare un efect. Deci și apoi nu am avut nici care un efect. Nici măcar o ameliorare.
sau BRUFEN.
E 9.5 ron cutia cu 30 de pastile.
Farmacistele dau ochii peste cap cand le ceri Brufen dar daca le sugerezi sa caute pe fundul sertarului vor gasi.
Pentru siguranta si confort personal, toate medicamentele (nu ma refer aici la suplimente, pe care le face toata lumea in conditii mai mult sau mai putin safe) sunt autorizate de Agentia Nationala a Medicamentului. Cele generice respecta reteta (in privinta pricipiilor active) pe care le foloseste originalul. Tocmai de aceea producatorii de “copii” cum li se spune, SUNT OBLIGATI prin efectuarea unor studii de bioechivalenta sa demostreze ca efectul este EXACT acelasi. Diferenta de pret provine asa cum a spus cineva mai sus din costurile de dezvoltare (care nu sunt mici). In rest efectul este the same.
Noi folosim cu succes Ibalgin Baby in loc de Nurofen (la copii) si Ibuprofen 200/400 mg Cipla al carui pret este jenant de mic (3 lei cutia cu 20 cpr.filmate).
Si sa ma scuzati, cheltuielile cu Dezvoltarea Nurofenului cred ca au fost amortizate de Reckitt Benckiser de foarte mult timp. :)
Spor, dar inainte de toate nu luati dupa ureche, e mai safe sa va zica nenea dr ce si cum. Farmacistele din pacate au target si n-o sa vi-l ofere pe cel mai ieftin, chiar daca au convingerea ca e la fel de bun. :)
Mai am eu un exemplu
IMODIUM 2MG CT* 6 CPS JOHNSON&JOHNSON
Pret cu card Sensiblu 10.99 lei alta pacaleala cu cardul
si
LOPERAMID 2MG CT* 10 CPS LAROPHARM
Pret cu card Sensiblu 10.79 lei
sau
LOPERAMID 2MG CT*10 CPS LABORMED
Pret cu card Sensiblu 12.12 lei
si acelasi medicament dar la Dona
Loperamid 2 mg-cps.-Labormed Pharma 6,6 lei
preturi lute de pe paginile online ale farmaciilor respective
eu il iau mereu de la dona dar nu pot garanta acum ca pretul chiar este 6,6 lei oricum pina in 10lei
Salut,
Desi a trecut ceva timp de cand ai postat acest articol, am tinut sa-ti scriu si sa -ti spun ca ma bucur ca ai descoperit IBUSINUS si ca ti-a fcaut bine !….:)
O dupa amiaza placuta iti doresc !
Roxana
Pingback: Numai la farmacie sa nu ajungi
De ce platiti de zece ori mai scump un Nurofen in loc sa cumparati Paracetamol, avand in vedere ca paracetamolul e 75% paracetamol?
Poate pentru că Nurofenul e bazat pe ibuprofen, care e mai puţin hepatotoxic decât paracetamolul şi nu devine de n ori mai periculos pentru ficat în conjuncţie cu alcoolul aşa cum devine paracetamolul?
Sigur, nu e nevoie de Nurofen ca să iei ibuprofen, vezi comentariile de mai sus.
Am fost astazi la farmacie sa cumpar o cutie de NUROFEN forte pt durere.Farmacista mi-a recomandat ADAGIN 400 mg ,care costa doar 8 lei cutia de 10 comprimate.Am fost sceptica la inceput,dar m-a asigurat ca au absolut aceeasi compozitie chimica…Sper ca sunt ok pastilele,a mai folosit cineva?
Dacă numai aia avea la dispoziţie, probabil tot ţi-a făcut un bine, dar economie adevărată înseamnă să cumperi produsul care se numeşte la fel cu ingredientul activ şi care costă cam aşa: http://www.farmaciadeacasa.ro/ibuprofen-400-x-20-compr-film-400mg-cipla-uk-limited.html
Am observat că nu prea se distribuie de către lanţurile de farmacii multinaţionalo-corporatiste cu nume şmechere gen HelpNet (sigur că nu, că nu e rost de făcut tone de profit de pe urma lui), ci trebuie să mă duc la farmaciile independente/clasice ca să-l găsesc.
pana luni cand voi ajunge la stomatolog, ma lupt cu o durere simpatica de masea, posibil un abces. am luat nurofen forte 400, 17 lei cutia de 12 pastile, apoi adalgin (cu 400 ibuprofen) dar nu stiu care ii e pretul, estimez ca vreo 10 lei, si am ajuns la ibuprofen 400, cutie cu 20 pastile, 4 lei. nu mi-a venit sa cred de diferenta uimitoare de pret!!! efectul e acelasi, durerea dispare pt 6-7 ore. pt ca iau f rar pastile, nu ma deranjeaza daca ficatul meu are putin de suferit, important e sa aiba efect si sa nu dau o caruta de bani!
N-are ibuprofenul certuri cu ficatul, că nu e paracetamol. :) La ibuprofen efectele secundare sau problemele de supradozaj etc. se leagă mai mult de sistemul digestiv şi de cel urinar, dar dacă respecţi doza maximă de 1200mg/zi şi nu-l bei sistematic ca pe vitamine ar trebui să fii OK.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ibuprofen#Adverse_effects
@Alina – DOAMNE CE PROASTA ESTI..NU II ASCULTATI SFATURILE VA ROG!!!
@Irina Letitia – produsul original se numeste brufen si este facut de abbot
Vizarsin este acelasi lucru cu Viagra, dar facut de o fabrica slovena nu de Pfizer. Cu aprox 36% mai ieftin
@eu – te repeti, te repeti, te repeti….
urmariti pe you tube proiectul 10 10 10 foarte interesant
eu prefer sa cumpar produs romanesc (atunci cand exista, evident).
Pt ca vreau sa sustin economia locala, nu importuri, pt ca deseori e un produs mai proaspat, si deseori mai bine testat ( concurenta importatorilor pune presiune mare pe producatorii interni).
Daca asta nu e reclama pe fata/ advertorial, atunci eu nu lucrez in vanzari! :))
Nu, cred că faci o confuzie. Dacă ăsta nu e advertorial înseamnă că nu toată lumea lucrează în vânzări (sau e obsedată de vânzări), adică nu toată lumea pomeneşte produse cu scopul de a le mări vânzările. Uneori un nume de produs poate fi folosit pur şi simplu pentru a argumenta ceva, fără să te gândeşti la efectul argumentului asupra profitabilităţii produsului. Pentru că nu toată lumea e obsedată de profit.
@donjoe – probabil Matei vinde Nurofen, ce să zică și el?! :)
@Matei: cred ca as fi mai buna de atat daca as lucra in vanzari :D
Sunt specialist recrutare intr-o companie care nu are de-a face cu producerea/comercializarea de medicamente, mi-as fi scris numele complet insa nu vreau sa-mi fie indexat numele in Google :)
Si, ca sa iti demonstrez mai mult ca nu sunt promoter Ibuprofen, tin sa spun si-o bila alba a nurofenului, varianta capsule moi: efectul lor este mai rapid, pentru ca se topeste repede si se absoarbe mai repede decat capsulele tari ale ibuprofenului, adalginului sau nurofenului clasic.
deci , eu sunt “fana” nurofen capsule moi, atunci cand vreau un efect rapid, si a ibuprofenului ieftin cand … n-am buget de medicamente :P
@criserb: până una-alta eu îți fac trafic pe site/blog și îtî țin în picioare un post vechi de 2 ani. Tu ce îmi oferi? Știu, un post „informativ”. :) Pt. ce altă logică în afară de cea a contrazicerii m-ai putea suspecta că vând Nurofen? Întrebare retorică, evident.
@raluca și @donjoe: ok, pot accepta că m-am pripit cu afirmația mea. Mi s-a părut suspect că am găsit cam același articol pe 2-3 bloguri scris in exact aceeasi maniera. Chiar și poza era identică. Știu că cei de la emag aveau această tactică: de a face review-uri pe diferite bloguri, reieșind din review că respectivul produs este unul calitativ și are evident cel mai bun preț la emag. ;)
@Matei – sunt curios ce posturi ai mai găsit asemănătoare cu asta, chiar sunt curios. Poți să pui aici link-urile, nu mă deranjează. Mulțumesc frumos!
@criserb: mă pregăteam să postez linkurile solicitate, dar văd că ți-ai retras comentariul, deci nu o voi face, înțelegând că nu te mai interesează.
Acum a apărut comentariul tău, deci revin cu link-urile:
http://cristytepes.wordpress.com/2012/12/02/nurofen-vs-ibusinus/
http://www.in-cuiul-catarii.info/2012/12/05/ibusinus-sau-nurofen-2137
Ca toată lumea să fie liniștită: eu doar căutam online prospectul de Ibusinus, găsind o cutie fără prospect (încă în termen de valabilitate) într-un sertar la serviciu. Astfel am găsit pe google aceste bloguri, inclusive criserb.com :)
@Matei – nu am șters nimic, cine știe cum s-a încărcat pagina din cache.
Merci de link-uri, acum văd că au mai preluat unii poze de la mine :( chiar d’aia îți cerusem link-urile pentru ca eram convins că cineva a copiat de aici. Mă rog, nu este panică, este o chestie pe care o descoperisem din întâmplare cu ajutorul soției care nu a vrut să arunce banii aiurea și cu o farmacistă care i-a recomandat ceva “la fel”.
Nu fac reclamă nimănui, doar vreau să-i informez și pe alții cu o chestie pe care eu am descoperit-o.
Buna!am vazut ca multi luati pastile de la farmacie.eu am renuntat la pastile la farmacie,imi cumpar de la magazin naturist orice creme ptr maine,pentru vergeturi,ceaiuri pentru raceala durere de cap,etc.deci la magazin naturist gasesti orice pentru orice fel de durere.pastilele astea nu sunt chimicale,si cu plante poti scapa de durere.nu mai beti asa multe pastile ca v-a strica sanatatea.aveti grija de voi si de sanatatea voastra.!numai bine.
@Ioana Preda – Adagin nu este un produs romanesc.
@cristi – Si care e acel medicament romanesc?
@cristi – imi poti spine te rog ce ai luat pentru ciuperca? Am si EU aceeasi problema si nu pot scapa se ea. Merci
e de FIRMA=impozit pe prostie.
facut in UK sau ROMANIA=substanta activa vine din china ,india ,banglades ,vietnam in butoaie din carton.in europa numai se ambaleaza direct sau se mai pastileaza,daca in butoi e praf.SINTEZA CHIMICA FINA IN EUROPA?! nu mai exista (interdictie de la stapanii planetei)
Ibuprofen si paduden aceladi produs difenta de 15 lei
@maria – miconazol
@JONE – ptr ca Brufenul nu este OTC
@Horia – la Silvafarm este 5 lei :)
@Ariana – la Silvafarm este doar 5 lei cutia :)
@arakelian – “mai bine testat” :))))
fii serios, “productia locala ” da ce ..vorbim de branza de Sibiu ? nu cred ca mai exista vreun producator roman care sa nu aiba investitie straina ptr ca nu se poate altfel .
poate nu stiai dar Antibiotice Iasi furau de rupeau la dozarea antibioticelor in capsule ( sper ca nu o fac si acum dar cine stie ) :(
@Simona01 – da ? felicitari :) au si adaosuri mici nu ? :)) stii , si la farmacii gasesti produse Fares de ex . Sper ca ai comparat niste preturi intre magazinul nasturist si farmacie :)
Am de luat zilnic 7 medicamente .
La inceput , acum 4 ani , intram in prima farmacie cu reteta cu 4 medicamente compensate 90% si 3 compensate 50%.
Pana m-am luminat am platit la diverse farmacii ( Dona , Sensiblu , Catena , Medinferm etc.) intre 120 si 145 lei.
M-am documentat si acum platesc 78 lei pentru medicamente cu aceeasi compozitie cerute de mine.
Am intalnit si salariate care m-au trimis la plimbare cand am cerut un medicament mai ieftin.
am descoperit , ca si voi multi dintre voi de altfel, intamplator acest link, domentandu-ma despre medicamente si nu pot decat sa va multumesc ca m-ati luminat si ati intarit ceva ce banuiam de ceva timp. Acum o sa caut cu o mai mare atentie un medicament si nu o sa ma mai las pacalit de doamna de la farmacie :) .
su Tedolfen e exact acelasi lucru
Autorul a ridicat un punct important – de ce plătim prea mult pentru medicamente în general? Răspunsul nu este complicat – din ignoranță, și nu este vorba că Google nu ne poate ajuta. Tot ce trebuie să știți este cuvântul generic – acestea sunt produse care sunt similare în compoziție cu medicamentul original. Acestea apar atunci când expiră brevetul originalului. Ingredientul activ este același pentru produsul original și pentru cel generic, dar tehnologia de formulare și compoziția excipienților sunt diferite. Este important să cunoașteți aceste diferențe deoarece, în multe cazuri, fabricarea medicamentului generic este nu numai eficientă, ci și sigură. Prin urmare, nurofen și obișnuitele ibalgin sunt disponibile pe link, toate au brevete – ingredientul activ este indicat în ele, iar apoi alegeți ce este mai ieftin prin pagina de categorie pe orice site de farmacie.
well done