Curtea la jumătatea lui mai
De dimineață am făcut o tură prin curte și am făcut niște poze, să am pentru la iarnă când o să-mi fie dor de verde.
Grădina de legume
Anul ăsta am făcut niște modificări prin grădină, am renunțat la ridicatul roșiilor pe ață și le-am pus pe araci. Nu pentru că metoda pe sfoară nu era bună, ci pentru că am primit mulți araci și nu aveam ce face cu ei. Să vedem dacă e mai bine sau nu.
La castraveți am cumpărat plasă specială, a fost mai ieftină și mai ușor de instalat decât caroiajul de sfori făcut anul trecut. Practic era cam la fel doar că făcusem “plasa” din sfoară.
O modificare majoră, față de anul anterior este că am renunțat la vinete, am pus în schimb mai mulți ardei, că ăștia se fac mai mulți și se păstrează mai bine peste iarnă, la congelator. Vinetele se făceau destul de puține, pentru cât spațiu am eu, și mai mult de 2-3 salate nu reușeam să fac, deci am renunțat.
Castraveții par să fie ok, puțini cam firavi, dar par că merg. Sunt obținuți din răsaduri puse de mine, mare parte, 30% am cumpărat.
Roșii nu am cumpărat deloc, aproape toate sunt obținute din semințele proprii. Două fire am primit de la vecina, că mai aveam 2 locuri libere. Total 26 de fire.
Cred că am făcut până la urmă treabă bună cu răsadurile, par destul de zdravăne.
Dovleceii am să încerc să-i duc în sus, pe arac. Anul trecut s-au întins prin grădină și am citit că merg crescuți și pe verticală. Acum să vedem, o să vă povestesc în toamnă dacă a fost o idee bună sau nu.
Ardeii sunt făcuți tot din semințe, dar aici am mai și cumpărat niște răsaduri că se pare că am pus prea puține. Am în total vreo 70 de fire.
Dana mi-a zis să-i pun mult mărar, așa că am semănat cam 1mp de mărar. O să am să-mi pun și-n cap, dacă iese tot.
Aromatice, sau cum se numesc am pus doar busuioc, cimbru și pătrunjel. Aș mai vrea să pun oregano, dar n-am găsit răsaduri în târg. Poate am să plantez direct semințe, dacă nu găsesc weekendul viitor.
Ridichile se fac, totul pare ok, eu zic că sunt în grafic, poate puțin întârziate.
Pomii
Pomilor se pare că nu le merge prea bine. Din câți meri am, vreo 7, doar unul o să facă mere. Prunii fac ceva prune, dar destul de puțin, grupate pe 2-3 crengi, în rest pauză.
Cireșul a avut câteva flori, nu multe, vreo 4-5 și totuși nu a făcut nicio cireașă. Noroc cu cireșul vecinilor.
Am și câteva vișine, aproape făcute, dar nici astea nu-s multe.
În concluzie pomilor nu le merge prea bine. Cred că la trei ani (atât au pomii de când i-am plantat) ar fi trebuit să producă mai mult. Cred.
Fructele
Căpșunele sunt și astea cu ceva restanță. Cele mai multe au murit peste iarnă în jgheabul ăla. Probabil prea puțin pământ. În toamnă am să încerc să-l schimb, am să pun niște jardiniere mai adânci, să aibă rădăcina mai mult loc.
Am cumpărat și răsaduri noi și le-am pus printre cele vechi. Fac căpșuni, dar cumva mult mai puține ca în anul anterior.
Sau poate-s întârziate, că de verzi au început să fie tot mai verzi și mai bogate.
Zmeureri îi merge foarte bine, crește tufa aia văzând cu ochii, curând o să pot culege multe multe zmeure bune. Asta a mers ok și anul trecut, acum însă e mult mai mare.
Gazonul
Gazonul este frumos, se menține bine, dar mă și ocup de el. Am scris aici ce-i fac eu pe parcursul anului, pentru cei interesați. Față de anul trecut am schimbat intervalul de tundere. Dacă anul anterior tundeam la 5 zile, acum tund la 3. De ce? Păi încerc să respect regula de a nu tunde mai mult de 1/3 din fir.
Thuja au crescut frumos, sunt de cel puțin 2 ori mai mari ca la plantare, acum 2 ani. Mulți îmi ziceau că nu o să se prindă, că am luat niște ieftinăciuni de la Leroy (19 lei bucata). Ei bine s-au prins și le merge foarte bine. Sunt mândru de ei.
Florile
Florile sunt mai mult ale Danei, eu mă ocup doar de udatul lor.
Încă nu ne este clar cum să organizăm un spațiu de flori, nu prea ne iese, dar învățăm. Avem câteva tipuri de flori, mare parte bulbi ce ies doar primăvara, dar avem și câteva din astea mai măricele, gen bujori. Ăsta de mai jos are 2 ani, e mare și frumos, dar mai sunt vreo 3, mai mici, ce probabil că o să înflorească anul următor.
Gura leului crește foarte bine, am avut inițial un singur fir, adus de fii-miu de undeva de pe stradă. S-a prins și cumva l-am împărțit în două. Acum avem două tufe frumoase, zic eu.
Am mai plantat și niște semințe de gura leului în această primăvară, dar momentan niciuna nu a ieșit. Să vedem… poate mai încolo.
Cu toate că Danei nu prea îi plac panseluțele am cumparat o mulțime din târg să testez dacă merg. Până la urmă au început să-i placă și ei și sperăm să le meargă mai bine ca margaretelor africane pe care le-am avut anul trecut.
Panseluțelor le dădeam apă în fiecare dimineață până m-am prins că le putrezesc rădăcinile. Așa mi-a zis doamna ce mi le-a vândut să le ud, așa am făcut.
Nu e bine, am trecut la udarea la 2 zile și le dau la 7-10 zile și un îngrășământ.
Mai avem ceva garofițe, vreo 3 trandafiri, dar încă sunt prea mici și n-au înflorit, așa că nu am ce să vă povestesc despre ei.
Cam asta avem acum prin curte.
Este bine, se poate și mai bine, dar să nu ne plângem.
Dacă aveți ceva sfaturi, ceva nu facem noi bine, dați un semn, suntem și noi la început și tot învățăm.
Eu trebuie sa tai prunii in curand ca sa fac loc de casa si anexa, ca incepe constructia in curand.
@Dragos Schiopu – încearcă să-i muți. Bine, trebuia să o faci înainte de a intra în vegetație, dar nu strică să încerci nici acum.
Cristi, daca dovleceii fac carcei ar fi bine sa aiba pe langa aracii grosi niste sfori caci de araci ei nu se pot agata, iar dupa ce fac fructele grele si tu ii legi de araci, ar putea sa se indoaie tulpina care e goala pe dinauntru. De aia zic, carceii fac o sustinere pentru greutatea dovlecelui doar daca au de ce se…lega.
Vinete nu mai cultiv de mult, nu merita din toate punctele de vedere: fac acarieni si trebuie stropite si eu nu mai stropesc gradina, apoi pretul din piata de 2 lei/kg este mult prea convenabil.
Dar nu mai pot de drag cand ma uit la gradina ta, este de revista, cred ca in curand o sa vina televiziunea sa filmeze :) Si, sincer, sa nu spui ca nu ai zilnic de lucru in gradina, macar legat rosii si copilit si tot tre’sa intri prin ea :) Iti doresc rezultate pe masura pasiunii tale, caci fara pasiune – sau macar placere – nu ar fi asa :) Felicitari!
@Elisa – nu îmi dau seama dacă fac cârcei, eu aș spune că nu, nu am văzut nimic asemănător cu cârceii de la castraveți. Am să încerc să-i leg des, să nu se rupă, să văd dacă reușesc. Niște sfori cred că pot totuși să pun, că na, mai ajută și la susținerea lor.
Da, vinetele sunt ieftine, iau 1-2 saci și îmi ajunge să pun peste iarnă. Acum am să iau mai repede, nu am să mai stau până în septembrie, că astea ce apar prima dată au sâmburi mai puțini. Învăț și eu.
Cât despre muncă, da, e adevărat, în fiecare zi fac ceva prin grădină, partea bună e că nu-i prea mare grădina, cumva mă descurc cu timpul, dar la limită.
Mulțumesc pentru aprecieri. Și dvs aveți o curte foarte frumoasă și îngrijită, mă inspir cu plăcere de fiecare dată.
Araat bine, felicitari pentru munca din spate depusa.
Am o intrebare de “neprofesionist”: la ce ajuta sfoara prinsa cu pioneze ?
@Ariel – am pus-o pentru a împărți grădina în părți egale, pentru a putea să optimizez mai bine locul și de a planta plantele alea pe linii drepte :) Știu, sunt nebun, dar îmi plac treburile ordonate.
@criserb – bine zici despre vinete, asa o sa fac si eu, cam stiu sa le aleg dar uneori ma insel, dar sigur cele care apar devreme sunt crude si albe si cu semintele mici.
O, multumesc, esti amabil, zau ca la mine n-ai sa vezi ceva stil englezesc in curte, avem zmeura de jur imprejur si pomi si vie si asta de zeci de ani; crede-ma, stilul jungla defineste ce avem noi aici, dar cu pomi multi, cum imi place mie, nici nu se poate altceva, cred.
Imi place ca ai legat si ardeii, or fi din cei inalti ca cei din solare? Eu, cand ajung in faza sa fie grei de rod si ploua mult le bag cate-un bat uscat de zmeura si ii sprijin , dar asa de ordonat e totul la voi! Stii de ce-mi aduci aminte, Cristi? Cand ne-am mutat noi la casa noua, desi aveam si serviciu, era totul intr-o ordine care m-a si ajutat sa fac treburi multe in timp scurt, acum ne-au venit multi pisici care au intrat si-n casa si care ne ocupa mare parte din timpul zilei, dar cu care ne si bucuram enorm.
Multumesc pentru raspuns, Cristi :) Sa te bucuri de tot ce realizezi si de cei dragi tie!(te rog sa fim per tu)
Foarta frumos. Imi place cum ati organizat
Sunt dragute panselutele, dar dau impresia de spatiu. administrativ. eu as pune un amestec de muscate,de varii culori, sunt rezistente, frumoase, stau mereu inflorite, sunt mai rustice asa si dau impresia de casa de locuit. Apoi, trandafirii urcatori sunt superbi. astia chiar merita sa fie plantati, se pot intinde pe gard, pe casa, le poti aranja o pergola cu o bancuta dedesubt…unii au si parfum, multi stau infloriti din mai pana in oct, noiembrie.