Despre etica in ceea ce promovam pe blog
Acest post pleaca de la un tweet al Oanei:
Oana imi este simpatica, va spun din prima, ca sa nu apara discutii, doar ca acest post a plecat de la tweet-ul ei. Nu este singura care vorbeste despe asa ceva, mi-am auzit si eu tot felul de lucruri in urma campanie KFC, in care am fost implicat.
Si pentru ca vreau sa lamurim anumite lucruri, in ceea ce ma privesc, am sa incerc sa va explic parerea mea.
Foarte multi pretind, ca noi bloggerii, nu ar trebuie sa promovam anumite produse. Printre aceste produse, ca sa va dau un exemplu ar fi KFC, Coca Cola, Cipsurile si altele asemanatoare.
Aceste produse cica nu ar fi bine sa le promovam.
Eh, eu consider ca nu este chiar asa. Din moment ce eu, de mine vorbesc acum, nu vreau sa generalizez, consum aceste produse, fie ca o fac regulat sau din cand in cand, ma gandesc ca am tot dreptul sa vorbesc despre ceea ce consum. Banuiesc ca imi plac produsele pe care le consum, ca d’aia le consum, iar daca imi plac cred ca am tot dreptul sa vorbesc despre ele.
Ar fi absurd sa fiu impotriva acestor produse, din moment ce le consum.
Daca eu beau cola, cum as putea sa va zic voua ca nu este buna? Nu va zic nici ca este buna nici ca nu este este buna, va zic ca eu o consum, ca mie imi place. Este alegerea fiecaruia ce face mai departe.
Fiecare are libertatea de a alege ceea ce consuma, fiecare decide daca ceea ce citeste pe bloguri este bine sa consume sau nu. Dar, atata timp cat eu consum anumite produse – consum pentru ca imi plac, firesc – ma gandesc ca pot scrie despre ele.
Daca as recomanda anumite chestii cu rea vointa atunci nu ar fi etic, dar din moment ce produsele alea fac parte cumva (mai mult sau mai putin) din viata mea, cred ca imi permit sa scriu despre ele.
Pana la urma asta cu produsele recomandate este foarte discutabila. Eu pot sa recomand carnea de vita si sa vina un vegetarian sa-mi spuna ca este de cacat, pot sa recomand laptele X si sa-mi spuna unul ca nu este bun, ca el contine nush ce toxine.
Este vorba de libertatea fiecaruia de a alege ceea ce consuma. Nu cred ca putem sa judecam un om pentru simplu fapt ca el bea Coca Cola, mananca KFC si chipsuri.
Toti o facem, ma rog, apoape toti, ca sa nu ziceti ca generalizez.
Si in momentul in care consumam anumite produse este aberant sa-i criticam pe cei care discuta despre ele deschis pe blog, parerea mea.
Nu este etic sa promovezi un produs pe care tu nu-l consumi si totusi vorbesti de bine despre el, asta nu este etic, dar din moment ce acel produs face parte din viata ta, mai mult sau mai putin, pot sa vorbesc linistit despre el.
Si inca o chestie, anumite produse trebuie consumate cu moderatie, de fapt toate produsele trebuie consumate cu moderatie. Cred ca n-am auzit pana acum de un produs care este recomandat sa-l consumi in exces :)
Iar eu tin sa mentionez si aici ca in momentul in care am propus “intalnirea” am facut-o constienta de faptul ca nu e musai un “asa da” si un “asa nu” si ca eu pot sa accept diferite puncte de vedere – dupa cum ar trebui sa putem sa facem cu totii. :) Pana la urma, intr-adevar, sa arunce primul piatra cel fara de pacat.
Eu-s fara de pacat! In care tre sa dau cu piatra?! :) Glumesc, ideea de a promova, intr-adevar, se rezuma intai la propria persoana, iar pe urma la bani. Chiar daca de multe ori e invers.
Pana la urma din pepiniera mondiala a “ce e ok sa promovezi” fiecare alege ce-i convine. Acum ca nu e sanatos sau ca ingrasa e partea a doua. Esenta este ca atat timp cat e legal un anume lucru, el se poate promova.
In ce priveste etica, ea este o chestie personala si tot legata de alegere. Restul tine de efectul si impactul social care il are promovarea din jurul acelui lucru.
Iar cel mai elocvent exemplu sunt tigarile. Este bine cunoscut si recunoscut ca ele “pot” ucide. Insa se gasesc de cumparat peste tot. Oare este etic asta? :)
coca cola, kfc si chipsurile au parte de atata publicitate la TV incat mi`e egal daca un blog mai face publicitate in plus sau nu. nu am auzit pe nimeni sa reclame televiziunile ca prezinta spoturi publicitare de la firmele respective.
sunt convinsa ca nu exista un om pe planeta asta care dupa ce citeste un articol pe blog se duce si da gata o galeata de KFC cu 2 litri de cola si continua asa zi de zi pana crapa inima in el.
genul asta de produse sunt consumate ocazional de catre un om care e atent la greutate/sanatate. nimeni n`a murit ca s`a dus o data la cateva saptamani sa manance aripi picante sau ca a baut o cola.
parerea mea…sa nu ne dam mai catolici decat Papa.
Nu era etic sa promovezi produse asa zis nocive (pentru ca in ziua de azi nici apa plata nu mai este sanatoasa) poate daca aveai un blog de sanatate, dar asa nu cred ca poate vreun blogger, oricat de puternic lider de opinie ar fi, sa puna aripioara KFC sau paharul de Coca-Cola in mana cititorului.
@La Chic Boutique – pe un blog de sanatate chiar nu prea mai ai ce sa recomanzi, nu prea mai sunt lucruri sanatoase 100% :)
@criserb – Dar nu sunt nici 100% demonstrat nocive… asa ca poti vorbi de experientele si ideile proprii si fiecare isi extrage sau citeste ceea ce il intereseaza.
@La Chic Boutique – pana la urma asta este ideea in orice chestie citita pe net sau oriunde altundeva, omul mai trebuie sa si filtreze informatia si sa foloseasca ceea ce ii este adresat fiecaruia. Pentru ca deh, suntem diferiti, fiecare are alte placeri ;)
Pingback: Despre junk food, bloguri și etică – my 2 cents
tu pleci de la ideea ca toti pot filtra informatiile primite? hai mai… e usor sa gasesti scuze, dar sunt ieftine. sunt multe lucruri care se fac pentru bani, dar uneori e bine sa spunem nu. prin reclama asta tu incurajezi un mod de viata/mancare nesanatos. punct! daca tu poti dormi linistit facand reclama la burgeri si alte minuni, treaba ta, nu trebuie sa ne explici.
Referitor la ultima afirmatie din articol: nu exista moderatie cu aceste produse, aceasta este o pacaleala, combinatia de sare-zahar-grasime da dependenta pentru majoritatea membrilor speciei noastre si e primul pas spre exces … pentru argumente va recomand cartea lui David Kessler http://www.infocarte.ro/riscurile-mancatului-in-exces-carte-detalii-13905 si atentie la cv-ul autorului.
@andreea – totul are un pret. Am vazut filmul Indecent Proposal, pana si sexul are un pret.
@Razvan M – eu mananc de 2-3-4 ori pe an la KFC sau Mc Donald’s, crezi ca sunt dependent?
@criserb .. cel mai probabil nu sunteti dependent, dar cunoasteti ca nr de supraponderali este in crestere cam peste tot (mai putin unele tari africane) … pana la urma in dependenta este vorba de chimie si putini nu au acesta slabiciune .. cititi cartea, este rezultatul unei cercetari facute de un medic, inclusiv prin interviuri cu oameni din ind alimentara din SUA ..
nu prea are o explicatie elocventa cuprinsul acestei postari…pai hai sa zicem asa: mie imi plac crimele sadice (ca exemplu bineinteles)..nu vrei sa pun ceva poze pe blog cum imi fac margele din ochii unuia si cum fac ceva pungulitze cu carne macra pentru congelator ???
ca doar imi place si daca imi place de ce sa nu vb despre asta…..hai s-o lasam jos,ca se invata in brate ! #:-S
@ florin – promovarea obiceiurilor culinare nesanatoase nu este o infractiune, dimpotriva, se rasplateste cu bani…totusi eu nu as pune un semn de egalitate intre mancarea junk-food si crima desi e posibil ca prima, consumata cu … fericire, iubire, etc. (toate sloganuri publicitare) sa fie o sinucidere lenta …
@Florin: Tu zici că a mânca de la KFC/McD e la fel de grav cu a-ţi face mărgele din ochii cuiva? Zic să faci o petiţie online, ceva, să propui scoaterea în afara legii a consumului de fast-food.
@Andreea: Cine nu e capabil să filtreze informaţiile primite pe net îşi merită soarta. Nu ai înţeles că absolut orice produs se consumă cu moderaţie? Atunci n-ai decât să mori în beznă – nu tu, ăia pe care nu-i ajută bibilica.
@denisa, de acord, in principiu asa e, numai ca poate – zic poate – pe aici (bloguri in genere) trec si copii si citesc despre cat de fain e kfc-ul (de ex). asta desi poate parintii le explica contrariul. insa daca e pe bloguri e cool si deci ca orice copil trebuie sa fii si tu cool. si cred ca am fost toti adolescenti si stim cum e.
nu zic, poti promova cafetiere, restaurante, oja, mai stiu e ce minune – gasesc ca e ok -, insa poate la chestii gen fast-food ar trebui sa ne oprim. cred ca bani se pot face si din altceva.
@criserb, totul are un pret, indiscutabil. dar poate nu trebuie sa fim chiar cu orice pret cumparabili.