Sari la conținut

Apartament open space vs. compartimentat

Acest post porneste de la pozele de mai jos si de la scrierea lui Ovidiu, care nu intelege treaba asta cu bucataria unita cu livingul. Adica sufragerie, cum am fost noi invatati sa ii zicem.

Recunosc ca nu e prima persoana care spune ca am gresit facand apartamentul asa, dar, eu zic ca asta tine de la persoana la persoana. Fiecare isi face asa cum crede ca e mai bine pentru el.

26

27

Bun, hai sa va povestesc acum motivele pentru care eu (ca eu am fost capul rautatilor) am vrut un apartament open space, cu un living mare, unit cu bucataria.

In primul rand mi-am dorit un spatiu mare in care sa incapa multa lume. Sa vad ca oamenii au loc si nu stau ingramaditi. Pentru asta a fost nevoie sa renuntam la un perete. Teoretic, pentru ca practic noi am luat apartamentul aproape spart, noi am daramat doar barul ce despartea cele doua incaperi.

Barul ala era total inutil. Nu tinea nici de cald, si nici fumul nu-l oprea. In plus ocupa spatiu, spatiu care acum este folosit la maxim de masa pe care o vedeti.

Am zis ca am vrut spatiu, sa imi vad musafirii "imprastiati prin casa" pentru ca la noi, casa e cam plina. Suntem destul de sociabili si avem cativa prieteni care ne viziteaza destul de des, cam o data la 2-3 zile. Deh, se simt bine la noi :)

Ne jucam tot felul de jocuri de societate, gen canasta, catan, d’astea iar la asta este numa’ buna masa ce o vedeti. Va spun asta pentru ca initial ne gandeam sa facem acolo o insula, dar apoi ne-am dat seama ca o masa e mai buna. La insula nu pot sa stea prea multe persoane, si daca totusi pot, in nici un caz nu pot sta comod (Aici vedeti 3D-urile initiale, in care insula era in schema).

Apoi, un alt motiv pentru care am facut acest open space, este ca nu am vrut sa fac separatisme, mi se parea aiurea ca unul din noi sa stea in bucatarie si unul in camera. E naspa zic eu. Mie imi place sa vorbesc prin casa, sa schimb niste vorbe cu sotia, cum am fi discutat daca eu eram aici si ea acolo? Stii cat de bine se simte sotia cand gateste ceva si nu e singura in bucatarie? Mai ales cand face o chestie care dureaza mult.

Si acum daca am vorbit de gatit, sa vorbim de mirosuri pentru ca asta cu mirosurile am auzit-o de la toata lumea :) Si da, cand facem chiftele miroase. Sau ar trebui sa miroasa, pentru ca in realitate miroase foarte putin. Am gandit asta de la inceput si ne-am pus o hota, o hota puternica cu 2 motoare. Iti ia si palaria din cap daca iti bagi capul acolo :)

Chiar daca Danei ii place sa gateasca si o face destul de des, sunt destul de putine mancaruri pe care le gateste, si care miros. Nu prea gateste chestii mirositoare, gateste chestii care nu miros. Si nu pentru ca evita sa gateasca chestii mirositoare, ci pur si simplu asa gateste ea. Miros au in general prajelile, si noi mancam destul de rar d’alea.

Nu inteleg de unde frica asta de nou, de altceva. Asa am fost obisnuiti acasa, ca bucataria sa fie bucatarie, camera sa fie camera, dar asta nu inseamna ca un open space e naspa. Probabil pentru unii este, dar altora le place, iar noi facem parte din categoria celor care se simt bine intr-un astfel de spatiu. Strainii sunt mai prosti oare de ei folosesc open space-ul?

Cat despre fumat, ca tot a pomenit Ovidiu de asta, la noi se fumeaza in casa, mai putin in dormitor. Nu as fi fumat in bucatarie nici daca ea ar fi existat. Cred ca e aiurea sa ma uit la un film si sa ma duc sa fumez in bucatarie. Adica sa nu fac ce vreau nici la mine acasa. Daca vreau sa fumez, fumez :)

Cat despre fum, nush cum sa va zic, dar la noi in casa nu miroase a fum. Au fost atatia oameni pe la noi si nimeni nu s-a plans.

No, cam atat, astea sunt motivele pentru care noi am preferat un open space, e posibil, chiar foarte posibil, ca voi sa fiti impotriva acestui lucru, dar cum am spus, sunt oameni si oameni, gusturi si gusturi.

Daca mai aveti intrebari…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
22 comentarii
  1. Simona 2 Nov 2011 @ 23:44

    Nici la noi nu mirosea la inceput. Peste un an incepe sa se imprime in canapele si alte textile dar se repara cu geam lasat deschis, diverse produse de curatare textile, lumanari parfumate si odorizante :).

    Raspunde
  2. Iulian 2 Nov 2011 @ 23:49

    Ceva de genul imi doresc si eu in propria casa/apartament. Vreau sa vad direct din bucatarie cum saliveaza prietenii dupa ce pui in bere la cuptor fac =P~ . Oricum, ca sa accepti un astfel de apartament, trebuie sa fii deschis la minte, sociabil. Daca tie nu iti place sa socializezi asa mult, normal ca nu o sa-ti placa treaba cu living…

    Raspunde
  3. criserb 2 Nov 2011 @ 23:56

    @Simona – La noi e geamul deschis non-stop. Avem caldura cat sa ne permita sa-l tinem deschis, E pe “rabatat”. Lumanari avem, ca ii plac mult Danei, chestii parfumate la fel. Nu e nici un miros :P

    @Iulian – hehe, sa vezi cand suntem mai multi si ne apucam de gatit. E super misto. Daca era bucataria separata sunt sigur ca nu gaream asa mult cu prietenii :)

    Raspunde
  4. Nico B 3 Nov 2011 @ 00:05

    Arata superb. O combinatie de culori si texturi atat de reusita! Felicitari si.. sa curga cu cadouri de casa noua :)

    Raspunde
  5. criserb 3 Nov 2011 @ 00:07

    @Nico B – multumim. Nu e chiar noua, deja stam in ea de vreo 7 luni ;)

    Raspunde
  6. mircea 3 Nov 2011 @ 00:16

    mie cel mai mult imi place plafoniera din living, tavanul din living si in mod special broscoiul danei care se lafaie pe canapea :) restu e oribil, na invidia :D

    Raspunde
  7. mircea 3 Nov 2011 @ 00:17

    ah era sa uit si …. balconul pe exterior :P

    Raspunde
  8. ovi sirb 3 Nov 2011 @ 06:23

    Am înţeles, deci. E o chestiune de tabieturi şi gusturi :)

    Raspunde
  9. Alina 3 Nov 2011 @ 09:00

    Si eu sunt din categoria care ar prefera bucataria separata. Desi arata bine, in realitate miroase, orice ai face. Si cum eu gatesc zilnic pentru copil chestia asta se simte.
    Si nu am optiunea de a nu gati ce nu miroase, trebuie sa fac foarte des peste, pe care il fac la cuptor, unde nu mai conteaza hota. De fapt daca ai gatit la cuptor, degeaba ai hota.
    Eu cred ca moda asta cu bucatarie deschisa vine de la americani care au case si cand ai nivele, ok, poti sa ai livingul cu bucataria deschise, dormitoarele sunt sus, raman neatinse. Dar asa, intr-un apartament, pe acelasi nivel, tot ajunge miros in dormitoare si parca nu vreau ca copiii sa adoarma cu miresme de pui cu usturoi sau alte arome.

    Raspunde
  10. Simina 3 Nov 2011 @ 10:24

    Si eu visez la un apartament open space cand o fi momentul si asta cam din aceleasi motive pe care l-ai enumerat si tu. Apartamentul vostru arata grozav. Sa-l stapaniti sanatosi si sa va bucurati din plin de el. :)

    Raspunde
  11. criserb 3 Nov 2011 @ 10:36

    @ovi sirb – normal man, fiecare cum ii place, nu inseamna ca e bine sau rau.

    @Alina – noi nu prea mancam peste acasa, de fapt cred ca n-am mancat niciodata. Nu suntem fani peste. Mai mancam la cate o bodega din cand in cand, dar rar. Cat despre vremea cand o sa avem copii, o sa gasim o solutie, poate o casa. Inca nu e momentul ;)

    @Simina – Multumim

    Raspunde
  12. anatati 3 Nov 2011 @ 10:37

    (oarecum offtopic): ai scris odată un articol în care povesteai despre instalaţia cu led-uri (cred) pe care ai montat-o sub partea suspendată a mobilei de bucătărie. Poţi să-mi dai link către articol, te rog? Ţin minte că nici atunci nu mi-a fost clar totul, probabil te voi mai întreba, dar să-l mai citesc odată :)
    Mersi!

    Raspunde
  13. criserb 3 Nov 2011 @ 10:54

    @anatati – nu cred ca am scris ceva special de ledurile alea… poate cine stie, printr-un comentariu. Aia e o banda de leduri. Costa in jur de 30 lei m. La capatul benzii e un transformator care transforma curentul din 220 in 12v, ceva de genul asta. Important e ca iti trebuie o sursa de curent acolo…

    Raspunde
  14. octavian 3 Nov 2011 @ 11:15

    iar o sa zica lumea ca sunt acid, mai bine ma abtin de la comentarii, nu? :)

    Raspunde
  15. criserb 3 Nov 2011 @ 11:18

    @octavian – te rog, eu ascult…

    Raspunde
  16. Alina 3 Nov 2011 @ 11:23

    @Criserb Eu sunt gata sa fac pariu cu tine ca te prinde primul copil in casa asta :D

    Raspunde
  17. anatati 3 Nov 2011 @ 11:57

    Apartamentul vostru e superb, open space aşa cum e. :)
    Şi noi avem bucătăria deschisă doar că e în hol, nu în living. Şi contează la fel de mult obiceiurile de gătit. Nici la noi nu se fac chiftele, şniţele sau alte prăjeli decât dacă vine mama, le face ea şi curăţăm apoi 2 ore bucătăria. Iar mâncarea la cuptor de cele mai multe ori nu emană mirosuri grele.

    Raspunde
  18. criserb 3 Nov 2011 @ 12:02

    @Alina – si care e problema? Eu nu m-am nascut la 2 camere? Am trait foarte bine, pana la nush cati ani cand ne-am mutat la 4 :)

    Raspunde
  19. Alina 3 Nov 2011 @ 12:39

    @Criserb
    Nu am sugerat ca ar fi o problema. Copii cresc si in cort, nu le trebuie neaparat palat :)

    Dar ma gandeam ca va prinde si pe voi valul, eu in jurul meu vad numai bebelusi, i-a apucat pe toti parinceala. Si se zice ca maternitatea este contagioasa. Stiu de un departament in care au ramas insarcintate 8 tipe la intervale super scurte de timp. De asta ziceam ca pana schimbati voi apartamentul cu o casa o sa fiti mai multe persoane care locuiesc acolo :).

    Raspunde
  20. criserb 3 Nov 2011 @ 12:52

    @Alina – yep, cunosc si eu cazuri asemanatoare cu cele descrise de tine. Cand te prinde, te prinde. Important e ca ala mic sa fie sanatos, restul le rezolvam noi :)

    Raspunde
  21. dan 9 Nov 2011 @ 14:14

    ar fi util sa ai o bucatarie mica, cat pentru gatit si o parte din living gen bucatarie open pentru mancat…….. asa s-ar rezolva problema cu aburi/miros de prajeala, fum dar in acelasi timp nici n-ai manca intr-un loc stramt…

    Treaba cu open space merge mult la occidentali care au totul gata preparat, arunci in microunde si mananci. Depinde cat de des gatiti mancare mai serioasa. Daca mancati mai mult semi-preparate, mancare rece / raw food…. e ok.

    Raspunde
  22. lawrenceSoft 11 Nov 2011 @ 15:31

    E la moda acum ca toata lumea sa demoleze pereti, sa uneasca bucatarii, camere, etc. Dincolo de partea estetica, aceasta fiind o chestiune de gust, legal nici nu am avea voie sa facem asa ceva. Blocurile sunt proiectate cu un rost. Daca fiecare am spart cate un perete, la primul cutremur (Doamne fereste), o sa cada blocurile pe noi mai ceva ca turnurile gemene. Da’ stiu, stiu, la noi nu vine cutremurul, plus ca se mai aplica si celebra vorba “legea e facuta ca sa fie incalcata”…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)