Sari la conținut

M-am apucat de pus gazon, de unul singur

Când ne-am decis să ne facem casa am gândit că o să fie în primul rând pentru a avea fii-miu unde se juca, să putem să-l lăsăm nestingherit să alerge prin curte, ceea ce nu prea puteam la bloc.

Ne-am ales casa de la EcoKit și am făcut-o exact așa cum am văzut-o pe site le ei, că doar d’aia am luat-o. Casa ne-a ieșit, acum însă vine și vremea curții, gândită de la bun început pentru copil.

20160214_122448 (1)

Inițial am vrut să pun rulouri, pentru că era mai simplu așa. Apoi am cerut niște oferte și am primit un preț de 14.000 lei pentru gazon și pentru sistemul de irigații, ceea ce mi se pare foarte mult. Suprafața pe care vreau să pun gazon este de 200mp.

Am vorbit cu cei care m-au ajutat la fundație, că ei fac de toate și m-au sfătuit să-l pun singur, că nu-i chiar o filozofie.

Cum eu sunt străin 100% de grădinărit, am avut totuși curajul să mă apuc.

Acum sunt în faza de pregătit terenul. M-am apucat ieri seară, după ce a dormit puștiul, și în vreo 2-3 ore am reușit să sap vreo 50mp. Bănuiesc că încă vreo 3-4 zile o să mă mai indeletnicesc cu operațiunea asta.

20160224_073029

20160224_073033

Mă rog, nu zile, nopți, că era cam noapte când l-am săpat.

După ce sap toată curtea am să o iau din nou de la capăt și am să dau cu grebla, pentru a face pământul cât mai fin. Un amic mi-a recomandat să-mi iau și un afânător din asta și cred că am să-l iau.

Apoi nu știu. Încă nu mi-am întipărit în cap toate etapele, cert este că tre’ să dau cu ceva substanțe împotriva buruienilor și apoi să las pământul vreo două săptămâni.

O să trebuiască să bag și niște țevi, pentru aspersoare, dar încă nu știu când. Oricum înainte de a pune semințele.

Am timp să mai studiez.

Vreau să vă spun că nu e ușor. Nu e deloc ușor să dai la sapă, cel puțin nu pentru prima dată. Poate pe seară o să-mi fie mai ușor, acum am ceva experiență, dar la început… mi se părea foarte dificil. Deh, până nu încerci, nu ai cum să îți dai seama.

Sper la final să fiu mândru de ceea ce am realizat, pentru că o să fie realizat de mine, și atunci sentimentul o să fie altul. Plus banii care îmi rămân în buzunar. Rămân, vorba vine, că o să-i dau pe altceva, dar tot pentru casă.

Dacă aveți sfaturi pentru mine, sunt aici să le ascult, să învăț.

Merci și să-mi țineți pumnii ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
10 comentarii
  1. Tudor Stanica 24 Feb 2016 @ 18:30

    Am plantat si eu cam aceiasi suprafata. Nu am dat cu ierbicid inainte si prost am facut.

    Dupa plantare ar fi bine sa ai un tavalug sau ceva cu care sa batatoresti pamantul. Altfel o sa fie mai greu la tuns.

    Dupa ce rasare este bine sa dai cu un ingrasamant. Nu prea mult. Ca se arde gazonul. Si dupa aia trebuie udat destul de abundent.

    Este bine sa ai aspersoare insa atentie la costul apei. Daca o ai din retea poate deveni destul de scumpa udarea. Cel mai bine este sa ai un put.

    Cat despre tuns. In perioadele ploioase trebuie tuns saptamanal pentru ca altfel se inpotmoleste masina de tuns. Apropo de madina recomand una cu motor cu benzina. Cele electrice sunt incomode. Eu am masina Einhell de vreo 3-4 ani. Consuma f. putin si nu am avut probleme cu ea.

    Spor la treaba.

    Raspunde
  2. Cristian 24 Feb 2016 @ 19:07

    La cum arata terenul eu nu as mai da cu erbicid inainte de plantare, poti sa dai si dupa ce pui gazonul cu un erbicit selectiv cand va fi nevoie. Si la un moment dat va fi nevoie pentru ca semintele buruienilor circula.

    In rest, aspersoare, un programator de udat ca sa porneasca singur dimineata si seara.

    Raspunde
  3. Andy 24 Feb 2016 @ 19:34

    Nu e complicat sa pui… continua cu sapatul, mai spargi putin pamantul cu o grebla, arunci semnintele, tragi cu grebla ca sa acoperi cat de cat semintele si calci pamantul in picioare sa se batatoreasca putin. Dupa asta… ai grija sa fie pamantul ud pana rasare iarba si ai rezolvat treaba.

    Nu e nevoie de ierbicidare, dupa ce iasa iarba nu mai creste altceva decat ocazional.

    Cat despre irigare, cred ca iesi mai bine cu un furtun… unde mai pui ca-i si placut sa stai sa uzi iarba ;)

    Raspunde
  4. criserb 25 Feb 2016 @ 10:10

    @Tudor Stanica – Îmi poți spune ceva despre îngrășământ?
    Apa o am din puț, deci pe partea cu costurile nu este problemă.

    @Andy – La aspersoare m-am gândit încă de când am vrut casă, mi-ar fi greu să renunț acum la ideea asta, chiar dacă o să ud și cu furtunul, atunci când o să am timp. Cel puțin așa zic acum, vedem pe parcurs.

    “Nu e complicat sa pui…” așa zic și eu, dar din comentariile de pe facebook se pare că este foarte complicat și că este posibil să-mi iasă cu goluri…

    Raspunde
  5. Tudor Stanica 25 Feb 2016 @ 12:40

    @criserb – Ingrasamant de gazon de la Hornbach. Am folosit eu. O galeata de 2 kg e supersuficienta. Daca dai prea mult o sa tunzi la el la 3-4 zile o data. Mai ales in perioadele ploioase.

    Cat despre gazon, daca v-a iesi cu goluri…. oricum nu iese uniform. Se uniformizeaza f frumos dupa primele tunsori.

    Raspunde
  6. Andy 25 Feb 2016 @ 22:12

    @criserb – Nu te descuraja de comentariile de pe FB :) Cel mai bine incerci tu singur dupa cum ti-am zis. Am plantat si eu, si pe suprafata mai mare ;)

    Goluri… don’t worry. Daca apar, completezi cu seminte ulterior. Oricum in timp o sa-ti mai apara, fie de la aruncat prea mult ingrasamant, fie de la o perioada secetoasa, etc. Sapi pamantul, ingropi semintele, uzi si gata ;)

    Ingrasamant… nu-ti fa grija nici de asta deocamdata. Prima data lasa sa iasa iarba si vezi cum se comporta. Daca in timp o uzi si nu creste de un verde curat ci mai degraba catre galbui, atunci ai nevoie de ingrasamant, altfel apa si asta e tot. Daca e sa ajungi la ingrasamant, eu cel mai bine am iesit cu unul de la AzoMures, cu mult azot. Un sac de 20kg (cred) a iesit la cost cat unul de vreo 5kg luat din Praktiker (80 lei daca mai tin bine minte)…

    Raspunde
  7. Andy 25 Feb 2016 @ 22:16

    Corectie… dupa preturile pe care le gasesc pe net, cred ca era vorba de sac de 50kg :) si era Nitrat de amoniu cu 33% azot.

    Raspunde
  8. vali 26 Feb 2016 @ 08:09

    La inceput cu siguranta o sa iasa cu goluri,dar acelea trebuie sa le insamantezi din nou.Sistemul de irigati cu aspersoare e extraordinar de simplu de facut.Eu m-am mutat la casa acum 3 ani si singur am facut totul.Cel mai important este sa sti ce plante vrei sa mai pui in curte(eu am pus copaci ulterior in raza de bataie a aspersoarelor si au putrezit din cauza ca aveau prea mulkta apa).
    Daca tot esti in domeniu iti recomand sa nu cumperi un automat programabil de irigare ci sa faci unul cu ajutorul unui arduino.
    Nu e neaparat necesar sa dai cu erbicid deoarece dupa ce iasa iarba daca e deasa sufoca buruiana.
    Tevile pentru sistemul de irigatii trebuie bagate acum (adica inainte de a afana pamantul),mai merita sa lasi si o priza de apa in curte poate o folosesti la umplutul piscinei,spalatul trotuarelor.

    Raspunde
  9. mem 5 Mar 2016 @ 12:11

    Gazon?! yuk..
    Mai bun e trifoiul. De o mie de ori…

    Raspunde
  10. culaie 7 Mar 2016 @ 14:00

    Sunt cateva chestii importante la semanat gazonul:
    -se marunteste pamantul si se niveleaza
    -se uda bine si regulat pana apar buruienile (asta intarzie lucrarea, din pacate)
    -dupa ce apar buruienile se face ierbicidare totala. De ce nu se face ierbicidarea pamantului proaspat sapat? Pentru ca ierbicidul total nu distruge semintele de buruieni din sol. Este un ierbicid foliar (ataca frunzele buruienilor).
    -dupa ce se usuca buruienile, se strang si se ard. De la ierbicidare la semanare trebuie sa treaca minim 15 zile.
    -se afaneaza solul cu afanatorul ala si se seamana gazonul cat mai uniform. Iti recomand sa-ti facu un tipar de 1mx1m din ceva usor si sa faci semanarea pe “patrate”, ca sa vezi mai bine densitatea semintelor pe sol. Sau poti cauta un dispozitiv de semanat gazon:

    http://www.gardena.com/ro/lawn-care/spreader/gardena-dispozitiv-de-imprastiere-comfort-500/
    -dupa semanare iti trebuie un tavalug mai greu cu care sa “treci” de cateva ori peste teren. Astfel semintele se vor ingropa in sol. Poti ingropa semintele si in fiecare “patrat”, cu o racleta improvizata dintr-o rigla de plastic (cam cum aranjeaza drogatii in filme parfurile alea albe, :))
    -apoi irigari regulate, nu in exces, eventual ceva ingrasamant. Daca raman goluri, poti folosi afanatorul ca sa faci gauri in sol si mai arunci seminte.

    Iti recomand emisiunea “Ce vor plantele” de la Look Plus. Profesorul Ghibu are sfaturi foarte bune pe acest domeniu.

    Bafta!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)