Comercianților nu prea le place să le plătești cu cardul
Eu nu prea umblu cu cash la mine. De fiecare dată când vreau să plătesc ceva sunt foarte atent ca magazinul în care am intrat să accepte plata cu cardul. Mă uit pe ușă dacă au marcată chestia asta și dacă o au le trec pragul, dacă nu, încerc în altă parte.
Nu umblu cu bani la mine pentru că mi se pare mai sigur așa, în plus parcă fac și economie în acest fel. Nu știu dacă chestia asta este chiar reală, dar mie așa îmi lasă impresia.
De când cu acest obicei am sesizat că sunt comercianți care cam strâmbă din nas când vreau să plătesc cu cardul o sumă mică de bani. Dacă este vorba de o sumă mare, nu este nicio problemă, dar atunci când vreau să plătesc pentru un produs care costă sub 10 lei îi văd cum strâmbă din nas. Nu înțeleg de ce? În momentul în care au acceptat acestă metodă de plată, mă gândesc eu trebuiau să se gândească că așa o să se întâmple. Vor fi oameni care vor face cumpărături de valori mai mari și vor fi oameni care vor face cumpărături de valori mai mici, deh nu de fiecare dată vrei să umpli coșul de cumpărături.
Când plătesc sume mari nu am această problemă, numai când plătesc sume mici.
Este o chestie pe care o sesizez doar eu, sau chestia asta vi se întâmplă și vouă?
Totuși nu pot să vă spun că este ușor să plătești numai cu cardul, sunt o mulțime de chioșcuri care încă nu au POS-uri și este greu să îți iei ceva atunci când nu te-ai gândit din timp. Dacă însă îți faci bine planul și îți cumperi din timp ceea ce ai nevoie de la un magazin mai mare, totul este ok, dar când uiți este nasol.
Am pățit de foarte multe ori să trebuiască să mă duc până la Mega pentru ca nu aveam niciun leu mărunt, cu toate că am un chioșc în fața blocului la numai 2 minute de mers. Deși au POS nu știu cum se face, dar niciodată nu le merge, sau cel puțin ăsta este textul ce mi-l vâră sub nas.
O să mai treacă ceva vreme până o să putem plăti cu cardul peste tot, iar lucrul ăsta o să se întâmple firesc, fără nemulțumiri din partea comerciantului.
Ah, și dacă tot vorbim de carduri, stau și mă întreb cum este oare posibil ca atunci când mă aflu în străinătate să se proceseze mai repede tranzacția decât atunci când sunt in țară? Acolo (în majoritatea locurilor, nu peste tot) tranzacția are loc aproape instant. Cum am băgat PIN-ul cum îmi este aprobată plata, nici nu îți dai seama ce repede se întâmpla.
P.S. După cum vedeți am scris cu diacritice, ceea ce am zis că nu am să fac prea curând, sunt curios dacă ceea ce zice Zălog aici este chiar adevărat.
dar apropos de strainatate: nu ti s-a intamplat sa ti se ceara buletinul cand ai platit cu cardul? eu nu m-am simtit prea confortabil..
@elaul – eu încă nu am pățit așa ceva, dar am pățit o altă chestie, pe mine m-au pus – undeva prin Austria – să îmi semnez cardul pe spate, știi, este o bandă pe spatele lui pe care ar trebui semnat în momentul în care îți iei cardul de la bancă. Eu nu îl aveam semnat și m-au pus să-l semnez în magazin. Asta a fost singura chestie mai dubioasă ce am pățit-o eu cu cardul în străinătate, în rest nu am avut alte probleme.
Apoi am înțeles și de ce m-au pus să semnez pe card, pentru ei semnătura este foarte importantă și ei compară semnătura de pe chitanță cu cea de pe card.
mare securitate! daca ai fi furat cardul..nu era logic ca ti-ai fi “adaptat” si semnatura?:) Asa, buletinul are si “moaca”, deci e mai sigura metoda:)
Eu am patit de toate prin strainatate:
Mi-au cerut buletinul, in unlele locuri nu mi l-au acceptat fiind strain, in alta parte mi-a plecat cu cardul de langa masa, si a trebuit sa-l alerg prin restaurant, pentru ca nu e admisibil sa scapi cardul de sub ochi, mai ales ca in acel moment inca erau vizibile cele trei cifre pentru plati online (nu o sa va vina sa credeti, acest lucru s-a intamplat chiar la Monte-Carlo in chiar langa Cazino). Probabil bogatanii aia asa procedeaza, dar eu fara card sunt foarte aproape de zero.
Oricum in tara, din cate stiu eu taxele catre banca sunt destul de mari si neconvenabile pentru micii comercianti, in plus, “cred” ca se plateste la comisionul tranzactie, deci pentru sumele mici devine total nerentabil.
@1qlee – posibil să nu fie rentabil, nu a zis nimeni, dar cred atunci să afișeze pe ușă “nu puteți plăti cu cardul sub suma X”. Pe lângă asta mă gândesc că sunt destul de puțini care plătesc cu cardul sume mici, statistic aceste tranzacții sunt mult mai rar întâlnite.
Problema este ca legea nu iti da voie sa scrii asta pe geam, chiar daca “pare” corect.
Din ce stiu eu, banca le ia comision % per tranzactie. Si, cum vorbim de banci, exista (aproape sigur) un minim la comisionul ala. De aceea stramba tanti de la colt din nas… pentru ca din aia 2 lei de la tine, plateste 5 la banca. Sunt convins ca atunci cand cumperi mai mult, nu cumperi de la colt, ci de la super/hipermarket. In conditiile astea, tanti nu prea are interes sa te “fidelizeze” cu scosul de bani din buzunar ca sa plateasca painea pe care o iei tu. Si cred ca, eu mai degraba as fugi cand as vedea ceva de genul scris pe geam – “nu puteti plati cu cardul sub suma x”… nu-mi plac oamenii care nu-ti zambesc de la magazine si asta imi indica niste oameni morocanosi… imi place sa cumpar de la magazine in care sunt servit cu zambetul pe buze :D
Tot ce-am scris aici sunt chestii nedocumentate. Sper sa nu aberez prea mult.
Pingback: O bilă albă pentru Mega Image
Când românii verzi au descoperit ideea de card din filmul american de sâmbătă seara (45 de minute din cele 2 ore ale programului TVR comunist) erau de-a dreptul fascinaţi de idee: card de credit, fără bani, ce mai, Space Age. Se vede treaba că mania a rămas şi după ce cardul n-a mai fost Space Age, ci un fenomen obişnuit pentru cvasi-totalitatea populaţiei. Au senzaţia că un card te face să urci pe scara socială şi civilizaţională.
Însă occidentalii anilor 2010-prezent nu se arată tocmai impresionaţi de carduri, ba chiar în Florenţa sau Paris vânzătoarele se uită chiorâş la tine când vrei să plăteşti sume mici, 8-10 euro, cu un card, şi îţi scot terminalul de sub tejghea cu o figură plină de scârbă, de parcă în loc de card le-ai fi arătat o broască râioasă :D
@Nautilus – Am card și îl folosesc de pe vremea când era Banca Dacia Felix :) Deci nu cred că mă încadrez în cazul descris de tine.
Primele carduri (si ATM-uri) in Romania au fost introduse de Bancpost prin ’95-’96. Ma indoiesc ca Banca Dacia Felix a emis vreodata carduri…whatever…
In Franta sunt magazine in care plata cu cardul se admite la plati de la 15 euro in sus…si e scris acest lucru la casele de marcat.
In Romania comerciantul stramba din nas nu neaparat pentru faptul ca e comisionat (e si asta un aspect totusi) ci pentru ca deseori el prefera ca acea vanzare sa nu fie fiscalizata, sa nu-ti dea bon deloc si acest lucru se poate intampla cel mai bine cand platesti cu cash.
Sunt administrator si va explic un caz concret de ce nu este rentabil Pt noi plata cu cardul dacă in cazul in care de ex doriți sa plătiți o factura de ex de 100 lei comisionul pe care eu ca firma i-l cîștig este de 0,25 lei indiferent de valoarea facturii. Dacă plătiți prin POS banca îmi va retine 1,25 % din valoarea facturii +5 lei la retragerea sumei din cont concluzia este ca eu câștig la prima vedere 0,25 dar de fapt pierd1,25+5=6,25lei deci La ce comisioane mii se aplica De către banca nu este deloc vandabil un POS
dar in strainatate nu ai remarcat ca sub 10 euro in multe magazine (exceptie supermarket-urile) nu se poate sa platesti? ba mai mult la benzinarie e minim 15 ca sa accepte plata cu cardul. Asa ca hai sa fim seriosi…la 10 lei (2 euro) ma si mir ca exista locuri unde accepta plata avand in vedere comisionale pe care le are vanzatorul ca sa poata oferii clientului optiunea de a platii cu cardul.
Ce card ai? De exemplu , la mine in FR, cardul VISA (de la o banca franceza) merge instant…ING-ul emis de ING franta care e mastercard…ma apuca somnul pana se accepta plata, ba chiar am si surprize sa fie respinse si ala visa pe acelasi POS sa mearga fara probleme.
@sorin – asta nu am remarcat. Adevărul este că nu știu dacă în străinătate am plătit sau am vrut să plătesc sume mici cu cardul, dar cu siguranță până acum nimeni nu mi-a refuzat plata pentru o sumă de bani…
Cat despre card am VISA și MasterCard, dar n-am fost atent dacă cu unul merge mai repede decât cu celălalt. Eu plătesc când cu unul când cu celălalt, depinde de banii pe care îi am pe fiecare. Totuși este posibil să ai dreptate și să se proceseze plățile mai rapid de pe unul decât de pe celălalt. Am să fiu mai atent cu prima ocazie, să văd dacă se aplică ceea ce zici și la cardurile mele. Merci de sfat.