Obsesia izolării, a termoizolării și ventilația casei
11 Dec 2014 @ 00:46
Am dat astăzi peste un articol foarte interesant despre ventilația unei case, articol pe care cred că ar trebui să-l citească fiecare persoana preocupată de izolarea casei/apartamentului.
Dupa ce o sa citiți acest articol o sa înțelegeți de ce geamurile alea duble, comuniste, erau o sursa de sănătate pentru locatarii unei locuințe.
Articolul îl găsiți aici.
Cu siguranță eu am să revin asupra lui, nu mai am nici eu mult și o să mă apuc de construit. Măcar să știu ce să cer și la ce să fiu atent.
Ti-a placut acest articol?
Multumesc pentru aprecieri! Iti recomand sa citesti tot site-ul, sunt mult mai multe informatii importante, inclusiv un ghid despre cum sa-ti faci o casa!
Foarte OK site-ul si faptul ca ofera informatii corecte. In plus, pune o problema pe care romanii nu o cunosc, nu o inteleg si nu le este explicata: mucegaiul. Trebuie avut in vedere ca acesta cauzeaza boli destul de urate si uneori nevindecabile complet.
Ca si proiectant pot sa-ti zic sigur ca 80%-90% dintre firmele de proiectare nu au habar de problemele termoizolarii corecte, a ventilarii corecte si mai cu seama a mucegaiului. Stiu ei ceva dar prea putini dintre ei isi bat capul sa invete mai multe si in special sa puna corect in practica ceea ce stiu. In general detaliile de executie sunt facute cu copy-paste, (dintr-un proiect in altul) nu sunt intelese suficient si evident nu sunt explicate beneficiarului in mod corect.
Beneficiarii in general asculta sfatul „mesterului”, trecand peste detaliile din proiect referitoare la izolare, ventilare, bariera de vapori, etc.
Pe de alta parte, „mesterii”, ca sa-si reduca costurile, omit montarea unor elemente necesare comportarii bune in timp a constructiei (din comoditate si cel mai adesea din nestiinta – 99.99(9)%), sub devizele: noi plecam si nu semnam si „las-o ba ca merge asa”.
Evident ca rezulta niste monstruozitati cauzatoare de boli si consumatoare de bani.
Din pacate efectele proastei executii NU apar intr-un timp foarte scurt, ci dupa 1-2 ani (degradari structurale, igrasie, mucegai).
Din pacate, din nou, in multe cazuri mucegaiul nu apare la vedere imediat, el se formeaza sub elementele de finisaj (in general pereti de ghips-carton sau OSB prost montati) de unde isi imprastie sporii nocivi.
Oricum, discutia este foarte lunga , mult prea putin studiata, detaliata si inteleasa in Romania.
Sa nu mai zic de termopane in Romania …
sa inteleg ca o problema cu mucegaiul ar putea sa-mi apara la o astfel de casa ?
http://www.6case.ro/casa5
Constructorii recomandă ca atunci când e vorba de o casă tradiţională (cărămidă, cu acoperiş din tablă sau ţiglă pe structură de lemn, cu tavanele din lemn şi ipsos şi podul ventilat) să nu se folosească bariere de vapori (folie). Pentru că ventilaţia podului face ca vaporii să se disperseze oricum în aer.
“Ventilaţia naturală”, cum îi spune autorul articolului, asigură o temperatură puţin mai scăzută acestor case în timpul verii. Dacă într-un apartament “în forma lăsată de constructorul comunist”, adică beton neizolat, temperatura vara e mult peste cea de afară, casa de cărămidă se încălzeşte foarte lent până la temperatura de afară şi nu o depăşeşte.
Iar dacă e umbrită, nu are timp să absoarbă suficientă căldură în timpul a 12-14 ore de zi pentru a atinge temperatura de afară (cărămida are o inerţie termică uriaşă în comparaţie cu alte materiale, chiar şi cu betonul), practic nu mai ai nevoie de un aparat de aer condiţionat, sau, dacă totuşi insişti să pui unul, e vorba de unul mai slab ca la un apartament.