Sari la conținut

Probleme cu biciclistii si pietonii

biciclist mortIn ultimul timp m-am confruntat cu patru probleme in trafic, sa le luam pe rand.

1. Biciclistii care circula pe carosabil.

Nu stiu care sunt discutiile cu biciclistii din ultima vreme, am vazut pe net tot felul de lucruri, dar sincer, n-am studiat problema. Totusi, ceea ce sesizez eu este prezenta in numar destul de mare a biciclistilor pe partea carosabila.

O parte din ei sunt atenti, circula cat mai aproape de bordura si atunci cand evita un canal, se uita daca pot sa faca acest lucru sau daca sar in fata unei masini.

Ma deranjeaza maxim acei purtatori de 2 roti care cred ca strada este a lor si atunci cand ocolesc o gura de canal sau o groapa, o ocolosesc de parca toata strada ar fi a lor. Mai mult, mai poarta si casti in urechi, ca sa nu auda ceea ce se intampla in jurul lor. Niste sinucigasi as spune…

Problema mea este in momentul in care imi sare cate un cretin din ala in fata si eu trebuie sa fac cine stie ce manevra sa-l ocolesc.

Ieri, pe la 18, am vazut un accident. Un biciclist, in fata tribunalului de pe Splaiul Unirii, a ocolit o groapa, a virat stanga fara sa se mai uite in spate, fara nimic. Cel cu masina de pe banda 1, a tras si el de volan stanga pentru a-l evita. Si credeti-ma, daca nu tragea de volan, biciclistul acum nu era bine. A tras omul de volan si a intrat in cel de pe banda a doua. Accident, pagube, d’astea. Credeti ca biciclistul a oprit, macar sa-si ceara scuze? Nu. Si-a vazut de drum ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

Toate astea in conditiile in care pe Splai exista banda speciala pentru biciclisti, pe trotuarul de langa Dambovita.

Ma intreb de ce nu folosesc biciclistii banda aia, ce nu le place la ea? Apoi, merita sa fii calcat de o masina pentru ca tie nu-ti place sa circuli pe banda destinata biciclistilor?

Inteleg ca nu le convine ceva la aceste benzi speciale pentru biciclisti, dar totusi, nici eu nu circul cu masina pe trotuar pentru ca nu-mi convine ceva la partea carosabila.

Este pana la urma o chestie de respect, ar trebui sa invatam fiecare ce inseamna respectul pentru cel din jur, daca nu ne pasa de siguranta noastra…

Si totusi, n-am nimic cu cei care circula pe carosabil si sunt atenti, sunt si din acestia.

2. Pietonii care stau ca vitele in fata trecerii de pietoni.

Ieri am oprit de patru ori pentru a le da prioritate pietonilor care se aflau la un pas de carosabil. Stateau in fata trecerii de pietoni si am oprit, preventiv. N-am asteptat sa puna un picior pe drum ca sa fortez oprirea, i-am vazut acolo, am oprit si i-am invitat sa treaca.

Doi mi-au facut semn sa imi continui drumul, nu aveau de gand sa treaca, ei doar stateau acolo, probabil ca asteptau pe cineva.

Un altul vorbea la telefon si se uita in directia opusa. Am oprit, l-am lasat sa treaca, nimic. Am pornit de pe loc si cand am facut juma’ de metru pe trecerea de pietoni, si-a adus si el aminte ca vrea sa treaca si a sarit in fata masinii…

3. Pietonii care se comporta precum pisicile

Stiti cum se comporta o pisica atunci cand ajunge in mijlocul drumului si vede o masina ca vine spre ea? In loc sa-si continue drumul, chiar daca mai are un metru pana pe partea cealalta, ea se intoarce sau ramane impietrita in mijlocul drumului.

Eh, la fel am vazut un caz zilele trecute.

O gagica trecea strada, nu era atenta, si dintr-o data a vazut o masina ca se indreapta spre ea. In loc sa grabeasca pasul, gagica a ramas impietrita in mijlocul drumului cu ochii bulbucati la masina ce venea spre ea.

Era o stana de piatra. In ultimul moment si-a dat seama ca poate totusi sa se fereasca si a facut cale intoarsa. A facut cale intoarsa exact ca o pisica proasta. Mai avea un metru pana pe trotuarul celalalt, ea a preferat sa traverseze 3 benzi de circulatie, pana in locul de unde venise.

Ma intreb ce-au in cap oamenii in aceste momente, instincul de conservare nu-i ajuta deloc?

4. Biciclistii care nu se dau jos de pe biclicleta cand traverseaza pe la trecerea de pietoni

Astia sunt altii care n-au treaba cu viata. Ei cred ca daca este trecere de pietoni e dreptul lor sa treaca pe acolo, calare pe bicicleta. Nu este chiar asa:

Art. 161

(1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede:

o) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta sau moped;

[via]

O intrebare pentru biciclisti: Aveti idee de ce va este interzis acest lucru?

Si cam atat despre pietoni si biciclisti, sper totusi sa-i vad mai responsabili pe carosabil, sa-i vad ca le pasa mai mult de viata lor si sa existe respect. Nu este chiar asa greu sa ne respectam unul pe altul, chiar daca suntem pietoni, conducatori auto sau biciclisti.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
27 comentarii
  1. BogDan 9 May 2013 @ 11:57

    Din ce ştiu, 100 din cei 122 de km de piste de biciclete au fost declaraţi ilegali. Numai ăl de sus ştie care sunt ăia, care sunt ăia pe care se mai poate circula şi tot aşa. Însă la primul punct îţi pot spune că tembelilor cu căşti în urechi le-aş face bicicleta guler. Nu de alta, dar ştiu cum este să claxonezi ca să depăşeşti şi când ajungi lângă bou, boul să tragă de ghidon, că habar nu avea că vii şi tu. Şi asta pe pista de biciclete. Când a pe carosabil e şi mai serioasă.

    Raspunde
  2. Alex 9 May 2013 @ 12:01

    apropos de 4, in mod normal ar trebui sa existe treceri de pietoni SI piste de biciclisti pe strada (una langa alta), pentru a permite traversarea biciclistilor fara a se da jos de pe bicicleta; e perfect legal, ca doar sunt pe pista de biciclete
    eu unul de cele mai multe ori trec pe trecerea de pietoni fara sa ma dau jos, dar numai daca e verde (si atunci cu o minima asigurare), sau in caz contrar numai dupa ce m-am asigurat ca soferii imi vor da voie sa trec (semn sau incetinire pana la oprire); pana la urma dincolo de lege e si intelegerea, ca spre exemplu daca luam dupa lege unul care intra intr-o coada pe bulevard de pe o strada cu cedeaza nu ar mai trebui sa intre in veci, dar pana la urma cineva ii acorda prioritate chiar daca nu are dreptul
    e bine sa fii sofer-biciclist, in felul asta poti sa faci schimb de know-how dintr-o ipostaza in alta, si intelegi mai bine cum sta treaba si ce reactii posibile poate sa aibe soferul sau biciclistul, dupa caz; nu e 100% safe (ca sunt multi nebuni si sinucigasi), dar e clar mai bun decat nimic
    si ai dreptate, mult prea multi biciclist sinucigasi, sau care merg fix pe mijlocul benzii, de parca strada ar fi tarlaua lor (si in bucuresti e inca bine, prin alte orase deja strada e a biciclistilor)

    Raspunde
  3. Catalina 9 May 2013 @ 12:02

    Majoritatea pistelor pentru biciclisti au fost desfiintate. Iar eu pe cea de pe splai am mers de vreo doua ori si mi-am promis ca nu mai fac acest lucru: e plina de gropi, nu ai cum sa le ocolesti pentru ca nu-ti permite spatiul, din loc in loc este spatiu de odihna pentru caini, pe anumite portiuni este plina de pescari, si nu toti sunt binevoitori, din loc in loc (mai rar, ce-i drept) sunt si masini parcate. Caz in care ar trebui sa ocolesc cu bicla in spate (ca sa nu deranjez ceilalti participanti la trafic). Asa ca prefer carosabilul dar ma asigur cand ocolesc vreo groapa sau vreun canal si semnalizez cu mana.

    Asa cum soferii trebuie sa aiba grija sa evite biciclistii, carutele, pietonii, cainii etc etc, asa si biciclistii se feresc de usile deschide la masini fara nicio asigurare in prealabil (eu am intrat intr-o usa deschisa de masina pe o pista de biciclete situata pe trotuar!- pentru ca citez “sunt grabit sa ajung la examen”).

    Iar ca biciclist am grija sa nu intru in pietonii care trec in masa pe rosu desi ma vad de la distanta considerabila (port vesta reflectorizanta si zi si noapte) sau de soferii care au cedeaza dar se gandesc ca au timp de manevre si imi taie calea cand eu sunt pe drum cu prioritate, sau de unii soferi de autobuz care “au grija” sa te faca sandwich intre ei si masinile de pe margine sau care la semafor se distreaza stropindu-te cu apa mizerabila de spalat parbriz. Ca biciclist trebuie sa ma feresc de psihopati care ma urmaresc cu masina pe o distanta considerabila doar pentru ca li se pare haios, sau de marlanii pe scuter care ma imping cu roata scuterului in roata de la bicicleta din mers, doar pentru ca li se pare haios.

    Si trebuie sa ma feresc, ca biciclista, de colegii de trafic (soferi, biciclisti, pietoni) care imi toarna marlanii de cate ori au ocazia.

    Mai vrei? :)

    Continui sa folosesc bicicleta in orasul acesta pentru ca m-am adaptat la trafic in astia 3-4 ani de cand mi-am cumparat acest vehicul pe care il iubesc si pe care nu l-as da pentru vreo masina.

    Asa cum exista biciclisti neatenti in trafic, asa exista soferi (oho) si binenteles pietoni.

    Raspunde
  4. FaraSuparare 9 May 2013 @ 12:12

    niste comentarii pentru punctele 1 si 3.
    1 – e mult mai bine sa circuli pe carosabil decat pe trotuar ca biciclist
    Iar in afara faptului ca sunt ilegale majoritatea acelor piste, mai sunt si foarte proaste pentru mers. Ai borduri multe, denivelari, gropi, pietoni si tot ce iti mai trece prin cap.
    Dar intr-adevar trebuie sa fii mai atent. Si ai dreptate ca din pacate sunt multi care nu prea gandesc cand se suie pe bicicleta.
    3. aceasta reactie de a ramane pe loc e una instinctiva. Intr-un moment de panica, extrem de multi oameni pur si simplu se blocheaza si raman pe loc. Singura chestie e de cat de usor te panichezi

    Raspunde
  5. Marius 9 May 2013 @ 13:24

    Articolul asta este un bun exemplu de opinie emisa de un meltean care, dupa ce s-a vazut in masina, crede ca toti ceilalti trebuie sa se comporte dupa voia lui. Felul in care si-a condimentat articolul cu epitete gen “cretini”, “vite” arata cam cat respect cunoaste el. In privinta parerilor emise, acestea sunt niste lucruri la care dl criserb ar mai putea medita:

    1.Cica ce cauta biciclistul pe strada?! Pai, tu ce cauti domnule? Exact acelasi lucru il cauta si biciclistul – sa ajunga in alta parte pe un drum public. Carosabilul este al biciclistului la fel cum este si al alora cu volanul. Impacati-va cu ideea ca strada nu va apartine doar voua. Dupa aceea ar putea sa va vina ideea sa va comportati si prudent (sau civilizat) la volan.

    2. Ciciclstul nu este obligat sa stea pe banda de biciclisti daca banda aia il duce in alta directie decat aia in care vrea el sa mearga. Iar cei cu masina sunt obligati sa conduca aplicand conduita preventiva si sa reduca viteza pana la limita evitarii oricarui perisol, asa scrie in Codul Rutier.

    Raspunde
  6. Iulian 9 May 2013 @ 13:55

    La 1 din cate stiu eu, si cred ca stiu bine, este ilegal sa circuli pe carosabil atata timp cat pe acelasi sector de drum ai pista de biciclisti. Ca nu se face mentiune la starea pistei asta e altceva. Si stiu ce inseamna o pista proasta: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hg5MVD5B8Uo#t=140s

    Raspunde
  7. criserb 9 May 2013 @ 14:41

    @Marius – Referitor la “cretin”. Nu este un cretin ala care ocoleste o groapa si sare in fata unei masini? In plus mai are si casti pe urechi, asta ca sa nu auda ca masina este fix in spatele lui… tu cum l-ai numi? Om intelept? Pentru tine, ca biciclist, cat de mult conteaza ca ala care te-a calcat are sau nu legea de partea lui? Sa zicem ca nu o are, nu a condus preventiv, dar tu esti mort sau poate handicapat pe viata. Cat de mult conteaza pentru tine ca ala este vinovat sau nu? Tu tot intr-un scaun cu rotile esti, nu mai bine incerci sa previi acest lucru?

    1. “Cica ce cauta biciclistul pe strada?!” Ti-am vorbit strict de Spaliul Unirii, acolo sunt piste, deci mai incearca sa raspunzi inca o data.

    Si apoi niste chestii din lege, care probabil ca nu conteaza, ca sunt eu meltean…

    Art. 160
    (1) Bicicletele si mopedele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand.

    Daca pe directia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, conducatorii vehiculelor prevazute la alin. (1) sunt obligati sa circule numai pe aceasta pista. Se interzice circulatia altor participanti la trafic pe pista pentru biciclete.

    Si mai jos niste chestii care sunt incalcate frecvent, cel putin din ce am sesizat eu.

    Art. 161
    (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede:
    d) sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
    i) sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce pot fi folosite;
    o) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta sau moped;
    r) sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;

    Dar da, eu sunt rau ca am adus in discutie niste probleme care chiar exista si tu biciclistul ala corect nu vrei sa deschizi ochii sa vezi ca sunt multi biciclisti, prieteni de-ai tai poate, care n-au nicio treaba cu mersul pe bicicleta. Pana o patesc…

    SI repet, n-am nimic cu biciclistii, am cu aia “cretini” care nu stiu sa circule, carora nu le pasa de viata lor. In rest, nu-mi pasa ca circula pe strada, nu ma deranjeaza, sa circule pe unde vor, dar sa nu fie sinucigasi.

    Raspunde
  8. criserb 9 May 2013 @ 14:44

    @Iulian – Asa este, piste de biciclete sunt proaste si de multe ori blocate. Totusi, sunt cazuri in care pistele sunt ok, iar daca sunt ok de ce sa nu fie folosite si biciclistul sa foloseasca partea carosabila?

    In plus, nici drumurile nu sunt foarte bune, dar n-am vazut ca masinile sa circule pe trotoar pentru a ocoli niste gropi :)

    Raspunde
  9. vlad b 9 May 2013 @ 16:38

    Legat de Art. 161 – Nu stiu sigur de ce e interzis dar presupun ca are legatura cu viteza de deplasare a celui care traverseaza relativ la cat timp ii trebuie unui sofer sa observe biciclistul si sa opreasca sau incetineasca. Daca un nu om poate iesi destul de repede de dupa o masina parcata si sa se arunce in fata masinii sa se uite daca poate trece inainte, un biciclist o poate face de cateva ori mai repede. Un coleg spune ca articolul 161 e pentru a micsora numarul de atacuri de inima in grupul soferilor :)

    Raspunde
  10. Marius 9 May 2013 @ 16:49

    Am senzatia ca tu nu intelegi unele lucruri fiindca ai mers pe drumurile noastre doar in masina. Eu bat drumurile cand pe patru, cand pe doua roti. De aceea reiau: chiar daca o fi existand o pista de ciclisti in Unirii, aia este inutila daca il duce pe biciclist inspre Universitate in vreme ce el vrea sa ajunga pe Splai, la Palatul de Justitie. In situatia aia, biciclistul este nevoit sa iasa de pe pista si sa se inscrie de pe o banda pe alta spre o alta directie.

    Iar art. 160, primul alineat se refera la mersul ciclistilor in coloana. La al doilea alineat spune clar: “DACA pe directia de deplasare exista o pista …”.

    La art 161 aliniatul i se refera la drumuri in afara localitatilor.

    Si: daca exista tampiti care merg cu o mana/mainile ridicate de pe ghidon, cu atat mai rau pentru ei, dar cred ca numarul lor este infim fata de numarul soferilor care iau o mana/mainile de pe volan, care vorbesc la mobil sau butoneaza radioul/CD playerul.

    Sunt dezamagit cand vad ca in loc sa pledezi pentru prudenta si civilizatie in trafic, tu n-ai gasit altceva mai bun decat sa asmuti lumea impotriva biciclistilor.

    Raspunde
  11. criserb 9 May 2013 @ 17:00

    @Marius – nu asmut pe nimeni impotriva biciclistilor, este un post despre ei, au fost altele in care vorbeam si despre soferi. Eu povestesc experiente din viata mea, ceea ce vad eu zi de zi si incerc sa nu generalizez, pe cat posibil.

    Totusi, spune-mi ca sunt batut in cap, dar eu nu inteleg ce vrei tu sa zici cu “unde il duce pista”.

    In caz concret avem http://goo.gl/maps/zHzKP despre locul asta vorbeam eu.

    Vrei tu sa-mi zici ca daca biciclistul merge spre Splai ar trebui sa aiba banda speciala in directia aia? Pai la masini cum e, masinile nu se incadreza si ele din timp in directia de mers?

    La biciclete de ce sa nu fie asa? Ok, avem pista pe 500m, sau cat este acolo, dupa care se incadreza spre directia in care vrea sa mearga. Eu asa o vad, logic.

    De ce ar trebui biciclistul sa aiba piste pentru fiecare directie in care ar vrea el sa ajunga?

    Raspunde
  12. Simina 9 May 2013 @ 22:23

    Cu punctul 2 sunt de acord. De cate ori nu am oprit ca sa dau prioritate pietonilor doar ca sa realizez ca ei stau de fapt degeaba in dreptul trecerii de pietoni si ca nu au nici un gand de a traversa?! Si uite asa ma enervez si ma gandesc ca daca totusi se hotarasc sa traverseze, eu pornesc in momentul acela si de undeva apare un politist? :)) Deh… :)

    Si cu biciclistii oricum am probleme pentru ca imi taie vesnic calea. Fie ca sunt la volan, fie ca ma plimb ca pieton pe strazi… Mi se intersecteaza des drumul cu al lor si ne stam mereu in cale :))

    Raspunde
  13. Irina 9 May 2013 @ 22:44

    Draga domnule care detii acest site/blog/whatever. Hai sa iti explic de unde porneste ignoranta ta si de unde toate aceste comentarii malitioase de mai sus la adresa ta.

    In primul si in primul rand, care este scopul unui vehicol? Pentru ca, sa fim seriosi, nu s-a inventat roata pentru ca cineva se plictisea si avea nevoie de ceva cu care sa-si umple timpul intr-un mod amuzant si a zis UITE! CE TARE! SE INVARTE!…Scopul unui vehicol este de a te duce la destinatie in cel mai rapid si eficient mod.

    Acum 20-30 de ani, masina era cel mai eficient mod pentru ca se putea deplasa rapid, nu foarte multa lume detinea un astfel de vehicol, nu se creau ambuteiaje, drumurile erau destul de late si totul era ok. Intre timp, a venit epoca creditelor doar cu buletinul si carnetelor luate pe spaga si brusc drumurile au devenit neincapatoare pentru avalansa de autoturisme si un drum de 20 de minute cu masina s-a transformat intr-unul de o ora.

    Cu toate astea, oamenii care detin carnet se incapataneaza sa mearga cu masina personala zilnic pentru drumuri de 2-3 km sau pana la serviciu, calatorind singuri in masina. Astfel, eficienta vehicolului numit masina a scazut drastic, in ciuda faptului ca ani de-a randul s-au realizat zeci si sute de planuri urbanistice pentru facilitarea transportului cu masina. Si probabil ca o sa se continue aceste PUZ-uri in aceeasi maniera, pana cand va exista o schimbare de mentalitate.

    Unii au gasit insa o solutie mult mai eficienta de a ajunge la destinatie – cea mai eficienta, as putea spune – si anume BICICLETA. In tari civilizate, precum Olanda, biciclistii sunt respectati in trafic si au propria banda pe carosabil pentru ca CINE SE SUIE PE BICICLETA CLAR VREA SA AJUNGA UNDEVA RAPID, IAR DACA TOTUSI NU ARE UN PARCURS PRECIS, MACAR NU OCUPA 2M IN LATIME. Mai mult, nici nu sufoca aerul cu noxe in timp ce stau la cozi interminabile la semafor.

    Raspunde
  14. Irina 9 May 2013 @ 22:45

    Pana de curand nu am circulat cu bicicleta pentru ca, sincer, mi-e frica de nebunii din trafic (taximetristii predominant) care circula cu viteze cu 20-30km/h peste limita legala (eh, ia vezi, gasesti o lege si pt asta?). Astazi m-am avantat pe traseul 13 Septembrie-Izvor-Cismigiu-Eroilor si pot sa-ti spun cateva lucruri:

    1. Trotuarele sunt sufocate de masini parcate si de oameni care nu prea vor sa se dea din calea ta, chiar daca circula (incredibil!!!) tocmai pe pista (prealaudata pista!) de biciclete. Si, pe deasupra, asfaltul e atat de peticit incat traseul e un “bumpy ride” care iti strica bicicleta si echilibrul pe ea.
    2. Bordurile. Sunt iesiri de pe stradute laturalnice la tot pasul si bordurile nu sunt gandite pentru biciclisti deloc. Sunt mult prea inalte si iti strici camerele.
    3. Ai zis tu ca de ce nu ne dam jos de pe bicicleta la fiecare trecere. Pai, vezi tu, pentru ca de obicei trecerile sunt printre putinele portiuni de drum in care poti sa mergi repede si relativ sigur (mai sigur decat pe trotuar sau pe strada), deci ar fi total ineficient sa ma dau jos de pe bicicleta tocmai la trecere.

    In final, de ce ar fi mai bine sa mergem si noi, biciclistii, pe carosabil? Pentru ca si noi avem locuri unde trebuie sa ajungem, si poate vrem sa ajungem mai repede decat am merge cu masina. Traseul pe pistele de bicicleta are FOARTE multe obstacole, printre care masini, oameni, gropi, http://www.wall-street.ro/files/uploads/Piste%20ce%20dau%20in%20trotuare.jpg asta, sau celebrul copac: https://maps.google.com/?ll=44.429321,26.098119&spn=0.006466,0.012156&t=m&z=17&layer=c&cbll=44.42933,26.097983&panoid=uPYuqWmFJLCMkKWoWmLmWQ&cbp=12,95.88,,0,15.65

    Stii vorba aia, nu critica un om pana cand nu ai mers o mila in pantofii lui. In cazul de fata, nu critica un biciclist pana cand nu ai mers 1 km pe pista de biciclete. Eu zic sa te dai jos din masina aia in care mergi singur la serviciu zilnic, fa un pic de miscare si nu mai invoca legi din carton. Biciclistul ar trebui sa aiba piste in ORICE directie vrea el pentru ca el vrea sa ajunga in timp util unde merge, nu sa iti miroasa tie noxele. El nu sta intr-o cutie de metal, comod, si apasand 3 pedale alternativ, ci pedaleaza efectiv, facand un efort sa ajunga la destinatie. Asa ca, din cutia ta de metal, cred ca ai putea sa faci si tu un efort de atentie si sa circuli preventiv in apropierea biciclistilor.

    Raspunde
  15. Vlad 9 May 2013 @ 23:41

    Am permis de 6 ani, de 3 ani ma duc cu bicicleta in centrul Clujului (evit pe cat posibil sa ma duc cu masina in centru din cauza lipsei locurilor de parcare). Consider ca vad lucrurile din ambele perspective.

    Inainte sa generalizezi pornind de la un singur exemplu, poate ar trebui o saptamana sa te dai cu bicicleta, sa lasi masina doar pentru drumurile cand ai de carat ceva, sunteti mai multi sau e distanta mai mare de 6 km dus intors.
    Ai sa descoperi cateva lucruri interesante:
    1. La capitolul abateri grave/posibil accident, soferii conduc detasat in fata biciclistilor (compar adulti cu adulti). Nu te vad (esti mai invizibil decat un motociclist), nu acorda prioritate cand te vad, ca prioritatea de dreapta e pentru masini si bicicletele nu vin de pe drum cu prioritate. Sensurile giratorii si virajele la stanga nu sunt pentru toata lumea (cred ca majoritatea care incearca bicicleta in oras renunta din cauza asta). http://www.trafictube.ro/l-dracului-biciclist/
    2. Pistele de biciclete sunt facute din birou de niste idioti. Idioti care nu s-au dat cu bicicleta in ultimii 10 ani. Piste de biciclete dublu sens pe strazi cu sens unic, daca vii fata in fata cu masina esti in dreapta soferului, pe stil englezesc. Piste de biciclete care se intrerup la fiecare strada cu bordura inalta/dreapta. Si multe altele.
    3. Parcatul pe pista de biciclete, sport in masa. 4 din 5 pietoni se trag.
    4. Educatia rutiera ar trebui sa fie obligatorie in scoala. Sa vina un nene de la politie si sa invete lumea cum se trece strada, pe unde se trece strada, cum e cu prioritatea de dreapta, cum semnalizezi.
    5. Sunt “locuri de parcare” pentru biciclete fix unde ai treaba, exact in usa, intotdeauna :D.
    6. Nu prinzi de doua ori un semafor.
    7. 75% din biciclisti nu semnalizeaza cu mana. Makes a world of difference.
    8. Chestii la care incalc legea:
    – daca trec pe trecere cu un pieton, nu ma dau jos de pe bicicleta (singur, ma dau jos intotdeauna si prefer sa circul pe carosabil pe cat posibil).
    – daca merg inainte pe o strada cu mai multe benzi, banda 1 fiind obligatoriu la stanga cu verde intermitent in timp ce trec pietonii, trec cu pietonii, nu mai schimb banda. Cred ca e mai bine pentru toata lumea.
    – daca ma grabesc, trec cu masinile sau cu pietonii, la care se face verde mai repede.
    – cand vin din oras, merg 150 de m pe un trotuar putin circulat, ca sa scutesc un ocol maricel si fara piste de biciclete.

    “De ce ar trebui biciclistul sa aiba piste pentru fiecare directie in care ar vrea el sa ajunga?”
    De ce ar trebui sa aiba soferul drum pentru fiecare directie in care ar vrea el sa ajunga? Civilizatie? Comoditate?

    Raspunde
  16. criserb 10 May 2013 @ 00:08

    Draga Irina,

    Tu ai citit cu atentie ce am scris eu, dar cu atentie? Am zis eu ca nu este bine sa mergi cu bicicleta? Am zis eu ca eu nu am bicicleta si nu cunosc aceste probleme? Am bagat eu pe toata lumea la un loc? N-am zis nimic din toate astea, am atras atentia asupra unor biciclisti care nu stiu sa respecte niste reguli de circulatie. Alea care sunt. Asa cum eu sunt obligat sa respect niste reguli, asa sunt si biciclistii obligati. Unii le respecta, sa zicem ca majoritatea, dar unii nu. Am scris acest post pentru ca aia putini care nu le respecta sa inteleaga ca ar trebui sa le respecte, asa cum le respect si eu.

    Ar trebui sa le respecte mai mult ca cel care conduce o masina, pentru ca in caz de accident biciclistul o sa iasa mai sifonat. Este gresit ca mi-am dorit asta?

    Tu-mi vorbesti mie de Olanda, dar uiti ca traiesti intr-o tara cu 100 de ani in urma. Tu vrei piste de biciclete intr-un ora care oricum este sufocat de masini. Tu realizezi ce s-ar intampla cu orasul asta, cu o banda in minus pe fiecare drum?

    Eu traiesc in zilele astea, imi dau seama ca binele pe care il doresti tu, eu si multi altii nu o sa-l vedem zeci de ani de acum inainte. Trebuie sa constientizam asta. Suntem in urma tutror tarilor cu multi ani de zile si acolo o sa ramanem. Nu avem bani pentru batrani, pentru bolnavi, pentru copii si vrem piste de biciclete. Hai sa fim seriosi. Nu este o prioritate… si chiar daca ar fi, nu sunt bani.

    Si daca nimeni nu ne ajuta, hai sa ne ajutam intre noi, sa facem mersul pe bicicleta mai responsabil, sa-i tragem de mana pe cei care nu stiu sa circule, spre binele lor.

    Nu am nimic cu cei care circula pe carosabil, am cu cei care circula prost. Cu aia care nu se asigura, cu aia care schimba banda fara sa semnalizeze, cu aia inconstienti. De viata lor este vorba, in primul rand. Eu nu vreau sa mai vad biciclisti intinsi pe sosea, chiar nu-mi vreau.

    Referitor la 3. Ai zis tu ca de ce nu ne dam jos de pe bicicleta la fiecare trecere. Pai, vezi tu, pentru ca de obicei trecerile sunt printre putinele portiuni de drum in care poti sa mergi repede si relativ sigur (mai sigur decat pe trotuar sau pe strada), deci ar fi total ineficient sa ma dau jos de pe bicicleta tocmai la trecere. Tu faci cum vrei, cand unul o sa te calce pe trecerea de pietoni pentru ca tu consideri ca asa e normal… o sa-mi dai dreptate.

    Tot ce am scris este pentru a atrage atentia celor care au minte sa inteleaga, cei care n-au… e treaba lor.

    @Vlad – deci tu esti constient ca conducatorii auto nu acorda o mare atentie biciclistilor si totusi nu imi dai dreptate cand spun ca biciclistii ar trebui sa aiba mai mare grija de pielea lor… ciudat.

    De ce ar trebui biciclistul sa aiba piste pentru fiecare directie in care ar vrea el sa ajunga? era vorba de altceva. @Marius sustinea ca ar trebui piste pentru bicicleta continue, pe directia fiecarui biciclist. Adica sa nu mai trebuiasca sa treaca strada ca sa o ia pe pista ce-l duce in locul in care are nevoie. Asa cum ala cu masina trebuie sa se incadreze pentru schimbarea directiei de mers, asa ar trebui si biciclistul.

    @All – apropo de intrebarea mea din post, ultima, un singur raspuns am primit, numai @Vlad B a inteles de ce nu este ok sa traversati pe trecere cu bicicleta, restul…

    P.S. V-am zis, este un subiect despre biciclete, nu vorbesc acum de masini, daca vreti subiecte de masini si de cum conduc unii, cititi posturi despre masini, n-am de gand sa fac acum comparatii. Nu este subiectul acestui post.

    Raspunde
  17. Vlad 10 May 2013 @ 02:13

    @Irina: Cand treci singura pe bicla pe trecere, ti-o cauti. Si o sa ti-o gasesti pana la urma. Cred ca cea mai mare greseala la biciclisti e ca se considera pietoni, cand de fapt sunt aproape soferi si ar trebui sa circule in consecinta.
    @Criserb: Mersul preventiv, previzibil si semnalizarea sunt de la sine intelese. Pe jos, pe 2 sau pe 4 roti. Sau cel putin asa e pentru mine. Imi asum riscurile cand pun piciorul pe zebra, cand ma dau cu bicla si cand ma urc la volan.
    Daca te dai cu bicla o saptamana, garantat o sa ai la subiecte pe blog. Trust me.

    Raspunde
  18. criserb 10 May 2013 @ 02:33

    @Vlad – sunt de la sine intelese pentru cei cu cap, restul… sunt prea cu nasul pe sus ca sa semanalizeze, fie ca este vorba de 2 picioare, 2 roti sau 4.

    Cat despre mersul meu cu bicicleta… am destul de mult de mers pana la munca, as fi cam transpirat si nu e ok, apoi, sincer, mie nu-mi plac cainii care ma alearga, prefer sa ii evit, atat cat pot.

    In rest, imi plac cele 2 roti, au fost ani buni in care nu ma dadeam jos de pe ele, eram capabil sa dorm cu bicicleta in pat :)

    Raspunde
  19. andreea 10 May 2013 @ 09:19

    ok, eu inteleg ca te iei de aia care circula aiurea pe bicicleta. insa e la fel de adevarat ca sunt la fel de multi (procentual vorbind), sau poate chiar mai multi, soferi care circula la fel de cretin. iar de pietoni nu mai zic, cei mai multi sunt parca picati din luna. d-asta este incorect sa ne luam DOAR de biciclisti si d-aia s-a si suparat lumea (sau cativa dintre comentatori).
    problema nu sunt biciclistii care conduc prost, problema e una generala: n-avem piste ca lumea, n-avem respect fata de ceilalti participanti la trafic, circulam cum ne duce capul si cum iesim mai repede dintr-un blocaj.
    dintre toate astea problema cea mai mare e respectul. asa cum zici si tu, nici soferii nu ocolesc gropile ajungand pe trotuar (sau ma rog, nu ar trebui). deci nici biciclistii nu ar trebui sa mearga “orb” doar pentru ca nu au piste.

    probabil ca ne vom tot lovi de problemele astea (ba ca biciclistii, ba ca soferii, ba ca trotinetele) atat timp cat nu ne schimbam modul de interactiune cu ceilalti. stau sa ma gandesc daca o campanie mediatica agresiva in sensul asta ar putea schimba ceva.

    Raspunde
  20. Irina 10 May 2013 @ 11:13

    Am inteles, tu ai ce ai cu biciclistii care nu circula pe pistele destinate special lor. Si eu ti-am spus de ce nu pot circula pe alea. Ai dat exepmplu pista de pe splai. Sa zicem ca biciclistul vrea sa faca la dreapta pe straduta dintre tribunal si optinova. Cum sugerezi sa faca asta? Sa o ia pe pista de biciclete si apoi sa taie soseaua? Eu ti-am mai zis, suie-te pe o bicicleta si vezi si tu cum e, pt ca nu degeaba 90% dintre pistele de bicicleta au fost declarate ilegale.

    Nu neg, biciclistii ar trebui sa fie foarte atenti, dar pana una alta nu lor li s-a dat permis de condus. Am citit si eu legea aia din care citezi cu nesat si pot sa-ti spun ca daca pe o straduta cu sens unic circuli cu viteza maxima admisa in zona rezidentiala (pt ca aia e, daca e cu sens unic), adica 20km/h, nu se loveste niciun biciclist de tine si nici tu nu trebuie sa franezi brusc. In legea aia mai scrie si ca trebuie sa circuli preventiv, in special in apropierea biciclistilor. Cand ai primit acel permis ai fost declarat apt, printre altele, si de a face asta, asa ca poarta-te ca atare.

    Ca sa nu mai spun ca biciclistii nu au oglinzi pt spate, deci vad mai greu cum vine si ce vine din spate. Tocmai ieri mergeam pe stradutele de la academie, linistita, cand aud din spatele meu o masina venind tare rau pe o straduta ingusta. Am tras pe dreapta fix in timp util cat sa nu ma zboare retardatul care circula cu peste 60km/h intr-o zona rezidentiala.

    E usor sa zici ca nu avem bani de bolnavi si de pensii, ca suntem in urma cu 100 de ani si ca de’aia suntem si o sa ramanem asa, dar asta e exact mentalitatea care ne tine in urma. Dupa tine, ar trebui sa largim sosele la nesfarsit ca sa facem loc masinilor din ce in ce mai multe (logica soferilor fiind din ce in ce mai mica). Ca deh, de asta avem bani, dar de piste, intr-adevar, NU. Avem loc sa largim benzile de circulatie, dar de-o pista de bicicleta chiar nu mai avem loc. Hai, serios?

    Raspunde
  21. maddy 10 May 2013 @ 11:16

    nu trebuie sa fim foarte mirati ca biciclistii nu cunosc regulile de baza (semnalizare cu bratul, prioritate in intersectii, nu treci pe zebra calare pe bicicleta, etc) avand in vedere ca absolut oricine poate sa`si cumpere o bicicleta si sa circule pe drumuri publice. nu mai zic ca n`au casca (un craniu lovit de bordura crapa precum un ou moale), vesta reflectorizanta si mai duc si un copil lipsit de casca pe scaunul ala mic de plastic ce se monteaza pe bicicleta.

    eu am mare grija cu o categorie a biciclistilor si anume betivanii, pentru ca aparent e OK sa pedalezi beat mort pe sosea printre masini. ii vad ca pedaleaza in zig zag si misca aleatoriu ghidonul asa ca daca n`am loc cel putin 1 metru sa`i ocolesc cu grija mai bine stau in spatele lor pana am loc. ii intalnesc de dimineata, in drum spre munca.

    Raspunde
  22. Irina 10 May 2013 @ 11:24

    PS: Am citit o afirmatie amuzanta din partea ta, aia cu ocolitul gropilor. Pe bune? Asa te-ai gandit tu? Ca daca biciclistii ocolesc gropile si masinile ar trebui sa ocoleasca gropile pe trotuar? Tu ai comparat dimensiunile unui autoturism cu cele ale unei biciclete? Hai sa te iluminez eu: bicicleta este MULT MAI MICA, MULT MAI SUBTIRE, o roata are latimea degetului tau. Si apoi tu stai si te gandesti, eu in confortul meu, in cutia mea de metal de 4 pe 2 cu roti babane, de ce sa iau eu toate gropile ca prostul si biciclistul asta sa le ocoleasca. Pai pentru ca biciclistul ala resimte impactul gropii de n ori mai puternic decat tine. Pentru ca decat sa i se blocheze roata in groapa, sa isi piarda echilibrul si sa cada pe sosea in fata masinilor, mai bine o ocoleste. Pe tine te zdruncina un pic si aia e.

    Plus ca, daca soferul care a tras de volan conducea preventiv, ar fi intuit ca biciclistul poate sa ocoleasca oricand o groapa de pe marginea drumului si ar fi condus cu viteza redusa, pentru a putea frana la nevoie, pana sa schimbe banda. Si sa nu-mi zici tu ca “cine ar fi stiut ca pe marginea drumului sunt atatea gropi” pt ca si eu am facut scoala de soferi, si oricine a facut-o stie ca pe banda 1 sunt cele mai multe gropi, ca doar pe aia circuli la scoala.

    Ai o gandire foarte “biased”, sper ca iti dai seama de asta.

    Raspunde
  23. criserb 10 May 2013 @ 11:33

    @Irina – Hai ca imi esti simpatica.

    Adica eu care vin de pe Bul. Unirii si vreau sa fac stanga spre Tineretului ar trebui sa protestez ca nu am drum in directia aia si trebuie sa ocolesc toata Piata Unirii?
    Exact asa este si in cazul tau cu straduta de la Optinova… biciclistul tre’ sa ocoleasca pe acolo pe unde ii este permis, pe la trecerea de pietoni.
    Pare ceva ilogic in ceea ce zic?

    Sau pietonul care vine de la Optinova si vrea sa ajunga in Centrul Vechi, ar trebui sa fie si el nemultumic ca nu are pod peste Dambovita chiar in acel loc.

    Hai totusi sa fim seriosi :)

    @andreea – este 100% adevarat ceea ce zici, referitor la soferi, 100%. Totusi, acum eu vorbesc despre un subiect, de ce trebuie noi sa aruncam vina in partea cealalta prima data si sa nu vedem aschia din ochiul nostru. Stii foarte bine, ca am o multime de posturi despre soferii inconstienti, despre felul cum parcheaza, etc. I-am criticat de atatea ori. Nu tin partea nimanui, dar de ce trebuie sa tot dam vina pe altii inainte sa vedem unde gresim noi?

    @maddy – Si totusi lor li se pare ca ei sunt cei mai ok, ecologisti, protejeaza mediul… d’astea. Stiu ca tu esti din Arad, acolo este totusi mult mai ok, biciclistii exista acolo intr-un numar foarte mare de cand lumea, pe cand aici… e o moda relativ noua, e cool sa te dai biclicist, sa circuli cum vrei tu, sa n-ai 2 ore facute in domeniu’ , sa circuli beat…

    @Irina – nu stiu ce-mi bat eu capul, ocoliti gropile cum vreti voi, sariti in fata masinii, este chiar treaba voastra, vorba aia, unde nu-i cap vai de picioare ;)

    P.S. Sunt convins ca scoala de soferi o sa-ti schimbe putin viziunea despre biciclisti, o sa ai ocazia sa ii intalnesti in trafic si sa vezi ce inseamna condusul preventiv.

    Raspunde
  24. andreea 10 May 2013 @ 11:58

    @criserb, da, stiu si de articolele cu soferi, dar poate ca nu toti cititorii stiu si d-asta se “ambaleaza” nitel.
    de ce dam vina pe altii? well, pentru ca e mai usor :) si pentru ca dreptatea e ceva foarte subiectiv. un biciclist va privi lucrurile din perspectiva lui, isi va explica greselile ca “necesar, pentru ca nu avem pista, etc…” . tu (sau eu) ca sofer nu simtim problemele lor si vedem doar cum ne incurca pe noi. pe undeva avem toti dreptate, trebuie numai putina vointa. d-aia zic ca daca in ciuda lipsurilor fiecare ar circula cu precautie si conform regulilor, ar fi totul mai putin periculos si stresant.
    dar cine se mai gandeste in tara asta si la ceilalti? daca nu ne gandim la copii (cum zice maddy ca umbla fara casca, neasigurati), cum sa ne gandim daca incurcam niste straini?

    eu cand eram inca in tara am incercat sa merg cu bicicleta prin bucuresti. nu erau pe atunci piste, erau si mai multe gropi, caini neinvatati cu biciclistii si cu siguranta soferii nu dadeau deloc prioritate. insa am mers mereu dupa reguli. e greu, inteleg, pierzi timp si nervi, dar macar arati ca esti civilizat.

    Raspunde
  25. Catalina 10 May 2013 @ 14:40

    Situatia pistelor din Bucuresti, care mai sunt valabile si care nu: http://optar.ro/wp-content/uploads/2013/04/raspuns-petitie-1334729.pdf Have fun ;)

    Raspunde
  26. Vlad 10 May 2013 @ 20:54

    In Romania, casca e recomandata, nu obligatorie.

    Raspunde
  27. Sher 11 May 2013 @ 11:22

    Desi pare dur si nepoliticos, majoritatea femeilor mature, atunci cand traverseaza strada, se transforma in cele mai senile bovine nedumerite existente de la origini pana in prezent. Am intalnit zeci de cazuri in care isi arunca copiii in fata masinilor, merg cu ei pe carosabil tinandu-i de mana spre interiorul strazii, o iau la fuga inapoi pe trecere daca li se pare ca s-ar apropia o masina de pe banda cealalta….Si exemplele pot continua…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)