Sari la conținut

Cum se manifesta un cutremur la etajul 9

Cautand informatii despre blocurile din Bucuresti am ajuns pe forumul cutremur.net unde am citit o multime de lucruri interesante. Va recomand si voua sa cititi raspunsul la postul:

Am si eu o mare problema, mi-e GROAZA de cutremure. Eu locuiesc intr-un bloc care la cutremurul din 77 era ridicat jumatate si e monolit. Stie cineva daca am vre-o sansa in blocul asta sau mai bine ma mut la cort. SI inca ceva. EU stau la etajul 9, e riscul mai mare la etajele superioare sau doar sperietura e mai mare?

Stiu ca este mult de citit, dar mie mi-a parut foarte interesant.

In primul rand da-mi voie sa-ti spun bine ai venit pe forumul nostru :37:
In ceea ce priveste problema ridicata de tine: nu trebuie sa te temi de cutremur in blocul in care locuiesti.

Incepand din 1963 au fost introduse primele norme de proiectare antiseismica a blocurilor din Romania. Acestea au fost imbunatatite in 1971 si apoi imediat dupa cutremurul din 1977 si din nou in 1984.

Blocurile aflate in constructie in 1977 au fost expertizate dupa cutremur. Toate structurile lor de rezistenta au fost recalculate, partea deja construita a fost adusa la cerintele normelor antiseismice noi, si au fost terminate conform acestora. Deci blocurile care au fost terminate dupa 1977 sunt conforme normelor antiseismice adoptate dupa cutremur.

In al doilea rand, la cutremurul din 1977 majoritatea cladirilor care s-au prabusit au fost cladiri vechi, construite inainte de 1950, fara nici un fel de conceptie antiseismica. Dintre cladirile noi, doar 2 s-au prabusit la cutremurul din 77:

1. un bloc din bulevardul Metalurgiei, construit in 1970, despre care se stie ca inginerul constructor a furat cat se putea de pe santier, astfel incat betonul folosit nu mai corespundea normelor. Din cate cunosc, inginerul respectiv a infundat puscaria la scurt timp dupa cutremur. – prabusire totala

2. un bloc de pe bulevardul Stefan cel Mare colt cu Lizeanu, construit in 1962, inainte de aparitia primelor norme antiseismice. La parterul blocului se aflau magazine printre care si un salon de prezentare de masini. Pentru a face loc unei masini in vitrina, a fost demolat un stalp de rezistenta de la parter. In urma cutremurului, din cauza lipsei stalpului si a faptului ca blocul nu a fost conceput antiseismic, stalpii de la parterul primei scari s-au distrus, fiind urmati de cei de la etajul intai. Zona scarii respective s-a afundat cu 2 nivele, dar a ramas in picioare, sprijinindu-se de portiunea neafectata a blocului. – prabusire partiala.

Blocurile sunt concepute sa reziste la cutremure. In momentul in care un arhitect face conceptia unui bloc, el pune la bataie toate cunostintele de care dispune pentru a-l face sa reziste cat mai bine in cazul unui cutremur impreuna cu inginerul de constructii. O solutie perfecta nu exista, dar ideea de baza, cat se poate de realista este urmatoarea: construcirea unor cladiri care in cazul unor cutremure foarte puternice sa nu sufere avarii importante.

Este normal ca in pereti sa apara crapaturi, este normal ca tencuiala sa cada, este normal ca peretii sa paraie in timpul unui cutremur. Aceste fenomene sunt perfect normale in cazul unui cutremur si nu trebuie sa sperie pe nimeni. Este ideal ca in cazul aparitiei acestora ele sa fie reparate, prin injectii cu rasini sau camesuire, pentru a feri ca umezeala sa afecteze armatura metalica a peretilor sau stalpilor de beton.

Blocurile monolite sunt blocuri de beton realizate prin turnare. Sunt blocuri mai putin flexibile decat cele construite din cadre de beton (grinzi si stalpi de beton si pereti de BCA) ceea ce inseamna ca se vor balansa mai putin decat cele in cadre in cazul unui cutremur.
Faptul ca stai la etajul 9 este un dezavantaj din cauza faptului ca vei simti balansul in care va intra blocul in timpul unui cutremur. De asemenea este un dezavantaj fiindca este foarte mare pericolul ca tu sa fii lovit de obiecte sau mobilier care se pot deplasa sau rasturna. Te poti trezi cu televizorul in mijlocul camerei sau daca esti in bucatarie sa se rastoarne tot continutul dulapurilor suspendate in capul tau. In caz de cutremur, daca e in timpul zilei du-te in hol langa un perete central de rezistenta, departe de obiecte care pot sa cada peste tine. Daca te surprinde noaptea si nu ai timp sa ajungi in hol rostogoleste-te langa pat si trage pe tine plapuma si perna, de asemenea in ambele cazuri incearca sa iti mentii echilibrul sau sa te agati de un perete sau de piciorul de la pat pentru ca balansul sa nu te loveasca de mobilier sau perete.

Fereste-te sa stai in tocul usii. In cazul in care miscarile sunt puternice este foarte posibil ca usa sa te loveasca cu putere.

Din faptul ca stai la etajul 9 ai si un avantaj: in caz de prabusire partiala a blocului numai primele etaje de jos sunt afectate, deoarece cele mai puternice concentrari de forte au loc la baza blocului.

Nu te astepta la mari avarii in blocul tau, in cazul unui cutremur de peste 7 grade. In 1977 cutremurul a avut un caracter multisoc, au fost 3 cutremure la interval de cateva secunde. Chiar daca ar avea loc un cutremur de peste 7 grade, acesta nu va mai fi atat de distrugator ca cel din 1977. In plus, toate cladirile noi au trecut testul cutremurului din 1986, care a avut 7,2 grade si a durat mai mult de 1 minut. Nici un bloc nu s-a prabusit atunci, si nu au fost inregistrate avarii grave nicaieri.

Inca ceva: blocurile care au cazut in 1977 erau construite cu beton de calitatea care era folosita in mod curent la inceputul secolului trecut: B120. Asta inseamna ca un cm cub de beton rezista la 120 kg greutate asezata deasupra lui. Probele recoltate din blocurile prabusite au relevat ca nici norma aceasta nu a fost respectata, majoritatea apropiindu-se cu greu de o marca inferioara: B90 (ceea ce inseamna ca un cm cub de beton rezista la 90 kg asezate deasupra). Dupa 1964 blocurile au fost construite folosind beton de calitatea B200 iar dupa 1971 s-a folosit beton marca B300 la constructia de locuinte, deci beton la care un cm cub suporta o greutate de 300 kg. Deci actualele blocuri in care locuim, construite dupa 1971, nu numai ca sunt construite tinanad cont de norme antiseismice, dar betonul este de peste 2 ori mai rezistent decat cel folosit la cele mai bune dintre blocurile vechi construite inainte de 1950.

Sper ca prin aceste informatii pe care ti le-am oferit sa intelegi ca nu ai de ce sa te temi, in cazul unui cutremur de peste 7 grade blocul tau probabil va avea cateva crapaturi, tencuiala cazuta, dar nimic mai mult. Tocmai de aceea subliniez: de ce trebuie sa iti fie teama, si asta este ceva ce intr-adevar depinde de tine, este de obiectele care se pot rasturna sau mobilierul care se poate deplasa in cazul unui cutremur. In cazul tau, nu rezistenta blocului este o problema ci modul in care sunt ancorate corpurile de mobilier de la tine din casa. In cazul in care te vei ingriji si de aceasta problema, atunci chiar nu vei avea nici un motiv sa fii ingrijorat de vreun cutremur.

Referitor la blocurile vechi de locuit care s-au prabusit la cutremurul din 1977 (deci majoritatea, exceptandu-le pe cele 2 despre care am vorbit in mesajul anterior), iata cateva cauze ce au dus la colapsul acestora:

– proiectarea acestora nu s-a facut nici macar tinand cont de normele de constructie germane care erau in vigoare la acea data (nu e vorba de norme antiseismice, ci norme de constructie). Acestea erau coinstruite din stalpi si grinzi de beton armat si zidarie de umplutura care forma peretii. Grinzile nu isi sprijinea capetele de stalpi ca sa formeze un efect de cadru, stalpii fiind asezati haotic. Peretii aveau deschideri foarte mari de usi si ferestre, fiind asezati si ei la intamplare, doar din punct de vedere functional, fara a se tine cont de realizarea unui efect de diafragma sau celular care ar fi ajutat structura sa suporte efectele unui cutremur.

– proiectarea cladirilor a fost facuta in asa fel incat parcela de care dispuneau proprietarii sa fie ocupata in cea mai mare proportie. Din aceasta cauza s-au realizat cladiri cu o desfasurare dezordonata in plan, care a agravat efectele cutremurului.

– o mare parte din blocurile respective abia rezistau fortelor gravitationale, nemaiputand face fata si unor eforturi datorate unui cutremur.

– in multe cazuri nu s-a tinut cont nici de proiectul initial, spre exemplu blocul Belvedere care a fost proiectat pentru 7 etaje, dupa care proprietarul a obtinut aprobare pentru 9 etaje si construind de fapt 13 etaje (inaltime aproape dubla decat cea care fusese proiectata) fara aprobare.

– multe blocuri avea desfasurari diferite in plan de la un etaj la altul, cu retrageri succesive la etajele superioare
– nu a fost respectata marca betonului specificata in proiecte (B120). Majoritatea au fost construite cu beton B90 iar betonul folosit la blocul Belvedere rezista doar la 60Kg/cm cub!! (deci B60)

– o mare parte din aceste blocuri au fost modificate suprimandu-se pereti si stalpi de rezistenta de-a lungul folosintei lor, pentru a largi spatiul magazinelor de la parter sau a mari camere din apartamente.

– in anumite cazuri au fost folosite modele constructive vechi pentru blocuri de peste 6 etaje, modele care erau concepute pentru cladiri joase (max 2 etaje) si care s-au dovedit a fi extrem de sensibile la cutremure: plafoane din lemn, structura de rezistenta metalica (in loc de beton armat) – care a intrat in "curgere" in timpul cutremurului.

[de aici]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. birkof 30 Oct 2010 @ 20:21

    Foarte interesant articolul, de dat mai departe :D

    Raspunde
  2. liana 31 Oct 2010 @ 09:23

    Eu stau la etajul 9 intr-un bloc in care parintii mei se mutasera cu cateva zile inainte de martie 77.A fost super ok de fiecare data ,si atunci , si-n 86 si-n 92.
    Cred ca blocurile construite dupa 90 ar trebui sa dea fiori pe sira spinarii…

    Raspunde
  3. locke 2 Nov 2010 @ 14:44

    da, interesant ce zice asta aici.

    Raspunde
  4. iulian 17 Jun 2011 @ 15:14

    Interesant , nu stiu daca la parter e mai sigur.

    Raspunde
  5. Diana 13 Mar 2012 @ 16:31

    interesant

    Raspunde
  6. Florin 6 Aug 2014 @ 16:51

    Salutare!! As avea o mica nedumerire! Mi-am facut un rastel de acvarii care masoara 162 cm / 58 latime, care este sustinut pe 6 picioare. Am calculat si mi-a dat greutatea totala undeva la o tona si nu sunt sigur daca plafonul rezista la greutatea asta. Acvariile ar fii amplasate intr-o camera de 9 metri patrati langa un perete. Singurele informatii mai folositoare le-am gasit aici pe blog si ma gandeam ca m-ai putea ‘lumina’ intr-un fel. Blocul a fost dat in folosinta in 78 si cred ca anul constructiei este ’77. Stau la etajul 3 din 4. Multumesc!!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)