#APArtin generatiei responsabile
Acum doua saptamani am primit un mail prin care eram intrebat daca vreau sa ma bag intr-un "experiment", practic o competitie in care trebuia sa dovedesc ca sunt responsabil atunci cand vine vorba de consumul de apa. Daca va uitati pe hastagul #APArtin, o sa vedeti mai exact despre ce era vorba.
Pentru ca in general sunt destul de cumpatat cu apa, am acceptat fara sa ma gandesc de doua ori. Chiar nu sunt genul care sa risipeasca prea mult, cu exceptia diminetilor cand las apa sa curga o vreme, ca deh, la etajul 4 apa calda ajunge mai greu.
De ce este bine sa avem grija cum folosim apa?
Astazi, lipsa apei afecteaza deja mai mult de 1,2 miliarde de oameni de pe toate cele 7 continente. Alte 1,6 miliarde de oameni locuiesc in zone care nu dispun de o cantitate suficienta de apa. Adauga la acest lucru faptul ca folosirea apei a crescut de doua ori mai repede comparativ cu rata de crestere a populatiei globale si aduna populatia globala estimata pentru 2050: mai mult de 9 miliarde de oameni. Daca punem toate aceste aspecte impreuna, lipsa apei devine una dintre cele mai mari probleme ale secolului XXI.
[sursa]
Si in plus, daca stau bine sa ma gandesc, apa este cea mai importanta resursa pe care o avem, fara alte chestii mai putem trai, dar fara apa si aer mai greu.
Asa ca este bine sa avem grija de ea, sa o folosim cumpatat.
Stiati ca:
- este nevoie de 1,740 litri de apa pentru a prepara carnea dintr-un hamburger?
- este nevoie de aproximativ 1,200 litri de apa pentru a produce suficienta benzina pentru rezervorul unei masini obisnuite?
- daca opresti apa in timp ce te speli pe dinti, poti sa economisesti aproape 30 litri de apa pe zi si aproape 11,000 litri de apa pe an?
- in medie, o masina de spalat rufe obisnuita foloseste aproximativ 155 litri de apa la fiecare spalare?
- in medie, la un dus de 5 minute se folosesc cu 147.5 de litri mai putina apa decat la un dus de 15 minute?
- poti sa economisesti mai mult de 128 litri de apa daca utilizezi o masina de spalat vase eco, in loc sa speli vasele manual?
- este nevoie de aproximativ 7 litri de apa pentru a produce plasticul necesar realizarii unui recipient pentru apa?
Poate nu puteam sa le evitam pe toate cele de mai sus, dar sunt cateva chiar simple. Sa nu lasi apa sa curga in timp ce te speli pe dinti, eu zic ca este o chestie de bun simt, nu cere multe sacrificii. Apoi cand facem dus, nu are niciun rost sa stam acolo o gramada de timp, cand 5 minute ne sunt suficiente.
Ah, ca mi-am adus aminte, si apa de la robinet se poate bea. Eu nu mai beau apa imbuteliata de aproape un an, mai exact un an fara 16 zile. De cand am cana asta cu filtrare, am facut o mare economie. Si pentru ca "nu mai consum" sticle de plastic si pentru ca nu mai dau banii pe apa imbuteliata. Dau bani pe filtre, dar daca faceti si voi un calcul o sa vedeti ca este mult mai avantajos.
Nu are rost sa o mai lungesc cu acest post, sper din suflet sa incercati si voi sa fiti mai responsabili atunci cand deschideti robinetul. Sa va ganditi ca nu o sa va strice cu nimic sa faceti putina economie, si chiar o sa fiti mandri ca reusiti asta.
Daca sunteti curiosi cat de economi sunteti voi (eu stau destul de bine zic, vedeti poza de la inceputul articolului), intrati aici, raspundeti la intrebari si mai puteti castiga si niste premii frumoase, destul de simplu as spune ;)
Salut, zi-mi si mie, te rog, cum schimbi filtrul la cana. Are indicator sau il schimbi dupa o perioada anume?
@Virgil – salut. Da, cana are niste leduri care te anunta cand trebuie sa-l schimbi. De la o vreme insa simti si singur cand trebuie sa-l schimbi, are apa un gust diferit.
M-ai convins sa-mi iau si eu una.
Nu stiu cum functioneaza profitshare. Trebuie sa-mi imi dai tu link cu cana ? As vrea sa o iau, la recomandarea ta.
@Virgil – cumpara linstit, nu este cazul sa iti dau eu niciun link, daca te-ai uitat la cana de la mine de pe blog este ok.
In rest… sa o folosesti cu placere si sa-mi spui cum este dupa ce o folosesti o vremea.
N-am inteles niciodata economisirea apei intr-o zona care n-are probleme cu resursele de apa.
Cantitatea de apa ramane constanta in atmosfera indiferent cat de mult o folosim. Orice picatura de apa in exces se va intoarce inapoi in atmosfera, asa ca: faptul ca noi folosim 4l in loc de 3 atunci cand ne spalam pe dinti, n-are nici o influenta asupra naturii.
E la fel de adevarat ca apa potabila nu e distribuita uniform pe pamant. De aceea aceste demersuri ar trebui sa fie acolo unde resursele de apa sunt limitate.
Ar fi mai bine sa militam impotriva folosirii masinilor in exces, decat impotriva folosirii apei in exces.
multumesc.
@Dan Nu sunt militant fanatic al economisirii de vre-un fel, dar pot intelege efectele unui litru pe om/ zi… pentru tine, ca individ, nu are un efect vizibil, dar la populatia bucurestiului… asta ar insemna consum scazut de energie, apa, poluare si altele de genul
Pingback: Am castigat o masina de spalat vase - criserb.com