Cum transformi un întrerupător clasic într-unul smart cu un releu Sonoff
De ceva vreme mă preocupă subiectul casei inteligente și am și eu niște chestii de automatizat. Am studiat puțin și am ales să merg pe soluția ieftină, dar care implică multă muncă.
Sunt mai multe soluții pentru o face o casă inteligentă, nu am să vă vorbesc eu despre ele, a făcut-o deja Cabral.
Eu am ales sistemul cel mai ieftin, dar care necesită cea mai multă muncă și care îți aduce multe cunoștințe în plus. Sau cel puțin îmi aduce mie, care nu sunt un programator.
Bun, acum că am făcut o scurtă introducere, am să vă povestesc de întrerupătorul făcut de mine. Practic mi-am dorit să pot controla luminile de la distanță și în același timp să nu schimb întrerupătoarele (pentru că mai sunt și alți oameni prin casă care le folosesc) și nici să nu cumpăr becuri speciale care costă o grămadă de bani.
Trebuia să fac cumva să adaptez întrerupătoarele ce le aveam deja și se pare că o soluție există. Cel puțin una că probabil sunt mai multe.
Soluția aleasă de mine este realizată cu ajutorul unui releu Sonoff. Releele Sonoff sunt printre cele mai ieftine chestii din piață, practic nu ai cum să ieși mai ieftin nici dacă faci tu releul de la 0, că se poate și asta.
Un releu Sonoff basic costă sub 5$ în China și undeva pe la 40 lei la noi. Eu mi-am comandat mai multe din China, dar am luat câteva și de la noi ca să am cu ce mă juca până îmi ajung cele din China.
Am căutat o grămadă de informații pe net și până la urmă am găsit informațiile de care aveam nevoie.
Pentru ca lucrurile să funcționeze local și să nu depind de o conexiune la net plus posibilitatea de a avea toate chestiile smart într-o singură aplicație eu am ales să merg pe variata OpenHab. Mai sunt și altele, dar asta mi-a părut mai accesibilă.
OpenHab este practic un server local la care se conectează toate deviceurile din casă pentru a putea să le faceți să interacționeze între ele. Degeaba ai acasă o mulțime de chestii smart dacă nu le poți interconecta între ele. Practic prin OpenHab eu am reușit până acum să am în aceeași aplicație Stația Meteo, Aspiratorul, niste prize, niște becuri și o să mai urmeze și altele pe măsură ce mai dezvolt sistemul.
OpenHab-ul l-am instalat pe un raspberry pi, dar despre asta cu alta ocazie. L-am instalat urmărind acest tutorial.
Hai să revenim la întrerupătorul nostru acum :)
Prima dată, după ce aveți releul trebuie să-l flashuiți, adică să-i schimbați softul, să puneți un soft prin care puteți să controlați Sonoff-ul din OpenHab.
Practic, pentru asta aveți nevoie de:
Urmăriți acest tutorial pentru a face toate lipiturile și flash-uirea.
Dacă suteți atenți o să vă iasă din prima, dacă nu… din câteva încercări o să vă iasă cu siguranță. Pare complicat la început, dar după ce ai reușit prima dată totul merge foarte rapid.
Apoi, pentru a atașa întrerupătorul clasic la Sonofful deja flashuit vedeți tutorialul ăsta:
Pare, dar nu e foarte greu, pe cuvânt.
Bine, nu tre’ să ai două mâini stângi și să te pasioneze ceea ce faci ;)
După toate astea trebuie să configurați MQTT pe OpenHab. Eu am mers pe MQTT Binding V1. Vedeți aici pașii pe care trebuie să-i parcurgeți.
Apoi adăugați în items sonoff-ul vostru:
Switch Sonoff03 “Alex Light”
iar în sitemap:
Switch item=Sonoff03 label=”Alex Light” icon=”light”
Cam asta e, acum puteți aprinde și stinge lumina atât din întrerupătorul clasic cât și din telefon sau de pe net.
După toate astea puteți băga Sonoff-ul în perete. Aici am rămas și eu, încă nu mă decid dacă să-l bag în doză (încape, am testat) sau să-l ascund după rigips. În spatele rigipsului aș putea să pun mai multe, în doză nu încape decât unul…
Pentru a înțelege cumva care este diferența între ce v-am zis eu mai sus și un sistem Fibaro care face același lucru, dar mult mai ușor, păi ceea ce v-am povestit eu costă vreo 310 lei (Raspberry Pi 270 lei + modul Sonoff 40 lei) iar la Fibaro cam 2800 lei (Hub-ul 2500 lei + modulul de întrerupător 300 lei).
Ambele sunt variante ok, acum depinde de fiecare ce alege ;)
Salut. Sunt si pe grupul Smart Home Romania dar voi intreba aici :). Din cate am studiat eu acest releu are nevoie de faza si nul pentru alimentare (valabil si pentru Fibaro). In doza intrerupatorului ai doar faza si un fir care se duce la bec (in cazul unui intrerupator simplu). Cum ai procedat pentru alimentarea releului? Pe banc este simplu de demonstrat modul de functionarea al releului.
Salut, ți-am răspuns și acolo și dau copy/paste și aici, poate sunt și alții ce mai au aceeași problemă.
Salut!
da, așa este, are nevoie de fază și null, dar eu am am așa ceva în aproape toate întrerupătoarele. Sunt și cazuri unde nu am, dar acolo se poate face puțin altfel.
Uite, am desenat niște situații, tu bănuiesc că vorbești de cazul 2, unde ai unul din fire prin întrerupător iar celălalt direct la bec.
Atunci mai tre’ trase 2 fire de la bec la întrerupător, fire pe care le legi la sonoff pe pinii GND și RX.
Cred că ai loc să tragi cele 2 fire, bănuiesc că-i un copex acolo, ceva. De obicei distanta nu e chiar așa mare între întrerupător și bec.
Salutare.
Am cumpărat și eu niște relee Sonoff dar le-am integrat cu Google Home. Se poate face fara nici o modificare de soft și boxa Google Home mini este distractiv de folosit.
Pentru folosirea releului că întrerupător se pot face pe cablajul acestuia modificări în 5 minute. Pur și simplu se întrerup traseele ce duc spre contactele releului iar cei doi pini se conectează in paralel cu întrerupătorul basculant de pe perete.
Felicitări , am învățat multe citind blogul tău.
@Claudiu – da, prin google le aveam și eu până acum, dar prin google nu mergea să oprească becurile atunci când răsare soarele și nici să le pornească la apus. Mergea cu oră fixă din aplicație, dar acum îmi pornesc automat în funcție de lumina zilei atât vara cât și iarna.
De care contacte zici tu că se întrerup și se leagă la întrerupătorul clasic, că nu înțeleg exact la ce te referi?
@criserb –
Releul propriu zis are 4 pini , doi dintre ei sunt pentru bobina de aclansare iar doi reprezintă întrerupătorul.
În configurația montajului de la Sonoff cablajul este proiectat astfel încât la ieșirea regletei sa ai 220 de volti.
Dacă elimini circuitul de pe placa de baza din jurul pinilor releului electromagnetic (fizic , razuindu-i ) , acei doi pini reprezintă intrarea și ieșirea unui întrerupător clasic care funcționează in paralel cu întrerupătorul de pe perete.
După ce mă prind cum pot sa pun aici imagini revin , nu sunt prea tare la explicații.
@Claudiu – Păi dacă contactele de la Sonoff sunt în paralel cu cele de la întrerupătorul clasic, când unul aprinde lumina cum o stinge celalalt?
Eu aș schimba întrerupătorul clasic cu unul cap scară și aș folosi toate contactele releului ( dacă are, dacă nu are, schimbi releul) Adică N.O. , COM și N.C.
Caută o schemă de legare cap scară și o să înțelegi, un întrerupător din cele două din schemă se înlocuiește cu Sonoff.
@Claudiu – cel mai simplu e sa cositoresti firele de la intrerupator direct pe butonul de pe sonoff
@claudiu, nu merge sa cositoresti firele intrerupatorului direct pe butonul sonoff-ului pentru ca butonul sonoff-ului are 2 functi , sau chiar 3 pentru cele cu RF
solutia cea mai simpla este achizitionarea intrerupatoarelor sonoff tactile dar da,mai avem si batrani prin casa care isi prind urechiile chiar si cu asa simplitate de intrerupator plus ca pentru ele este necesar sa aduci si nul in doza intrerupatorului, nu este prea greu ,eu am adus un nul din priza pentru intrerupator pe 2 firicele dintr-un cablu ftp stiu ca pare prea subtire dar nulul care trebuie in doza nu este folosit pentru consumul becului ci doar pentru intrerupatorul sonoff care consuma mult sub 1W/h
intrerupatoarele sonoff bassic din prima generatie aveau pe placa un pin GPIO14 la care daca ii aplicai un negativ schimba starea releului cele noi au un pin key care este conectat defapt la butonul sonoff-ului solutia mea este un mic circuit in interiorul releului care sa trimeata doar un impuls scurt pinului key atunci cand intrerupatorul este in pozitie on sau off cuplat , se poate rezolva cu circuitul integrat CD4098 sau se poate cumpara montajul indianului care costa cat releul in sine pe ebay:))
Super ideea! Multumim tare mult de pont. Sotul meu a luat toate cele necesare Releul sonoff si alte “minunatii” de pe https://case-smart.ro/ si abia asteapta sa le monteze. Se bucura nespus ori de cate ori are de mesterit cate ceva prin casa.. Asa este el