Cum se fotografiaza soarele?
Pentru ca maine dimineata Venus trece prin fata soarelui, as vrea sa incerc sa imortalizez momentul. Problema e ca soarele e foarte luminos si nu as vrea sa-mi stric aparatul sau mai rau sa-mi scot ochiul.
As incerca sa-l fotografiez cu un obiectiv 55-200mm dar pentru asta nu am filtru ND8. Am filtru ND8 pentru obiectivul din kit, cel de 18-105mm. Tot pentru obiectivul din kit mai am si un filtru polarizator si as putea sa le pun pe amandoua dar… soarele meu o sa iasa mai mic cu obiectivul acesta. In plus, daca e sa-l stric, parca as prefera sa-l stric pe cel 55-200mm, nu de alta dar e mai ieftin.
Nu am in casa in momentul asta ochelari de eclipsa ca sa incerc sa fac poza prin ei, asa ca sunt in cautarea unei solutii. Ce improvizat poate, dar ce?
Bun, in teorie trebuie folosita o diafragma cat mai mica (adica un F mare) si o expunere cat mai scurta. Cu ambele filtre pe aprat imi e totusi frica ca o sa am prea multa lumina. Poate gresesc… nu stiu exact pentru ca pana acum n-am mai fotografiat soarele.
Voi aveti idee cum se face ca sa fie o treaba safe?
P.S. As aprecia un raspuns cat mai repede pentru ca evenimentul are loc foarte rar, urmatoarea sansa am sa o am in 2117.
P.P.S. Cei care vor sa priveasca soarele sa citeasca cu atentie textul de mai jos!
Orizontul estic trebuie sa fie liber pentru ca Venus se va afla deja pe Soare la rasarit. Soarele rasare in jurul orei 5:30 iar tranzitul se termina la 7:55 deci aveti doua ore pentru observatii. In plus Soarele poate fi privit in siguranta NUMAI prin filtre, cele mai potrivite fiind filtrele de sudura cat mai inchise la culoare.
Cum un asemenea filtru costa pana in 10 lei presupunemca toti si-l vor permite. Cei care au ochelari de eclipsa ii pot folosi cu succes. NU priviti Soarele prin cd-uri, dischete, ochelari de Soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru ca puteti orbi. NU priviti Soarele prin binocluri sau instrumente astronomice pentru ca veti orbi instantaneu.
Daca doriti sa va uitati printr-un instrument astronomic (binoclu, luneta sau telescop) filtrul, neaparat folie mylar (se gaseste la magazinele de astronomie), se pune in fata obiectivului si nu la ocular (unde se va topi foarte rapid, impreuna cu retina dvs.).
O metoda sigura pentru observarea fenomenului (si a Soarelui in general) prin telescop/luneta fara filtru si fara pericol este sa nu va uitati prin ocular ci sa proiectati imaginea Soarelui pe o coala alba. Venus se va vedea ca un punct negru ce va strabate in doua ore discul Soarelui, acesta fiind fenomenul mult asteptat.
[sursa]
sorry to tell you dar ai sanse minime sa pozezi ceva. se anunta vreme urata…
@Alex – ok, trecand peste sansele de care zici (din pacate se pare ca ai dreptate) care ar fi solutia pana la urma. In afara unui filtru special pentru asta, sunt curios exista vreo solutie asa mai la indemana oricui?
pai asa cum zice in citatul tau: masca de sudura. cauti un santier si cersesti una :P
@Alex – da, dar din pacate nu orice om are asa ceva in casa :) Dar… nu e chiar un capat de tara sa faci rost de o masca de sudura, pana la urma se poate cumpara.
eu zic sa te duci pe un santier, te tocmesti cu paznicu pentru masca si poate te lasa sa faci poze de sus (daca e bloc).
eu ma gandeam la santieru d-aci din cartier :P vezi tu cum faci
:) uite ca am cautat pe net si vad ca pot sa cumpar doar geamul pentru o astfel de masca si costa 2 lei :P
Multumesc mult pentru acest ghid.
@TyT – ce ghid? Am impresia ca tu comentezi doar ca sa fii auzit… sper ca ma insel…