Sari la conținut

Încercările mele de a face pâinea perfectă

Nush ce m-a apucat, dar de ceva timp mă tot chinuie talentul în a face tot felul de pâini. Am testat diverse rețete și pot spune că încet, încet îmi ies tot mai bine, dar mai e totuși mult până la pâinea perfectă.

Nu am scris nimic până acum pe blog de pâinile mele, pentru că încă nu am soluția perfectă, încă nu am înțeles toate chestiile, dar sunt cu mult mai deștept acum față de cum eram la începuturile acestei experiențe.

Am început prin a mă uita la John Kirkwood (un brutar englez, acum la pensie) și am încercat câteva din rețetele lui de pâine.

Prima rețetă încercată a fost aleasă de fii-miu, am făcut baghete franțuzești. Mi-au ieșit bine, nu mă plâng, dar la momentul ăla am considerat că-i foarte multă muncă și nu m-am grăbit să repet rețeta, deși după o vreme am repetat-o, dar cumva era mai obișnuit cu aluaturile.

Următoarea rețetă încercată de la John a fost pâinea albă “Bloomer Loaf” (rețeta o aveți aici).

Mi-a plăcut și asta, a fost bună și ceva mai ușor de făcut decât baghetele franțuzești.

Apoi am mai repetat rețetele de mai sus și din când în când mă întorceam la vechea mașină de făcut pâine.

După o scurtă pauză, m-am apucat iar de pâine, de data asta am descoperit o rețeta PAINE DE CASA RETETA SIMPLA PAS CU PAS CARE NU DA GRES de la Savori Urbane. Simplă și asta și mi-a ieșit super ok. Vă recomand rețeta pentru simplitatea ei.

Pentru că m-a văzut fii-miu pe site, cumva i-au sărit în ochi covrigii și m-a pus să-i fac și lui. Au ieșit ok, dar s-au întărit foarte repede. Noroc că n-au ținut prea mult :)

Cumva mă relaxa să mă uit la moduri de făcut pâine pe YouTube și am ajuns la Pro Home Cooks care are tot felul de rețete mișto, nu doar la pâine, și nu neaparat rețete, ci tot felul de secrete și tips and tricks despre gătit. Foarte mișto, chiar vi-l recomand pe Mike și doar pentru atunci când nu aveți nimic de făcut și vreți să vă relaxați. Are și o serie foarte mișto în care face sandvișuri din toate colțurile lumii și le face de la 0. Practic face fiecare ingredient de la 0. Sunt și acolo o mulțime de lucruri de învățat.

Și cumva a venit momentul să trec la categoria grea, să fac pâine cu maia. Pentru asta aveam nevoie de maia, așa că m-am apucat să o cultiv de la 0. Eu am urmat rețeta fetelor de la Savori Urbane, dar cu siguranță sunt multe alte rețete pe net.

Dupa 13 zile maiaua mea arăta ca mai sus. Destul de viguroasă aș zice, dar cu siguranță în timp, și schimbând puțin rațiile de hrană o să fie și mai bine. Deocamdată nu prea știu, citesc, mă documentez. Am găsit aici siteul celor de la Grain Trip și îmi place cum sunt explicate lucrurile.

Când maiaua a fost gata, am făcut prima pâine cu maia. Mi-a ieșit foarte bine pentru prima încercare, nu pre am ce să-i reproșez.

Eu, că fii-miu mi-a zis că-i prea tare coaja, așa că mai am de lucrat.

Aseară am făcut altă rețetă, m-am reîntors la drojdie pentru că am băgat maiaua la frigider și am uitat să o scot din timp pentru a face altă pâine cu maia. Trebuie scoasă cu aproximativ 24 de ore înainte, adică ar trebui să fie hrănită de 2 ori înainte să o bag în aluat și cum nu am avut timp, m-am întors la drojdie.

Tot de la Savor Urbane am ales Pâinea de casă nefrământată. A ieșit super ok, cu coaja moale și fii-miu nu a mai comentat deloc :) A și crescut enorm, practic a fost prima pâine ce nu mi-a încăput în oală, capacul a făcut-o să se oprească din creștere, de aia arată așa plată.

E imensă, după cum vedeți în pozele astea.

Cam asta-i experiența mea cu pâinea, am încercat câteva modele, la început din curiozitate, practic o provocare de-a mea. Vreau să ajung la pâinea perfectă și cu siguranță pot să ajung acolo.

În aceste luni în care am tot experimentat am ajuns să înțeleg cumva aluatul, am ajuns să înțeleg procesele din spatele rețetelor și acum sunt etape la care mă pot orienta din ochi/simțuri.

Am înțeles că rețetele sunt orientative și fiecare aluat e diferit. La mine în casă poate să aibă un timp de dospire, la tine alt timp. Eu credeam că totul e standard, că dacă respecți o rețetă atunci poți ajunge la același rezultat. Nu e chiar așa, mai tre’ și puțină deprindere și apoi da, poți să faci orice rețetă, dar cumva o corelezi și cu ceea ce ai învățat în timp.

Voi faceți pâine în casă? Ce rețete ați încercat, pe cine urmăriți? Ce ați învățat? Ați reușit pâinea perfectă?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
13 comentarii
  1. Ionuț Staicu 17 Feb 2021 @ 12:16

    Pentru o coajă mai moale pune un vas (sau tavă) cu apă în cuptor, să fie umezeală pe toată durata coacerii.

    Raspunde
  2. Andrei 17 Feb 2021 @ 12:22

    @Ionuț Staicu – pe toată durata? Eu pun doar la început, 30% din timp.

    Raspunde
  3. Ionuț Staicu 17 Feb 2021 @ 12:54

    @Andrei – Depinde foarte mult de rezultatul dorit.

    Dacă vrei o coajă mai crocantă, atunci lași abur doar la început. Dacă vrei o coajă mai moală/elastică, lași abur mai mult. Eu las fără abur doar ultimele ~cinci minute. Devine foarte ușor crocantă.

    Raspunde
  4. criserb 17 Feb 2021 @ 13:26

    @Ionuț Staicu – Asta cu tava merge doar atunci când fac pe tabla pentru pizza, dar când fac la oala cu capac nu prea merge. Eu, ultima dată, am ținut capacul mai mult și fără capac mai puțin, apoi când am scos-o am pulverizat-o ușor cu apă. A ieșit coaja mai moale, copilul a fost mulțumit.

    Raspunde
  5. Ionuț Staicu 17 Feb 2021 @ 13:47

    @criserb – Avem soluție și pentru asta:

    1. Pui pâinea în oală pe hârtie de copt
    2. Pui un cub de gheață sub hârtia de copt

    Bam, extra abur ^_^

    Raspunde
  6. criserb 17 Feb 2021 @ 14:21

    @Ionuț Staicu – Hartie de copt pun oricum, îmi e mai ușor să pun așa aluatul în oala fierbinte. Dacă pun cubul sub hartie nu rămâne o gaură în fundul pâinii? :)

    Raspunde
  7. Ionuț Staicu 17 Feb 2021 @ 14:41

    @criserb – Păi nu pui fix sub pâine, pui într-o parte, cât să nu intre apa pe aluat :)

    Raspunde
  8. criserb 17 Feb 2021 @ 16:01

    @Ionuț Staicu – gata, am priceput, merci. Am să încerc, merci!

    Raspunde
  9. Ana 17 Feb 2021 @ 16:42

    Pentru pâinea “in oala” ai folosit cratiță de fonta? Pâinea din ultima poza e din 1 kg făina? Arată minunat toate! Felicitări!
    Cum faci sa nu crepe coaja?

    Raspunde
  10. Magda 22 Feb 2021 @ 11:31

    Painea de casa este cea mai buna ;)

    Raspunde
  11. Filip Mihai 28 Feb 2021 @ 01:02

    Nu se usuca coaja daca se pune aluatul intr-un vas de yena. Astfel se pastreaza mediul umed si se coace perfect. Spor!

    Raspunde
  12. Flavius Pogacian 19 Apr 2022 @ 07:58

    Misto painea. Ai incercat vreodata sa tai in lung si-n lat painea, dar sa nu tai prea adanc ca sa nu cumva sa tai si coaja, astfel incat sa obtii niste “turnulete”, apoi sa presari cascaval dupa propria estimare, apoi sa o bagi la cuptorul cu microunde, apoi sa o mananci cu varza murata ? Cauta pe net “paine umpluta cu mozzarella” si vezi ce delicii exista …

    Raspunde
  13. TdM 27 Jan 2024 @ 12:28

    “Are și o serie foarte mișto în care face sandvișuri din toate colțurile lumii și le face de la 0. Practic face fiecare ingredient de la 0.”

    Se apuca sa creasca un porc ca sa aiba o bucatica de sunca de pus in sandvis?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)