De ce Revolut?
Ieri într-o discuție pe whatsapp, într-un grup de prieteni buni, venise vorba despre cardul Revolut și am zis că le povestesc ce și cum. Cum ieri nu am avut timp, am zis să scriu pe blog, poate mai interesează și pe alții.
Cardul ăsta este bun în special pentru plățile pe care le faci în valută, fie că sunt plăți online, fie că sunt plăți prin alte țări, fie că-ți plătești ratele la bancă în altă monedă decât cea locală.
Pentru a-ți face rost de un card intri în aplicația Revolut, îți faci cont. În modul ăsta o să primești instant un card virtual. Practic îl poți folosi și pe ăsta oriunde nu e nevoie de cardul fizic. De exemplu plăți online. Iei ceva de pe un site de afară plătești cu cadrul tău Revolut. De ce cu Revolut și nu cu un card bancar românesc? Pentru că de regulă cardul bancar românesc este în lei iar tu acolo trebuie să plătești în altă monedă. Eh, pentru a plăti cu cardul tău de lei, produsul de 100€ să zicem, o să plătești la cursul de schimb al băncii tale, curs ce este foarte nesimțit + un comision de conversie valutară la unele bănci. Când plătești cu Revolut cursul este aproximativ egal cu cursul BNR.
De exemplu, acum un euro costă la cursul BNR 4.7632 iar la cursul Revolut același euro este 4.7615 lei. Practic în acest moment cursul Revolut este mai bun decât cursul BNR. Cursul băncii îl puteți afla fiecare la banca voastră.
Apoi poți solicita un card fizic. În general cardul fizic nu costă nimic, completezi niște date și primești cardul acasă prin poștă. Când cardul costă ceva, atunci când nu sunt promoții, atunci trebuie să plătești pentru el 27 de lei. Repet, cardul vine acasă, nu tu drumuri la bancă, nu tu zeci de formulare de completat nu tu alte “avioane” de care băncile au musai nevoie. Și vine acasă într-o prezentare de nota 10. Ce m-aș bucura să învețe și băncile ceva de aici…
V-am explicat cum este cu plățile cu acest card, cât de bun este cursul.
Vă mai spun că în străinătate (dar și în țară) puteți scoate de la orice bancomat până în 800 lei pe lună fără niciun comision. Dacă extrageți mai mult aveți un comision de 2%. Cred că și cu acest comision ieșiți mai ieftin decât dacă scoateți bani de pe cardul de salariu prin vreo țară străină.
Bun, acum să vă zic cum funcționează, cum ajung banii de pe cardul vostru bancar, cel de salariu, pe Revolut.
Sau mai bine vă povestesc cum fac eu.
Plec în concediu și din aplicația Revolut “trag” pe contul Revolut o sumă. Să zicem 2000 lei. Plătesc cu cardul pe unde pot până se termină banii. Când se termină banii mai “trag” pe card niște bani și tot așa. Nu trag toți banii dintr-o dată că nu se știe, n-am avut niciodată probleme cu Revolutul, dar e mai sigur așa.
Vreau să plătesc ceva și nu am bani pe card, apăs pe un buton, introduc suma de care am nevoie și ea se transferă automat și instant din contul de salariu pe Revolut.
Cu cardul Revolut plătesc peste tot prin lume în moneda locală, la un curs de schimb foarte bun. De asemenea scot la bancomat bani în moneda locală la același curs foarte bun, în limita a 800 lei pe lună cum am zis mai sus.
În ultima excursie am economisit undeva la vreo 80€ doar din comisioanele bancare și diferențe de schimb ce trebuia să le plătesc dacă foloseam cardul bancar și nu Revolutul.
Pe de altă parte este și mai sigur pentru plățile online. Am nevoie de o sumă pentru o cumpărătură, pun suma aia pe card și plătesc. În caz de ceva, de vor să-mi mai ia bani de pe card nu au de unde să-mi ia pentru că nu prea am mulți bani pe el în orice moment. E mai safe să-mi introduc pe un site dubios cardul Revolut decât cardul de salariu.
O altă chestie, probabil ați auzit că băncile au introdus comisioane pentru transferul de bani din banca către Revolut. Ei bine, aceste comisioane sunt între cardul de credit și Revolut. Românul fiind inventiv retrăgea bani de pe cardul de credit prin Revolut și apoi scotea banii de la bancomat. Se știe că pentru retragerea banilor din CC la bancomat sunt comisioane mari, eh, Românul a găsit o cale. Atunci băncile s-au prins (deocamdată nu toate) și comisionează transferul banilor de pe cardul de credit către Revolul. Alte comisioane nu există.
Și mi-am adus aminte de încă ceva. Vrei să-ți blochezi cardul apeși un buton pe mobil, vrei să-l deblochezi mai apeși un buton. Eh, imaginați-vă cum este chestia asta atunci când cardul aparține unei bănci, câte chestii ai de completat și câte drumuri de făcut?
Și încă ceva :)
Aplicația îți generează automat grafice, vezi exact pe ce dai banii, pe categorii. Vezi unde poți umbla, unde mai faci o economie, te ajută.
Sau poți să economisești cu ea. Adică are o secțiune “vault” unde îți propui să strângi o anumită sumă de bani pentru ceva, să zicem o Vacanță. Îi spui suma și îi spui cât la sută din fiecare tranzacție pe care o ai să pună deoparte în contul rezervat pentru vacanță. Practic atunci când plătești ceva aplicația îți mai pune într-un cont separat un anumit procent. Gândiți-vă că 1% nu-i mare lucru, dar după o vreme te trezești cu alertă că ai strâns suma propusă și poți pleca în vacanță. Nici nu-ți dai seama ce sentiment mișto ;)
În caz că v-am convins intrați pe linkul ăsta de pe mobil, cred, și vă puteți face cardul gratuit.
P.S. Acest articol nu este plătit/sponsorizat/campanie. Este doar părerea mea despre o chestie bună care pe mine m-a ajutat.
Salut.
Am vazut si eu ca bancile comisioneaza top-up -urile din cardul de cred. Dar pe ce baza? Care este justificarea ca eu inca nu am inteles? Cum se numeste acest comision?
Multumesc
“De exemplu, acum un euro costă la cursul BNR 4.7632 iar la cursul Revolut același euro este 4.7615 lei”
Cursul pe care îl vezi tu acolo în aplicație este la conversia din euro în RON. Când plătești în euro se face conversia invers și atunci ai un curs puțin mai mare – de regulă peste cursul BNR.
@Andrei – ai dreptate.
@Alex – păi e cam logic, că oamenii scot banii de pe cardul de credit și nu prea e normal. Cardul de credit e făcut pentru plăți și dacă scoți bani de pe el la bancomant comisioanele sunt mari. Dar românul a găsit o cale, trage banii în revolut și de acolo îi scoate la bancamat. Bancile s-au prins și acum comisionează. Nu știu dacă toate și nici cum se numește comisionul. Parcă la ING încă nu este acest comision, dar poate greșesc eu.
Am comandat cardul de 2 ori, nu a ajuns, supportul nu raspunde.
@Ionut – ești primul la care aud așa ceva…