Ce trebuie sa stii despre CASCO
CASCOul este o asigurare care pentru a fi eficienta dpdv costuri trebuie folosita pentru pagube mari (dat cu masina in pom, furt, pagube mari) nu pentru reparatii mici: o zgarietura, o oglinda si altele.
In acest moment asiguratorii nu au inca un sistem comun de bonus/malus, dar este o problema de timp pana cand se va introduce si in .ro asa ceva. Acum istoricul de client se pastreaza de la companie la companie. Bref daca anul asta ai avut 3 daune la compania X, anul viitor in mod evident vei avea o prima / cota de prima mult mai mare. Poti alege sa schimbi asiguratorul dar daca va exista un istoric de dauna comun intre toti asiguratorii nimeni nu va dori sa te preia ca si client pentru ca prezinti multe riscuri. Asa se intampla in toata Europa. Clientii buni platesc mai putin oriunde s-ar duce, clientii cu daune platesc mult oriunde se duc (mai putin la companiile care vor cota de piata si merg in pierdere).
Atentie la masinile in leasing si politele fixe pe parcursul contractului. Daca exista un contract de asigurare CASCO pe 3-4-5 ani (in functie de durata leasingului) prima de asigurare nu se va modifica pe durata lui indiferent de numarul de daune, insa la reinnoirea de dupa terminarea lui prima se va mari considerabil (1-2-300% sunt procente care nu trebuie sa va sperie daca ati avut multe daune).
Cu alte cuvinte luati in calcul si primele viitoare in cazul in care aveti o dauna mica pe care vreti sa o reparati pe CASCO. Cam asta e si rolul fransizelor: sa descurajeze clientii de la daune mici care nu sunt nici in interesul asiguratorului nici in interesul asiguratului. Unele dintre ele pentru ca sunt nspemii de tipuri de fransize asa cum sunt si nspemii de tipuri de CASCO.
Daca esti client bun si n-ai daune, cu fiecare reinnoire prima ta scade. Cel putin teoretic.
Referitor la lista de serviceuri impusa de asiguratori: e complicat si difera de la companie la companie. Povestea a plecat de la preturile serviceurilor combinata cu povestea cu leasingul de mai sus. Unele companii scad cotele de prima si primele dar impun serviceuri alte au cote si prime mai mari dar te lasa sa te duci unde vrei tu iar altele te lasa sa algei intre cele doua variante. Depinde de client, buget si preferinte. Atentie insa la semnarea contractului. Cititi bine si intrebati ca nu e vreo rusine :). Oricum in general clauzele cu sericeurile se aplica (daca este cazul) masinilor iesite din garantie, altfel e tricky si cu probleme din punctul de vedere al asiguratorilor.
Inca un sfat referitor la preturi / cote / prime / modele / producatori. Toate companiile calculeaza tarifele in functie de criterii de risc socio-demografice (varsta/sex/oras de rezidenta) si statistici proprii (daune pe tipuri marci auto si altele). Prima lui lui X, barbat, 32ani, din orasul Y pentru masina A poate fi diferita cu +/- 50% fata de prima lui Z, femeie, 47ani, din orasul W cu aceeasi masina A. Cand comparati ofertele companiilor atentie la tipurile de riscuri acoperite. Toate ofera polite CASCO, dar politele acopera riscuri diferite. Deci again… atentie ce cumparati.
[Guest Post by Mihnea]