Citroen DS4, o masina misto
Dupa cum va ziceam ieri, am avut placerea sa testez noul Citroen DS4, si acum, pentru ca timpul imi permite, am sa va povestesc despre el. Am sa vi-l descriu asa cum l-am vazut si perceput eu, un simplu pasionat de masini, nu din punctul de vedere al unui specialist.
Din prima clipa am vazut DS4-ul ca un frate mai mare al DS3-ului. Un frate mai mare si mai serios. Mai serios pentru ca DS3-ul este o masina ce permite vopsirea ei dupa bunul plac, cu pete, picatele sau mai stiu eu ce forme atragatoare.
Cu toate ca e "mai serios", Citroen-ul DS4 inca reuseste sa intoarca multe capete pe strada. Nici nu stiti cat e de bine sa ii vezi pe ceilalti participanti la trafic intorcand capul dupa tine :P
Cum pana acum ne-am obisnuit cu formele atragatoare ale masinii, am sa va vorbesc despre senzatia pe care o ai la volan, senzatie pe care eu n-am trait-o in foarte multe masini.
De cum am preluat-o, am vazut ca au schimbat volanul, n-au pastrat modelul C4-lui, asa cum ma asteptam. Mijlocul volanului nu mai este fix, se invarte odata cu volanul ceea ce m-a bucurat mult. Trebuie sa recunosc ca n-am fost fanul volanului fix.
Pe volan, masina are o multime de butoane, 18 la numar :) Cu ajutorul lor, poti controla o multime de functii. E greu pana te obisnuiesti cu ele, dar cand le inveti, e o placere sa stii ca poti sa schimbi tot ce vrei tu de pe volan. Mai comod, si mai la indemana.
Bordul de asemenea este facut cu gust, mai bine zis, pe gustul fiecaruia, pentru ca exista posibilitatea de a-i schimba culorile bordului dupa bunul plac.
Scaunele sunt facute pentru a conduce mult, eventual si agresiv. Te tin perfect, precum scaunele scoica de pe masinile de curse. Pe langa asta, scaunul soferului are memorie, astfel daca masina e condusa de 2 persoane alternativ, scaunul se regleaza automat, la o simpla apasare pe buton pentru fiecare persoana. Atat scaunul cat si oglinzile, se regleaza asa cum le-ai lasat, la o simpla apasare pe buton. Un lucru misto, asa cum am zis, in cazul in care mai imprumuti masina cuiva sau o conduci alternativ, tu si sotia/amanta/prietena.
In plus, scaunele din fata iti fac masaj lombar la o simpla apasare pe buton, un lucru deloc de neglijat cand conduceti mult.
Cu toate ca sunt din piele (cel putin pe masina condusa de mine) incalzirea din scaune le incalzeste repede, in 2-3 minute nu mai simti pielea rece.
Vizibilitatea este foarte misto, parbrizul terminandu-se, in partea superioara, undeva deasupra capului ocupantilor din fata. E mare si bun. Pot sa zic ca pozele ies chiar misto printr-un astfel de parbriz. In nici o poza n-am prins marginea de sus, care de ce sa nu recunosc, e enervanta.
Trecand peste aspectele vizibile, sa va povestesc de motor.
Masina testata avea un motor 2.0 Hdi de 163CP. Mi-a placut faptul ca masina a consumat destul de putin. In testele facute de mine, am scos un consum de 6,7 l/100 km, in conditiile in care m-am plimbat vreo 150 km prin Bucuresti, apoi un drum pana la Constanta si inapoi, iar pe drum nu pot spune ca am condus "la consum", ba dimpotriva, doar o testam :D
Sunt convins ca tata ar reusi sa scoata un consum de 2 l/100 km si cu masina asta, nu doar cu C4-ul. Eu nu, nu e stilul meu.
Datorita cuplului de 340 Nm, masina ajunge de la 0 la 100 km in 8,6 scunde de la 0 la 200 nu va spun, sa zicem ca nu am testat :)
Cutia de viteze e foarte scurta, ceea ce te ajuta sa schimbi vitezele intr-un mare fel. Si, sa nu uitam ca are 6 ;)
Franele s-au remarcat intr-un mod extrem de placut. Am reusit sa franez de la 100 la 0 intr-o distanta foarte scurta fara ca masina sa derapeze sau sa-si schimbe directia de mers nici macar cu un grad.
O masina corecta, accelereaza foarte placut, si foarte repede, franeaza extrem de bine.
In schimb nu mi-a placut frana de mana. Frana de mana e un buton pe care trebuie sa-l apesi. Nu e asa cum am fost eu invatat, ca o maneta de care trebuie sa tragi. Nu mi-a placut pentru ca trebuia sa apas si pedala de frana in timp ce apasam pe buton, lucru de care uitam frecvent. Probabil ca in timp m-as obisnui dar… cum as mai putea face iarna intoarceri cu frana de mana in conditiile in care frana de mana e un buton? :)
Daca tot mi-am adus aminte de ceva ce nu mi-a placut, hai sa va zic si de geamurile din spate care nu se deschideau. Nici asta nu mi-a placut. E adevarat ca masina e conceputa, dupa parerea mea, pentru 2 persone si niste copii carora nu e bine sa le lasi comanda geamului la indemana, dar ce te faci cand mergi cu 2 adulti, asa cum am facut noi? :)
Ca masina avea clima bizonica v-am zis? Daca nu, va spun acum si chiar functiona foarte bine. Danei ii era prea cald, mie prea frig… so fiecare si-a reglat temperatura dorita si nu a trebuit sa ne certam :P
Tinuta de drum as cataloga-o impecabila. Viteza nu se simte in ea deloc, nu mi-am dat seama nici eu, nici Dana cand am ajuns la 180km/h, si Dana simte viteza… eh, cu DS4-ul nu a simtit-o.
Supensia putin prea tare pentru gusturile mele, dar exacta. Eu as prefera-o mai moale, dar sunt convins ca m-as putea obisnui cu ea, daca mi-ar face cineva cadou masina :D
Mi-a placut, chiar daca eu pretind ca nu am nevoie, asistena la parcare. Masina iti indica daca poti sa faci o parcare laterala, daca ai destul loc, daca parcarea o sa fie greu de facut sau nu. In functie de spatiul ce-l depista. Pe langa asta, era echipata cu senzori de parcare atat pe spate cat si pe fata. Utili ca sa zic asa, cand m-am suit in a mea si mi-am dat seama ca a mea nu bipaie… am fost cumva dezamagit.
Un alt lucru util, pentru incepatori, si de ce nu si pentru avansati in anumite conditii, e asistenta la pornirea din rampa. Poti sa ridici relaxat piciorul de pe frana ca masina nu pleaca inapoi… o chestie chiar misto. Eu n-am mai intalnit-o pana acum.
O alta chestie utila si rar intalnita in masinile de serie, e priza de 230V incastrata in cotiera centrala. In felul asta poti sa pui la incarcat ce vrei tu fara a avea nevoie de adaptor la 12v.
Sunete polifonice pentru mesaje de bord. O alta chestie care chiar ma intrebam de ce nu am vazut-o pana acum pe masini. Daca telefonul are tot felul de beep-uri, masina de ce sa nu aiba? Eh, DS4-ul chiar avea sunete misto. N-am mai auzit beep-ul clasic care sa te anunte ca ai uitat sa-ti pui centura sau care anunta ca e posibil ca asfaltul sa fie inghetat.
Casetofonul si sistemul audio foarte misto. Mi-a placut foarte mult ca masina mi-a "gasit" telefonul in buzunar si s-a conectat foarte simplu la el prin bluetooth. In felul asta puteam vorbi la telefon prin sistemul audio al masinii, puteam sa-mi vad contactele pe bord, fara a fi nevoie sa mai scot telefonul din buzunar. In plus, tot prin bluetooth, puteam asculta muzica din telefon direct prin sitemul audio al masinii.
Ce sa va mai zic, o masina foarte frumoasa, ce intoarce priviri, ce merge bine. Nu e perfecta, dar e cu mult peste alte masini de pe piata. Cu foarte mult. E o masina adresata, din punctul meu de vedere, celor care vor sa iasa in evidenta, care vor sa se desprinda din anonimat.
Pretul pentru DS4 incepe de la 19.890 euro iar varinata condusa de mine costa 30.840 euro cu toate optinile ce le avea.
Mai jos aveti niste poze, nu cele mai bune pentru ca vremea nu mi-a permis :(
Daca aveti intrebari, poate mi-a scapat si mie ceva, lasati un comentariu si va lamuresc in masura in care pot ;)
Sora mai mare si mai moderna a Sofronicai. :-)
Am si eu o intrebare. De ce se aprind proiectoarele la viraj stanga/dreapta. Am observat la multe masini noi acest lucru.
@un Prost – pentru a lumina in curba, sau cand faci manevre prin parcare. Am uitat sa zic, DS4-ul de care va ziceam lumina in curba. Si nu se aprindea proiectorul pe partea respectiva ci pur si simplu farurile isi schimbau orientarea in functie de curba pe care o luai ;)
Frumoasa masina si cu multe dotari dar nu-si merita banii decat daca esti mare fan Citroen. Altfel, nu vad pe nimeni intreg la cap sa dea 30.000 pe asa ceva
mda, aia cu frana de mana pe buton am gasit-o si eu la Passat….se pare ca e in trend
30000 de Euro?? Cool. E mai scumpa decat un Passat. Dar nu ma mira preturile de la Citroen. Masina lu’ nevasta-mea – un C3, la dotarile pe care le are e 18000 de euro. Totusi e un C3. E aberant sa coste mai mult decat o berlina de clasa maricica. Se stie oricum ca francezii sunt niste bisnitari. Cer o gramada de bani pe lucruri ieftine.
mercedes are frana de mana de 100 de ani la..’ picior ‘. nu stiu dc va mirati asa ..
modelul acesta se bate direct doar cu Ford Focus…in rest praf, masina frantuzeasca!
@valer – Am vorbit eu undeva de frana de mana la picior?
Apoi sa zici “in rest praf” e aiurea, banuiesc ca nu ai condus-o, deci nu ai de unde sa stii daca e praf sau nu. Chiar asa, de unde mentalitatea asta, chiar sunt curios de ce o masina frantuzeaza e praf?
La fel zic si francezii de noi, ca suntem tigani… o idee la fel, fara fundament.
Frumoasa masina. Sa o stapanesti sanatos :)))
@valer: nu de 100 de ani, doar de 60 :) frâna “de mână” cu pedală e o invenţie de la începutul anilor ’50, când Mercedesurile seria “Ponton” aveau banchetă faţă, deci nu era loc altundeva pentru frână. Este păstrată la Mercedesurile moderne fiindcă îţi eliberează un spaţiu util în consola centrală.
@unProst: “farurile orientabile” sau “proiectoarele orientabile” sunt o tradiţie Citroen de pe vremea lui DS 19. (Au mai fost încercate de Cadillac, Duesenberg şi Tatra înainte de război) Sunt gândite să lumineze după colţ în timpul manevrelor, pentru o mai bună vizibilitate. Alte mărci le-au abandonat datorită complicaţiilor tehnice şi reglementărilor din unele ţări (SUA) care pretind ca înălţimea farului faţă de sol să fie constantă şi reglajul său făcut la service să fie nemodificabil (ca să nu-l poţi orbi pe cel care vine din sens contrar în curbă).
@alin: complexitatea tehnică justifică preţul. Francezii sunt cu adevărat hoţi când vine vorba de piesele de schimb de 5 ori mai scumpe ca la nemţi, de exemplu.
~Nautilus