Sari la conținut

Am primit cadou cel mai scump ceai din lume – Tieguanyin

DSC_0057

Va povesteam acum ceva vreme ca mi-am luat un ceainic si ca m-am apucat sa beau ceaiuri. Adevarul este ca ceainicul l-am luat, dar foarte multe ceaiuri nu am baut. Bine, am baut, dar departe inca de mine ideea de a bea cel putin un ceai pe zi.

Tot atunci, cand eu ma plangeam de pretul mare al ceaiurilor de calitate, o prietena imi spunea de ceaiul Tieguanyin:

Preturile sunt mari dar asta pentru ca acesta este pretul unui ceai bun. Cel mai scump ceai din lume este Tieguanyin si costa in jur de 4000 euro kilogramul. Si crede-ma, daca ai sa gusti acest ceai si apoi ai sa incerci o varianta a lui mai ieftina ai sa poti face diferenta. Este a fel ca la vinurile de calitate.

Nu ma gandeam atunci ca am sa dau vreodata 4000 euro pe un ceai (pe un kg, sa nu intelegeti gresit) nu ma gandesc nici acum, chiar nu speram sa gust vreodata asa ceva. Si totusi, Andreea, mi-a facut cadou de Craciun respectivul ceai.

Ma pot lauda ca am acasa cel mai scump ceai din lumea asta. Este totusi prea mult pentru mine. Sunt convins ca un bautor de ceaiuri l-ar aprecia mai mult, i-ar simti savoarea intr-un mod in care eu probabil nu am sa fiu capabil sa i-o simt vreodata. Este mai mult pentru cunoscatori, asa cum este si un vin vechi, nu este chiar pentru oricine.

Tot ce pot eu sa fac este sa ma laud ca am baut asa ceva si ca am o prietena deosebita, in rest… este peste “simturile” mele.

Insa nu vreau sa “ratez” momentul cand am sa-l beau si vreau sa studiez cat mai mult despre ceai, sa vad cum se prepara, cum se bea, etc.

Pana acum am dat de filmuletul de mai jos, si nu pare deloc simplu, mai ales pentru un necunoscator.

Daca ati baut asa ceva, daca puteti sa-mi dati un sfat va raman recunoscator, daca tot l-am primit, macar sa-l beau asa cum trebuie.

Intre timp am sa ma mai documentez si eu, dar as vrea sa aud, sau sa gasesc, cele mai avizate pareri.

Pana atunci, multumesc Andreea, este un cadou deosebit, am sa incerc sa-l apreciez cum stiu eu mai bine!

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. AndreaS 7 Jan 2014 @ 00:37

    Cristi poti sa-l bei linisit ca nu este cel mai scump ;) Exista un alt ceai la care se folosesc ca ingrasaminte excremente de urs panda …deorece Panda se hraneste doar cu Bambus ;) Un pfund din ceaiul acela costa 25.000 de euro ;)
    http://www.youtube.com/watch?v=STuDkZhmalA

    Raspunde
  2. Andreea 7 Jan 2014 @ 05:41

    Draga Cristi, placerea a fost de partea mea sa impartasesc cu voi aceasta pasiune pentru ceaiuri. Faptul ca este sau nu cel mai scump ceai din lume nu are nici o importanta, desi in China asa ni s-a prezentat. Important este sa il savurezi alaturi de oamenii dragi. Cel mai simplu mod de a-l prepara fara toate ustensilele uzuale este sa iei un ceainic mai mare cam de un litru si pui cam 7-9 frunzulite. Apoi torni putina apa pe la 70 grade (astepti putin dupa ce a fiert) si o arunci. Dupa ce ai spalat frunzele torni apa si lasi la infuzat. Culoarea ceaiului ar trebui fie galben pai. Peste aceleasi frunze poti sa torni apa de mai multe ori.
    Sfatul meu este sa faceti o seara de ceai si sa le incercati pe toate, dar acesta sa fie ultimul. Asa puteti sa va faceti o idee daca va place sau nu, daca aroma lui e speciala sau nu.

    Raspunde
  3. rivi 7 Jan 2014 @ 07:48

    asta este exact ca aia cu ceasurile scumpe. daca ai pasiunea asta si detii un ceas de 500-1000 sau mai multi euro, nu te lauda unui necunoscator ca nu o sa te inteleaga niciodata. Daca este un cunoscator nu trebuie sa te lauzi ca stie el valoarea.

    asa si cu ceaiul. daca te pricepi il apreciezi tu, altfel e aiurea

    Raspunde
  4. Dorothea 9 Jan 2014 @ 16:44

    Super, super fain ceaiul! :D Sa te bucuri de el din plin!! Legat de preparare… nu exista o cale sfanta, in functie de cum jonglezi cu cantitatea timpul si temperatura de infuzare, poti obtine nuante diferite. :)

    Asa cum a spus si Andreea, e important sa il pui direct in apa fiarta, altfel “se ard” frunzele si capata un gust mai amarui. Poti incerca urmatoarea varianta: dupa fierbere, toarna apa in ceainic. La contact cu suprafata, apa se va raci deja putin. Apoi mai asteapta 2-3 minute, ca sa fii sigur ca temperatra scade sub 80 C. Mai departe… cu infuzarile incepe marea joaca.

    Alta chestie foarte importanta: apa. E ok si cea de la robinet, dar si mai bine ar fi sa folosesti apa filtrata sau o apa plata de la magazin, cu un gust cat mai neutru.

    Ma bucur ca ai intrat in breasla consumatorilor de ceai si, pe viitor, daca vrei sa incerci cateva sortimente si de la noi, da-mi un semn. Iti pregatim cu bucurie un pachetel surpriza! :)

    Raspunde
  5. Radonski 14 Jan 2014 @ 11:40

    Nu ca as vrea sa fiu carcotas, dar nu e 4.000 euro/kg.
    Am gasit ceaiul respectiv pe urmatorul site: http://www.drumulceaiului.ro/?wpsc-product=tie-guan-yin la pretul de 21 ron pt 25g.
    Deci 1 kg ar fi 840 ron (aprox 180 euro).

    Just saying…

    Raspunde
  6. criserb 14 Jan 2014 @ 12:10

    @Radonski – Poate nu este chiar cel mai scump, este posibil, dar ce mi-ai dat tu in link nu poate sa fie un ceai de la mama lui de acasa. Uite aici.

    Raspunde
  7. Andreea 14 Jan 2014 @ 12:17

    @Radonski – sunt mai multe tipuri de ceai. Depinde in ce perioada a anului a fost cules, din ce zona si mai ales ce parte a plantei de ceai a fost culeasa. Intr-adevar, la 180 euro este Tieguanyin, dar probabil ca sunt frunzele mari culese in sezonul normal.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)