- Fitbit Pay, disponibil acum în România pentru clienții Băncii Transilvania
- Ploaia înghețată și statul la casă
Cum am mutat o priză și o aplică și cum am reparat rigipsul
Am trecut 3 ani de când am terminat casa și abia anul trecut, chiar înainte de revelion am reușit să mut o priză și o veioză. Cu toate că mi-am propus de 3 ani :P
Ideea este că atunci când am construit casa am omis că în camera respectivă o să am și un dulap și am gândit că patul o să fie pe mijlocul peretelui. Ei bine, cum a apărut dulapul patul nu mai era pe mijlocul peretelui și era pe mijlocul spațiului rămas. Astfel prizele erau cam decalate și nu prea puteam deschide ușa la dulap foarte bine. În plus se ajungea și greu la priză din pat, așa că am fost nevoit să le mut.
Pentru că am avut ceva timp mi-am făcut puțin curaj și am trecut la treabă.
Am măsurat unde ar trebui să vină priza și unde ar trebui să vină aplica și am făcut niște semne pe pereți.
Apoi am decupat rigipsul în zona marcată.
Am mutat firele dintr-un loc în altul cu ajutorul unei sfori.
apoi am montat doza în noul loc
și am legat firele la loc.
Ulterior am închis totul și m-am apucat de reparat găurile rămase.
Bucata de rigips pe care am scos-o din perete am mutat-o în gaura veche. Am pus un lemn în perete pe care l-am prins cu șuruburi, lemn ce trecea prin mijlocul găurii ce o vedeți mai sus în poză. Am prins bucata de rigips de lemn, cu 2 șuruburi și apoi am umplut golurile cu Super Rigips. Am aplicat un strat cu șpaclul apoi am lăsat să se usuce. Când s-a uscat am finisat cu un șmirghel și am mai dat un strat.
Ulterior, tot așa, după uscare am dat cu șmirghel și am aplicat două mâini de Apla Fill Finisaj, la fel cu șmirghel după fiecare uscare.
La final arată destul de bine, zic eu. Se vede doar dacă te uiți cu mare atenție unde a fost reparația.
Cu lavabilă nu am dat, am lăsat acolo gletul de finisaj, marele meu noroc e că pereții sunt albi la fel ca gletul.
Deci nu e chiar mare brânză de mutat o priză sau de reparat o gaură în rigips. E însă o operațiune de durată. A durat vreo 3 zile de la prima mână de glet până la ultima, datorită timpului de uscare.
So în caz că vă bate gândul o puteți face, nu aveți nevoie de cine știe ce scule și cu puțină atenție se poate face destul de ușor ;)
Mergea o priza cu USB acolo…dar personal imi e frica ca nu scoate fara fluctuatii, nu scoate puterea scrisa pe ea…
Si eu am de facut o miscare de genul asta, dar ma tem de o singura chestie: daca intre locul unde e priza/intrerupatorul si locul unde vreau sa le mut am un profil de aluminiu, cum trec cu firele de el?
Gaura in profil, copex sau cum ii zice , treci cablul prin el . Cred ca asta e standardul de siguranta minim
@Paul – și eu a trebuit să trec peste un profil, dar am avut noroc și am putut să duc cablul prin spatele lui. A încăput. Profilele nu sunt prinse direct pe perete, au in distanțier între perete și ele.
Au ajuns firele sau ai folosit clema de imbinare?
@Paul – le-am legat, nu au ajuns, și le-am izolat calumea.
Bravo! Sunt curios cum ai reusit sa agati sa legi si sa tragi firele prin spatele profilului totul prin gaurica mica de la veioza ;)
Astăzi încep și eu operațiunea. Am găsit la Dedeman sarma de plastic pentru tras cabluri ;-)
@Paul -“Sarma de plastic”?
Si bunica avea la poarta “un pietroi de lemn” pe care stăteam la bârfa :P
Mare grija ca firele de priza nu se leaga…foloseste o regleta. Contactul imperfect duce la incalzirea firelor. Tot din aceeasi cauza era sa imi ia foc masina de spalat….desteptii au legat firele la o reparatie anterioara!
@1qlee: Am transcris exact ceea ce scrie pe ambalaj și anume “sarma de plastic pentru tras cabluri”.
Razvan Gavrila te contrazic.Firele se leaga cat mai strans.Cu regleta in timp suruburile se vor slabi si nu va mai fi contact perfect.Am casa de 70 de ani iar instalatia “batraneasca” nu are nici o regleta,totu-i legat.Sarma e de cupru si n-are moarte.Sa nu legi aluminiu cu cupru never,pentru ca aluminiul se dilata sau se contracta si atunci nu mai face contact perfect.