Priza din baie e minunata
Cand ne-am renovat apartamentul am vrut neaparat sa avem priza in baie. Nu mai vroiam sa vad prelungitoare pe acolo, pentru ca trebuie sa recunoastem,ca avem nevoie de curent in baie pentru tot felul de chestii.
Sunt oare persoane care nu folosesc chestii electrice in baie?
De exemplu priza din baie este ok pentru incarcarea periutei de dinti, pentru alimentarea masinii de spalat (valabil la cei care au masina de spalat in baie) pentru placa de par sau pentru epilator. Pe vremuri foloseasm si un aparat de barbierit dar cu asta nu prea m-am inteles, asa ca am renuntat.
De ce va zic toate astea?
Ganditi-va ca vreti sa faceti o baie, dati drumul la apa si va duceti la calculator. Uitati sa va duceti sa vedeti daca s-a umplut cada si na… faceti o mica inundatie. Nu mare, dar suficient cat sa aveti apa prin baie.
Imi aduc aminte ca atunci cand stateam la garsoniera, aveam un prelungitor d’asta , cum cred ca au multe persoane. Cum s-ar intelege cu o mica inundatie? Se stie ca prelungitorului nu ii sta foarte bine in apa, nu? :)
Eh… de atunci mi-am promis ca o sa-mi pun prize in baie, pe perete, pentru a evita astfel de incidente si in plus pentru a nu mai avea cabluri trase aiurea prin casa.
In general blocurile vechi nu prea au o priza in baie. Nu stiu ce-au avut in cap cei care le-au facut, dar nu prea au gandit bine. Acum insa, am observat ca noile blocuri se construiesc mai ok si au priza montata de la inceput in baie.
Un lucru foarte bun zic eu.
So, va dau un sfat, daca nu aveti priza in baie si intentionati sa renovati e momentul sa va instalati una sau doua. O sa va salveze de multa bataie de cap.
cum se inteleg ele oare cu umezeala?
@cipoc – nu cred ca e o problema prea mare asta. E posibil sa gresesc dar nu cred.
Prin toate hotelurile prin care am fost am vazut prize in baie. Daca acolo sunt ok, ma intreb de ce nu ar fi ok si in apartament?
Priza sa fie cu protectie, adica cu un capac care s-o protejeze de aburul din baie.
De acord, e foarte utila priza in baie. In blocurile vechi am observat ca erau de obicei, pe peretele exterior al baii imediat langa usa. Probabil asa era mai safe :) si conform “normativelor in vigoare” in acele vremuri.
De preferat e sa pui in baie o priza cu capac si garnitura de cauciuc si neaparat legata cu circuit separat direct printr-o siguranta diferentiala la circuitul principal. Aceasta siguranta “compara” curentul de pe faza cu cel de pe nul, si daca curentul de pe nul este diferit de cel de pe faza, diferenta care ar aparea la o scurgere a curentului prin om, sare imediat.
Cum explici ca nu te curentezi daca baia este inundata si tu ai o priza/prelungitor pe jos si apa este in contact cu ea/el ?
Foarte adevarat, eu mi-am pus 4 prize in baie :D
pfuai cat prizeaza unii … :))
am doua prize duble in baie, le gasesc foarte utile pentru ca in baie calc asa ca bag calcatorul in priza. una e langa oglinda, numai buna pentru uscatorul de par, placa sau periuta de dinti electrica.
dpdv al sigurantei, sunt la vreo 3 metri de cada, langa geam, nu e umezeala sau condens si cum zice Ghiocel07, ambele prize au un capac transparent care le acopera.
e foarte util sa ai priza in baie.
@guma_turbo – nu stiu daca ma curentez sau nu dar totusi nu as incerca fenomenul. Esti tu sigur ca nu te curentezi? Eu zic ca o sa sara siguranta si na… atunci e normal sa nu ma curentez dar daca nu sare…
@maddy – asa si la mine, sunt departe de zona cu apa, cumvam in partea opusa a baii, sunt misci sansele sa ajunga apa in ele. Cat despre aburi… nu cred e o problema, cat abur pot sa fac totusi in baie. In plus, acum nu stiu daca gresesc sau nu, dar din cate imi amintesc prizele pentru baie au fost mai speciale… am dat ceva mai multi bani pe ele.
@Maddy calcatorul ~ ori pui intre ghilimele ori nu mai zici ca te-ai facut de ras.
Discutia cu priza in baie am avut-o cu ai mei cand isi renovau anu trecut apartamentul si i-am sfatuit daca tot mai trag prize noi si schimba tot circuitul sa-si puna macar una si in baie… La care mama: “nu vad rostul, nu imi trebuie” – unii oameni poti sa faci ce vrei dar iti racesti gura, oricum apartamentele noi au prize in baie!
Io nu am priza in baie. Am pe hol la intrare. Ma descurc foarte bine cu aia.
Era un articol despre subiect pe undeva pe net care darima toate preconceptiile astea stupide cum ca mori si altele.
Ideea e simpla, daca nu torni apa in priza cu galeata, nu ai de ce sa iti faci probleme.
Si apoi orice om normal la cap va conecta la circuitul acelei prize o siguranta din aia smechera. care sare imediat cind simte ceva.
Eu montam prize si intrerupatoare fara sa opresc curentul si cu siguranta normala nici nu vedea scinteia de la scurt.
Faza asta cu priza la baie imi aminteste de renovarile la casa din Petrosani. Am lasat meseriasului “directive” exacte ce vreau si cum vreau…si la fata locului si in scris!!! In anul urmator vin sa vad ce a facut si ma trezesc fara NICI o priza-n baie. Il intreb unde-s prizele. Imi raspunde ca el ca electrician “meserias” nu are voie sa instaleze prize in baie ;) Halloo?? oare nu stia cand i-am dat de lucru chestia asta? Am incercat sa inteleg acest fenomen romanesc. Eu am avut de cand ma stiu prize in baie. Pe unde am umblat eu prin lumea mare am avut peste tot posibilitatea sa imi incarc periuta de dinti, sa ma usc parul…sincer mie mi se pare mult mai periculos sa trag de cabluri sa duc curentul in baie…pentru ca am nevoie de el decat sa le am acolo sa le folosesc cand imi trebuiesc. In logica asta romaneasca nu ar trebui sa am priza nici la bucatarie ca deh si acolo am apa si abur ;)
@AndreaS – daca ‘meseriasu’ ‘ tau avea vreo 60 ani e posibil sa fi avut in cap vechile normative (pana in 1970 nu exista impamatare in constructiile blocurilor si nu se montau prize in baie), dar ma indoiesc, probabil era mult de spart prin betoane ca sa puna acea priza.
@marius – explica foate bine de ce e nevoie de o siguranta diferetiala in baie ( @criserb stai linistit ca tu le ai pe toate la fel)
@criserb – @guma-turbo are dreptate, pardoseala intr-o baie e mai buna conducatoare de electricitate decat corpul uman. dar nu ti-as dori sa ai vreun stecher stricat pe care sa vrei sa-l bagi in priza in baie, sa ai ceva apa pe jos si sa nu ai o siguranta diferentiala >:)
Nic, iti place sa cauti nod in papura, nu? sunt asa de rusinata cand o sa ma duc inapoi la mine in pestera si nu mai ies timp de 2 luni.
Nu inteleg cum poti sa te inunzi tu la baie… Cada mea si lavoarul au un orificiu facut fix pentru asta, ca sa nu ma inund.
Uite o poza ca sa intelegi ce spun:
http://www.alisanstyle.ro/_files/news/lavoar_bathroom_foster.jpg
Ca sa iti raspund la intrebare: Da, sunt persoane care nu folosesc chestii electrice in baie.
Periuta mea este una normala, masina de spalat este pe balcon, aparat de barbierit folosesc unul normal gillette, placa de par numai folosesc ca nu am la ce :)
@Octavian – si amanta e cheala? :) Hai sa zicem ca nu foloseste placa de par… poate il are cret, dar un uscator de par tot foloseste, zic eu…
Amanta se usuca la tv, cu un prosop in cap, banuiesc ca si dana face la fel.
Eu folosesc uscatorul tot la tv, in baie mi se pare cam naspha sa faci chestii, plictisitor ca sa zic asa…
@Octavian – Pe vremuri (uite acum imi dau seama) se usca si Dana cu prosopul in cap, dar de cand avem priza in baie nu o mai vad cu prosopul in cap :P
Cat despre chestiile pe care le poti face in baie, cred ca n-ai tu destula imaginatie ;)
@Octavian – baia se poate innunda si de la masina de spalat. Acum vreo 2 ani am uitat sa bag furtunul de la evacuarea masinii in scurgere si automat ca a evacuat-o pe jos. Cand am intrat in baie era apa de vreo 3-4 cm si prelungitorul in apa. De aici si faza cu curentatul. Cand pui picioarele in apa, curentul nu ajunge la inima, deasta nu mori. Intre pe unul din picioare, trece pe la oua si apoi iese pe celalalt picior. Cam asta e fenomenul.
Corectez: ” Intra ” pe unul din picioare, ……
Si eu am montat prize in baie atentie insa trebuie montate prize speciale si trebuie sa ai un circuit separat pentru baie cu sigurante automate speciale ( diferentiale sau ceva de genu’ asta ). Asta pentru a evita accidentele urate care sunt posibile.
revin si cu detalii, nu am treaba cu cei de la shneider dar ar fi bine sa pui un later edit pt ca lumea citeste despre lucruri si nu gandeste si apoi se pot intampla accidente. Din cate am inteles de la electricianul meu siguranta aia decupleaza la orice semn de scurt sau electrocutare accidentala. http://casa.schneider-electric.ro/energia-electrica-in-baie.html
Masinile de spalat haine nu se tin in baie. Voi chiar nu stiati asta? .hmm. Sa va fie rusine.
@Adrian – da unde se țin, în sufragerie?
Intr-un loc cu umiditate normala, pentru ca daca o lasi in baie o sa rugineasca in cel mult 1 an. Si nu e pacat de masina?
@Adrian – am avut mașini și 10 ani în baie și au mers. Asta o am acum de vreo 4 ani și merge. Ideal este cum zici tu, dar alt loc mai bun și în care să nu mă deranjeze nu am…
Am inteles, dar totusi nu au prins rugina pe alocuri. Ca mi-e greu sa cred? Apropo, te-ai curentat vreodata de cand ai priza in baie?
@Adrian – pe exterior au fost toate ca noi. Nu este chiar lângă cadă, nu o stropesc cu apă. Dacă pe interior este ruginită, asta nu știu, este posibil să fie, sau nu :)
Cum să mă curentez, sunt prize speciale pentru umiditate crescută și apoi nici alea nu sunt chiar lângă chiuvetă/cada.