Sari la conținut

Cum se face sushi, cateva idei si niste retete

Dupa cum probabil stiti deja, de ceva vreme intentionam sa fac sushi. Sambata a fost ziua in care m-am decis ca este momentul sa trecem la fapte.

Am cumparat din Real cam tot ceea ce era necesar, toate ingredientele le-am gasit acolo in afara de otetul de orez pe care l-am luat din Mega.

Daca vreti si voi sa va aprovizionati, sa stiti ca produsele speciale pentru sushi se gasesc la raionul “specialitati”. Nu o sa gasiti orezul acolo unde se gaseste orez. Va spun astea ca sa  nu cautati ca mine.

Bun, sa o luam cu ingredientele.

Probabil ca sunt multe ingrediente ce puteti sa le cumparati pentru sushi, eu am sa va zic ce-am cumparat eu.

Avem asa:

– Orez pentru sushi – 500g – 22 lei (in Mega ulterior l-am gasit cu 18)

– Otet de orez – 13 lei (Mega Image)

– File de somon – 200g – 17 lei

– Ginger (ghimbir murat) 450g – 29 lei

– Sos soia – 200ml – 16 lei

– Pasta wasabi – 45g – 20 lei

– Nori – alge marine – 10 bun – 15 lei

– Surimi – 150g – 2 lei

– Icre manciuria – 50g – 20 lei

– Morcovi – 505g – 1.69 lei

– Ardei rosu – 0.235 – 3.04 lei

– Ardei verde – 0.105 – 1.31 lei

– Avocado – 1 buc – 3.3 lei

– Castravete – 1 buc – 3lei

Dupa cum m-am asteptat, cea mai grea parte din prepararea sushi-ului este pregatirea orezului. Ca sushi-ul sa fie bun, orezul trebuie sa va iasa perfect.

Dupa mai multe cautari pe net, am ajuns la concluzia ca orezul trebuie sa fie intr-o poportie de 1.5 combinat cu apa. Astfel, noi am pus 2 cani de orez (500g) si 3 cani de apa.

Pentru ca orezul trebuie sa fie foarte curat, trebuie sa nu mai contina amidon, se spala foarte bine inaintea prepararii. Se toarna orezul intr-o oala mare peste care se pune apa rece. Se amesteca cu mana pana apa devine tulbure dupa care se arunca apa si se pune alta. Se repeta procedeul de cateva ori (vreo 5) pana o sa aveti o apa cristalina. In acel moment orezul este gata de gatit.

Puneti cantitatea de apa necesara, 1.5 ori cate cani de orez ati pus si puneti oala, cu capac, pe foc mare. Este de preferat sa aveti o oala cu un capac transparent ca sa vedeti cand orezul incepe sa fiarba si sa faca spuma. In momentul in care incepe sa fiarba, cand vedeti ca vrea sa dea in foc, dati focul la minim si lasati orezul 20 (cam pana se evapora apa) de minute la foc mic.

Dupa acest timp luati oala de pe foc, fara a-i lua capacul si lasati-o sa se raceasca.

Intre timp trebuie sa preparati sosul pe care o sa-l amestecati ulterior cu orezul, sos care am inteles ca-i da o stralucire aparte orezului.

Sosul se face cu 50ml otet de orez, o lingura de zahar si o lingurita de sare. Le puneti pe toate intr-o cratita, pe foc, si amestecati pana se dizolva zaharul si sarea.

Dupa ce s-au dizolvat il lasati putin sa se raceasca dupa care il turnati peste orezul ce l-ati facut anterior.

La final, orezul impreuna cu sosul trebuie sa arate precum in poza de mai jos.

DSC_0208

In timp ce se face orezul, este bine sa taiati ingredientele cu care o sa umpleti rotocoalele de orez. Taiati 1-2 morcovi, un ardei rosu, un ardei verde, un avocado, un castravete (la asta ii scoteti samburii), surimi-ul si somonul. Toate trebuie taiate fasii cat mai lungi.

Pestele sa-l tineti in frigider, asa este indicat. Il scoateti doar in momentul in care il folositi.

DSC_0205

Bun, acum ca aveti toate cele pregatitite, va puteti duce sa beti o bere si sa fumati o tigara. Asteptati sa se raceasca orezul. Este bine ca orezul sa fie cat mai rece in momentul in care va apucati sa lucrati cu el.

So, dupa ce s-a racit orezul, puneti pe o bucata de bambus (sau o chestie din aia pe care se pune farfuria, imi scapa cum ii zice) o folie de bucatarie.

Peste folie, asa cum vedeti in poza de mai jos puneti foaia de nori (alge uscate) iar pe ea asezati orezul asa cum se vede in poza de mai jos.

DSC_0211

Peste orez veniti cu ceea ce vreti voi sa puneti acolo, in cazul de fata ingredientele pe care le-am prezentat mai sus.

DSC_0212

Dupa ce compozitia a fost aranjata, cu ajutorul bambusului, prin rotire, obtineti batonul de mai jos. Nu este deloc complicat, va trebuie doar putina atentie. Batonul de mai jos este chiar primul baton pe care l-am facut si dupa cum se vede nu arata chiar rau.

DSC_0213

Apoi taiati batonul in doua, cu un cutit foarte bun si bagat in apa, dupa care apropiati cele doua bucati rezultate si le taiati impreuna. In teorie trebuie sa va iasa vreo 8 bucati de sushi dintr-un baton.

De retinut este ca al vostru cutit trebuie sa taie foarte bine si sa fie curat la fiecare taietura. Ori il bagati sub jet de apa, ori aveti langa voi un prosop imbibat in apa cu care il stergeti dupa fiecare utilizare.

DSC_0214

Mai jos aveti chiar primele bucati de sushi facute. Mi-am dat seama de acolo ca am pus prea mult orez pe foaia de nori. Nu este nicio problema, asa invatam, urmatoarele le-am facut mai bine, cu mai putin orez.

Stratul de orez pe care il puneti peste nori trebuie sa fie mai subtire, dar in acelasi timp sa acoperiti bine nori-ul cu orez, sa nu se vada.

DSC_0215

Continuati sa faceti pana vi se termina orezul.

Am uitat sa va zic. Pe anumite “suluri” dupa ce-ati pus orezul, puneti si un varf de deget de pasta de wasabi. Practic ungeti orezul, dintr-o parte in alta, cu wasabi, exact in locul peste care o sa vina ingredientele voastre.

Primul platou de sushi a iesit asa cum se vede mai jos.

DSC_0218

Ulterior am incercat si o varianta mai altfel, am pus orezul pe foaie de nori, am intors foaia cu orezul in jos (spre bambus) si am pus ingredientele. Le-am rotit si am ajuns sa avem niste batoate in care orezul era la exterior si nu in interior, cum am facut pana acum.

Respectivele “suluri” le-am dat apoi printr-un pat de seminte de susan. Noua nu ne-au iesit chiar foarte aratoase, in sensul ca orezul nu era chiar pe toata circumferinta sulului.

DSC_0224

Dupa cele experimentate mai sus, am incercat cateva variante cu icre de manciuria. Astea se fac taind foile de nori in fasii, cam de 3cm latime.

Se ia un pumn de orez, cat sa facem o bila de 2.5cm diametru, dupa care bila o invelim cu fasia de nori. Vedeti aici mai exact.

In locul ramas gol, de la nivelul orezului pana la marginea superioara a foii de nori puneti icrele. In final o sa aveti o chestie ca cea de mai jos.

DSC_0227

Sau ca cele de mai jos :)

DSC_0228

La final, unul dintre platourile facute arata precum cel ce se vede in poza urmatoare.

DSC_0234

Pentru ca am mancat in timp ce le faceam, n-am reusit sa fac o poza cu toata cantitatea ce ne-a iesit, dar va pot spune ca au iesit 64 de bucati de sushi. Am folosit 8 foi de nori, ori 8 bucati per foaie… 64 bucati.

Am calculat numarul lor pentru ca se vorbeste ca sushi-ul este scump, chiar foarte scump la noi.

Chiar acum m-am uitat pe un site, nu ii dau link ca nu vreau sa ii fac reclama, o portie de 25 de piese costa 80 lei. Ceea ce am gatit noi costa… sa facem un calcul :)

Orez (22 lei) + Otet de orez (50ml – 4.3lei) + O lingura zahar (0.05 lei) + O lingura sare (0.05 lei) + Somon (150g – 12.75lei) + Ginger (100g – 6.44lei) + Sos soia (50ml – 4 lei) + Pasta wasabi (5g – 2.2 lei) + Nori (8 buc – 12 lei) + Surimi (75g – 1 leu) + Avocado (1/2 buc – 1.65 lei) + Icre manciuria (30g – 12 lei) +  Morcovi (1 buc – 0.10 lei) + Ardei rosu (1 buc – 1.07lei) + Ardei verde (1 buc – 1.07lei) = 80.68 lei

Va dati seama, am calculat si eu cu regula de trei simpla, cat am cumparat, cat am folosit si mi-a dat pretul de mai sus, adica 80.68 lei pentru 64 de bucati.

Deci nu este chiar asa de scump pe cat pare, trebuie sa castige si restaurantele, este normal, dar daca vi-l pregatiti acasa este ok, iar satisfactia pe care o aveti dupa ce vedeti platourile pline, este de nepovestit.

Inainte sa inchei vreau sa va spun ca nu le-am facut eu, chiar daca m-am implicat in tot procesul, chiar daca am participat la fiecare etapa a prepararii lor, chiar daca know-how-ul era la mine, ce vedeti mai sus este facut de Radu, fratele Danei. L-am vazut asa de incantat de ceea ce face, incat n-am putut sa-i iau cutitul din mana.

Si acum la final va spun o chestie pe care am seziszat-o azi. Sushi-ul este mai bun de mancat a doua zi. Azi, dupa ce azi noapte un platou a stat in frigider, era mult mai bun ca cel mancat ieri seara, imediat dupa ce le-am facut. Nu stiu de ce, dar probabil le prinde bine la rece.

Se servesc cu betisoare chinezesti sau cu mana. Se ia bucata de sushi, se trece prin sosul de soia si cel de wasabi si se introduce in gura. Dintr-o bucata :)

Din sushi nu se musca, cel putin asta este conceptia mea, de aceea va sfatuiesc sa nu le faceti foarte mari, sa fie numai bune pentru bagat in gura dintr-o singura miscare.

Totusi, vreau sa precizez pentru cei mai incepatori in ale gatitului, sushi nu se face greu, este chiar foarte usor si se poate face de catre oricine. Nu este o filozofie. Pare, dar nu este. Baza este orezul si apoi timpul vostru. In principiu in 2 ore trebuie sa fie gata ceea ce am facut noi.

Banuiesc ca un bucatar experimentat il face chiar intr-o ora, dar noi nu suntem chiar la nivelul ala.

Sa aveti pofta ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
23 comentarii
  1. Copila blonda 17 Feb 2013 @ 23:09

    Noi ne-am cumpărat maşină de făcut orez şi se face super uşor, durează vreo 15 minute!
    Nu ştiu cum e cu oţetul ăla de sushi, nu am încercat, deşi l-am văzut la magazin. Ce gust îi dă?

    Un tip de la o mare consumatoare de sushi: Adaugă şi puţină maioneză light. Iasă delicios!!!
    Iar cele mai bune sunt cele cu avocado şi maioneză, I’m a big fan!

    Raspunde
  2. criserb 17 Feb 2013 @ 23:13

    @Copila blonda – masina de facut orez? :) Da-mi un link ca m-ai facut curios. Ce gust ii da otetul, nu stiu cum sa iti zic, un gust asa putin acrisor si putin dulce in acelasi timp. Avand in vedere ca n-am incercat afara otet, nu stiu exact cum este fara. Am sa incerc si fara.

    Cat despre maioneza, este o idee buna, am sa incerc cu prima ocazie. Problama este ca Danei nu prea ii place foaia de nori si nu stiu cum sa fac sa o inlocuiesc cu ceva, sau sa nu o mai folosesc deloc.

    Raspunde
  3. corina 17 Feb 2013 @ 23:44

    wow! ce bine arata…si inca de la distanta, darmite pe papile =P~ !
    felicitari bucatarului ! sa mai treaca pe la noi :-P …

    Raspunde
  4. Dan 17 Feb 2013 @ 23:54

    Poate am orbu’ gainilor, dar eu in imagini nu vad fileul de somon. Se pune impreuna cu morcovii, ardeiul si avocado in interior?

    Raspunde
  5. criserb 18 Feb 2013 @ 01:06

    @corina – multumim!

    @Dan – yep, se pune in interior. Uite in poza asta, am facut niste sageti pentru a fi mai clar. Scuze ca n-am facut poze si la etapa aia, e destul de greu sa fotografiezi chiar fiecare moment in timp ce esti cu mainile pline de mancare :(

    Raspunde
  6. Emilian Manolache 18 Feb 2013 @ 01:52

    Salut!

    Ca si inlocuitor pentru nori se poate folosi foaie de castravete.
    Iti las mai jos un filmuletz unde poti sa vezi un tutorial despre taiat chestii pentru sushi printre care si foaia de castravete(pe la minutul 2:30)

    http://www.youtube.com/watch?v=RjWkO9A-Ckk

    Sper sa iti fie de ajutor :)

    Raspunde
  7. maddy 18 Feb 2013 @ 08:24

    arata foarte apetisant din poze si sunt taiate bine, se vede ca ai un cutit ascultit :>

    Raspunde
  8. Alina 18 Feb 2013 @ 09:01

    Mie mi-ar fi teama cu pestele proaspat.
    Arata foarte bine ce ati facut voi!

    Raspunde
  9. criserb 18 Feb 2013 @ 10:20

    @Emilian Manolache – ceea ce mi-ai aratat tu este foarte misto, dar din pacate nu cred ca am dexteritatea aia la taiatul castravetelui :( Am sa incerc, dar pare destul de complicat :)

    @maddy – este ascutit, dar din pacate l-am cam stricat. Am incercat eu sa-l ascut cu pila aia si asa l-am cam stricat. Tre’ sa-l duc la ascutit, dar inca nu am apucat.

    @Alina – Si Danei ii era teama, dar a mancat si i-a placut. Problema la ea este foaia de nori, nu pestele, desi de peste ii era teama :)

    Raspunde
  10. andreea 18 Feb 2013 @ 10:31

    i luv sushi. mancam cam o data pe saptamana, desigur nu mereu facut de noi.
    arata foarte bine ce ati facut voi acolo.
    la partea cu gustul mai bun de a doua zi: e probabil pentru ca otetul si orezul si pestele incep sa se mureze (e ok, nu e de rau, asta e ideea sushi-ului) si capata un gust mai bun.

    Raspunde
  11. Alina 18 Feb 2013 @ 11:09

    @Criserb
    Ma refeream ca mi-ar fi teama sa folosesc din magazin, nu ca nu mananc peste proaspat.
    Si eu prefer maki, fata de nigiri. Sotu este mai extremist, lui ii place mult sashimi.
    Dar cumpar mereu, lipsa de timp ca intodeauna…

    Raspunde
  12. criserb 18 Feb 2013 @ 11:54

    @andreea – multumim!

    @Alina – te inteleg la asta cu timpul :)

    Raspunde
  13. ana 18 Feb 2013 @ 16:26

    ce apetisant. :)

    Raspunde
  14. Copila blonda 18 Feb 2013 @ 21:45

    Cristi, dacă nu îi place nori, poţi face doar nigiri sushi ori sashimi, care doar peşte crud. Mie nu-mi place decât somonul şi nori mănânc şi gol.

    Caută “rice machine” pe google şi vezi la ce mă refer. E practic acelaşi principiu, se face orezul în puţină apă şi la foc mic, numai cât să bolborosească un pic…

    Raspunde
  15. liuben 28 Jul 2014 @ 22:55

    Mâine fac si eu după reteta asta. Foarte mișto prezentarea.

    Va zic ce a ieșit :-)

    Cheers

    Raspunde
  16. liuben 28 Jul 2014 @ 22:56

    Ps…Nu am gasit orez special….mai caut.

    Raspunde
  17. Japonezu' 13 Sep 2014 @ 16:19

    @criserb – incearca sa faci nigiri si nu maki rolls, astfel excluzi algele

    Raspunde
  18. mudi 28 Dec 2015 @ 01:53

    Crezi ca gasesc si in carrefour?Ca imi e cam departe cora!

    Raspunde
  19. Ghimbir Girl 29 Apr 2016 @ 23:14

    Bro, da cum ai racit orezu? Noi stam de 3 ore in gradina si ne uitam la stele, am terminat si berea si pisica ataca oala si orezu’ tot arde. Si ultima intrebare: unde punem ghimbiru’?

    Raspunde
  20. Dana 15 Jun 2016 @ 11:42

    Ghimbir Girl din ce am mai citit, orezul pentru sushi se raceste mult mai repede intr-un bol din lemn.

    Raspunde
  21. Robert 6 Dec 2016 @ 00:29

    Cam mult orez ai pus pe foaie dar în rest arata bine orezul din imagine puțin mai mult fiert

    Raspunde
  22. criserb 6 Dec 2016 @ 09:45

    @Robert – a fost prima mea încercare, și ultima, de atunci n-am mai făcut :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)