- Oferte interesante la eMAG în noaptea asta
- Vă recomand o vulcanizare la care puteți să vă programați online
Câteva cuvinte despre masajul medical/kinetoterapie
Am avut plăcerea să stau de vorbă cu Daniel de la masajarad.ro și i-am pus câteva întrebări. Sper ca ceea ce mi-a povestit să vă ajute și pe voi.
De ce masaj medical/kinetoterapie?
În ultima vreme, terapiile alternative au câștigat foarte multă popularitate în rândul celor care au probleme de natură medicală. Am învăţat meserie alături de prof. Petre Gradinaru specialist în recuperare medicala – kinetoterapie și prin mâinile mele trec zilnic zeci de persoane cu probleme. Poate că, pentru mare parte dintre voi, multe tehnici reprezintă încă un tărîm necunoscut, însă se pare că din ce în ce mai mulți oameni apelează la masajul terapeutic pentru diverse afecțiuni. Și mulți se vindecă! Oamenii vin la masaj să primească masaj, mulți dintre ei primesc terapie. În funcție de natura afecțiunilor, noțiunea de masaj trece spre o altă parte, una în care întră în peisaj terapia în sine și tehnicile de bază în masajul medical. Să ne înțelegem. Terapia începe de când pacientul intră pe ușă. Dincolo de cabinetul în sine sau patul de masaj, întodeauna există comunicare. Asta ne ajută pe noi să stabilim rapid un profil al pacientului, înainte ca acesta să ne spună problemele lui.
Ce fel de oameni îți calcă pragul?
Nu cred că aici putem clasifica oamenii după rang sau statut social. M-am obișnuit să nu fac diferențe, pentru mine sunt oameni care au nevoie de ajutor. Nu fac diferențe și nici nu cred că este etic. Totul este personalizat, tehnica este îmbinată în funcţie de necesităţile pacientului, fiecare pacient îţi vine cu anumite probleme pe care trebuie să încerci să le rezolvi.
– Ești o persoană ocupată și de cele mai mult ori ești nevoit să refuzi anumiți pacienți pentru că timpul nu îți permite alte programări. Te bucuri de o mare popularitate în Arad și îți calcă pragul chiar și oameni din țară. Cum te simți în astfel de momente?
Eu cred că trebuie foarte multă dăruire și înclinaţie spre direcţia asta. Uneori lucrez și 12 ore pe zi și nu pot spune că îmi este greu. Îmi place ceea ce fac și sunt de părere că muncind am posibilitatea să evoluez, să devin mult mai bun în fiecare zi. În meseria mea, toată viața avem de învățat. Apar tehnici noi, informații noi. Niciodată nu voi putea spune că le știu pe toate, știu doar că toată viața sunt într-un proces de învățare.
Spune-mi principalele motive pentru care oamenii apelează la tine.
Motivele sunt diverse. De la simple dureri de spate, până la gimnastică recuperatorie, circuit de recuperare etc. Vezi tu, oamenii duc o viață foarte sedentară și mulți nu ai chef să facă mișcare sau nu conștientizează că avem nevoie de sport în viața de zi cu zi. Așa apar și problemele. Trăim într-un ritm alert şi asta ne face să uităm de cele mai multe ori de propriul organism şi mai ales de nevoile acestuia.
Mă frământă o întrebare. Sunt foarte multe femei care apelează la masajul anticelulitic. Chiar ajută?
Întradevăr, masajul anticelulitic este foarte căutat. În lupta cu celulita alimentația joacă un rol important, chiar dacă dieta anticelulitică nu este extremă, alimentele care mențin corpul sănătos sunt cele care îndepărtează sistematic țesutul adipos. Hidratarea constantă sau realimentarea cu apă împiedică corpul să reţină lichide. Daca nu bei suficientă apă, corpul o reține de fiecare data cand are ocazia, asta înseamnă kilograme în plus și senzație permanentă de balonare. Masajul anticelulitic este unul dintre cele mai cunoscute tratamente împotriva celulitei, însă atrag atenția că efectele sunt de moment, învingem greu celulita și trebuie să avem în vedere că avem nevoie de mult mai mult decât un astfel de masaj, este nevoie și de răbdare, eliminarea sedentarismului și o alimentație corectă. Din experiența acumulată până acum, pot spune că mâinile pricepute a unui maseur profesionist sunt cele mai eficiente arme împotrica țesutului adipos. Meritul masajului anticelulitic este acela că stimuleaza circulaţia sanguină şi limfatică, astfel eliminăm foarte multe toxine și apă pe care organismul o reține în țesuturi. Pe lângă dispariția celulitei, pielea este ajutată să devină elastică, fermă și muschii vor avea parte de o excelentă tonifiere.
Să presupunem că îți calcă pragul un pacient care acuză dureri de spate și vine la tine la recomandarea unui medic specialist. Cum decizi ce metode trebuie puse în aplicare?
În acest caz nu este foarte greu. Tratamentul durerii de spate se bazează întodeauna pe cauze, localizare și intensitatea durerii. Ca efecte ne dorim reducerea durerii, reducerea inflamațiilor, relaxarea musculaturii contracturate, recuperarea poziției corecte a coloanei.Terapia prin mișcare controlată se poate aplica cu ajutorul unei scheme diferite pentru fiecare pacient în parte. Dacă vine la recomandarea unui medic, deja există un diagnostic și acesta ne indică ceea ce avem de făcut. Masajul în sine nu înlocuiește tratamentul medical, însă este foarte eficient în ameliorarea sau chiar dispariția durerilor lombare.
Un mesaj pentru cei care citesc acest material?
Sport. Cât mai mult sport. Indiferent de vârstă, o viață sedentară nu aduce nimic bun. Niciodată nu este prea târziu să învățăm să avem mai multă grijă de propria persoană.