Cat costa o inmormantare?
19 Jan 2011 @ 12:24
Acesta intrebare pleaca de la un comentariu la postul in care spuneam ca "popa e moca". Parca nu imi vine sa cred ca poti sa ajungi sa platesti 5000 lei ca sa-ti ingropi mortul dar, in tara asta totul e posibil.
Pana la capela costurile ar fi in jur de 3000 de lei. Cu groapa cu tot e posibil sa se ajunga la 4000-5000. Asta la Arad .
Acum sunt chiar curios, cat costa o inmormantare cu totul, cu tot ceea ce presupune ea.
In functie de zonele tarii obiceiurile difera dar un cost tot trebuie sa fie. Care e asta? Cei care au cunostiinta despre asa ceva, sa lase un comentariu.
Ti-a placut acest articol?
daca nu esti “pregatit” din timp sa ai loc de veci …. stiu ca te sare lejer de 50mil :) cu totul, iti dau diseara un raspuns mai exact pt ca din pacate eu m`am lovit de treaba asta anul trecut.
Eu nu stiu de ce te mira, in cta se practica locurile de veci luate in rate. Acum gandeste-te la cat ajunge unu de trebuie si esti nevoit sa faci rate
Scump, scump de tot…
Dacă nu-ţi permiţi să dai atâţia bani ce faci?
@A.Dragos – Stai cu el in casa pana faci rost de bani. ;))
am revenit, costurile pt un “loc de veci” la malu marii cica e fro` 180milioane :) si in astia cica ar intra serviciile lor, costiug alea alea. In fine, noi anu trecut pe langa aia am mai cheltuit undeva la 50-60mil . :)
Deci la noi nici macar sa mori nu prea iti permiti ….trist dar adevarat
ps. legat de postu cu popa e moca, si eu sunt satul de ei pana peste cap si chiar ca merita la unii din ei sa le faci ca`n bancu cu “vezi ma ninja ca nu`i ca`n filme!”
In zona Sucevei o inmormantare la tara cap coada, te ajunge undeva la 3000 Ron. Dar daca ai o familie numerosa si cum romanul da petrecere la inmormantare te ajunge la 5000-6000 Ron.
No…anul trecut mi-o zis mama ca o doamna din Aiud se plangea ca o costa 3000 de lei locu’ de veci. Si ca mai bine da banii pe medicamente, ca oricum nu-i place pozitionarea…
E extrem de scump sa faci o inmormantare tipic romaneasca, cel putin in Ardeal cam e. Trebuie groapa, platiti oamenii, sicriu, vreo 3 preoti sa dea bine ( platiti bine), niste cantori, batiste si lumanari pentru toata lumea, prosoape pt neamuri, colaci, colivute mici in paharele cu bombonele si cocos( daca te respecti), inchiriat sala pentru pomana, mancare ( scapi mai usor daca-i vreun post), sifon/ apa minerala, tuica si vin. Daca te dai mai ocos, iei si suc. Mai platesti benzina unor prieteni sa aduca neamurile de la tara, mai dai la amaratii de la cimitir, mai una alta.
Asta-i cand te baga in groapa, metoda ortodoxa, scumpa si plina de…
Dar…daca alegi incinerarea scapi rapid. Nu mai platesti popa, ca biserica nu slujeste asa ceva, daca nu vine popa scapi si de o gramada de “invitati”. Dai bani numa’ la cuptor. Si-o masa mica pe undeva. Atat. Dar ai fost dat afara din comunitatea ortodoxa. Bine… numa’ verbal, ca de cotizat tot o sa cotizezi.
Pingback: Tweets that mention Cat costa o inmormantare? -- Topsy.com
So, esti in Bucuresti si te trezesti ca ti-a murit cineva drag. Cel mai ieftin iesi daca ai loc de veci cumparat in timpul vietii( mama si tata si-au luat si cu tot cu cavou chestii trestii i-a costat 70 de milioane doua locuri).
Cel mai comod e sa suni la o firma de pompe funebre cu care te intelegi sa faca tot ce trebuie de la spalat si imbracat mortul, scos certificat de deces… pana la caratul la groapa din cimirir, in schimbul ajutorului de inmormantare. Atat. S-a intamplat de curand la noi in familie si asa am procedat.
In afara de asta ne-a mai costat asa: taxa la popa 800lei (da stiu, ne-a dat chitanta pe 700, dar nu cred ca ei prezinta undeva chitanta lor, iar 100 afost pentru gropari), vreo 300 lei cumpararea a 24 de lumanari cu batiste banut si cate un pachetel, plus 2800 lei pomana de dupa inmormantare. Noi am facut-o la un restaurant, cred ca daca o faci acasa e mai ieftin, dar e mai mare bataia de cap.
So, daca adunam, avem in total fara firma de pompe funebre, dar adunand banii de loc de veci: 7400 lei. Repet,la Bucuresti. Bine daca n-ai loc de veci si cumperi atunci locul, cred ca e vreo 500 lei (asta nu stiu sigur), ramanand sa faci tu (supravietutorul) cavou mai tarziu. Asa ca daca scadem 3000 lei cavoul, avem pana la urma 4400 lei pe care tre’ sa-i ai in sifonier in caz de ceva. :D
Noi sa fim sanantosi!
calculele astea sint ok..atita timp cit iti permiti”luxul” sa mori in tara. Mama a murit acum 2 ani aici si i-am promis sa o duc innapoi la Petrosani. Un an innainte a fost deja foarte bolnava ,asa ca ne-am interesat in ce conditii o putem duce acolo. Cineva din tara se oferise sa vina cu o dubita pentru transport…DAR…nu ai voie sa transporti asa ceva numai daca ai o firma specializata in asta…in plus trebuiesc indeplinite anumite chestii pentru a putea trece granitele.Asadar am inceput cautarile in net si la firmele locale. Prima oferta primul soc…11000 de euro ;) a doua oferta al doilea soc tot 11.000 de euro. Am inceput sa caut in net si sa intreb la toate adresele posibile. Am primit ceva mai triziu si oferte de 2500 si de 3000 …selectia am facut-o doar luind in considerare firma care a raspuns cel mai promt intrebarilor mele…acolo am avut intradevar sentimentul ca atunci cind va fi nevoie vor fi aici. Am ales o firma a unui roman stabilit aici…l-am sunat seara si dimineata era aici…trebuie sa zic ca mama a murit pe 01.10- iar 3.10 este sarbatoare nationala…daca nu reuseam pe 2 sa terminam actele…ma mai costa o gramada conservarea …mai cu seama ca nu apelasem la o firma locala…A ajuns asa cum si-a dorit acolo unde i-am promis…cheltuilile in tara au fost mici comparindu-le cu cheltuielile de aici…popa, pomana, gropari…fiind catolici…Sper sa nu aiba nimeni nevoie de informatia asta…
Cum bine cred ca spuneam in Arad ma voi incadra in 5000 lei. De retinut locul il avem nu trebuie cumparat.
Pomana de dupa daca o faci la un restaurant te poate salta chiar mult.
Dar eu zic ca e suficient colaci si un pahar de suc sau tuica acolo la groapa. Cel mai scump lucru este sicriul care zic eu ca e unul frumos 2200 lei (cica-i din Spania). Apropo de sicriu am vazut si de 4500lei
Dupa ce scrieti voi aici nici nu-mi dau seama ce e mai scump, sa mori sau sa traiesti :|
sip,
vorbesti cu o detasare…, nu mi place!
Romanul ca romanul, pana nu se vaita tot degeaba.
Sa va zic cat costa in Italia o imnormantare aparuta pe neasteptate. Tatal colegei de birou a murit neasteptat. Si toate costurile au picat pe ea. Totalul total a fost 5000 de eur…
Mama ei, ca sa evite cheltuielile suplimentare datorate cumparaturilor pe fuga si-a facut o asigurare de inmormantare. Nu glumesc. Exista asigurari speciale de inmormantari, platesti pe luna X si la final te inmormanteaza cu onoruri proportionale cu suma asigurata.
Uitasem sa zic ca asta e costul cu cavoul deja cumparat pentru ca ei au cavou de familie.
Poti gasi pe http://www.funerarii.ro, cateva preturi care se practica la o firma de servicii funerare. Daca te uiti la un pachet de servicii funerare iti poti face o idee depre pretul unei inmormantari, in functie de pretentiile familiei celui care face inmormantarea. In pachetele funerare nu sunt incluse locul de veci si preotul.
@SIP: Da, sicriu frumos din Spania. Mortul se va duce acolo, nu-i asa? La cat va sta, la 3 camere? pomana la restaurant, desigur cu bucate alese si friptura, ca altfel nu primeste domnul. Vorba aia, uite, stramosii nostri mancau numai grau fiert si n-au ajuns in Rai cu siguranta.
Mda…
PS: ma intreb aceia care au sfarsit in gropi comune, ce fel de poamana or fi avut.
Voi aveti putina minte sa ganditi?…
2800 lei pomana de dupa inmormantare
No offense, cui dati atata pomana?
Pomana = ceva simplu, dat de pomana (cum se si spune). Coliva, mere (1 leu/kg), niste haine, oua. La asemenea sume s-o ajunge daca aveti sute de invitati.
Daca pomana = friptura, icre, masline, atunci e altceva. Ala e insa ospat, nunta, chef. Nu pomana.
Acasa sa fierbi graul, niste nuci, se pot face repejor 30 de pachete. Simple.
Caraghios, dupa logica voastra inseamna ca toti oamenii de acum 50-100 de ani n-au intrat in Rai ca n-au facut pomana la “restaorant”. Ridicol
Gogu – E dupa posibilitati. Nu de cei care isi permit imi fac eu probleme, ci de ceilalti.
Si apropo, la mormantare nu cred ca “se invita” vine lumea daca vrea si simte asta.
Cam scumpa excursia, cand te gandesti ca e doar dus, nu dus-intors…
@Andrea S. – Si eu mi-as fi dorit si si mama voia sa fie îngropatà la Mehadia. Prima problemà transportul 5000 de euro. Apoi pompele funebre, platesc eu caci mama era in varstà, deci pompefe fuebre ajung la vreo 2888 de euro, fara flori, fara ferpar Mama a urit un picut înainte de Rusalii, nu mai era loc sa o imormanteze au venit sarbatorile, si eu am ramas sa veghez sase zie…Nu au avut pat frigorific si nici cruce la capàtul mormantului nu i-au pus.Declaratia de deces am facut-o eu si tot am fost taxata 300 de euro.Astea-s momente cand nu realizezi ce se întamplà,esti ocupat cu plânsu, durerea este înfioratoare, acum cand privesc în urmà , regret ca nu i-amputut oferi o înmormântare mai acàtàrii.Nu din semetie ci din respect pentru mama.Cine poate sa facà o asigurare de obseca altfel, pàteste ca mine.Dar sà nu aiba nimeni nevoie…