De ce brad natural?
Am pus ieri pe facebook o poză cu bradul și am văzut o reacție cu privire la faptul că l-am luat natural, că am participat la distrugerea pădurii.
Dragii mei, nu e chiar așa. Brazii crescuți în pepinieră sunt crescuți tocmai pentru asta, pentru a-i avea în casă de Crăciun. Ăsta este scopul pentru care au fost crescuți. La fel cum se cresc florile pentru a fi vândute, așa sunt crescuți și brazii ăștia, pentru a fi vânduți în preajma Crăciunului.
Bineînțeles aici trebuie avută grijă și luați brazi crescuți pentru așa ceva, nu luați brazi fără acte, cu o proveniență incertă. Și nu mers în pădure pentru a lua ce ne taie capul, că așa nu-i ok.
Este mult mai eco așa, hai să nu ne mai tot învârtim după degete, bradul de plastic nu este eco deloc, este precum petul de plastic. Din el se reciclează doar scheletul metalic, restul e aruncat.
Deși este considerată de mulți o alternativă bună la bradul clasic, din păcate această variantă se dovedește a fi cea mai poluantă, de cele mai multe ori. Asta pentru că cei mai mulți sunt realizați din din PVC, care nu poate fi reciclat, se degradează foarte greu și are un impact de poluare mare în procesul de producție. Dincolo de poluare, aceste produse, de cele mai multe ori, prezintă un pericol și pentru sănătatea noastră, conținând elemente cancerigene.
Undeva la 85% din copacii de plastic provin din China, așa că impactul transportului este mare. De altfel, studiile ne arată că un copac tăiat are cu 60% mai puțin impact asupra climei decât un brad artificial refolosit 6 ani la rând. (sursa)
Cât despre bradul nostru, a fost luat dintr-o pepinieră de lângă Ploiești, și l-am pus pe poziție cu ajutorul lu fii-miu, care mi-a confirmat că am făcut bine că am ales un brad natural. Plasticul cică nu-i bun nici în silicoane.
A mai scris și Cismaru o chestie asemănătoare aici.
Prima poză e ciordită de la Adriana.