Cauciucurile de vara de ce nu sunt obligatorii?
S-a dat legea aia in care se introducea obligativitatea cauciucurilor de iarna in sezonul rece. Bun, toata lumea si-a cumparat cauciucuri de iarna. Acum insa aceste cauciucuri ar trebui schimbate cu alea de vara. O multime de oameni prefera sa ramana cu alea de iarna si vara pentru ca e mai ieftin asa. Dar ce ne facem cu siguranta in trafic?
La o frana, la o temperatura de peste 20° C cu cauciucuri de iarna distanta de franare este mult peste distanta de franare a unor cauciucuri de vara. In curbe la fel, aderenta lor lasa de dorit si riscul de iesire in decor, si in acelasi timp de accidentare a altor participanti la trafic, este marit.
Sa nu mai vobim despre ce se intampla la o frana brusca pe o suprafata uda la o temperatura de +20° C, cu cauciucuri de iarna. Un adevarat dezastru.
Si atunci de ce nu avem obligativitatea folosirii cauciucurilor de vara?
Din punctul meu de vedere aceasta jonglare cu legea noua, ne face mai mult rau decat daca-i lasam pe oameni sa circule cu cauciucuri de vara pe timp de iarna.
Iarna e scurta, oamenii circulau oricum mai incet iar riscurile de accidente erau mai mici.
Acum insa, avand masini echipate cu cauciucuri de iarna pe timp de vara o sa avem mai multe accidente din cauza aderentei scazute… iar vara accidentele se intampla la viteze mai mari ca iarna…
Sau teoria mea este gresita?
P.S. Am 3 prieteni care nu vor sa treaca la cauciucuri de vara, spun ca si astea de iarna sunt bune. Probabil aveti si voi…
Cred ca ai perfecta dreptate! Mai bine s-ar desfiinta obligativitatea cauciucurilor de iarna,mai ales ca rominul,in general, este sarac si nu-si permite cauciucuri de iarna,care te duce,cu montare si demontare la cca 1500 lei.
Din aceasta cauza foarte multi nu circula iarna ,de frica amenzilor.
eu acum vreo 2 saptamani am lovit un caine tocmai din cauza asta: 12 grade afara si caucicuri de iarna => distanta de franare mare. Daca eram cu cele de vara nu o comiteam. Acum am trecut la astea de vara, oricum e o regula: cand temp pe timpul noptii nu mai coboara sub 7 grade, e timpul sa treci la cele de vara.
Nu stiu ce anvelope aveti voi, dar eu de vara trecuta am Tigar Winter. Repet, din vara, ca atunci le-am gasit, si le-am luat. Nu circul foarte mult, deci rezista si la parioada de toceala mai mare. Comportamentul lor pe timp de iarna a fost exceptional. Nici macar o data nu am avut nevoie sa scot lopata, sau ma impinga careva, chiat ca a fost vorba de zapada virgina de 20cm sau de gheata cu zapada afanata peste (v-am zis ca la Iasi nu se da cu nisip nu?). Dar, chiar mai bine decat iarna, s-au comportat pe timp de vara. Cauciucul a fost putin mai moale in lunile august, septembrie de la temperaturi. N-am avut niciodata nevoia sa plec cu demaraj serios si sa-mi derapeze anvelopele. Pur si simplu se lipeau de asfalt si ma duceau inainte. Am patit si reversul situatiei, nevoia de frana brusca. Nu am abs, dar ca niciodata, m-am infipt in loc cu ele, ca altfel praf ii faceam BMWul lu ala.
Nu va contrazic, si eu vreau sa iau acum de vara, ca se stie ca uzura creste serios, dar la capitolul aderenta, o sa-mi para rau. Poate sunt eu mai norocos cu Tigar.
mda corect ar trebuii obligatoriu si cele de vara,bine punctat.
Cristi… la Cluj ninge acum :) Cred ca mai tin putin cauciucurile de iarna :)
@Vasiliu Dumitru – Sincer nu cred ca e o solutie buna. Iarna cauciucurile de iarna chiar isi fac treaba. Materialul din care sunt facute ajuta mult masina. Nu cred ca ar trebui abrogata aceasta lege. E ok. Dar totusi, vara oamenii sa revina la cauciucuri de vara.
Spui tu ca este scum, dar asta e in prima faza. Ulterior e un avantaj.
Uite, de exemplu eu am cauciucri de iarna de 4 ani. De vara am de 5. Inca le folosesc pe aceleasi pentru ca iarna folosesc unele, vara altele. Daca foloseam un singur tip de cauciucuri pana acum trebuia sa le inlocuiesc cel putin o data. In plus, cauciucurile (oricare dintre ele) se termina mult mai repede daca nu sunt folosite in sezonul corect…
foarte adevarat ce spui cristi, dar ce putem face?
totul a fost politic cu legea asta, bazat pe un adevar, si folosit la maxim
sti cum e cristi, ca sa iti spun un secret
anual exista licitatii, in care se cer anumite marfuri
de ex: statu cauta pe cineva care are puterea finaciara ca sa cumpere, stocheze si sa distribuie marfa X, in cazul nostru, cauciucuri de iarna
dar cum obligi populatia sa cumpere cauciucuri de iarna? mai ales ca e si criza? pai prin lege !
si uite asa, ajungi sa dai o licitatie la firma X, firma detinuta de un parlamentar, firma care importa, stocheaza si distribuie anvelope !
asa da firma ! garatat ca va merge si va avea un profit imens !
intelegi unde e ideea de lege la noi ?
stai linistit ca la anu apare si legea cu anvelope de iarna !
inca nu au in depozit destule anvelope ca sa acopere cererea deaia nu exista lege !
dar va fi de la anul !
am dat 68 ron pentru demontare cauciucuri de iarna, echilibrare si montare cele de vara
20 – demontare cele de iarna
20 – montare pe janta cele de vara
20 – plumb
8 – pt echilibrare
e mai ieftin sa ma duc sa imi iau 4 jante si sa mi le schimb eu
daca in 1 an platesc 140 ron, la second cu 200 ron iau 4 jante
si uite asa, in 1 an imi iau 3 jante de la second, cu 50 ron bucata
De ce nu lasam legea asa cum e, ca si-a dovedit utilitatea si sa nu mai carcotim. De ce suntem un popor de plangaciosi si nu unul care ar trebui sa priveasca cu optimism si solutii la viitor???
@V9 – Legea se poate imbunatati. In situatia de fata vad foarte multi oameni care nu au de gand sa-si puna cauciucuri de vara pentru ca “deja le au pe cele de iarna” iar lucrul asta nu poate sa fie un lucru bun, pentru nimeni. Nici pentru mine nici pentru tine…
Am cauciucuri de iarna de 5 ani pe masina,fac multi km pe luna,bag des Constanta-Neamt,nu s au uzat deloc,nu probleme la franare…
Ce pericol ar reprezenta cauciucurile de iarna pentru soferi/circulatie in timpul veri ? Cum nu sunt sofer, habar nu am. Daca exista vreun pericol, atunci ar trebui sa fie obligatorii.
@garetbora – distanta de franare creste considerabil sau pe carosabil umed aderenta cauciucurilor tinde spre 0… Au fost doar doua dezavantaje care mi-au venit rapid in minte.
la asa salarii, la asa economie, e mult 1000 ron pt 4 cauciucuri la matiz
dar le-am luat
Am umblat si eu o vara cu astea de iarna si s-au uzat f repede (fara sa pun brusc multe frane). Nu merita sa le tii pe astea de iarna vara. Adica in loc sa te tina 3 ani (3 ierni) te tin 1 an.
Iar la siguranta sunt mai nasoale astea de iarna folosite vara. Unele nu au acel sant circular pt scurgerea apei, deci sunt sanse f mari sa ti se intample fenomenul de acvaplanare mergand cu astea de iarna vara.
Mai e o kestie, cica astea de iarna folosite vara uzeaza planetarele (la viteze mari, peste 90km/h).
Deci nu e nici un deal sa le tii vara. Bucurati-va ca le aveti pe astea de iarna pt iarna viitoare, mai dati un ban, luati de vara si tot iesiti mai bine si mergeti in siguranta.
Nu inteleg fenomenul. De ce cauciucurile de iarna zici ca au distnta mai mare de franare? In mod normal sunt mai “moi”, ar trebui sa franeze si sa demareze mult mai bine ca cele de vara. In schimb se uzeaza tocmai din aceasta cauza mult mai repede. Eu cred ca de asta nu sunt obligatoriu de inlocuit vara. Pe de alta parte, in Formula 1 cauciucul ideal (adica impoozibil de atins) este cel care are o consistenta foarte moale (gen guma de mestecat) dar sa nu se uzeze foarte mult. Sunt doua cerinte contrare, antagonice. Compromisul tehnologic la care s-o ajuns este cel actual, cauciucuri in care dupa terminararea cursei poti sa-ti bagi degetul prin ele, sunt foarte moi si trebuie schimbate relativ des). Este o discutie particulara pe timp de ploaie, unde profilele de iarna cred eu, scot mai greu apa de pe traseul cauciucului. Pentru sezon ploios intens sunt cauciucuri speciale pentru ploaie (Uniroyal). In concluzie: pe ce te bazezi cand zici ca distanta de franare a gumelor de iarna este mai mare ca a celor de vara in sezonul estival?