- Doamna care ne facea sa varsam o lacrima in reclama TV pentru Rosia Montana este cu totul alta in realitate
- Poze facute cu Nokia Lumia 925
Lungul drum al cartofilor spre cipsurile noastre
V-am povestit cum am fost in iunie sa ne preluam parcela, daca n-ati citit vedeti aici.
Ei bine, ieri am fost din nou la Tg. Secuiesc, am fost sa vadem cum este cu recoltarea. Si pentru ca trebuia sa vedem si noi cum sunt cartofii recoltati am fost pusi la treaba. A trebuit sa scoatem cartofii cu mainile noastre, fara un utilaj care sa ne ajute.
Bine, treaba asta se face mecanizat, dar noi am facut-o manual pentru a invata cum se recolteaza cartofii, pentru a intelege care sunt buni pentru a deveni cipsuri si care nu.
Din fericire vremea a tinut cu noi si parcelele noastre au avut o productie nesperat de mare de cartofi.
Bun, trecand peste detaliile de vreme si de productivitate, sa revenim la ziua de ieri.
Ajunsi la ferma M&P Agro am fost intampinati cu bratele deschise de catre cei de acolo, ne-a fost povestit ceea ce trebuie sa facem si ni s-a explicat ce-a facut cartoful, cum a fost el intretinut in lunga perioada dintre plantare si recoltare.
Apoi, asa cum le sta bine unor fermieri, ne-am echipat corespunzator, pe culori diferite, pentru ca v-am spus ca recolatrea asta este o competitie.
Ne-am imbarcat in masini de teren si tractoare.
Si am plecat salutand bucurosi pe cei din jur :)
Si ne-am vazut de drumul spre camp.
Ajunsi la camp am ramas iar impresionati de dimensiunile lui, de hectarele fara numar pe care erau cultivati cartofii nostrii. (v-am spus ca ne-am impropietarit, da?)
Am mai ascultat si acolo sfaturile fermierilor adevarati.
ne-au facut chiar si o demostratie de scos cartofi
Iar apoi am trecut la treaba
The Knights of the potato (asa ii zice echipei noastre) s-a zbatut si nu a lasat pentru niciun moment garda jos, asta trebuie sa retineti. Cabral a fost seful, iar noi, Andreea, Andrei si subesmnatul l-am ascultat cu sfintenie.
Am crezut ca o sa fie usor, dar sa stiti ca nu este asa. Recoltare asta a cartofilor nu este pentru oricine si in niciun caz nu ar trebui sa fie facuta intr-o competitie asa cum am facut noi. Simteam ca nu mai pot dupa primele 3 minute, dar nu m-am dat batut si nici nu cred ca s-a vazut :)
A urmat proba cantariului, proba care nu ne-a prea avantajat, am recoltat cu 5 kg mai putin decat echipa condusa de Nicolai.
Dar nu ne-am lasat si am castigat proba calitatii, unde trebuiau alesi numai cartofii perfecti pentru a deveni Lay’s.
Dupa aceste probe ne-am pus pe povesti si facut poze :)
Pentru moment atat, am sa va povestesc intr-un post urmator cum se fac cipsurile. Le-am facut cu manuta noastra din cartofii proaspat recoltati. Tot de noi, da? :)
Va continua :)
P.S. O parte din poze sunt facute de Dragos (alea mai bune) restul de mine.
Pare ca v-ati distrat. Cred ca mai am ceva cartofi de scos pe la tara, insa urmeaza si taiatul verzei. Facem un #cabbagemeet la mine pe plantatie? :))
@Mihai Ioan – chiar ne-am distrat si sa stii ca am si invatat multe. Cel putin eu, care n-am mai participat la astfel de activitati agricole :)
@Mihai Ioan cat dai pe ziua de lucru? :) mancare + bautura sper :P
Pingback: Cronica ilustrată a bătăliei de la Târgu Secuiesc • Chinezu
Pingback: deja mi-e dor sa fiu pe ogor | Provinciala
Pingback: Fermierii Lay's, o experiență completă | Andrei Crivăț
Pingback: Am ajuns şi la lopată | Andrei Cismaru
Pingback: Fermierii Lay's încearcă să descopere rețetele secrete